- Η Βρετανία εγκαινίασε το πρώτο παγκοσμίως σύστημα μεταγονιδιωματικής επιτήρησης για την ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία.
- Το πρόγραμμα mSCAPE, που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβάνει την ανάλυση μεταγονιδιωματικών δεδομένων και συνεργάζεται με νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Οι ειδικοί τονίζουν ότι η γονιδιωματική είναι κρίσιμη για τη δημόσια υγεία, καθώς επιτρέπει ταχύτερη διάγνωση και πρόβλεψη ασθενειών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια υγεία.
Mια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της ταχείας ανίχνευσης μολυσματικών ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία, εγκαινίασε η Βρετανία. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως σύστημα μεταγονιδιωματικής επιτήρησης για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, το οποίο όπως λένε οι ειδικοί,εάν είχε τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα, πιθανώς θα είχε εντοπίσει τον ιό SARS‑CoV‑2 που προκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα Metagenomics Surveillance Collaboration and Analysis Programme (mSCAPE), υπό τη διαχείρηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά τον τελευταίο χρόνο, περιλαμβάνει την ανάλυση μεταγονιδιωματικών δεδομένων και παθογόνων. Όλες αυτές οι πληροφορίες διοχετεύονται στην UKHSA σε εθνικό επίπεδο, μαζί με δείγματα από νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) σε όλη την Αγγλία.
«Η γονιδιωματική ήταν μια κρίσιμη πτυχή της απάντησης στην πανδημία Covid-19 από την αρχή και η τεράστια τεχνική τεχνογνωσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτόν τον τομέα μας επέτρεψε να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στον εντοπισμό και την ανάλυση των παραλλαγών του Covid-19» δήλωσε η καθηγήτρια Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της UKHSA.
Πρόσθεσε επίσης πως το νέο πρόγραμμα mSCAPE «θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την κορυφαία ικανότητα γονιδιωματικής του Ηνωμένου Βασιλείου για να διεξάγουμε κοινοτική επιτήρηση για πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο και να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα για να βελτιώσουμε την υγεία παγκοσμίως».
Η καθηγήτρια Σου Χιλλ, επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του NHS England και ανώτερη υπεύθυνη στο NHS Genomics, σημείωσε: «Η γονιδιωματική φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προβλέπουμε, προλαμβάνουμε, διαγιγνώσκουμε και θεραπεύουμε τις ασθένειες – είτε πρόκειται για τη διάγνωση σπάνιων καταστάσεων στα παιδιά πιο γρήγορα, είτε για την εξατομίκευση του καρκίνου. θεραπείες για να γίνουν πιο αποτελεσματικές ή για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από νεφρική νόσο».
ΠΗΓΗ: Independent