Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και πνευματικής έκπτωσης

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
  • Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology”.
  • Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά μία μερίδα ή περισσότερο επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος έχουν 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο από το 10% της μερίδας.
  • Η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με υγιεινότερες επιλογές, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας έως και 28%.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”.

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές του αμερικανικού υγειονομικού συστήματος “Mass General Brigham”, της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα τέταρτο ή περισσότερο μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού. Όσον αφορά στο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, συνέκριναν τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με τα άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, οι ερευνητές μέτρησαν την αντικειμενική γνωστική λειτουργία σε μια διαφορετική ομάδα 17.458 γυναικών με μέση ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας τυποποιημένες γνωστικές αξιολογήσεις (τεστ μνήμης και σκέψης) και διαπίστωσαν ότι η γνωστική λειτουργία ήταν χειρότερη στα άτομα με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

Όταν εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέση ηλικία τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν στο μικροβίωμα του εντέρου. Υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

ERGO Ασφαλιστική: Μειώνει κατά 50% τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα ισόβιων συμβολαίων υγείας

Η ERGO Ασφαλιστική ανακοίνωσε μείωση κατά 50% των αυξήσεων...

Στις 137.101 πωλήσεις ολοκληρώθηκε η αγορά νέων ΙΧ με αύξηση 1,9%

Ικανοποιητικά έκλεισε η χρονιά του 2024, όσον αφορά την...

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας: Νέα πρωτοβουλία «Φιλοξενία με Αξία για Καθέναν»

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) γιορτάζει το 2025 τα...

Εφημερίδες: Τι αναφέρουν σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Παρουσιάζονται τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης 16...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη φουσκωτή φάρμα παγκοσμίως χρησιμοποιεί 99% λιγότερο νερό για την καλλιέργεια λαχανικών

Η ιορδανική εταιρεία AirFarm παρουσίασε στην CES 2025 μια φουσκωτή φάρμα που χρησιμοποιεί αεροπονία, μειώνοντας τη χρήση νερού κατά 99% σε σχέση με την...

Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μεταφράζει ομιλίες από μια γλώσσα σε άλλη αναγνωρίζοντας 100 γλώσσες

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία SEAMLESSM4T αναπτύχθηκε από την εταιρεία Meta και μπορεί να μεταφράσει ομιλία σε 101 γλώσσες, προσφέροντας άμεσες...

Πώς να μετατρέψετε έναν παλιό SSD σε κρυφή μνήμη υψηλής απόδοσης για το NAS σας

Η χρήση ενός παλιού SSD ως προσωρινή μνήμη σε NAS μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του συστήματος, επιταχύνοντας την πρόσβαση σε δεδομένα και τη...

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το «Σπίτι μου ΙΙ» μέσω του gov.gr – Λεπτομερής οδηγός του Προγράμματος

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» παρέχει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ζευγάρια και οικογένειες να αποκτήσουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία με επιδοτούμενο επιτόκιο, με συνολικό...

Διαθέσιμη και μέσω ΚΕΠ η ψηφιακή υπηρεσία myPhotos

Από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή υπηρεσία myPhoto μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), διευκολύνοντας έτσι άτομα χωρίς ψηφιακή πρόσβαση, όπως ηλικιωμένους...

Η OpenAI λανσάρει τη νέα λειτουργία “Tasks” στο ChatGPT: ένα βήμα πιο κοντά σε έναν ψηφιακό υποβοηθό

Η OpenAI ανακοίνωσε τη νέα λειτουργία "Tasks" στο ChatGPT, που επιτρέπει στους χρήστες να προγραμματίζουν υπενθυμίσεις και επαναλαμβανόμενες ενέργειες, προσεγγίζοντας τη λειτουργικότητα των παραδοσιακών...

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν αμφιλεγόμενη χρωστική στα τρόφιμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τη χρήση της αμφιλεγόμενης χρωστικής ερυθροσίνης (E127/Red 3) στα τρόφιμα και φάρμακα, μετά από αποδείξεις ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα.Η...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν αμφιλεγόμενη ουσία στα τρόφιμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν τη χρήση της χρωστικής ερυθροσίνης (Red 3) στα τρόφιμα και τα φάρμακα, λόγω αποδείξεων ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα.Η απόφαση...

Μπορεί να αξιοποιηθεί το θαλασσινό νερό για την καταπολέμηση πυρκαγιών;

Η χρήση θαλασσινού νερού για την κατάσβεση πυρκαγιών στη Νότια Καλιφόρνια προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των γλυκών υδάτινων πόρων, καθώς μερικοί πυροσβεστικοί...

Μπορεί το θαλασσινό νερό να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση πυρκαγιών;

Οι πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια προκαλούν αναζητήσεις για εναλλακτικές μεθόδους πυρόσβεσης, με το θαλασσινό νερό να εξετάζεται ως πιθανή λύση, αν και η χρήση...