Τέλος χρόνου για τους «αιώνιους σπουδαστές»: Ποιοι θα διαγραφούν και ποιοι θα εξαιρεθούν

Εφαρμογή του νόμου Κεραμέως φέρνει διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν τα όρια φοίτησης, με έντονες ανησυχίες από πρυτάνεις για τις συνέπειες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η συζήτηση για τους «αιώνιους φοιτητές» επανήλθε και για πρώτη φορά θα κληθούν τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν, όντως, στη διαγραφή κάποιων τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το 2022 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που μεταξύ άλλων καθόριζε τη διαδικασία με την οποία οι φοιτητές που ξεπερνούν το όριο φοίτησης θα διαγράφονται από τα μητρώα των πανεπιστημίων.

Κατά την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στον Μυστρά της Πελοποννήσου και στην οποία παρευρέθη και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης – και πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -, Νίκο Παπαϊωάννου, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να υπάρξει μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις, που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ ολοκλήρωσης σπουδών και υπέρβασης του χρονικού ορίου φοίτησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Σύνοδο, ο κ. Πιερρακάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και επανέλαβε αυτό που έχει εκφράσει και δημόσια πολλάκις από τους τηλεοπτικούς δέκτες: ο νόμος θα εφαρμοστεί. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε από τα πανεπιστήμια αριθμητικά στοιχεία, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος του ζητήματος που του έχει τεθεί.

Από πλευράς υπουργείου, πάντως, δεν διαφαίνεται να λαμβάνονται πρωτοβουλίες άμεσα, παρά την εκπεφρασμένη άποψη των πανεπιστημίων και μέσα στη Σύνοδο, αλλά και δημόσια, όπως έκανε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που μέσω της Συγκλήτου εισηγήθηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Τι προβλέπει ο νόμος Κεραμέως

Ο ν. 4957/2022, αποκαλούμενος και ως «νόμος Κεραμέως», στο άρθρο 76 αναφέρεται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τη δυνατότητα μερικής φοίτησης. Ειδικότερα, ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας 4 ετών είναι τα 6 έτη και για τα 5ετή προγράμματα τα 8 έτη. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο νόμος αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής».

Η εξαίρεση από τα παραπάνω που προβλέπει ο νόμος, αφορά «σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης».

Όσον αφορά στη μερική φοίτηση, το δικαίωμα αυτό, που συνεπάγεται έως και διπλασιασμό του πραγματικού χρόνου φοίτησης –αφού κάθε εξάμηνο μερικής φοίτησης προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο–, έχουν οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς επίσης και οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που το επιθυμούν και δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, να διακόψουν τις σπουδές τους, από ένα εξάμηνο έως το πολύ για 2 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εφαρμογή των παραπάνω επαφίεται στα ΑΕΙ, τα οποία, με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους το κάθε ένα, ορίζουν τις λεπτομέρειες, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τα παραπάνω. Επιπλέον, εκ του νόμου αρμόδιος για την εφαρμογή του νόμου είναι ο πρόεδρος του κάθε τμήματος και για την «εποπτεία της σωστής εφαρμογής», είναι ο κοσμήτορας της κάθε Σχολής.

Όσο για την περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος, ξεκαθαρίζεται ότι «η μη εφαρμογή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης» του πανεπιστημίου.

Τι ζητούν οι πρυτάνεις

Οι πρυτάνεις, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της τελευταίας, 107ης, Συνόδου Πρυτάνεων, εξέφρασαν στον υπουργό Παιδείας και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης «ανησυχία για τις συνέπειες» από την εφαρμογή του νόμου, που θα φέρει «οριζόντια διαγραφή φοιτητών».

«Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», αναφέρεται στο πόρισμα και προτείνεται «να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία».

«Θα πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για τους φοιτητές εκείνους που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», επεσήμανε ο Βασίλης Βασδέκης, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία και όχι μία «ξαφνική λύση».

«Πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, που διαρκεί δεκαετίες. Θα πρέπει να δοθεί μία λύση που θα φέρει με ομαλό τρόπο την κουλτούρα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών», ανέφερε.

«Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για όσους είναι κοντά στο να πάρουν πτυχίο, ώστε να μη χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα», ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ΠΑΔΑ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που μελετά τους αριθμούς και τα δεδομένα που εξάγονται από αυτούς, σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών ή του «μποτιλιαρίσματος» φοιτητών σε ορισμένα μαθήματα.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί, ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εισηγήθηκε μέσω σχετικής απόφασης της Συγκλήτου, μία διάταξη, με βάση την οποία στις εξαιρέσεις διαγραφής θα περιλαμβάνονται, εκτός από τους σοβαρούς λόγους υγείας, «λόγοι βιοποριστικής απασχολήσεως, έστω και περιστασιακής», λόγοι «αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις» ή «άλλη εύλογη αιτία», «για όσο χρόνο διαρκούν οι λόγοι αυτοί».

Επιπλέον, η ΠΟΣΔΕΠ, με σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε έγκαιρη τροποποίηση του νόμου, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, τις ρυθμίσεις του «άδικες και ανεδαφικές».

Oι αριθμοί και ο άγνωστος Χ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα ΑΕΙ το 2023 υπήρχαν 695.678 εγγεγραμμένοι φοιτητές, εκ των οποίων οι 361.888 ήταν ενεργοί (52%), δηλαδή βρίσκονταν εντός του ανώτατου ορίου σπουδών που προβλέπει ο νόμος, ενώ το ανώτατο όριο σπουδών είχαν ξεπεράσει 333.790 εγγεγραμμένοι φοιτητές (48%).

