Στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στο σχέδιο του για την παράδοση της Λωρίδας της Γάζας στις ΗΠΑ, μετά το πέρας του πολέμου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αποφεύγει να σχολιάσει αν η μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων θα είναι μόνιμη ή προσωρινή, παρά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και τη μερική αναδίπλωση από πλευράς State Department και Λευκού Οίκου.
Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός προχωρά το σχέδιο εθελοντικής εξόδου Παλαιστινίων, ο Τραμπ σε ανάρτηση του στο TRUTH SOCIAL έγραψε ότι «Δεν θα χρειαστούν αμερικανικά στρατεύματα στο σχέδιο για τη Γάζα». Για να προσθέσει ότι, «Στην περιοχή θα επικρατεί σταθερότητα».
Ο Τραμπ επιμένει στο σχέδιό του για τη Γάζα. Με νέα ανάρτηση κάνει λόγο για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων σε ένα πιο όμορφο μέρος – όπως λέει και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στείλει στρατό στην περιοχή. Στη σχετική ανάρτηση γράφει μεταξύ άλλων: «Η Γάζα θα πρέπει να παραδοθεί στις ΗΠΑ από το Ισραήλ μόλις ολοκληρωθούν οι μάχες. Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με σπουδαίες αναπτυξιακές ομάδες από όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν σταδιακά και προσεκτικά την κατασκευή αυτού που θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και θεαματικότερα αναπτυξιακά σχέδια στη Γη».
Αποφεύγει πάντως να διευκρινίσει αν σχεδιάζει μόνιμη μετεγκατάσταση ή όχι των Παλαιστινίων, κάτι που είχε πει στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, αναγκάζοντας τους επιτελείς του να πάρουν πίσω τα περί μόνιμου εκτοπισμού.
O πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: Εάν μπορούσαμε να βρούμε ένα όμορφο μέρος για να μετεγκατασταθούν μόνιμα, σε όμορφα σπίτια, εκεί όπου θα μπορούν να είναι ευτυχισμένοι και να μην τους πυροβολούν και τους σκοτώνουν.
Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, σχολίασε πως: «Αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες ήταν η προσφορά και η επιθυμία των ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Για το μεσοδιάστημα ο κόσμος, φυσικά, θα πρέπει να μείνει κάπου αλλού».
Πάντως, ο Ισραηλινός Στρατός ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για την εθελοντική μετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας με τον Υπουργό Άμυνας να καλεί χώρες της Ευρώπης να τους δεχθούν.
Ο Ίσραελ Κατζ υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει πως: «Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επιλογές εξόδου από ξηρά αλλά και ειδική μέριμνα για αναχώρηση από θάλασσα και αέρα. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και άλλες που λανθασμένα κατηγορούν το Ισραήλ για τις πράξεις του στη Γάζα, έχουν νόμιμη υποχρέωση να επιτρέψουν τους κατοίκους της Γάζας να μπουν στο έδαφός τους».
Ισπανία και Ιρλανδία απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση Κατζ, τονίζοντας πως η γη των Παλαιστινίων είναι η Γάζα και αποτελεί μέρος ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει καν να μπαίνει σε συζήτηση για το που θα πρέπει να πάνε οι Παλαιστίνιοι και ιδιαίτερα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας. Η Ισπανία παίρνει τις δικές της αποφάσεις, κυρίαρχα και ανεξάρτητα».
Μιλώντας στο FOX ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου ανέφερε πως δεν βλέπει κάτι κακό στο να φύγουν και να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι: «Ποιο είναι το κακό με αυτό; Μπορούν να φύγουν και μετά να ξαναγυρίσουν. Αυτή είναι η καλύτερη ιδέα που έχω ακούσει».
Οι κάτοικοι της Γάζας όμως ανησυχούν πως το Ισραήλ δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη γη τους.
«Αυτή είναι η χώρα μας, η γη μας και θα μείνουμε εδώ ως το τέλος», τονίζει ο Κασέμ Αμπού, κάτοικος της Γάζας.
