Λέσβος: Σπάνια βυζαντινά κείμενα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος (φωτο)

Σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα εντοπίστηκαν στη μονή Λειμώνος, συμπεριλαμβανομένων νέων πληροφοριών για την ιστορία του Βυζαντίου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος στη Λέσβο.
  • Το χειρόγραφο "297" περιγράφει τη Λειτουργία της μονής Ασωμάτων και είναι μέρος από τα 100 σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα του μοναστηριού.
  • Η βιβλιοθήκη της μονής Λειμώνος αναδεικνύεται ως χρυσωρυχείο για την επιστήμη της Παγκόσμιας Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας.

Σπάνια βυζαντινά χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος, στη Λέσβο.

Ο καθηγητής του Ecole des Hautes Edutes des Sciences Sociales του Παρισιού, Φίλιππο Ρονκόνι, όταν ρωτήθηκε ποιο από τα σπάνια χειρόγραφα που εντόπισε πριν λίγο καιρό στο μοναστήρι του Λειμώνος στην Λέσβο, «τον εντυπωσίασε περισσότερο» απάντησε χωρίς δισταγμό «το 297».

Όπως είπε, «είναι ένα βυζαντινό σπάνιο χειρόγραφο που περιγράφει την Λειτουργία της μονής Ασωμάτων και δεν έχει ποτέ άλλοτε μελετηθεί, όπως και τα περισσότερα από τα 100 βυζαντινά χειρόγραφα(10ος-15ος αι) του μοναστηριού».

Δεύτερον, οι μινιατούρες, (χειρόγραφες εικόνες σε μικρογραφίες) που πλαισιώνουν το κείμενο με μελάνι και χρυσό είναι εξαιρετικά ωραίες και ασυνήθιστες. Τρίτον, η διαπίστωση ότι στα περιθώρια των σελίδων του χειρογράφου και στα κενά ανάμεσα στα κεφάλαια υπάρχουν πολλές ιδιόχειρες προσθήκες -ειδήσεις στην ουσία- για τα τεκταινόμενα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία …απευθείας από τον 13ο και το 14ο αιώνα.

Μία από αυτές τις παρασελίδιες σημειώσεις που γράφτηκε αρχές του 14ου αι αναφέρεται τις σκοτεινές σελίδες της ηγεμονίας του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ΄ Μέγα Κομνηνού ( σ. σ. είχε σκοτώσει τα δυο αδέρφια του για να πάρει τον θρόνο ) και συγκεκριμένα στην έκβαση της εμφύλιας διαμάχης που συντάραξε την Τραπεζούντα, την Κωνσταντινούπολη κι όλη την Αυτοκρατορία, προκαλώντας μάχες και καταστροφές.

Λόγω της πολυτιμότητας των υλικών συγγραφής (μελάνι-χαρτί ή περγαμηνή) οι εγγράμματοι μοναχοί κατέγραφαν τα σημαντικά γεγονότα της εποχής που βίωναν ή πληροφορούνταν από ταξιδιώτες- επισκέπτες του μοναστηριού, (πχ πολέμους, σεισμούς, καταστροφές, ναυάγια κ.α.), όπου μπορούσαν, (χαρτί, περγαμηνή κα). Λέσβος: Σπάνια βυζαντινά κείμενα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος (φωτο) Λέσβος: Σπάνια βυζαντινά κείμενα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος (φωτο)

Για τον καθηγητή Χριστιανικής Γραμματείας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστο Αραμπατζή που προσκάλεσε τον Γάλλο καθηγητή και συνεργάζεται μαζί του στην μελέτη των χειρογράφων σε ελληνικά μοναστήρια «η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Σταυροπηγιακής (Πατριαρχικής) Μονής Λειμώνος αναδεικνύεται πλέον σε χρυσωρυχείο για την επιστήμη της Παγκόσμιας Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ θεωρεί την βιβλιοθήκη της μονής Λειμώνος μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες στον ελλαδικό χώρο. Την χαρακτηρίζει δε, ως μια «ζωντανή αποθήκη μνήμης» η οποία -εκτός από την Ιστορία, την Παλαιογραφία, την Κωδικολογία και την Χριστιανική Γραμματεία- φέρνει πολύτιμα στοιχεία για τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, την ιστορία της βυζαντινής λογοτεχνίας και το Βυζαντινό Δίκαιο, την Λέσβο, το Αιγαίο, την Οθωμανοκρατία. Μινιατούρα (χειρόγραφες εικόνες σε μικρογραφίες)

