Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Το κρυφό σημείο μηδέν της Ελλάδας που όλοι νομίζουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού

Ανακαλύψτε το επίσημο σημείο μηδέν της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και όχι στις γνωστές πλατείες της Αθήνας.
  • Το επίσημο σημείο μηδέν της Ελλάδας βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και όχι στις γνωστές πλατείες όπως η Συντάγματος ή η Ομόνοια, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.
  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θεμελιωμένο το 1842, είναι ένα ερευνητικό κέντρο που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και περιλαμβάνει τμήματα αστρονομίας, μετεωρολογίας και σεισμολογίας.
  • Στους χώρους του Αστεροσκοπείου εκτίθενται σπάνια όργανα μέτρησης και ιστορικά τηλεσκόπια, ενώ διαχειρίζεται και τον παλαιότερο μετεωρολογικό σταθμό στην Ελλάδα.

Ο περισσότεροι Έλληνες, και ιδιαίτερα οι οδηγοί, έχουν μια εσφαλμένη εντύπωση για το πού ακριβώς βρίσκεται το σημείο μηδέν της χώρας μας.

Όταν μιλάμε για το «σημείο μηδέν», αναφερόμαστε στο σημείο αναφοράς, από το οποίο υπολογίζονται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις στην Ελλάδα.

Εσείς γνωρίζετε πού βρίσκεται το «Χιλιόμετρο 0» της Ελλάδας;

Όχι, δεν βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος ούτε στην Ομόνοια, όπως ίσως πολλοί νομίζουν.

Το επίσημο σημείο μηδέν της Ελλάδας βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη ιστορία του σημείου μηδέν της χώρας μας μέσα από τα πλάνα της ομάδας Up Stories που σχεδόν όλοι θεωρούν ότι βρίσκεται κάπου αλλού.

Η ιστορία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ερευνητικό κέντρο και αστεροσκοπείο, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν στον Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών.

Το κρυφό σημείο μηδέν της Ελλάδας που όλοι νομίζουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.

Πρώτος Διευθυντής, ήταν και ο εμπνευστής του, καθηγητής Γεώργιος Βούρης, από το 1846 έως το 1855. Στη θητεία του Γ. Βούρη το Αστεροσκοπείο εξοπλίστηκε με όργανα από την Αυστρία και εκπονήθηκαν οι πρώτες αστρονομικές μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν αδημοσίευτες.

Ο καθορισμός των γεωγραφικών συντεταγμένων του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκείνη την εποχή, αποτελεί ακόμα και σήμερα τη βάση της χαρτογράφησης της Ελλάδος.

Το 1890 το Αστεροσκοπείο έγινε κρατικό Ερευνητικό Κέντρο, μετονομάστηκε σε Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το υπάρχον Αστρονομικό Τμήμα συμπληρώθηκε με δύο άλλα, το Μετεωρολογικό και το Σεισμολογικό.

Ένα από τα πρώτα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών, γνωστό ως «Τηλεσκόπιο Δωρίδη», γιόρτασε το 2002 τα εκατοστά του γενέθλια. Εγκαταστάθηκε στο κτίριο του Θησείου, όπου λειτουργεί ακόμη και σήμερα, και πήρε το όνομα του μεγάλου δωρητή του. Είναι ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο με φακό 40 εκατοστών και εστιακή απόσταση 5 μέτρων.

Το Μουσείο Γεωαστροφυσικής δημιουργήθηκε στους χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου και περιλαμβάνει μερικά από τα σπανιότερα όργανα που είτε καθόριζαν τον χρόνο, είτε πραγματοποιούσαν αστρονομικές, γεωδετικές, μετεωρολογικές και σεισμολογικές μετρήσεις. Εκτός από τα μεγάλα τηλεσκόπια του 19ου αιώνα εκτίθενται επίσης και μικρότερα όπως ο «Κύκλος του Borda» κατασκευής 1798, το οποίο χρησιμοποίησε η Γαλλική Χαρτογραφική Εταιρεία για τη χαρτογράφηση του Αιγαίου το 1810, και όργανα που πραγματικά έμειναν στην ιστορία, όπως μετεωρολογικά, αυτογραφικά και σεισμολογικά όργανα του 19ου αιώνα.

