- Οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης για θέρμανση, με αποτέλεσμα οι τιμές του αερίου να φτάσουν σε υψηλά 14 μηνών.
- Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, με αναλογία 158,2% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ρυθμό μείωσης του χρέους σε ετήσια βάση.
- Το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει δράσεις επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, με το πρώτο «REBRAIN GREECE» να πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 2025 στο Λονδίνο.
H μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο του 2024, αλλά παραμένει με διαφορά το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Eurostat, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 158,2% από 160% στο β’ τρίμηνο του 2024, ωστόσο η χρονιά έχει κλείσει πολύ χαμηλότερα, κάτω από το 155%, καθώς στο τέλος του γ’ τριμήνου δεν είχε καταγραφεί ακόμη η πρόωρη αποπληρωμή χρέους «μαμούθ» της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
γ’ τρίμηνο 2024: 158,2%
β΄ τρίμηνο 2024! 160%
Πηγή: Eurostat
Το υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα εμφάνισαν η Ιταλία με 136,3% και η Γαλλία με 113,8%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το το Βέλγιο με 105,6%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία με 104,3%.
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ
Ιταλία: 136,3%
Γαλλία: 113,8%
Βέλγιο: 105,6%
Ισπανία:104,3%
Πηγή: Eurostat
Αντίθετα, το χαμηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη είχαν η Εσθονία με 24%, η Βουλγαρία με 24,6% και το Λουξεμβούργο με 26,6%.
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ
Εσθονία: 24%
Βουλγαρία: 24,6%
Λουξεμβούργο: 26,6%
Πηγή: Eurostat
Πάντως, ενώ η Ελλάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης όσον αφορά στον ρυθμό μείωσης του χρέους σε ετήσια βάση, η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες που αύξησαν το χρέος τους και μάλιστα κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Τουλάχιστον 200 καταγγελίες για φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, ύποπτες συναλλαγές, αλλά και διαφθοράς υποβάλλονταν καθημερινά την περασμένη χρονιά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συνολικά, το 2024 έγιναν 75.000 καταγγελίες και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
AΑΔΕ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
- Φορολογικές παραβάσεις : 27.514
- Τελωνειακές παραβάσεις & λαθρεμπόριο : 345
- Διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων : 3.450
- Αppodixi : 43.635
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη φέτος το χειμώνα αύξησαν κατακόρυφα την κατανάλωση αερίου για θέρμανση, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται ταχύτερα τα αποθέματα στις αποθήκες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση φορέων εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να παραγγείλει 120 περισσότερα φορτία LNG, για να καλύψει τις ανάγκες για τον επόμενο χειμώνα, την ώρα μάλιστα, που η τιμή του αερίου σκαρφάλωσε σε υψηλά επίπεδα 14 μηνών.
Στις προτεραιότητες των κυβερνητικών πολιτικών βρίσκεται ο επαναπατρισμος των επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό την εποχή της οικονομικής κρίσης .Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζει τις δράσεις επαναπατρισμού και το πρώτο «REBRAIN GREECE» για το 2025 θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου στο Λονδίνο. Περισσότερα θα μας πει η Δήμητρα Κυριαζή.
REBRAIN GREECE
- Λονδίνο 29 Μαρτίου 2025.
- Διπλασιασμός συμμετοχών επιχειρήσεων
- Αιτήσεις έως 31 /1 στο : [email protected]
ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ
(επαναπατρισθέντες)
– 50% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα
– 26% έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση
-11% απασχολείται στο Δημόσιο τομέα
Τις απαιτούμενες επενδύσεις ώστε να προωθηθεί η ηλεκτροδότηση των πλοίων από ξηράς στα ελληνικά λιμάνια προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απανθρακοποίηση αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών με λιμάνια.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΟΣ Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ στο Συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2025
«Η ηλεκτροδότηση από ξηράς (cold ironing) αποτελεί μια προφανή λύση και ο ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση».
Στο ίδιο συνέδριο όμως Κωνσταντίνα υπογράφηκε και ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ διεθνών καταξιωμένων Ινστιτούτων που συνεργάζονται με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας για την ανάπτυξη προτύπων/κανόνων με στόχο τη βιωσιμότητα στον ναυτιλιακό τομέα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