Την ίδια ώρα η Αίγυπτος απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο Τραμπ και δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας αλλά χωρίς να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από εκεί.
Το παρασκήνιο στις ΗΠΑ
Η πρόταση βόμβα του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ιδιοκτησία της Γάζας και να την «μεταμορφώσουν» σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής, ξάφνιασε μέχρι και μέλη της κυβέρνησής του, που την άκουγαν για πρώτη φορά.
«Προσπαθούμε να μάθουμε λεπτομέρειες. Είναι μια εξέλιξη-έκπληξη, αλλά νομίζω ότι θα τη χειροκροτήσουμε», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον, ενώ η ρεπουμπλικανή βουλευτής Λίζα Μακλέιν δήλωσε: «Μείνετε συντονισμένοι γιατί πιστεύω ότι έρχονται πολλά περισσότερα».
Άνθρωποι στον κύκλο του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καθαρά δική του ιδέα, την οποία αποδίδουν στην προσπάθειά του να ταράξει τα νερά, εν μέσω απουσίας λογικών λύσεων για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο CNN ότι οι περιγραφές του απεσταλμένου του Τραμπ στη Μέση Ανατολή για μη κατοικήσιμη Γάζα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως: «Τόσο επικίνδυνα είναι. Υπάρχουν 30.000 πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Είναι τα κτίρια που θα μπορούσαν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».
Αλλά όπως δήλωσε δημόσια ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Βαλτς, ο Τραμπ το σκεφτόταν καιρό: «Το εξετάζαμε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και ειλικρινά το σκέφτεται από τις 7 Οκτωβρίου. Νομίζω ότι θα αναγκάσει ολόκληρη την περιοχή να βρει τις δικές της λύσεις εάν δεν τους αρέσει η λύση του κ. Τραμπ».
Σε δημόσιες και ιδιωτικές συνομιλίες τον περασμένο χρόνο, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα τονίσει την αξία της παραθαλάσσιας τοποθεσίας της Γάζας. Ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, είχε κάνει παρόμοιο σχόλιο πέρυσι: «Η παραθαλάσσια ιδιοκτησία της Γάζας, θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη. Νομίζω ότι από την σκοπιά του Ισραήλ, θα έκανα ό,τι μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και μετά να καθαρίσω την περιοχή».
Από το περιβάλλον του Προέδρου, το σχέδιο, το γνώριζαν μόνο οι Βαλτς και Γουίτκοφ, οι οποίοι το αποκάλυψαν στον Νετανιάχου, 24 ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Από τις ΗΠΑ η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, αναφέρει ότι: «Ασάφεια εξακολουθεί να καλύπτει το ακριβές σχέδιο του Τραμπ περί ανάληψης του ελέγχου της Γάζας παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να μειώσει κάπως τις αντιδράσεις -κυρίως εδώ στο εσωτερικό λέγοντας ότι η Αμερική δεν θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση.
Ο ίδιος ο πρόεδρος με νέα ανάρτηση του ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστεί να πάει εκεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης καθώς ο έλεγχος της λωρίδας θα παραδοθεί -όπως διευκρίνισε- από το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσουν οριστικά οι συγκρούσεις.
Το ερώτημα, αν ο πρόεδρος οραματίζεται μόνιμη η προσωρινή μετεγκατάσταση των παλαιστίνιων παραμένει, αλλά το βασικότερο ερώτημα είναι αν την εννοεί πραγματικά αυτή την πρόταση του ο Ντόναλντ Τραμπ, η αν την ρίχνει στο τραπέζι για να αναγκάσει τα αραβικά κράτη και τους Παλαιστινίους να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεχθούν -για παράδειγμα -την επόμενη ημέρα να μην έχει κανέναν απολύτως ρόλο στην Γάζα η Χαμάς».
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Σπυριδούλα Σκούρα
Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ Λένα Αργύρη