Επίσης εκτίθεται και μία από τις πρώτες συσκευές μέτρησης του όζοντος στην Αθήνα, κατασκευής 1880, και φυσικά ο σπουδαιότατος χάρτης της Σελήνης του Σμιντ.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαχειρίζεται τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό της Ελλάδας και έναν από τους αρχαιότερους στη Νότια Ευρώπη. Ο σταθμός είναι τοποθετημένος στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο (Λόφος Νυμφών). Ο Α’ τάξης μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο από τις 11 Σεπτεμβρίου 1890, ενώ άρχισε τη λειτουργία του το 1858 σε διαφορετική τοποθεσία στο Θησείο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Οι ομάδες του Λεβαδειακός – Αστέρας Τρίπολης

Η ενδεκάδα του Λεβαδειακού περιλαμβάνει τους Γκαραβέλη, Κάσσο, Βήχο,...

Το μοναδικό φινάλε στο Ερμής Σχηματαρίου-Τρίκαλα

Οι γηπεδούχοι Ερμής Σχηματαρίου προηγήθηκαν 63-62 με τρίποντο του...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν δύο οικισμούς στην περιφέρεια Ντονέτσκ

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν δύο νέους οικισμούς στην περιφέρεια Ντονέτσκ,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καίτη Γκρευ: «Τα παιδικά της χρόνια και ο έρωτας για τον Καζαντζίδη την συγκινούσαν» αποκάλυψε ο Γιώργος Χρονάς

Ο Γιώργος Χρονάς, βιογράφος της Καίτης Γκρευ, αποκάλυψε ότι η θρυλική τραγουδίστρια εκτιμούσε μόνο την Πόλυ Πάνου και είχε μια ανεξίτηλη αγάπη για τον...

Μαγιορκίνης: «Είμαστε ‘’στην καρδιά’’ των αναπνευστικών λοιμώξεων – Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η έξαρση της γρίπης»

Η εποχική γρίπη και οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι σε έξαρση στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη να αναφέρει ότι βρισκόμαστε "στην καρδιά" αυτών...

Πάτρα: Δύο τραυματίες από πτώση αυτοκινήτου σε γκρεμό – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από την Πυροσβεστική

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2025, ένα αγροτικό αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.Ο οδηγός του οχήματος κατάφερε να...

Πέθανε ψυχίατρος και καλλιτέχνης Παύλος Βασιλειάδης που δημιούργησε το Φεγγάρι του Θερμαϊκού

Ο Παύλος Βασιλειάδης, ψυχίατρος και εικαστικός, πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 2025 σε ηλικία 79 ετών, και είναι γνωστός για τη δημιουργία του Φεγγαριού στη...

Λήμνος: Μεθυσμένος οδηγός χωρίς άδεια τραυμάτισε 78χρονο – Δυο φορές είχε συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ

Ένας 45χρονος μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε τον τραυματισμό ενός 78χρονου πεζού και ζημιές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Μύρινα της Λήμνου.Ο οδηγός, που δεν είχε άδεια...

Λίνα Μενδώνη για Καίτη Γκρέυ: Δίκαια ανήκει στις διαχρονικά μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του είδους της

Η Καίτη Γκρέυ, γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά και κερδίζοντας την αγάπη του κοινού...

Καιρός: Τοπικές βροχές και μικρή πτώση θερμοκρασίας μέχρι την Τρίτη

Ο καιρός της εβδομάδας θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο, τη Δευτέρα και Τρίτη.Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας,...

Καίτη Γκρέυ: Τα δύσκολα χρόνια της παιδικής ηλικίας, η δόξα, οι θρυλικοί έρωτες και οι προσωπικές τραγωδίες – «Εγώ έζησα για 100 ζωές…»

Η Καίτη Γκρέυ, μια από τις πιο εμβληματικές φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και υπήρξε η πιο ακριβοπληρωμένη γυναικεία τραγουδίστρια...

Καίτη Γκρέυ: Έφυγε η λαϊκή τραγουδίστρια

Η αγαπημένη λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ πέθανε σε ηλικία 100 ετών.Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο λόγω βαρύ εγκεφαλικού επεισοδίου.Η είδηση του θανάτου της...

Θεσσαλονίκη: Αντίδραση για νεαρό που βεβήλωσε άγαλμα του Κατσαντώνη – «Θα ζητήσω μια ειλικρινή συγγνώμη» λέει ο δράστης

Στη Θεσσαλονίκη, νεαρός βεβήλωσε άγαλμα του Κατσαντώνη, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις στο διαδίκτυο, καθώς βρίζει και φτύνει το μνημείο.Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο δράστης...