Άντριους Κουμπίλιους: Η ΕΕ διαθέτει περιορισμένη παραγωγική ικανότητα σε αμυντικά συστήματα

Ο Άντριους Κουμπίλιους αναλύει τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και προτείνει συλλογικές δράσεις για την ενίσχυσή της.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους, αρμόδιος για την Άμυνα, με δημοσίευμα στο blog  του περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για τη στήριξή της. Τα κύρια ζητήματα περιλαμβάνουν τη χαμηλή παραγωγική ικανότητα, τον κατακερματισμό στις εθνικές διαδικασίες αγοράς και τη μεγάλη εξάρτηση από μη-ευρωπαϊκούς προμηθευτές για τον αμυντικό εξοπλισμό. 

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, ο κ. Κουμπίλιους υπογραμμίζει την ανάγκη για συλλογική δράση σε επίπεδο ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών κοινής αγοράς που υποστηρίζονται από κονδύλια των EDIRPA και EDIP.

Αυτά τα προγράμματα έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους μέσω μεγάλης κλίμακας ζήτησης καθώς και την ενθάρρυνση επενδύσεων στις βιομηχανίες ανταλλακτικών. Πρόσφατα επιτεύγματα, όπως το πρόγραμμα ASAP, έχουν δείξει ότι τέτοιες προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγή κρίσιμων υλικών.

Ωστόσο, η χρηματοδότησή τους είναι περιορισμένη μέχρι στιγμής. Η αναμενόμενη πολιτική EDIP αναμένεται να παρέχει περισσότερες δυνατότητες στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών στο μέλλον.

Ολόκληρο το άρθρο του Λιθουανού Επιτρόπου, πρώην πρωθυπουργού

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παλεύει με πολλές γνωστές προκλήσεις:

Οι παραγωγικές της ικανότητες είναι πολύ χαμηλές για να είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πιο ακραία στρατιωτικά απρόοπτα, ειδικά για την κάλυψη αμυντικών αναγκών σε περιόδους πολέμου.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και, ως εκ τούτου, δεν επενδύουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, προμηθεύονται μόνο το 20-30% του αμυντικού εξοπλισμού τους από την αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 65% να προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ.  Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ αγοράζουν κυρίως αμυντικό εξοπλισμό από τρίτες χώρες, η αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγικές αγορές και σε τρίτες χώρες.

Η αγορά της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη. Όταν τα κράτη μέλη προμηθεύονται αμυντικό εξοπλισμό που παράγεται στην Ευρώπη, συνήθως επιλέγουν εξοπλισμό που παράγεται από την εγχώρια εθνική αμυντική βιομηχανία τους. Αυτός ο κατακερματισμός καθιστά ολόκληρη την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική.

Ο κατακερματισμός της αμυντικής αγοράς και της βιομηχανίας δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις καθώς η παραγωγή κατακερματίζεται υπερβολικά, οδηγώντας σε έλλειμμα διαλειτουργικότητας και προτύπων του ΝΑΤΟ σε αμυντικό εξοπλισμό ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η πρόκληση είναι ότι όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μπορούν να αυξηθούν μόνο εάν τα κράτη μέλη απλώς αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες από 2% σε 3% (το οποίο είναι πολύ απαραίτητο) χωρίς σημαντικές συλλογικές ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αυξημένες εθνικές αμυντικές δαπάνες, χωρίς ισορροπημένα και αποτελεσματικά συλλογικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κατακερματισμό (που δημιουργείται από τη φύση των εθνικών αμυντικών δαπανών) της αμυντικής βιομηχανίας και της αγοράς της ΕΕ. Μακροπρόθεσμα, περισσότερα χρήματα από τους ευρωπαίους φορολογούμενους θα δαπανώνται παραδοσιακά για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες και η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα συνεχίσει να υποφέρει από την έλλειψη ευρωπαϊκής ζήτησης και επενδύσεων.

Γι’ αυτό, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για βελτίωση των συνθηκών της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι, ενώ η αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών είναι απαραίτητη, πρέπει να συνοδεύεται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνατότητες για συλλογικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εισαχθεί μια συλλογική ευρωπαϊκή διάσταση στην αμυντική βιομηχανική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία παραδοσιακά βασιζόταν μόνο σε εθνικές προτεραιότητες, αποφάσεις και προμήθειες.

Εκτός από την πρόκληση των γνωστών, μακροπρόθεσμων προβλημάτων της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν βιομηχανικά προγράμματα σε επίπεδο ΕΕ που θα ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να είναι έτοιμη να παράγει ό,τι χρειάζεται για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχουν τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ έως το 2030.

