Τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες όταν είχε κρύο; – Πώς αντιμετώπιζαν τις χιονοπτώσεις

Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν το κρύο με μάλλινες κάπες και δερμάτινα παπούτσια, ενώ η μυθολογία τους συσχετίζει το χιόνι με θεότητες και μύθους.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι αρχαίοι Έλληνες, αν και ζούσαν σε ένα κυρίως εύκρατο κλίμα, δεν ήταν ξένοι προς τις χιονοπτώσεις. Όταν το κρύο έφτανε, χρησιμοποιούσαν την κάπα «ἱμάτιον» για να προστατευτούν, ενώ οι μυθολογικές τους ιστορίες περιλάμβαναν θεότητες που σχετίζονταν με το χιόνι, όπως η Χιόνη και ο Βορέας.

Αν και το χιόνι είχε τη δική του θέση στη μυθολογία, θεωρούνταν γενικά δυσάρεστο και επικίνδυνο, ειδικά σε περιόδους πολέμου, όπου οι στρατιώτες υπέφεραν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούσαν τη ζωή χωρίς χιόνι, όπως αποτυπώνεται και στις περιγραφές του Όμηρου για τα Ηλύσια Πεδία.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κλίμα της αρχαίας Ελλάδας ήταν σε έναν μεγάλο βαθμό παρόμοιο με το σημερινό εύκρατο κλίμα της Μεσογείου με ζεστά καλοκαίρια και μικρούς, σχετικά ήπιους χειμώνες.

Στην αρχαία ελληνική τέχνη, κυρίως στα αγάλματα και στα αγγεία από τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αναπαριστώνται φορώντας απλά, αέρινα ρούχα που συνάδουν με ένα ζεστό και ξηρό κλίμα.

Τα ρούχα του χειμώνα

Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις αν και σίγουρα όχι τόσο συχνές, δεν ήταν άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, όταν το κρύο έκανε την εμφάνισή του οι αρχαίοι καλύπτονταν με μια κάπα που ονομαζόταν «ἱμάτιον» και αποτελούσε ένα ενιαίο, ορθογώνιο κομμάτι χοντρού μάλλινου υφάσματος. Αυτό, το περνούσαν πάνω από τον ώμο τους και στη συνέχεια και το τύλιγαν σφιχτά γύρω από το σώμα τους. Αντίστοιχα φορούσαν παπούτσια καλυμμένα με δέρμα.

Ως γνωστόν, η ελληνική μυθολογία είχε μια ιστορία για τα πάντα! Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην υπήρχε και μια ιστορία για το χιόνι. Στην πραγματικότητα η ελληνική μυθολογία περιλαμβάνει αρκετές ιστορίες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το χιόνι ή ποιος είναι ο ρόλος του στον κόσμο. Ένας γνωστός μύθος ανέφερε ότι το χιόνι προκαλείται από τον Δία. Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος αναφέρεται στον Δία που φέρνει το χιόνι στην ανθρωπότητα με τα βέλη του. Τα βέλη του θεωρούνταν υπεύθυνα για ορισμένα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της χιονόπτωσης.

Σε κάποια κείμενα, το χιόνι συνδέεται με μια νύμφη με το όνομα Χιόνη, η οποία αποδίδεται με τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα. Από την μια αναφέρεται ως κόρη του ποτάμιου θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Η Χιόνη ζούσε στους αγρούς και κάποτε κακοποιήθηκε από κάποιο γεωργό. Γι’ αυτό, η Χιόνη μεταμορφώθηκε από το θεό Ερμή, μετά από εντολή του θεού Δία, σε νεφέλη χιονιού, το οποίο πέφτοντας καταστρέφει τα σπαρτά.

Σε μια άλλη ιστορία αναφέρεται ως κόρη του Βορέου και της Ωρειθυίας, της κόρης του βασιλιά των Αθηνών Ερεχθέως. Ο πατέρας της ο Βορέας ήταν η προσωποποίηση του βοριά και του Χειμώνα. Ως θεός του βοριά, λέγεται ότι έφερνε τον ψυχρό αέρα προς την Ελλάδα από τον βορρά και συγκεκριμένα από τη Θράκη. Μάλιστα, οι Αθηναίοι προσευχήθηκαν στον Βορέα ώστε να τους βοηθήσει στους Περσικούς Πολέμους εναντίον του Ξέρξη και φαίνεται ότι εισακούστηκαν. Η Χιόνη γέννησε ένα παιδί θεού, τον Εύμολπο από το θεό Ποσειδώνα και για να το κρύψει (από φόβο να μην το μάθει ο πατέρας της), το πέταξε στη θάλασσα. Παρόλα αυτά ο Ποσειδώνας έσωσε το παιδί και το μεγάλωσε.

Ακόμα μια ιστορία την αναφέρει ως κόρη του Αρκτούρου που την άρπαξε ο Βορέας, με τον οποίο απέκτησαν τρεις γιους, που έγιναν ιερείς του θεού Απόλλων στη χώρα των Υπερβορέων.

