- Ο Γιώργος Καραμέρος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει την πρόταση του κ. Τασούλα ως κομματική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για την ρύθμιση εσωκομματικών ισορροπιών, αντί για υπερκομματική υποψηφιότητα.
- Ο Καραμέρος υπερασπίζεται την υποψηφιότητα της κυρίας Λούκα Κατσέλη ως υπερκομματική, τονίζοντας ότι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της σε κρίσιμες στιγμές.
- Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη συνεργασία με προοδευτικά κόμματα, καλώντας το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά των πολιτικών της ΝΔ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες των αντιφατικών στάσεων.
«Είναι μια στενά κομματική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Παρότι ο ίδιος στις αρχές Οκτωβρίου, για παράδειγμα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη έλεγε ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά στο πνεύμα του Συντάγματος και να συγκεντρώνει τη δυνατότητα μιας ευρείας πλειοψηφίας, αναφέροντας και ο ίδιος το παράδειγμα της κ. Σακελλαροπούλου προ πενταετίας, τώρα υπέταξε όμως τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στη λογική της διευθέτησης εσωκομματικών προβλημάτων» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Απαντώντας στην κριτική ότι περίπου το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας υποψήφια την κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Καραμέρος, αντέτεινε πως η κυρία Κατσέλη «ξεκάθαρα είναι μια υπερκομματική υποψηφιότητα».
«Πρώτα απ’ όλα, δεν προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Διετέλεσε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και σε κρίσιμες στιγμές η κυρία Κατσέλη, γιατί καλό είναι να θυμηθούμε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και πώς έφτασε η Ελλάδα στα προβλήματα που έφτασε, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μας θυμίζει τι έγινε μόνο από το 15 και μετά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν τότε, την κρίσιμη περίοδο του 2011 η κυρία Κατσέλη, για παράδειγμα, διαχώρισε τη θέση της και δεν υπερψήφισε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, σύστησε τον νόμο Κατσέλη» ανέφερε αρχικά ο κ. Καραμέρος,. Απαντώντας στην παρατήρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπερψηφίσει τον νόμο Κατσέλη, συνέχισε λέγοντας ότι «θέλαμε μεγαλύτερη περίμετρο και βελτιώθηκε αυτός ο νόμος με τον νόμο Σταθάκη. Για την ακρίβεια, ο νόμος Κατσέλη εξέπνευσε με κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ και αναβίωσε επί ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας στην κριτική ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο επιδιώκει, προτείνοντας την κυρία Κατσέλη, αντικυβερνητικό, ο κ. Καραμέρος ανέφερε τα εξής.
«Δεν μπορούμε Δευτέρα με Σάββατο να βιώνουμε μία κατάσταση σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής όπου έχει κοπεί το συρματόσχοινο. Λυπάμαι που κάνω αυτή τη μεταφορά, αλλά είδα πάλι ότι ένα ασανσέρ έπεσε χθες στο Παίδων Αγία Σοφία, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς αυτή τη φορά. Να έχει ταπεινωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Να έχουμε μία πολιτική χωρίς πυξίδα στα εθνικά μας θέματα και στην εξωτερική μας πολιτική και να κάνουμε ένα ευχάριστο πολιτειακό διάλειμμα την Κυριακή, ας πούμε, για να ψηφίσουμε τον εκλεκτό του κυρίου Μητσοτάκη σε μια στενή κομματική υποψηφιότητα. Εμείς λέμε ότι η μεγάλη εικόνα, το μεγάλο διακύβευμα είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των προοδευτικών κομμάτων και απευθύνουμε προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, όχι με ηγεμονισμό, όχι για να τους δεσμεύσουμε, όχι μόνο επειδή ο ελληνικός λαός και στις δύο τελευταίες εθνικές κάλπες μας έδωσε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά για να τα βρούμε προκειμένου να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Είναι ξεκάθαρο και έχουμε χρόνο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου».
