Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των διμερών συνομιλιών Ρωσίας-ΗΠΑ που διεξήχθησαν στο Ριάντ, τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν αποκλείεται από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Ανέφερε ότι η αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και την Ε.Ε.
Οι συνομιλίες περιλάμβαναν και το θέμα των εκλογών στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν αναβληθεί λόγω του στρατιωτικού νόμου, με τη Ρωσία να επιδιώκει να αποδυναμώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι μέσω της προώθησης εκλογών.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι ενημερώθηκε, δηλώνοντας ικανοποιημένος, για τα αποτελέσματα των διμερών συνομιλιών Μόσχας – Ουάσινγκτον που έγιναν στο Ριάντ, ενώ αντίστοιχη δήλωση περί ικανοποίησης για τις συνομιλίες έκανε και ο πρόεδρος Τραμπ.
«Ναι, ενημερώθηκα. Τις αξιολογώ πολύ θετικά, υπάρχουν αποτελέσματα», είπε ο Πούτιν για τις συνομιλίες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Tόνισε επίσης ότι η Ουκρανία δεν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η «εμπιστοσύνη» με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Χωρίς ενίσχυση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, είναι αδύνατο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδίδεται ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Ο στόχος αυτής της συνάντησης (σ.σ. στο Ριάντ) ήταν ακριβώς η αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».
O αποκλεισμός του Κιέβου και της Ε.Ε.
Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία τους ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνάψουν μια συμφωνία για το ουκρανικό, που αγνοεί τα ζωτικά τα συμφέροντα του Κιέβου και της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα ποτέ δεν απέρριψε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ή με το Κίεβο και ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τη Μόσχα. «Δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Είμαστε έτοιμοι, το έχω πει εκατό φορές – αν θέλουν, παρακαλώ, αφήστε αυτές τις διαπραγματεύσεις να γίνουν. Και θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
«Κανείς δεν αποκλείει την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για «υστερικές» αντιδράσεις απέναντι στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.
Οι εκλογές στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν το ενδεχόμενο των εκλογών στην Ουκρανία κατά την διάρκεια των υψηλού επιπέδου συνομιλιών στο Ριάντ, δήλωσε σήμερα στην Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Υπήρξε μια «ανταλλαγή απόψεων» για το θέμα κατά την διάρκεια της συνάντησης της Τρίτης μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Φυσικά, η απόφαση γι’ αυτό δεν μπορεί να ληφθεί από την Μόσχα ή την Ουάσιγκτον» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Η Μόσχα σε μια προσπάθεια να παραμερίσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον παρουσιάζει ως μη νόμιμο ηγέτη και ζητά εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αντικατάστασή του.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η άποψη πως πρέπει να γίνουν εκλογές δεν είναι της Μόσχας, αλλά έρχεται από πολλές πλευρές και «από εμένα», όπως είπε. Τελικά η Μόσχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι συζητήθηκαν οι εκλογές στην Ουκρανία.
Γιατί δεν έγιναν εκλογές στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία ισχύει ο στρατιωτικός νόμος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με αποτέλεσμα οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να έχουν αναβληθεί και η πολιτική δραστηριότητα να έχει περιορισθεί. Υπάρχει μια ευρεία συμφωνία εντός της χώρας βάσει της οποίας δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές όσο συνεχίζονται οι μάχες, καθώς θα είναι δύσκολο να διασφαλισθεί η συμμετοχή των στρατιωτών και των προσφύγων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Για τη Μόσχα, ωστόσο, θα ήταν επωφελές να πεισθεί η κυβέρνηση Τραμπ στην Ουάσιγκτον ότι ο Ζελένσκι δεν πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στις διαπραγματεύσεις, για τον τερματισμό του πολέμου – και το θέμα των εκλογών θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμο σημείο συζήτησης.
Ο Τραμπ έχει υιοθετήσει πρόσφατα θέσεις που ευθυγραμμίζονται με τη στάση της Ρωσίας όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και της μη επιστροφής στα σύνορα όπως υπήρχαν στην Ουκρανία πριν από το 2014. Σήμερα υιοθέτησε ακόμα μία θέση της Μόσχας, αυτήν των εκλογών πριν λήξει ο πόλεμος.