Τέλος, στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου (ΧΙ 339) η Χιόνη ήταν η πανέμορφη κόρη του Δαιδαλίωνα. Κοιμήθηκε την ίδια νύχτα με δύο θεούς, το θεό Απόλλωνα και το θεό Ερμή, και έκανε παιδιά μαζί τους. Έχοντας κάνει δύο θεούς να την ερωτευτούν μέσα σε μία μέρα, η Χιόνη μην μπορώντας να κρύψει την υπερηφάνειά της, άρχισε να καυχιέται για την ομορφιά και τα γυναικεία της προσόντα, τολμώντας να πει ότι είναι ομορφότερη από τη θεά Άρτεμη. Ακούγοντάς το αυτό η θεά, έστειλε τα βέλη της να της πάρουν τη ζωή.

Άρεσε στους αρχαίους Έλληνες το χιόνι;

Από τον Όμηρο και τις αναφορές του στο χιόνι καταλαβαίνουμε αρκετά σχετικά με την αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με το χιόνι.

Στην Οδύσσεια, συναντάμε μια περιγραφή των Ηλύσιων Πεδίων, το ονειρικό μέρος που πήγαιναν οι ήρωες και οι αγαθοί μετά το θάνατό τους με την έγκριση των θεών-κάτι σαν τον δικό μας παράδεισο. Ο Όμηρος περιγράφει τα Ηλύσια Πεδία ως το μέρος «όπου η ζωή είναι πιο εύκολη για τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει εκεί χιόνι, ούτε δυνατή καταιγίδα, ούτε βροχή».

Είναι λοιπόν φανερό ότι το χιόνι θεωρούνταν κάτι που δυσκόλευε τη ζωή και όχι κάτι που το απολάμβανε κάποιος.

Παράλληλα, το χιόνι δεν ήταν απλώς δυσάρεστο αλλά πραγματικά επικίνδυνο σε εποχές πολέμου. Υπάρχουν αρκετές αρχαίες αναφορές στρατευμάτων που βάδιζαν μέσα σε χιονισμένο έδαφος και σε αυτές τονίζονται οι κίνδυνοι που αυτό κρύβει. Τα στρατεύματα και τα ζώα τους συχνά κολλούσαν σε αυτό και πέθαιναν από το κρύο. Γι’ αυτό άλλωστε οι πόλεμοι στην Αρχαία Ελλάδα σταματούσαν την περίοδο του χειμώνα.

Ενδεικτικά, ο Ξενοφών στο «Κύρου Ανάβασις» περιγράφει τις ταλαιπωρίες των Μυρίων – που προσπαθούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την ήττα του Κύρου- στις περιοχές της χιονισμένης Αρμενίας μέχρι να φτάσουν στην Τραπεζούντα.

«Από τους Έλληνες στρατιώτες επίσης έμεναν πίσω και όσοι από το χιόνι είχαν χάσει την όρασή τους και όσοι από το κρύο είχαν πάθει κρυοπαγήματα και τους είχαν σαπίσει τα δάχτυλα των ποδιών. Προφυλακτικό μέσο για τα μάτια ήταν να κρατεί κανείς την ώρα της πορείας κάτι μαύρο πράγμα εμπρός στα μάτια του και για τα πόδια να κινείται συνεχώς και να μην σταματά καθόλου και τη νύχτα να βγάζει τα παπούτσια του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ξενοφών σε ένα σημείο της αφήγησής του.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μελίνα Νικολαΐδη – Δημήτρης Φιντιρίκος: Επισκέφτηκαν μαζί την Παναγιά της Τήνου

ΠΑΟΚ: Επιστρέφει δυναμικά στις προπονήσεις και μπαίνει στην τελική ευθεία για τη μάχη με την Μπιλμπάο

Πούτιν: «Αξίζει να εξεταστεί σοβαρά» η πρόταση Ζελένσκι για προσωρινή παύση επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές

Πάπας Φραγκίσκος: Χιλιάδες πιστοί παγκοσμίως θρηνούν την απώλεια του «Ποντίφικα των φτωχών» – ΦΩΤΟ

Γιώργος Πατούλης – Νάνσυ Κοιλού: Το παρθενικό Πάσχα με τον γιο τους! Η συγκινητική ανάρτηση

Χανιά: Τουρίστας κατρακύλησε σε γκρεμό 25 μέτρων στο Φαράγγι Σαμαριάς – Περιπατητές τον έσωσαν από βέβαιο θάνατο

Κατερίνα Στανίση: Ο γάμος με τον κληρονόμο της Ρίτας Σακελλαρίου και η αλήθεια για τη σχέση τους – «Δεν περνούσα καλά»

Λούκα Μπάνκι για το Παναθηναϊκός – Εφές: Πρέπει να παίξουμε με αυτοπεποίθηση, είναι ισχυρός διεκδικητής του τίτλου