«Η πρόταση του κυρίου Τασούλα είναι προκειμένου να διευθετήσει εσωκομματικές ισορροπίες και δεν ξέρω τι θα κάνει και ο κύριος Σαμαράς τελικά. Δηλαδή αν εργαλειοποίησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξασφαλίσει την ψήφο του κυρίου Σαμαρά, ο κύριος Σαμαράς βλέπω ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα» προσέθεσε ο κ. Καραμέρος.
Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να ανακοινώσει τη δική του πρόταση κατόπιν της απόφασης του Πρωθυπουργού, ο κ. Καραμέρος είπε χαρακτηριστικά «άμα περιμένει στον προθάλαμο του κυρίου Μητσοτάκη τα πράγματα δεν πάνε καλά. (…)Δεν περίμενε τόσες εβδομάδες; Δεν έλεγε, θα περιμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη; Και λέγαμε εμείς, γνωρίζοντας πώς σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε πια δείγματα 6 ετών, δεν είμαστε στο 2019-2020 που τότε υπερψηφίσαμε την κυρία Σακελλαροπούλου. Έχουμε δείγματα γραφής για το κράτος δικαίου, για το πώς αντιμετωπίζει τους θεσμούς, το Σύνταγμα, πώς λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης, πολλά πράγματα».
Σχολιάζοντας ωστόσο ότι ο κύριος Ανδρουλάκης απέκλεισε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ άφησε ανοιχτό το να συνεργαστεί με τα αριστερά κόμματα, ο κ. Καραμέρος ανέφερε πως «αυτό είναι θετικό».
«Δεν μπορούμε να είμαστε αντιφατικοί. Όταν μιλάμε για την ανάγκη συμπόρευσης ενός κοινού μετώπου, από την άλλη δεν μπορούμε όταν διατυπώνεται αυτό, να είμαστε αρνητικοί. Στο θέμα όμως του χειρισμού για την υποψήφια κοινή υποψηφιότητα από τον προοδευτικό χώρο η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια καθυστέρηση. Νομίζω έχει αποτυπωθεί στην ελληνική κοινωνία και εκτιμώ, για να μην στεκόμαστε μόνο στις στρατηγικές των κομμάτων, ότι και η προσωπικότητα της κυρίας Κατσέλη, κοιτάξτε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, ποιοι θα στηρίξουν την κυρία Κατσέλη και ποιοι και δεν μιλάω μόνο για τον χάρτη της Βουλής και ποιοι ξεκίνησαν να στηρίζουν τον κύριο Τασούλα. Οι Σπαρτιάτες του Στίγκα και του Κασιδιάρη. Καταλαβαίνετε ποιο είναι το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία;» συμπλήρωσε ο κ. Καραμέρος.
Ερωτηθείς εάν μια υποστήριξη του κόμματος της Νέας Αριστεράς στο πρόσωπο της κας Κατσέλη θα αποτελούσε και πρόκριμα για μια ευρύτερη συνεργασία μέχρι και συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμέρος επισήμανε «σεβόμαστε και εγώ προσωπικά, όπου απηύθυνα τον χαιρετισμό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο συνέδριο της Νέας Αριστεράς και το κόμμα της Νέας Αριστεράς και τα στελέχη και τη βάση, παρά τα όσα έγιναν πέρυσι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν θα προεξοφλήσουμε την όποια απόφαση. (…) Αναμένουμε την απόφασή τους και θα μετρηθούμε στη Βουλή και κυρίως στην κοινωνία όλοι μαζί, γιατί η κοινωνία παρακολουθεί. Και ξέρετε στο τέλος και δεν μιλάω για την Αριστερά, αυτή τη φορά δεν θα είναι όπως το 23. Αυτόν που θα τορπιλίζει την προοδευτική συμπόρευση θεωρώ ότι θα του το χρεώσει. Δεν θα τον τιμωρήσει, θα του το χρεώσει. Και νομίζω από τη στάση μας, χωρίς εγωισμούς, με καθαρά πολιτικούς όρους, με προτάσεις λογικές σε όλα τα μείζονα ζητήματα, διεκδικούμε αυτόν τον ρόλο όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της ουσίας, αλλά του καταλύτη για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου».