Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν να λανσάρουν νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εμπνευσμένα από το κινέζικο DeepSeek, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο AFP. Ο Φαϊσάλ Αλ Μπάνναϊ, επικεφαλής της ανάπτυξης του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου Falcon των ΗΑΕ, δήλωσε ότι η πρόκληση του DeepSeek προς τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς έδειξε ότι το πεδίο είναι ανοιχτό στον αγώνα για την κυριαρχία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου επενδύει δυναμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Μπάνναϊ δήλωσε ότι το DeepSeek, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης υψηλής απόδοσης και φαινομενικά χαμηλού κόστους, που προκάλεσε πτώση στις μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών μετά την κυκλοφορία του, τον ενθάρρυνε ιδιαίτερα.
«Είναι φανταστικά νέα. Επειδή αποδεικνύει ένα πράγμα: αυτό το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε», δήλωσε ο Μπάνναϊ στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι την Τρίτη.
Τα ΗΑΕ λάνσαραν το Falcon το 2023, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που συγκρίθηκε ευνοϊκά με τιτάνες της βιομηχανίας, όπως το ChatGPT της OpenAI.
«Αυτό που συνέβη με το DeepSeek ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι μικρές ομάδες, ευέλικτες ομάδες, ευέλικτες χώρες μπορούν να κινηθούν γρήγορα και να έχουν αντίκτυπο», είπε ο Μπάνναϊ, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΑΕ για προηγμένες τεχνολογίες.
«Έτσι, μαθαίνουμε από αυτό που έδειξαν. Παίρνουμε διδάγματα και θα λανσάρουμε και άλλα μοντέλα σε αυτόν τον τομέα.
»Και νομίζω ότι το DeepSeek δίνει ένα σοβαρό αίσθημα ενθάρρυνσης ότι μπορείς να υπερβείς κατά πολύ το βάρος σου σε αυτό το παιχνίδι, γιατί το παιχνίδι μόλις ξεκινά».
- Η «ψευδαίσθηση» της κρατικά ρυθμιζόμενης τεχνητής νοημοσύνης –
Παράλληλα με το Falcon, τα ΗΑΕ έχουν αναπτύξει το Jais, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης στην αραβική γλώσσα, ενώ έχουν ψηφιοποιήσει και αυτοματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Έχουν επίσης επενδύσει σε φυσικές υποδομές, δεσμεύοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες για την κατασκευή data centers στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Ο Μπάνναϊ, που είναι επίσης γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Έρευνας Προηγμένης Τεχνολογίας με έδρα το Άμπου Ντάμπι, δήλωσε ότι ο πλούτος των ΗΑΕ, η ικανότητά τους να προσελκύουν ταλέντα και η top-down διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μπορούσαν να τα κάνουν σοβαρό παίκτη στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Όταν συνέβη το web 1.0 ή 2.0, δεν ήμασταν απαραίτητα έτοιμοι», είπε. «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια καταπληκτική θέση, όπου έχουμε ένα τόσο διαφοροποιημένο οικοσύστημα ως χώρα, με ταλέντα από όλο τον κόσμο.
»Και είμαστε σε μια φανταστική θέση να κινηθούμε πολύ γρήγορα σε μια εποχή όπου μερικές φορές οι άνθρωποι αργούν να αποφασίσουν… αυτή είναι μια εποχή όπου χώρες ή εταιρείες που μπορούν να πάρουν καλές αποφάσεις… μπορούν να κινηθούν γρήγορα».
Μιλούσε την ίδια ημέρα που ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες που συναντήθηκαν στο Παρίσι για τον κίνδυνο της «υπερβολικής ρύθμισης» της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αρνήθηκαν επίσης να υπογράψουν δήλωση που ζητούσε ρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία θα είναι «ανοιχτή» και «ηθική».
«Το να υποθέτει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη, νομίζω ότι είναι αυταπάτη, γιατί αν ρυθμίσεις, κάποιος άλλος δεν θα ρυθμίσει με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Μπάνναϊ.
«Όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, νομίζω ότι η ρύθμιση πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγους σημαντικούς τομείς, αλλά χωρίς να πνίγει την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
«Γιατί, ειλικρινά, όποιος βάλει τους κανονισμούς, ο άλλος μπορεί να είναι πιο πρακτικός, και η ζωή θα συνεχιστεί».
Πηγή: AFP