Καιρός αύριο: Βροχές, εισβολή αφρικανικής σκόνης και εκτίναξη της θερμοκρασίας στους 25 βαθμούς

Κωνσταντοπούλου: «Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια επιχείρησαν να φιμώσουν την Ελλάδα με τον γύψο»

Μαρία Μενούνος: Το παραδοσιακό Πάσχα και το απολαυστικό βίντεο που μοιράστηκε στο Instagram

Επιστολή-κρούση Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Συναγερμός από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία

Κορωπί: Πεύκο τυλίχτηκε στις φλόγες από βεγγαλικά μετά την Ανάσταση

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αποκαλυπτικό λεύκωμα από το Πάσχα με την οικογένεια και την τηλεοπτική παρέα της

Κάρλο Αντσελότι: «Επίκειται η άμεση αποπομπή του, εάν η Ρεάλ Μαδρίτης γονατίσει στον τελικό του Copa del Rey» αποκαλύπτουν στην Ισπανία

00:00 / 00:00

«Χορευτική πανούκλα»: Θύματα κατέρρευσαν χορεύοντας μανιωδώς επί μέρες

Το άρθρο αναφέρεται στο περίεργο φαινόμενο γνωστό ως «χορευτική πανούκλα», που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο το 1518. Σε μια σκηνή κοντά στην αγορά αλόγων,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Το άρθρο αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που βασίζεται στη ζωή του Petrus Gonsalvus, ενός...

“Ξετρελάθηκε” 83χρονη γιαγιά! Πιλότησε αγωνιστικό μονοθέσιο και εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της

Η 83χρονη Bobbi Oxford εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της, πιλωτώντας αγωνιστικό μονοθέσιο στο Pikes Peak International Raceway, χάρη στην πρωτοβουλία "Wish of a Lifetime". Μεγαλωμένη...

Οι επαναστατικές μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη κατακτούν τα κινέζικα κομμωτήρια! Δείτε το βίντεο

Στα κομμωτήρια της Κίνας, οι μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας την δυνατότητα πλυσίματος μαλλιών σε μόλις 13 λεπτά....

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της αρχαίας Μεσσηνίας

Η αρχαία Μεσσηνία, ευνοημένη από τη γεωγραφία και το κλίμα της, αναδείχθηκε σε πλούσια αγροτική και γαστρονομική περιοχή, με σημαντική παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και...

“Κατοικούμε σε ένα γιγάντιο σύμπαν που στροβιλίζεται μία φορά κάθε 500 δισεκατομμύρια χρόνια”...

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα θεωρία για να εξηγήσει την ασυμφωνία στις μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος, γνωστή ως τάση Hubble. Σύμφωνα...

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Iερογλυφική ​​επιγραφή του Φαραώ Ραμσή Γ’ εντοπίστηκε στη νότια Ιορδανία

Η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Lina Annab, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας ιερογλυφικής επιγραφής του Φαραώ Ραμσή Γ' στο Wadi Rum, η...

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του μοναδικού άνδρα που τρύπωσε στην περιοχή 51…Τι ανακάλυψε

Ο Τζέρι Φρίμαν, ανθρωπολόγος από την Καλιφόρνια, αποκάλυψε μια συγκλονιστική εμπειρία του από το 1996, όταν τρύπωσε στην απαγορευμένη περιοχή 51 στη Νεβάδα. Αρχικά, αναζητούσε...

Αποκαλύφθηκε το μυστηριώδες φωτοστέφανο του Ήλιου σε 3D: Η αποστολή της NASA αιχμαλωτίζει...

Η αποστολή PUNCH της NASA έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, γνωστής ως κορώνα, μέσω...

Reed Flute: Το μυστηριώδες σπήλαιο της Κίνας άνω των 1.000 ετών με τα...

Το σπήλαιο Reed Flute, ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στην Κίνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Guilin. Ονομάζεται...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες από την ανακάλυψη του τεράστιου ιού «Jyvaskylavirus» σε φινλανδικό έδαφος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία ανακάλυψαν έναν γιγάντιο ιό, γνωστό ως Jyvaskylavirus, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιό...

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε...

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.Επίσης...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προήλθε από μια ιστορία που διαδραματίστηκε σε μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις...

Ο Παναής είναι μια θρυλική φιγούρα που έγινε γνωστός για τις απάτες του, καθώς αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει λεπτομερώς την οργάνωση και την εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα από μια ομάδα στρατιωτικών, γνωστών ως "Συνταγματάρχες"....

Αποκαλύφθηκε σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671 – Τι θησαυρούς περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης

Αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671, το οποίο αποτυπώνει τις παραδόσεις της εποχής και τα πλούτη που δόθηκαν στην κόρη του Κωστάκη και της...

Το συγκλονιστικό πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων του 1928 που αποκάλυψε πρώτο την Κβαντική Διεμπλοκή

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 1928 μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, το οποίο ανέδειξε την Κβαντική Διεμπλοκή. Στο πείραμα συμμετείχαν...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