Το πιο αποτελεσματικό συλλογικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα παρείχε στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία την απαραίτητη υποστήριξη, είναι η κοινή προμήθεια από τα κράτη μέλη του απαραίτητου αμυντικού εξοπλισμού.

Οι κοινές προμήθειες, που υποστηρίζονται και παρέχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλουν στην αποφυγή περαιτέρω κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών.

Η κοινή προμήθεια είναι πολύ απαραίτητη για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς θα φέρει πολύ μεγαλύτερες συγκεντρωτικές απαιτήσεις και μακροπρόθεσμες συμβάσεις στη βιομηχανία, επιτρέποντάς της να αισθάνεται πιο ασφαλής στην επέκταση των γραμμών παραγωγής. Είναι επίσης απαραίτητο για τα κράτη-μέλη, καθώς λόγω της κλίμακας της συνολικής ζήτησης, η τιμή που θα πληρώσουν τα κράτη μέλη για εξοπλισμό που προμηθεύεται από κοινού θα μειωθεί σημαντικά.

Η πρόσφατη εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος European Defense Industrial Reinforcement through Joint Procurement Act (EDIRPA) (300 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης), που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν σε κοινές προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού, έχει δείξει σαφή στοιχεία για τα οφέλη του. Η τιμή για τα πυρομαχικά που προμηθεύονται από κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος EDIRPA σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είχε μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με την τιμή που θα πλήρωναν τα κράτη μέλη εάν είχαν ενεργήσει μόνα τους.

Εκτός από το πλεονέκτημα των χαμηλότερων τιμών λόγω της μεγαλύτερης κλίμακας της συνολικής ζήτησης, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε κοινές προμήθειες έλαβαν πρόσθετα οφέλη από τις επιδοτήσεις EDIRPA, που αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων στα κράτη μέλη να επιδιώξουν κοινές προμήθειες. Οι επιδοτήσεις αυτές μπορούν να φτάσουν έως και το 20% της αξίας της σύμβασης.

Τα κράτη μέλη που είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε κοινές προμήθειες θα λάβουν δύο είδη οφελών ταυτόχρονα: χαμηλότερες τιμές για εξοπλισμό λόγω της κλίμακας της συνολικής σύμβασης και σημαντικές επιδοτήσεις κινήτρων από την EDIRPA. Θα είναι δύσκολο για τους εθνικούς ψηφοφόρους να καταλάβουν εάν οι κυβερνήσεις τους δεν αδράξουν τις ευκαιρίες κοινών προμηθειών, τις οποίες προσφέρει η EDIRPA στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων, επιτρέποντας πολύ πιο αποτελεσματική δαπάνη των χρημάτων της εθνικής άμυνας.

Πολύ σύντομα, το επιτυχημένο πρόγραμμα EDIRPA θα αντικατασταθεί από το νέο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), το οποίο, όταν εγκριθεί, θα δημιουργήσει πρόσθετα εργαλεία για την υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών προμηθειών. Τα μεγαλύτερα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται στα προγράμματα EDIRPA και EDIP μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη βελτίωση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και αγορά.

Εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη από τις κοινές προμήθειες, τα οποία μπορεί να παράσχει το EDIRPA (EDIP), υπάρχουν δυνατότητες χρήσης μέσων EDIRPA για την ενθάρρυνση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιήσουν κοινές προμήθειες (που χρηματοδοτούνται από αυξημένες εθνικές αμυντικές δαπάνες) κυρίως από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και όχι από τρίτες χώρες. Το ίδιο ισχύει και για την παροχή κινήτρων για την κοινή προμήθεια ευρωπαϊκής αμυντικής παραγωγής όταν αυτή ανταποκρίνεται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το EDIRPA (EDIP) είναι ένα ισχυρό μέσο για συλλογική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμυνα, αλλά η ισχύς και η επίδρασή του εξαρτώνται από τους οικονομικούς πόρους που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Μέχρι τώρα ήταν μόνο 300 εκατ. ευρώ και οι επιπτώσεις ήταν σημαντικές παρά τους περιορισμένους πόρους. Αν, αντί για 300 εκατ. ευρώ, υπήρχε η ευκαιρία να ενδυναμωθεί η EDIRPA με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, θα βελτίωνε δραματικά την κατάσταση με την ευρωπαϊκή άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένο κατακερματισμό, παραμονή αμυντικών χρημάτων στην Ευρώπη με σημαντικά αυξημένες προμήθειες από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, μακροπρόθεσμες συμβάσεις για τη βιομηχανία και χαμηλότερες τιμές για τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών, οδηγώντας σε περισσότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ και λιγότερα εμπόδια για τη διαλειτουργικότητα αμυντικού εξοπλισμού.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποίησε πρόσφατα με επιτυχία το συλλογικό πρόγραμμα Act to Support Ammunition Production (ASAP) για τη στήριξη της αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, παρήγαγαν τον πιο απαραίτητο αμυντικό εξοπλισμό. Το πρόγραμμα ASAP χρησιμοποίησε 500 εκατομμύρια ευρώ για να επιδοτήσει τις βιομηχανίες παραγωγής πυρομαχικών για να βοηθήσει στην επέκταση των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το 2023, η αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπόρεσε να παράγει μόνο 300.000 φυσίγγια από τα πιο απαραίτητα πυρομαχικά. με τις επιδοτήσεις ASAP, η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι έτοιμη να παράγει 2 εκατομμύρια φυσίγγια μέχρι το τέλος του 2025.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα αυτών των σχολίων: είναι καιρός όλοι — κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα — να κατανοήσουν την αξιοσημείωτη προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει η συλλογική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και την επείγουσα ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμαστεί για τα πιο ακραία στρατιωτικά απρόοπτα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συλλογικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποιείται μέσω του ASAP, του EDIRPA και του επικείμενου προγράμματος EDIP. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυντικής Βιομηχανίας πρέπει να εγκριθεί στο εγγύς μέλλον και η ευρωπαϊκή συλλογική δράση χρειάζεται κατάλληλη χρηματοδότηση, επειδή μόνο μια αύξηση των δαπανών εθνικής άμυνας (η οποία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη) δεν αρκεί για την υγεία της αμυντικής και αμυντικής μας βιομηχανίας.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη Μαρέβα γιόρτασαν το Πάσχα στην ιερή Τήνο

Κύπρος: Σοκ στην Λευκωσία – 22χρονος σκοτώθηκε ακαριαία κατά το στήσιμο πασχαλινού εθίμου

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια ξέσπασαν σε διαδήλωση του CHP υπέρ των Παλαιστινίων

«Εκρηκτικός» Βαγγέλης Παυλίδης σκόρπισε δύο γκολ στο Γκιμαράες – Μπενφίκα

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Χαμάς – «Δεν θα υποκύψω στους τρομοκράτες»

Άγκυρα: Κρίσιμη συνομιλία του Χακάν Φιντάν με την ηγεσία της Χαμάς

Πούτιν: Γιατί εκτόξευσε τώρα το «μπαλάκι» στο Κίεβο και η μυστική στρατηγική του έναντι του Τραμπ – Αποκαλυπτική ανάλυση των New York Times

Άγριο επεισόδιο στο Μενίδι: Νεαρός μαχαίρωσε δύο άτομα σε αιματηρή έκρηξη βίας

Ηράκλειο: 65χρονος ανεφοδίαζε το όχημά του και τυλίχθηκε στις φλόγες – Δίνει μάχη για τη ζωή του σε ΜΕΘ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλαμψε αλλά παρέμεινε τραγικά αβοήθητος στο Ιντιάνα Πέισερς – Μιλγουόκι Μπακς

Συναγερμός στο Κίεβο – Στρατός προειδοποιεί για «πυραυλική επίθεση»

Ιντιάνα Πέισερς – Μιλγουόκι Μπακς 117-98: Πρεμιέρα με εύκολη ήττα για την ομάδα του Αντετοκούνμπο στα πλέι οφ του NBA

Σερβία: Φοιτητές κρατούν σε ομηρία τη δημόσια τηλεόραση της χώρας

Τί αποκαλύπτουν οι εντυπωσιακές οθόνες του νέου Opel Mokka;

Στην αντεπίθεση ο Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεσμεύεται για εκεχειρία το Πάσχα – Προτείνει παράταση και μετά τις 20 Απριλίου

00:00 / 00:00

Συναγερμός στο Κίεβο – Στρατός προειδοποιεί για «πυραυλική επίθεση»

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κίεβο της Ουκρανίας, καθώς οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για «πασχαλινή εκεχειρία» 30 ωρών. Η ουκρανική...

Σερβία: Φοιτητές κρατούν σε ομηρία τη δημόσια τηλεόραση της χώρας

Φοιτητές στη Σερβία συνεχίζουν τον αποκλεισμό της δημόσιας τηλεόρασης για πέμπτη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την ανεπαρκή κάλυψη των κινητοποιήσεών τους και ζητώντας τη σύσταση...

Στην αντεπίθεση ο Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεσμεύεται για εκεχειρία το Πάσχα – Προτείνει παράταση και μετά τις 20 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί την κατάπαυση πυρός που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για...

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις Τεχεράνης και Ουάσινγκτον – Οι κρίσιμες συμφωνίες

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε σημαντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, συμφωνώντας να αναθέσουν σε ειδικούς την κατάρτιση...

