- Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, υπογράφει στη Μόσχα μια «Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» με τη Ρωσία, εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση.
- Η συμφωνία περιλαμβάνει στρατιωτική, ενεργειακή και οικονομική συνεργασία, με έμφαση στην προμήθεια προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών για το Ιράν και στην επένδυση ρωσικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
- Η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Ιράν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς οι δύο χώρες γίνονται σημαντικοί προμηθευτές όπλων και τεχνολογίας μεταξύ τους, ενώ η οικονομία του Ιράν επηρεάζεται από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Tρεις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μεσολαβήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, αλλά και σε σκληρότερη γραμμή κατά του Ιράν, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν βρίσκεται στη Μόσχα για την υπογραφή «Συνολικής Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», παρόμοια με αυτή που ισχύει μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.
Russia’s Minister of Energy welcomed Iran’s President at the airport. Iran’s President said to the Russian side, “I hope we have a good agreement.” https://t.co/iCgRc4gSBA pic.twitter.com/D26B9g7ok0
— IranView 24 (@IranView24) January 17, 2025
Με κοινό παρονομαστή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, η Ρωσία και το Ιράν ορίζουν νέο πλαίσιο, στρατιωτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας.
Η Τεχεράνη ήλπιζε εδώ και καιρό να αποκτήσει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία για να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο της την ώρα που η Ουκρανία και η Δύση την κατηγορούν ότι παρείχε στη Μόσχα εκατοντάδες εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση στην Ουκρανία, γράφουν οι TΙmes of Israel, ενώ οι Moscow Times επισημαίνουν ότι η ενέργεια παραμένει στον πυρήνα της εταιρικής σχέσης και παράλληλα ο διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου , θα ενισχύσει το εμπόριο ενάντια στις δυτικές κυρώσεις.
Η οικονομία του Ιράν συνδέεται ωστόσο με την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018.
Η Ρωσία, με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει ενισχύσει την ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας του Ιράν, υποστηρίζοντας την εξερεύνηση, τη γεώτρηση και τις υποδομές. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, αρκετές ρωσικές εταιρείες αναμένεται να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, η στρατηγική θέση του οποίου, το καθιστά δίοδο μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας ως την Κίνα και την Ινδία.
Ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό της εταιρικής σχέσης Ιράν-Ρωσίας είναι η στρατιωτική τους συνεργασία. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν γίνει οι σημαντικότεροι προμηθευτές όπλων ο ένας του άλλου, ιδιαίτερα σε προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες όπως τα drones.
Τον Ιανουάριο, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, παρουσίασε στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιλογές για ενδεχόμενο χτύπημα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν η Τεχεράνη κινηθεί προς την ανάπτυξη ατομικού όπλου πριν από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ προγραμματίζονται συνομιλίες με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία στην Ελβετία τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, σε ιρανικά μέσα, στρατηγός της επίλεκτης «Φορυράε της Ισλαμικής Επανάστασης», εμφανίζεται να κατηγορεί τη Ρωσία για τα δεινά στη Συρία , με αφορμή την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την αποδυνάμωση του «άξονα της αντίστασης», με την Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.