Το ίδιο το μοναστηριακό συγκρότημα «μετράει» άλλωστε μια παρουσία αιώνων. Ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Διαλύθηκε από του Οθωμανούς το 1462. Ανασυστάθηκε από τον επίσκοπο Μηθύμνης Άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό το 1526 και αφιερώθηκε στον αρχάγγελο Μιχαήλ.Το όνομα της μονής προέρχεται από το μεγάλο λιβάδι (λειμώνα) της Λέσβου στο κέντρο του οποίου βρίσκεται.

Υπήρξε επί πέντε αιώνες ένας πνευματικός και εκπαιδευτικός φάρος για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία στο βορειοανατολικό Αιγαίο καθώς στους χώρους της λειτούργησαν μεταξύ άλλων η περίφημη «Λειμωνιάδα» σχολή, «Φροντιστήριον»(κατηχητικό), οικοτροφείο, σχολή καλλιγράφων και αντιγραφέων, οικοκυρική σχολή, σχολή κεντητών και κεντητριών(για γυναίκες)και έως τον 20ο αι λειτουργούσε εντός της σχολείο. Η μονή είναι τόσο συνυφασμένη με την εκπαίδευση της Λέσβου που συμμετείχε ακόμα και στα έξοδα ανέγερσης του σπάνιας ομορφιάς δημοτικού σχολείου της Καλλονής(1929) ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα την πλούσια πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση. Λέσβος: Σπάνια βυζαντινά κείμενα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος (φωτο)

Ανάμεσα στα βυζαντινά χειρόγραφα η χρονολόγηση των οποίων κυμαίνεται από τον 10ο αιώνα έως τον 15ο εκτός από το «297» εντοπίστηκαν κι άλλα που φέρνουν νέα στοιχεία με πληροφορίες άγνωστες για την ιστορία του Βυζαντίου καθώς και για την ιστορία των βυζαντινών χειρογράφων. Ειδικά για την παγκόσμια Παλαιογραφία και Κωδικολογία η βιβλιοθήκη είναι «μια Μηχανή του Χρόνου» λέει ο κ Ρονκόνι «γιατί μας έδειξε πολλά από την τέχνη δημιουργίας των χειρογράφων, την συντήρηση και διάσωσή τους».

«Μετά την «Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την περίοδο της Οθωμανοκρατίας- δεν έχουμε πολλές μεταβυζαντινές μονές στο ελλαδικό χώρο που να διαθέτουν χειρόγραφα» λέει ο Αραμπατζής και προσθέτει: «Ερευνούμε αυτές που έχουν χειρόγραφα καθώς και την προέλευσή τους. Κάθε χειρόγραφο κρύβει πίσω του μια δική του συγκλονιστική ιστορία για το πως γράφτηκε, για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, πως αποκτήθηκε, ποια η πηγή και ποια η διαδρομή του.Το χειρόγραφο αναπαράγει την ζώή γύρω του.Η φάση της αναπαραγωγής του συνθέτει ένα ολόκληρο σκηνικό ανθρώπων. Στη μονή Λειμώνος είναι άκρως ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά αναλύονται εκτός από την γραφή, η σύνθεση του κάθε κώδικα και τα υλικά αλλά και η σύνθεση των βιβλιοθηκών των μεταβυζαντινών μονών στον ελλαδικό χώρο». Λέσβος: Σπάνια βυζαντινά κείμενα ανακαλύφθηκαν στη μονή Λειμώνος (φωτο)

Η επιστημονική ομάδα των δύο καθηγητών έχει μελετήσει για πρώτη φορά διεξοδικά το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του συγκεκριμένου μοναστηριού κι έχει ολοκληρώσει, μέχρι στιγμής, το 75% των χειρογράφων της. Παράλληλα συνεχίζει παρόμοια μελέτη στην ιερά μονή Κάτω Ξενιάς Μαγνησίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρέθηκαν τα συντρίμμια πλοίου που είχε βυθιστεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βραζιλία

Ανακαλύφθηκαν τα συντρίμμια του βραζιλιάνικου πλοίου Vital de Oliveira, το οποίο βυθίστηκε το 1944 από γερμανικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,...

