Αντιμέτωπος με την 6η εναντίον του πρόταση μομφής είναι ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, στην Γαλλία, και αυτή την φορά αφορμή είναι η επί δεκαετίες συστηματική κακοποίηση, οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι βιασμοί μαθητών στο καθολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Notre-Dame-de-Bétharram. Η γαλλική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα για την υπόθεση.
Την πρόταση μομφής κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η μόνη παράταξη της γαλλικής Αριστεράς που εμφανίζεται έτοιμη να συνεργασθεί σε έναν βαθμό με την κυβέρνηση Μπαϊρού, αντίθετα με τους οικολόγους, τους κομμουνιστές και την ριζοσπαστική αριστερά, που αποκλείουν το ενδεχόμενο.
Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί το απόγευμα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει χωρίς την στήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Το κείμενο αναφέρεται στην βία κατά των μαθητών του ιδρύματος Notre-Dame-de-Bétharram της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στο οποίο φοίτησαν κάποια από τα παιδιά του νυν πρωθυπουργού της Γαλλίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Το Notre-Dame-de-Bétharram, με ιστορία 200 ετών, είναι σχολείο στο οποίο φοιτούσαν οι γόνοι των καλών οικογενειών της νοτιοδυτικής Γαλλίας, αλλά και μαθητές προερχόμενοι από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για επιβολή βίαιων σωματικών τιμωριών, για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, απειλές και ταπεινώσεις επί δεκαετίες.
Οι μηνύσεις
Συνολικά έχουν κατατεθεί 112 μηνύσεις στην εισαγγελία της Πο, η οποία άρχισε, το 2024, έρευνα για γεγονότα που συνέβησαν κυρίως στις δεκαετίες του 1970 και 1990. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών, χρημάτισε υπουργός Παιδείας από το 1993 έως το 1997, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Αν και ισχυρίζεται ότι «ποτέ δεν ενημερώθηκε» για εγκλήματα και αδικήματα στο Bétharram, ο Μπαϊρού υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για την διεξαγωγή γενικής επιθεώρησης όταν πληροφορήθηκε, το 1996, την κατάθεση της πρώτης μήνυσης μαθητή, που ήταν και συμμαθητή ενός από τους γιους του,. Η μήνυση αφορούσε ένα βίαιο χαστούκι από τον διευθυντή του ιδρύματος, λόγω του οποίου ο μηνυτής υποστηρίζει ότι έχασε το 40% της ακοής του.
«Πιστεύετε ότι θα στέλναμε τα παιδιά μας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα οποία τα υπήρχαν υποψίες ή καταγγελίες ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα;», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο πολλοί βουλευτές τον κατηγορούν ότι είπε ψέματα ενώπιον της Βουλής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Υπάρχει όμως η κατάθεση ενός αστυνομικού που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα κατά του πατέρα Καρικάρ, πρώην διευθυντή του ιδρύματος Notre-Dame-de-Bétharram, που κατηγορείται για βιασμό το 1998. Ο αστυνομικός αναφέρεται σε «επέμβαση» του Φρανσουά Μπαϊρού προς την δικαιοσύνη της εποχής, όταν ήταν βουλευτής της περιοχής.
Ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση του βιασμού του 1998 δήλωσε επίσης σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού «έκανε τον κόπο να πάει να τον δει» όταν ο ιερέας βρισκόταν σε κράτηση, αλλά «χωρίς ποτέ να μιλήσει για την υπόθεση».
Χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν παρενέβη «ποτέ, από κοντά ή από μακριά» στην δικαιοσύνη και πέρασε στην αντεπίθεση επιρρίπτοντας ευθύνη στην επόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση στην οποία εκείνος κατείχε το υπουργείο Παιδείας. Για «άθλια πολιτικάντικη πολεμική» μίλησε η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ζοσπέν Ελιζαμπέτ Γκιγκού.
Η Γαλλία πλέει σε θολά νερά από την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και την προκήρυξη εκλογών μετά τις οποίες η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.
Εκτός της υπόθεσης Bétharram, η αριστερά προσάπτει στην κυβέρνηση Μπαϊρού ότι έχει προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την ακροδεξιά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επικρίνει ειδικότερα την πολεμική συζήτηση που ξεκίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν για το δίκαιο του εδάφους. Ο Μπαϊρού επικρίνεται επίσης για τις πρόσφατες δηλώσεις του για «αίσθημα μεταναστευτικού κατακλυσμού» στην Γαλλία.