- Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση και χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, αναφέροντας ότι τα χωριά αδειάζουν από νέους που μεταναστεύουν.
- Επισήμανε την αύξηση των εισαγωγών κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 9,1% το 2023, καταγγέλλοντας τα κέρδη που αποκομίζουν οι μεσάζοντες εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών.
- Ανέφερε την ανάγκη για ένα Οραματικό Σχέδιο Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με την οποία ανέπτυξε την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε στην εισαγωγή του πως, «σε τέσσερα μόλις χρόνια έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν σας δημιουργεί ερωτήματα για την αποτυχία οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και για την αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας;».
Πρόσθεσε πως, «παράγουμε προϊόντα με μικρή προστιθέμενη αξία, αδιαφοροποίητα από άλλες αγορές σε μικρές εκτάσεις και μάλιστα ενώ στη χώρα μας διεξάγεται σημαντική έρευνα, στην αγροδιατροφή, δεν υπάρχει εφαρμογή αυτής της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, ώστε να δημιουργείται στα προϊόντα μας υπεραξία».
Αναρωτήθηκε ποια είναι η επίπτωση όλων των παραπάνω και τόνισε πως αυτή είναι, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
«Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το καθαρό επιχειρηματικό εισόδημα του γεωργικού κλάδου μειώθηκε το 2023 κατά 9,1%. Την ίδια ώρα, οι μεσάζοντες στήνουν πάρτι κερδοσκοπίας εις βάρος και του παραγωγού αλλά και του καταναλωτή. Παράδειγμα το λάδι φεύγει 4 με 5 ευρώ από τα ελαιοτριβεία και καταλήγει στο ράφι 11 με 12 ευρώ. Εμείς λέμε ότι σε αυτή την κατρακύλα πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα. Ο αγρότης, ο παραγωγός, ο κτηνοτρόφος δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Ο πρωτογενής τομέας της χώρας και μπορεί και αξίζει καλύτερα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη, «εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, που συνεχώς αυτοπροβάλλεστε ως μια κυβέρνηση που έχει σχέδιο για όλα, προσφέρει σταθερότητα στη χώρα, θέλω σήμερα να μου δώσετε μια απάντηση. Ποια σταθερότητα προσφέρετε στον αγροτικό κόσμο, όταν σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχετε αλλάξει πέντε υπουργούς στο συγκεκριμένο υπουργείο;».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.