- Ο Δρ. Vivek Murthy δήλωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια τροποποιήσιμη αιτία τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, με το αλκοόλ να ευθύνεται για περίπου 100.000 περιπτώσεις και 20.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ.
- Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με την ασφαλή ποσότητα αλκοόλ, αλλά οι ειδικοί προτείνουν ότι η κατανάλωση λιγότερων από δύο ποτών την εβδομάδα είναι μάλλον ασφαλής, ενώ λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα φαίνεται να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρκίνου.
- Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, με τις καταναλώσεις αλκοόλ στους νέους να συνδέονται με αυξανόμενους ρυθμούς εμφάνισης καρκίνου.
Ένας κορυφαίος Αμερικανός γενικός χειρουργός αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου. Υπάρχει κάποια ποσότητα που είναι ασφαλής για κατανάλωση;
Με την έκθεση των γενικών χειρουργών των ΗΠΑ να ζητά να προστεθούν προειδοποιήσεις για τον καρκίνο στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται πόσα, αν υπάρχουν, ποτά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.
Οι 8 στόχοι υγείας για το 2025 και πώς να τους τηρήσετε σύμφωνα με το Cleveland Clinic – Θα σας αλλάξουν τη ζωή
Η συμβουλή του Δρ. Vivek Murthy, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, σημείωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια τροποποιήσιμη αιτία τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, μετά το κάπνισμα και την παχυσαρκία.
«Το αλκοόλ είναι μια καθιερωμένη, αποτρέψιμη αιτία καρκίνου που ευθύνεται για περίπου 100.000 περιπτώσεις καρκίνου και 20.000 θανάτους από καρκίνο ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Murthy.
Οι τύποι καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ περιλαμβάνουν καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του ήπατος και του στόματος. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ στις γυναίκες. Στους άνδρες, είναι ο καρκίνος του ήπατος και του παχέος εντέρου.
Πολλοί κορυφαίοι φορείς δημόσιας υγείας θεωρούν το αλκοόλ ως κορυφαίο καρκινογόνο παράγοντα. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον θεωρεί καρκινογόνο της Ομάδας 1, το υψηλότερο επίπεδο, μαζί με τον αμίαντο και τη φορμαλδεΰδη.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ συμφωνούν επίσης στη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να κόψετε εντελώς το ποτό; Υπάρχει κάποια ποσότητα αλκοόλ που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ασφαλής; Τι πρέπει να γνωρίζετε.
Πώς το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο;
Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο, εξηγεί στο TODAY.com ο Jiyoung Ahn, επιδημιολόγος καρκίνου και αναπληρωτής διευθυντής πληθυσμιακής έρευνας στο NYU Langone Perlmutter Cancer Center στη Νέα Υόρκη.
Το αλκοόλ μετατρέπεται στο σώμα σε ακεταλδεΰδη, η οποία βλάπτει άμεσα το DNA, εξηγεί, προσθέτοντας ότι «το αλκοόλ προκαλεί και οξειδωτικό στρες, το οποίο επίσης βλάπτει το DNA».
Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Για παράδειγμα, εάν είστε καπνιστής που πίνει, η αύξηση του κινδύνου θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα ήταν αν κάνατε το ένα από τα δύο. «Οι καρκινογόνες ουσίες του καπνίσματος απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα», σημειώνει ο Δρ. Ahn.
Το κοινό ποτό που «μισούν» οι οδοντίατροι – Κιτρινίζει τα δόντια για πάντα – Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική;
Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Πόσα ποτά την εβδομάδα θα αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει κάποια ποσότητα αλκοόλ που δεν αυξάνει καθόλου τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς διαφορετικές μελέτες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα. (Μια πρόσφατη σημαντική έκθεση συσχέτισε μάλιστα τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.)
Ο Δρ. Murthy εξήγησε στο NBC News ότι δεν υπάρχει «ιδανικό επίπεδο» ασφαλούς κατανάλωσης για ολόκληρο τον πληθυσμό. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι λιγότερη κατανάλωση σημαίνει μικρότερο κίνδυνο καρκίνου».
Η «βαριά κατανάλωση» ειδικότερα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τον Δρ. Walter Willett, καθηγητή επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard και καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Γνωρίζουμε από καιρό ότι… τρία, τέσσερα, πέντε ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ανώτερου γαστρεντερικού», σημειώνει στο TODAY.com ο Δρ. Willett. Προσθέτει ότι μόνο δύο ποτά την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 25% σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν.
Τι ισχύει για λιγότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα;
Το αν υπάρχει αύξηση του κινδύνου καρκίνου με μικρότερες ποσότητες αλκοόλ εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, σύμφωνα με τον Δρ. Willett.
«Για τον καρκίνο του μαστού, βλέπουμε μια μικρή αύξηση του κινδύνου -περίπου 15% σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν- με τρία ή τέσσερα ποτά την εβδομάδα ή περίπου μισό ποτό την ημέρα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι «ο ιστός του μαστού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο αλκοόλ».
«Για τους περισσότερους άλλους τύπους καρκίνου, δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση μέχρι τα δύο ποτά την ημέρα. Για ορισμένους τύπους καρκίνου, ειδικά του οισοφάγου και του στόματος, το κάπνισμα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο», συμπληρώνει ο ειδικός.
Δύο με τρία ποτά την εβδομάδα είναι μάλλον ασφαλή. «Η συμβουλή μου είναι να πάρετε ένα πολύ καλό μπουκάλι κρασί και να απολαύσετε κάθε γουλιά», καταλήγει ο Δρ. Willett.
Από την άλλη πλευρά, οι γενικές συστάσεις αναφέρονται σε λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα ως βάση για τον κίνδυνο καρκίνου, όπως επισημαίνει ο Δρ. Joseph Sparano, επικεφαλής αιματολογίας και ιατρικής ογκολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου Tisch στο Icahn School of Medicine.
«Η ποσότητα αλκοόλ που είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου φαίνεται να είναι λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα», δηλώνει ο Δρ. Sparano στο TODAY.com.
Πάντως, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ -ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ή λιγότερο για τους άνδρες- στην πραγματικότητα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Σοκάρουν τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους-Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
«Το ποτό μπορεί να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που βλέπουμε στους νέους. Οι καρκίνοι σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών αυξάνονται με ρυθμό 1-2% ετησίως τα τελευταία 15 χρόνια», καταλήγει ο Δρ. Sparano.