Βατικανό: «Ο Πάπας προσβλέπει να παραστεί στην αυριανή λειτουργία και να ευλογήσει τους πιστούς»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την επιθυμία του να παραστεί στην αυριανή λειτουργία του Πάσχα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και να ευλογήσει τους πιστούς...

Χαμάς: Αποκάλυψε συγκλονιστικό βίντεο με Ισραηλινό όμηρο – «Θέλω να φύγω από εδώ»

Η Χαμάς δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό βίντεο με έναν Ισραηλινό όμηρο που απήχθη κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Στο βίντεο, διάρκειας τεσσάρων λεπτών, ο...

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν παίζει με την ανθρώπινη ζωή» – Αφήνει μετέωρη την τήρηση...

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα, χαρακτηρίζοντάς την ως...

Βλαντίμιρ Πούτιν: Διέταξε “πασχαλινή εκεχειρία” στην Ουκρανία – Αναστολή πολεμικών επιχειρήσεων έως τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε προσωρινή εκεχειρία στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας λόγω του Πάσχα, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα στις 6 μ.μ. έως τα...

Σύμβουλος θρησκευτικών θεμάτων του Τραμπ: «Οι χριστιανοί οφείλουν να προσκυνήσουν το Ισραήλ για...

Η Πόλα Γουάιτ, Σύμβουλος θρησκευτικών θεμάτων του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε αντιδράσεις δηλώνοντας ότι οι Χριστιανοί θα πρέπει να επισκεφτούν το Ισραήλ...

Βίντεο: Τουρίστρια προκάλεσε την έφιππη φρουρά στο Μπάκιγχαμ και εισέπραξε… «βασιλική» απάντηση –...

Ένα επεισόδιο ανάρμοστης συμπεριφοράς σημειώθηκε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όταν μια έφηβη τουρίστρια από την Ισπανία επιχείρησε να αναστατώσει το άλογο ενός...

Βίντεο-σοκ από τη λίμνη Λοχ Νες: Αποκαλύπτονται δύο «τέρατα» – «Ήταν σαν επίδειξη...

Δύο μυστηριώδεις μορφές που εμφανίζονται στη λίμνη Λοχ Νες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους λάτρεις του θρύλου της «Νέσι». Ένας «κυνηγός τεράτων», ο Eoin O’Faodhagain,...

Βρετανία: Πασχαλινή έξοδος σε χάος λόγω απεργιών στο Γκάτγουικ και έργων στο σιδηροδρομικό...

Κατά την πασχαλινή περίοδο, η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταραχές στις μετακινήσεις λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ και εκτεταμένων έργων συντήρησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η...

Εξαγριωμένος ο Τραμπ: «Τι δουλειά έχει εκεί ο Έλον;» – Αποκλεισμός του Μασκ...

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την οργή του όταν ανακάλυψε ότι ο Έλον Μασκ θα συμμετείχε σε μυστική ενημέρωση σχετικά με την Κίνα. Ο Τραμπ...

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τις απελάσεις προσφύγων από την Βενεζουέλα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε τις απελάσεις μεταναστών από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επικαλούμενο έναν παλιό νόμο...

Reuters: Το Ισραήλ δεν αποκλείει χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Ο Τραμπ ζητεί χρόνο για συνομιλίες και κρατά αποστάσεις

Παρά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν βιάζεται» να στηρίξει «στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης» και δήλωσε ότι «το πρώτο...

Σοκ στη Νεμπράσκα: Τρεις νεκροί από μοιραία πτώση αεροσκάφους σε ποτάμι

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα μικρό αεροσκάφος συνετρίβη στο ποτάμι Πλατ, κοντά στο Φρίμοντ της Νεμπράσκα, το βράδυ της Παρασκευής. Οι σοροί...

Ουκρανία: Αυστραλός υπήκοος θα δικαστεί για «μισθοφορική δράση» σε περιοχή υπό κατοχή της Ρωσίας

Υπήκοος Αυστραλίας θα δικαστεί στα εδάφη της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό κατοχή της Ρωσίας για «μισθοφορική δράση», με την κατηγορία ότι πολέμησε στις τάξεις...

Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ιράν – ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα στην Ρώμη τις συνομιλίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, μια εβδομάδα μετά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Η απαγορευμένη σκηνή της Ανάστασης που έκρυψε ο ΑΝΤ1 –...

Η τηλεοπτική μίνι σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» αποτελεί...

Αυτοί είναι οι Ινδιάνοι που θεωρούνται οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής!

Αυτή είναι η φυλή των Ινδιάνων, η οποία χρησιμοποιούσε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