Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργός και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων. Οι σεισμοί είναι συνεχόμενοι και από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025) δεν έχουν ξεπεράσει τα 4,3 Ρίχτερ.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων, δεν μπορούν να ησυχάσουν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς. Ανά 5 με 10 λεπτά, η γη σείεται. Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα που καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, από τις 10:24 έως τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 40 λεπτά, έγιναν 5 σεισμοί άνω των 3,4 Ρίχτερ και έως 3,7 Ρίχτερ.
Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που θα μελετηθούν όλα τα δεδομένα για τους σεισμούς που σφυροκοπούν τις Κυκλάδες τις τελευταίες ημέρες.
Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων σεισμών, πλέον μοιάζει εγκαταλελειμμένη.
Κάτοικοι και τουρίστες ξεκίνησαν σταδιακά να αποχωρούν τις τελευταίες ημέρες από το νησί, με σκοπό να προφυλαχθούν από έναν πιθανό μεγάλο σεισμό.
Με λίγες αποσκευές στα χέρια, καταφθάνουν σωρηδόν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι να κοπάσει το φαινόμενο στον τόπο τους.
Μέχρι στιγμής πάνω από 12.000 πολίτες έχουν φύγει από την Σαντορίνη είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα.
Στο μεταξύ, ιατρικά και κλιμάκια της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες και σεισμολόγοι, φτάνουν στο νησί, αφενός για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, αφετέρου για να είναι έτοιμοι στην περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός.
Άλλωστε, οι περισσότεροι Έλληνες σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ.
«Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού»
Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για τους σεισμούς στις Κυκλάδες, αποκάλυψε το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025), ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ.
Το πρώτο, που θεωρείται και πιο ευνοϊκό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, προβλέπει πως η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά».
Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και πιο ακραίο, προβλέπει σεισμό 6 με 6,2 Ρίχτερ.
«Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε στις πρωινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στην εκπομπή «Συνδέσεις.
Όσον αφορά τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί στην περιοχή, ο πρόεδρος διευκρίνισε πως οι δονήσεις δεν προκλήθηκαν από το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ το 1956.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.
Για την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημέρων που έχει σημάνει συναγερμό σε Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως παρά τις διακυμάνσεις των μεγεθών και των εστιακών βαθών, αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες» ανέφερε και συμπλήρωσε πως ακόμα δεν ξέρουμε το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
«Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση».
Για το πότε θα σταματήσουν οι σεισμοί, ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «σημείο μηδέν».
«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», είπε στο τέλος.
«Βλέπουμε σχετική σταθεροποίηση του φαινομένου»
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάσης, το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025) για τους σεισμούς που σφυροκοπούν ασταμάτητα την Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά της Σαντορίνης.
«Η σεισμικότητα διατηρεί τους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών. Έχουμε παρατηρήσει κάποια σχετική σταθεροποίηση στον ρυθμό», δήλωσε αρχικά ο Βασίλης Καραστάσης στην εκπομπή «Σήμερα» για το φαινόμενο που έχει πλήττει την Σαντορίνη.
Όπως εξήγησε, από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν παρατηρηθεί πάνω από 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και 73 σεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.
«Υπάρχει το καλό σενάριο για τους σεισμούς, αυτό της σμεινοσειράς», ανέφερε δίνοντας το παράδειγμα των 256 σεισμών που ταρακουνούσαν την Αιθιοπία για πάνω από 6 μήνες.
Η σμεινοσειρά στην Αιθιοπία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και τελείωσε τον Φεβρουάριο, με τους πιο έντονους μήνες να είναι οι 2 τελευταίοι.
«Σε αυτό το διάστημα, είχαμε δύο σεισμούς που ξεπέρασαν το μέγεθος των 5 Ρίχτερ, ήταν 5,2 και ένας 5,7 Ρίχτερ», εξήγησε.
«Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αιθιοπίας ήταν και ότι η ακολουθία αυτή ήταν κοντά σε δύο ηφαίστεια» συμπλήρωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Μέσα σε 2 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι σεισμογράφοι που τοποθετήθηκαν στη Σαντορίνη, αναμένεται να δώσουν πιο αξιόπιστα δεδομένα για τη φύση του φαινόμενο.
«Θα έχουμε καθαρή εικόνα σε 1 με 2 ημέρες που θα έχουμε πιο αξιόπιστα δεδομένα από τους νέους σταθμούς που τοποθετήσαμε. Θεωρώ ότι δεν είναι μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πιθανό σενάριο της σμεινοσειράς», εξήγησε αρχικά.
«Μπορεί αυτή η κατάσταση να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνα», συνέχισε, συστήνοντας προσοχή και ψυχραιμία.
Όσον αφορά για το αν ο ίδιος θα έμενε στην Σαντορίνη εν μέσω των τόσο πολλών σεισμών, είπε:
«Εγώ ενδεχομένως να παρέμενα στην Σαντορίνη γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».
«Καμία ανησυχία για ηφαιστειακή δραστηριότητα»
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ στις Κυκλάδες», ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης (05.02.2025) ο Κώστας Παπαζάχος.
Για την εξέλιξη της «πλούσιας» σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις Κυκλάδες, μίλησε ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, στην εκπομπή «Συνδέσεις».
«Αυτή τη στιγμή η ακολουθία κατευθύνεται καθαρά πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου, δηλαδή σε ένα ρήγμα το οποίο περνάει πάνω από το νησί Άνυδρος και το οποίο έχει ένα μήκος της τάξης των 15 χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αυτού του ρήγματος, έχει μείνει όμως μια περιοχή, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και τις αβεβαιότητες, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Άρα ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, το οποίο είναι το δυσμενέστερο σενάριο, παραμένει σε ισχύ για τη Σαντορίνη», είπε αρχικά.
Για την σπανιότητα του φαινομένου, ο Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως δεν έχει δει ξανά κάτι παρόμοιο στην επαγγελματική πορεία του.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πολύ περίεργη, έντονη ακολουθία από τις σχετικά σπάνιες στον ελληνικό χώρο».
Για τον αν ένας ενδεχόμενος σεισμός 6 Ρίχτερ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο καθηγητής εξήγησε πως μπορεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα να προκαλεί σεισμούς αλλά δεν συμβαίνει το αντίθετο.
«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο ειδικά για τα ελληνικά ηφαίστεια. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή έχουν γίνει τεράστιοι σεισμοί. Έχει γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός σε όλη την Ευρώπη τον 20ο αιώνα, ο οποίος πρέπει να κράτησε σύμφωνα με τα μοντέλα γύρω στα 20 με 30 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επίπτωση, με πολύ μεγάλες κινήσεις, πολύ μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και τσουνάμι χωρίς καμία επίδραση. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεγάλων σεισμών που έχουν γίνει και να προκαλέσουν ηφαιστειακή δραστηριότητα. Υπάρχει σύνδεση ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στις ακραίες εκφάνσεις έχει μέσα της και σεισμούς, αλλά όχι το ανάποδο».
Για το πότε θα εξασθενήσει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε πως το φαινόμενο θα διαρκέσει εβδομάδες και στην περίπτωση που γίνει μία μεγαλύτερη δόνηση, τότε μπορεί να εξασθενήσει και μετά από μήνες.
«Εξαιρετικά απίθανο να η κατάσταση αλλάξει σημαντικά τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, ιδίως αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός, θα πάμε σε πολλές εβδομάδες και μήνες. Οι ακολουθίες αυτές δυστυχώς έχουν τη δική τους ζωή και ζουν σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκείας. Άρα η Σαντορίνη θα ψάξει και θα βρει ρυθμούς να ζήσει και να λειτουργήσει παράλληλα με αυτήν τη σεισμική δραστηριότητα».