Αυτός είναι ο αρχαιότερος δρόμος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη – Βρίσκεται σε ελληνικό νησί

Ο παλαιότερος γνωστός δρόμος της Ευρώπης, ηλικίας 3.500 ετών, βρίσκεται στην Κρήτη και συνδέει τις αρχαίες πόλεις Κνωσό, Γόρτυνα και Λεβένα.Ο δρόμος έχει άρτια...

Τα εννέα μυστήρια των αεροπορικών δυστυχημάτων που παρέμειναν άλυτα

Το άρθρο αναφέρεται σε εννέα αεροπορικά δυστυχήματα που παρέμειναν μυστήρια λόγω της εξαφάνισης των αεροσκαφών και των επιβατών τους, χωρίς να εντοπιστούν ποτέ συντρίμμια.Ορισμένες...

Η πραγματική ιστορία πίσω από το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Η αληθινή ιστορία πίσω από το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» αφορά τον Petrus Gonsalvus, έναν άνδρα με υπερτρίχωση που ζούσε στην Τενερίφη...

Περού: Επιβεβαίωθηκε η αυθεντικότητα των «εξωγήινων μουμιών» με τα τρία δάχτυλα από τη Νάζκα

Επιστήμονες από το Μεξικό επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα των «εξωγήινων μουμιών» με τα τρία δάχτυλα από τη Νάζκα, ανακαλύπτοντας ότι ορισμένα δείγματα περιλάμβαναν έμβρυα με...

Το πιο επικίνδυνο μονοπάτι πεζοπορίας στον κόσμο με την εντυπωσιακή θέα – Βίντεο

Το μονοπάτι πεζοπορίας στο Πάρκο Όρους Huashan στην Κίνα θεωρείται το πιο επικίνδυνο στον κόσμο.Οι πεζοπόροι που το επιλέγουν ανταμείβονται με εντυπωσιακές θέες κατά...

Επανεμφανίστηκε το ψάρι «Προάγγελος της καταστροφής» στην Καλιφόρνια

Το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps ανέφερε την ανακάλυψη ενός ψαριού μήκους 3 μέτρων στην Καλιφόρνια, που συνάντησε ένας διδακτορικός φοιτητής.Το ψάρι αυτό, γνωστό και ως...

To θαλάσσιο ινγκουάνα Γκαλαπάγκος – Ένα παράξενο πλάσμα – Βίντεο

Το θαλάσσιο ιγκουάνα Γκαλαπάγκος είναι η μοναδική σαύρα που ζει και αναζητά τροφή στη θάλασσα, τρέφεται κυρίως με υποβρύχια φύκια και είναι ενδημικό είδος...

Αποκάλυψη του σπηλαίου Talgua: Το «Σπήλαιο των λαμπερών κρανίων»

Το σπήλαιο Talgua, γνωστό και ως «Σπήλαιο των λαμπερών κρανίων», έχει λάβει την ονομασία αυτή λόγω της αντανάκλασης φωτός από κρυστάλλους ασβεστίου που επικαλύπτουν...

Ρωμαϊκός δρόμος χτισμένος το 43 μ.Χ. βρέθηκε κάτω από το πεζοδρόμιο στο κέντρο του Λονδίνου

Ανακαλύφθηκε τμήμα του ρωμαϊκού δρόμου Watling Street, χτισμένου το 43 μ.Χ., κάτω από το πεζοδρόμιο στο κέντρο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια ανασκαφής από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Σύγκρουση δύο μικρών αεροσκαφών στην Αριζόνα – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Δύο μικρά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον διάδρομο περιφερειακού αεροδρομίου στην...

Χονγκ Κονγκ: Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά των δασμών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ

Το Χονγκ Κονγκ προσφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των δασμών...

Ζενεβιέβ Μαζαρί: «Δεν έχω γίνει και Σάκης Ρουβάς, δεν έχει αλλάξει κάτι στη ζωή μου»

Η Ζενεβιέβ Μαζαρί μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