Αυτό που αναμένεται να κρίνει το κατά πόσο θα έχει νόημα μία επιπλέον νομοθετική πρωτοβουλία, είναι πόσοι -συνολικά και ανά πανεπιστήμιο- είναι εκείνοι οι φοιτητές που βρίσκονται στο όριο της διαγραφής, αλλά και πόσοι από όσους έχουν ξεπεράσει το όριο σπουδών είναι ηλικιακά κοντά στο έτος εισαγωγής τους και όχι παλιοί εισαχθέντες, π.χ. των δεκαετιών του ’80 και του ’90.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το υπουργείο Παιδείας

Μέχρι στιγμής, πάντως, και παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από το υπουργείο Παιδείας επισήμως δεν υπάρχει κάποιος σχολιασμός ή κάποια πληροφορία αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Η επόμενη Σύνοδος των Πρυτάνεων, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του πρύτανη, Στυλιανού Κατρανίδη. Στα θέματα συζήτησης αναμένεται να τεθεί εκ νέου αυτό της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το ζήτημα των «αιωνίων» στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος αναμένεται να δώσει και πάλι το «παρών» στη Σύνοδο, έχοντας μελετήσει τα στοιχεία που του έχουν παραδοθεί από τα ΑΕΙ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμοί στη Σαντορίνη – Γκανάς: Ανύψωση ηφαιστείου από μάγμα – Πρωτοφανής σεισμική κρίση

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σαντορίνη, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί δεκάδες χιλιάδες σεισμοί βρίσκονται επιστήμονες, με τον Γενικό Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού...

Δήλωση Κολυδά για τη διέλευση μετεωρίτη πάνω από την Αττική – «Είναι η είσοδος στερεού σώματος στην ατμόσφαιρα»

Το εντυπωσιακό πέρασμα ενός μετεωρίτη, που ήταν ορατός στον ουρανό της Αττικής αλλά και της Κορίνθου, εξήγησε επιστημονικά ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής...

Τέμπη: Έφοδος της ΕΛΑΣ στην εταιρεία φύλαξης με τα νέα βίντεο στον ανακριτή

Έφοδο στην εταιρεία φύλαξης, που κατέθεσε στον ανακριτή τα νέα βίντεο από το δυστύχημα στα Τέμπη, έκαναν το απόγευμα της Δευτέρας (10/02/2025) στελέχη της...

Νέα Φιλαδέλφεια: Ατύχημα στη Λεωφόρο Δεκελείας – Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής

Ένας οδηγός μηχανής τραυματίστηκε σε τροχαίο που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα (10.02.25) στη Νέα Φιλαδέλφεια.  Το τροχαίο συνέβη κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες στη...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα τα πλησιέστερα εφημερεύοντα φαρμακεία και δείτε το τηλέφωνο, τη διεύθυνση και τις τοποθεσίες τους στον...

Αθώος ο 23χρονος οδηγός που τραυμάτισε τον αστυνομικό στην υπόθεση του Χρήστου Μάστορα

Ο 23χρονος οδηγός που τραυμάτισε τον αστυνομικό στην υπόθεση του Χρήστου Μάστορα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο να παραδώσει το δίπλωμά του και να...

Δονήσεις στη Σαντορίνη: Πάνω 12.800 γεγονότα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων από όλο σχεδόν τον κόσμο έχει κεντρίσει το φαινόμενο που παρατηρείται στις Κυκλάδες, με σμήνος από σεισμούς να καταγράφονται καθημερινά...

Τέμπη: Έως και 2 μήνες πίσω θα πάνε οι έρευνες επειδή οι επιτροπές θα πρέπει να αναλύσουν τα νέα βίντεο

Οι δύο επιτροπές που εξετάζουν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη θα κληθούν να ελέγξουν τα νέα βίντεο. Αυτό αναμένεται να έχει ως συνέπεια...

Λάρισα: Ο 60χρονος δράστης και αυτόχειρας είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τον πατέρα του

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για το προφίλ του 60χρονου δράστη της διπλής δολοφονίας, στους Γόννους Λάρισας, ο οποίος αφού σκότωσε δύο άτομα στη...

Φωτιά στη Νικόπολη Πρέβεζας – Έφτασε ελικόπτερο από την πρωτεύουσα

Φωτιά ξέσπασε στην Πρέβεζα κοντά στη Νικόπολη το απόγευμα της Δευτέρας (10.02.2025), καίγοντας ξερά χόρτα, δασική βλάστηση και ελιές.Στην κατάσβεση συμμετέχουν 12 υδροφόρα οχήματα,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα ο ειδικός εκπρόσωπος του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα την προσεχή επίσκεψη...

Το «αντίο» της ΕΠΟ και της Super League στον Τάκη Οικονομόπουλο

Η οικογένεια του Παναθηναϊκού και το ελληνικό ποδόσφαιρο, θρηνεί...

Τάκης Οικονομόπουλος: Το «αντίο» του Ερασιτέχνη ΠΑΟ

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Παναθηναϊκού, αλλά και...

Ώρες αγωνίας στη Σαντορίνη: Νέες αναταράξεις 5 και 4,1 Ρίχτερ μετά τα 5,3

Νέοι σεισμοί 5 και 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Σαντορίνη,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