- Ο παλαιότερος γνωστός δρόμος της Ευρώπης, ηλικίας 3.500 ετών, βρίσκεται στην Κρήτη και συνδέει τις αρχαίες πόλεις Κνωσό, Γόρτυνα και Λεβένα.
- Ο δρόμος έχει άρτια κατασκευή, με πλευρικές αποχετεύσεις και στρώμα αμμόλιθου, που εξασφαλίζουν τη διατήρησή του για χιλιετίες.
- Το έργο αποδεικνύει την προχωρημένη σκέψη και την υποδομή των Μινωιτών, αποτελώντας σημαντικό στοιχείο της προϊστορικής ανάπτυξης στην Κρήτη.
Ο παλαιότερος, γνωστός δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα και μετρά 3.500 χρόνια παρουσίας, αποτελώντας ένα εντυπωσιακό μηχανικό επίτευγμα, που μετρά 3.500 χρόνια παρουσίας.
Όσοι έχετε στο μυαλό σας κάποιο οδικό δίκτυο που υπάρχει σε μια από τα μεγάλα κέντρα της χώρας, έχετε πέσει αρκετά έξω. Ο παλαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη και πρόκειται έναν Μινωικό δρόμο, μήκους περίπου 50 χιλιόμετρων, που συνδέει την αρχαία πόλη της Κνωσού με τη Γόρτυνα και τη Λεβένα.
Το αξιοσημείωτο με τον δρόμο αυτόν, είναι η άρτια κατασκευή του, που μοιάζει να θέτει τα θέμελια για όσες κατασκευές ακολούθησαν.
Διαθέτει πλευρικές αποχετεύσεις που επιτρέπουν την απορροή του νερού, συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής του κατάστασης για χιλιετίες. Το κύριο στρώμα του δρόμου είναι κατασκευασμένο από αμμόλιθο, με πάχος 20 εκατοστά, το οποίο είναι τοποθετημένο με ακρίβεια και συνδεδεμένο με ανθεκτικό κονίαμα από πηλό και γύψο.
Πάνω από αυτό το θεμέλιο, έχει τοποθετηθεί ένα στρώμα βασαλτικών λιθάριών που παρέχει μια ομαλή και ανθεκτική επιφάνεια. Η παρουσία ξεχωριστών ώμων, που ήταν ασυνήθιστοι για την εποχή, αποδεικνύει την εξελιγμένη κατανόηση του σχεδιασμού δρόμων, εξασφαλίζοντας ασφαλή και αποτελεσματική μετακίνηση.
Το World Ancient History δημοσίευσε την είδηση, υπογραμμίζοντας πως το έργο μαρτυρά τη διεισδυτική σκέψη των Μινωιτών, ενώ ο δρόμος έχει πολύτιμη σημασία ως ένδειξη της προόδου και της ανάπτυξης της υποδομής στην προϊστορική Κρήτη.