Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ο Λευκός Οίκος «πίεσε» τη Meta να αφαιρέσει αναρτήσεις για τον κορονοϊό

  • Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετανιώνει για την λογοκρισία ή την αφαίρεση αναρτήσεων σχετικά με τον κορονοϊό στο Facebook και το Instagram κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Η Meta πίεσεται από το Λευκό Οίκο να λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας.
  • Κατά την πανδημία, το Facebook πρόσθετε ειδοποιήσεις παραπληροφόρησης και διέγραψε αναρτήσεις που ανέφεραν ψευδείς πληροφορίες για τον Covid ή κριτική για τα εμβόλια.
  • Ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει προεκλογική εκστρατεία και ότι η πίεση από την κυβέρνηση για λογοκρισία ήταν λάθος.
  • Η δικαστική επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Ζάκερμπεργκ ως μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta δήλωσε ότι μετανιώνει που υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και λογόκρινε ή αφαίρεσε αναρτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό στο Facebook και το Instagram κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «πίεσαν επανειλημμένα» τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, να «λογοκρίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικό με τον Covid-19» κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα τις ομάδες μας για μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο που αναφερόταν στον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας, και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους όταν δεν συμφωνούσαμε», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Τζιμ Τζόρνταν, τον Πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Facebook πρόσθετε ειδοποιήσεις παραπληροφόρησης όταν οι χρήστες σχολίαζαν ή έκαναν like σε αναρτήσεις που είχαν κριθεί ότι περιείχαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον Covid. Η εταιρεία διέγραψε επίσης αναρτήσεις που επέκριναν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ή αναφέρονταν στη θεωρία ότι ο ιός αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2020, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, ότι «σκοτώνουν ανθρώπους» επιτρέποντας την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις πλατφόρμες τους.

«Πιστεύω ότι η πίεση της κυβέρνησης ήταν λάθος και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα πρότυπα περιεχομένου μας λόγω της πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση — και είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στην επιστολή του.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε επίσης ότι το Facebook «υποβάθμισε» προσωρινά μια είδηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός φορητού υπολογιστή που ανήκε στον γιό του Τζο Μπάιντεν, τον Χάντερ, μετά από προειδοποίηση του FBI ότι η Ρωσία ετοίμαζε εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της οικογένειας Μπάιντεν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αναφέρει στην επιστολή του, ότι έκτοτε έγινε σαφές ότι η είδηση δεν ήταν ψευδής και ότι «δεν έπρεπε να υποβιβαστεί».

Η δικαστική επιτροπή της Βουλής, η οποία ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Ζάκερμπεργκ «μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου».

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι ενθαρρύνει «υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

«Η θέση μας ήταν σαφής και συνεπής. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στον αμερικανικό λαό, κάνοντας παράλληλα ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν».

Ο Ζάκερμπεργκ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία. Το 2020, δώρισε 400 εκατομμύρια δολάρια μέσω της φιλανθρωπικής του Πρωτοβουλίας Chan Zuckerberg, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δικαιοδοσίες των τοπικών εκλογών θα έχουν τους κατάλληλους εκλογικούς πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Στόχος μου είναι να είμαι ουδέτερος και να μην παίζω κάποιο ρόλο, επομένως δεν σκοπεύω να συνεισφέρω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.

ΠΗΓΗ: Guardian, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Συγκρούσεις και κλίμα τοξικότητας στο ΣΥΡΙΖΑ πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Εκλογές για νέο αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 24/11...

Ζωή Κρονάκη: Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλη για να παρουσιάσω τον ελληνικό τελικό της Eurovision

Η Ζωή Κρονάκη συζητά το ενδεχόμενο παρουσίασης του ελληνικού...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ανακοίνωσε τον 16χρονο Λουσάλε

Ο 16χρονος Λουσάλε ανακοινώθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.Προέρχεται από...

Μιχάλης Δημητρακόπουλος για αθώωση Γιάννου Παπαντωνίου: «Ούτε ζημιά του Δημοσίου υπήρξε, ούτε δωροδοκία»

Ο συνήγορος του Γιάννου Παπαντωνίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφέρει ότι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λίβανος: Νέες αποκαλύψεις για παραδόσεις ελεγχόμενων βομβητών από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ παρέδιδε βομβητές Gold Apollo στα μέλη της λίγο πριν εκραγούν.Υπήρξαν εκρήξεις βομβητών Gold Apollo σε πολλές τοποθεσίες στο Λίβανο, σκοτώνοντας 37 ανθρώπους...

Ισραήλ: 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο – Στόχος στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα βόρεια

Περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο προς το Ισραήλ, χωρίς άμεσα αναφερόμενα θύματα.Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επτά επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων ως αντίποινα.Οι ανταλλαγές...

Ισραήλ: 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.Δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για θύματα από τις επιθέσεις.Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές...

Οι θιασώτες της κρυπτοοικονομίας ονειρεύονται τη δημιουργία «δικτυακών χωρών»

Οι ανησυχίες για πολιτικές αναταράξεις λόγω των αμερικανικών προεδρικών εκλογώνΠροτάσεις από επιχειρηματίες τεχνολογίας για δημιουργία δικτυακών χωρώνΙδέα του "κράτους δικτύου" ως νέο έθνος με...

Κολομβία: Υπεραμύνεται της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ο πρόεδρος της χώρας

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προτείνει μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.Στην Κολομβία, η ηλικία συνταξιοδότησης είναι 62 έτη για άνδρες και 57 έτη για γυναίκες.Ο...

Με πανίσχυρο εκρηκτικό ήταν παγιδευμένοι οι ασύρματοι στον Λίβανο

Εκρηκτικές συσκευές στον Λίβανο συνδέονται με την PETN, μια ισχυρή εκρηκτική ύλη.Η PETN είναι ένα από τα ισχυρότερα εκρηκτικά και μπορεί να ανατινάξει ένα...

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι αυτοεξορίζεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναφέρει ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Edmundo González Urrutia, του ζήτησε επιείκεια για να εξοριστεί.Υπάρχουν αντικρουόμενες καταγγελίες για...

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση λόγω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε ισχυρές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών της...

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί το Σάββατο 21/9 ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Η ομιλία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη...

Harrods: 37 γυναίκες διεκδικούν αποζημιώσεις δηλώνοντας θύματα βιασμού από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ 

37 γυναίκες καταθέτουν αστικές αξιώσεις για αποζημίωση από το Harrods, δηλώνοντας ότι ήταν θύματα βιασμού από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.Υπήρξε αποτυχία εταιρικής ευθύνης και...