- Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ή υπόταση, ορίζεται ως πίεση κάτω από 90/60mmHg και μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως ζάλη και σύγχυση, με τη σύγχυση συχνά να αγνοείται ως αποτέλεσμα του στρες ή της γήρανσης.
- Αιτίες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν τη φυσική κατάσταση, κληρονομικούς παράγοντες, γήρανση, εγκυμοσύνη, ιατρικές παθήσεις και φάρμακα.
- Η διαχείριση της υπότασης περιλαμβάνει προσεκτική αλλαγή θέσεων, συχνά και μικρά γεύματα, και επαρκή ενυδάτωση, ενώ συνιστάται ιατρική βοήθεια αν τα συμπτώματα επιμένουν.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, ορίζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια. Μάθετε πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση.
Το Νο1 λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να συνδέουν την υπόταση με συμπτώματα, όπως η ζάλη, υπάρχει ένα επιπλέον σύμπτωμα που οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν στο στρες και τη γήρανση.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σημάδι χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν πιστεύετε ότι η σύγχυση οφείλεται σε υπόταση, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα. «Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι μια μέτρηση κάτω από 90/60mmHg. Δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, αλλά μπορεί να χρειαστεί θεραπεία», προειδοποιούν οι ειδικοί.
Τι προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση;
Η αρτηριακή σας πίεση ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Μπορεί να είναι χαμηλή επειδή:
- Είστε γυμνασμένοι και υγιείς
- Την κληρονομήσατε από τους γονείς σας
- Γερνάτε
- Είστε έγκυος
- Έχετε ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης
- Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα
Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης – Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό
Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση εάν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως:
- ζάλη
- ναυτία
- θολή όραση
- γενική αδυναμία
- λιποθυμία
Εάν εμφανίζονται συμπτώματα όταν σηκώνεστε όρθιοι ή αλλάζετε ξαφνικά θέση, μπορεί να έχετε έναν τύπο χαμηλής αρτηριακής πίεσης που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν «συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης όπως ζάλη και λιποθυμία».
Πώς μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).
Τι να κάνετε
- σηκωθείτε αργά από καθιστή θέση σε όρθια
- σηκωθείτε προσεκτικά από το κρεβάτι – μετακινηθείτε αργά από την ξαπλωτή θέση σε καθιστή και μετά σε όρθια θέση
- καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα – ξαπλώστε ή καθίστε ακίνητοι για λίγο μετά το φαγητό
- αυξήστε την ποσότητα νερού που πίνετε
Τι να μην κάνετε
- μην κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους
- μην σκύβετε ή αλλάζετε ξαφνικά τη στάση του σώματος
- μην πίνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