Ο ύπνος είναι η κλειδί για να ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια και καλύτερη απόδοση στην καθημερινότητά σας. Σύμφωνα με ειδικούς, η σταθερή ώρα αφύπνισης κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, επιτρέποντας την καλύτερη παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που ενισχύει την ενέργεια. Αυτή η απλή αλλαγή στη ρουτίνα ύπνου μπορεί να διευκολύνει και την ποιότητα του ύπνου, καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε ένα σταθερό πρόγραμμα. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε τη λειτουργία αναβολής του ξυπνητηριού και να διατηρείτε τον χρόνο αφύπνισης εντός 30 λεπτών, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να βελτιώσετε την καθημερινή σας ευεξία.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω
Ακόμα κι αν δεν είστε πρωινός τύπος και σας αρέσει ο ύπνος, υπάρχει ένας απλός τρόπος να ξεκινάτε τη μέρα σας με περισσότερη ενέργεια. Ανακαλύψτε πώς μια μικρή αλλαγή στη ρουτίνα ύπνου σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Το απλό κόλπο για να ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια κάθε πρωί
Θέλετε να κάνετε τις μέρες και τις νύχτες σας πιο εύκολες; Ξεκινήστε με μία απλή αλλαγή. Εάν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε το πρωί, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα, πολλοί άνθρωποι ξυπνούν με αίσθημα νωθρότητας και υπνηλίας.
Οι επιστήμονες αποκαλούν την υπνηλία που αισθάνεται κανείς κατά το ξύπνημα «αδράνεια ύπνου». Αν και συχνά εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά, ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η αίσθηση αυτή παραμένει για μία ή δύο ώρες και επηρεάζει την προσοχή και την απόδοσή τους στην εργασία.
Ένας τρόπος για να ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια το πρωί είναι να σηκώνεστε από το κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα. «Το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα», δήλωσε η Lynelle Schneeberg, ψυχολόγος ύπνου στο Yale Medicine και συγγραφέας του βιβλίου «Become Your Child’s Sleep Coach».
Το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί να σταθεροποιήσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας
Πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και της πέψης, επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Αυτός ο 24ωρος κύκλος, ο οποίος συνδέεται με την ιδέα ενός βιολογικού ρολογιού, υποκινεί το σώμα να απελευθερώνει διάφορες ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη, σε συγκεκριμένες ώρες.
Όταν ξυπνάτε το πρωί, πιθανότατα εκτίθεστε στο φως της ημέρας. Αυτό λέει στο σώμα σας να σταματήσει να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που σας κάνει να νυστάζετε. Εν τω μεταξύ, το σώμα σας αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που παρέχει ενέργεια, εν αναμονή της ώρας αφύπνισης, δήλωσε ο Jamie Zeitzer, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Stanford.
Γιατί έχει σημασία αυτό; Σύμφωνα με τον Zeitzer, η κορτιζόλη είναι ζωτικής σημασίας για να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να συνεχίσετε στη μέρα σας. Όταν ξυπνάτε στις 7 π.μ. τη μία μέρα και στις 8:30 π.μ. την επόμενη, ο κιρκάδιος ρυθμός σας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας και το σώμα σας μπορεί να μην γνωρίζει πότε να αρχίσει να ρέει η κορτιζόλη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ξυπνάτε με ανεπαρκή επίπεδα κορτιζόλης και να νιώθετε επιπλέον νυσταγμένοι.
Ωστόσο, όταν σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι πιο σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης πριν ξυπνήσετε, η οποία σας δίνει περισσότερη ενέργεια.
Η σταθερή ώρα αφύπνισης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα
Το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα. Η Schneeberg το εξήγησε απλά: Ο χρόνος αφύπνισης καθορίζει την ώρα ύπνου σας. «Το σώμα σας αναμένει να ξανακοιμηθεί περίπου 16 ώρες μετά το ξύπνημα», είπε.
Σύμφωνα με τον Zeitzer, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ο υπολογισμός του πότε θα νιώσουν υπνηλία τη νύχτα. Το να έχετε έναν σταθερό χρόνο αφύπνισης μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα ύπνου. «Η απόδοσή σας βελτιώνεται εάν νιώθετε ξεκούραστοι», δήλωσε η Schneeberg, προσθέτοντας ότι «αυτά είναι πιο πιθανό να συμβούν εάν έχετε σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης».
Ύπνος: Πώς να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα
Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα μπορούσαν να ξυπνούν με φυσικό τρόπο χωρίς να χρησιμοποιούν ξυπνητήρι κάθε μέρα. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό για πολλούς ανθρώπους. Εάν βασίζεστε σε ένα ξυπνητήρι, καλό είναι να αποφύγετε να πατάτε συνεχώς το κουμπί αναβολής.
Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση της λειτουργίας αναβολής ενός ξυπνητηριού μπορεί να παρατείνει την αδράνεια του ύπνου, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Επομένως, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί αναβολής μόνο μία ή δύο φορές εάν το χρειάζεστε πραγματικά και μην αναβάλλετε το πρωινό ξύπνημα για περισσότερο από 15 λεπτά, συμβούλεψε η Schneeberg.
Η ειδικός συνέστησε επίσης να τηρείτε τον χρόνο αφύπνισης σας εντός ενός 30λεπτου παραθύρου κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Η πρωινή σας ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει μια ευχάριστη δραστηριότητα, όπως ακρόαση μουσικής, διαλογισμός και άλλα, τα οποία θα σας δώσουν το κίνητρο να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πρόσθεσε η Schneeberg. Επίσης, το ηλιακό φως το πρωί θα βοηθήσει στον συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού σας.
Πρόκειται για τη φροντίδα του βιολογικού σας ρολογιού. Όσο πιο σταθερό είναι το βιολογικό σας ρολόι, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμάστε καλύτερα και να νιώθετε πιο ξεκούραστοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.