Παρασκευή Ιανουάριος 10 2025

Εμβόλια mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα – Πού στοχεύoυν και πώς χορηγούνται

  • Το εμβόλιο mRNA BNT116 κατά του καρκίνου του πνεύμονα στοχεύει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και την αναστολή της επανεμφάνισής τους μέσω εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η τεχνολογία mRNA παρέχει νέα προοπτική για αποτελεσματικά εμβόλια κατά του καρκίνου.
  • Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες mRNA εμβολίων για τον καρκίνο: εξατομικευμένα εμβόλια και εμβόλια για συγκεκριμένες μεταλλάξεις.
  • Το εμβόλιο BNT116 δοκιμάζεται σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  • Οι μελέτες επικεντρώνονται στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
  • Άλλα mRNA εμβόλια όπως το V940 δοκιμάζονται επίσης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ελπίδες στην ανθρωπότητα γέννησε η είδηση για τις πρώτες δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, για το οποίο ειδικοί λένε ότι μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.

Στόχος του εμβολίου που είναι γνωστό ως BNT116, είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της τεχνολογίας mRNA παρείχε την πλατφόρμα για να ξεπεραστούν αρκετές από τις τεχνικές δυσκολίες που περιόριζαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Θάνος Δημόπουλος.

Σημειώνει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας mRNA εμβολίων για την αντιμετώπιση της COVID-19 έδωσε νέα ώθηση και στην ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων για τον καρκίνο.

Αυτή τη στιγμή προσθέτει αναπτύσσονται δύο βασικές κατηγορίες mRNA εμβολίων για τον καρκίνο.

Εμβόλια mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα

Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόσφατη δημοσιότητα με αφορμή την ένταξη του πρώτου ασθενούς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα σε κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιθανές θεραπευτικές δράσεις αυτών των εμβολίων στον καρκίνο.

«Η ιδέα της χρήσης θεραπευτικών εμβολίων για τον καρκίνο δεν είναι νέα. Βασίζεται στην ικανότητα των εμβολίων να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και να το στρέφουν έναντι των κυττάρων που εκφράζουν αυτά τα αντιγόνα. Επομένως ένα εμβόλιο που εισάγει στον οργανισμό αντιγόνα που χαρακτηρίζουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα (μεταλλαγμένες πρωτεΐνες/νεοαντιγόνα) θα μπορούσε να έχει θεραπευτική δράση στη νόσο. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες με θεραπευτικά εμβόλια τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειξαν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα».

Οι δύο βασικές κατηγορίες mRNA εμβολίων για τον καρκίνο

Ο κ. Δημόπουλος εξηγεί ότι η πρώτη κατηγορία αφορά εξατομικευμένα εμβόλια που αναπτύσσονται ειδικά για τα καρκινικά νεοαντιγόνα που έχει ο κάθε ασθενής. Τα εμβόλια αυτά δημιουργούνται αφού πρώτα γίνει βιοψία του όγκου και ενδελεχής ανάλυση του γονιδιώματός του. Με τη χρήση αλγορίθμων προβλέπεται ποιες αλληλουχίες του γονιδιώματος του όγκου μπορούν να δράσουν ως νεοαντιγόνα και να διεγείρουν ανοσολογική απάντηση. Αυτές οι αλληλουχίες εισάγονται στον οργανισμό με τη χρήση mRNA εμβολίων.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά ειδικά mRNA εμβόλια για συγκεκριμένες μεταλλάξεις που διαπιστώνονται συχνά σε νεοπλάσματα και είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική απάντηση. Η κατηγορία αυτή των εμβολίων είναι προφανές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για όλους τους ασθενείς που από τον μοριακό έλεγχο της νόσου θα αναγνωριστεί η παρουσία της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το εμβόλιο ΒΝΤ116 το οποίο δοκιμάζεται πλέον στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Πού στοχεύει το νέο εμβόλιο και πώς χορηγείται

Πρόκειται για ένα εμβόλιο που περιέχει mRNA τα οποία παράγουν 6 διαφορετικά νεοαντιγόνα που απαντώνται συχνά σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Αναφέρει ο Καθηγητής.

Το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μελέτη φάσης Ι για την εκτίμηση της ασφάλειας και της κλινικής αποτελεσματικότητάς του. Στη συγκεκριμένη μελέτη πρόκειται να ενταχθούν 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε 6 διαφορετικές ομάδες, έτσι ώστε να περιληφθούν ασθενείς με μεταστατική νόσο, ανεγχείρητη τοπικά προχωρημένη νόσο αλλά και τοπική νόσο μετά από πλήρη χειρουργική εξαίρεση, η οποία όμως έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Σε αυτές τις ομάδες ασθενών θα δοκιμασθεί το εμβόλιο είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή/και ανοσοθεραπεία με βάση την καθιερωμένη ως τώρα πρακτική για κάθε στάδιο της νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται ενδοφλέβια αρχικά σε 6 εβδομαδιαίες δόσεις και ακολούθως κάθε 3 εβδομάδες.

«Τα αποτελέσματα από τους πρώτους 20 ασθενείς με μεταστατική νόσο που είχαν λάβει προηγούμενες θεραπείες ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Σε αυτή την ομάδα χορηγήθηκε το εμβόλιο ΒΝΤ116 μαζί με χημειοθεραπεία και διαπιστώθηκαν σημαντικά καλύτερα κλινικά αποτελέσματα σε σχέση με ότι ξέραμε για τη χημειοθεραπεία ως τώρα. Μάλιστα, η συνεργική δράση μεταξύ του εμβολίου και της χημειοθεραπείας δεν συνοδεύτηκε από ιδιαίτερη αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών και όσες παρατηρήθηκαν σε σχέση με το εμβόλιο αφορούσαν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιμετωπίστηκαν εύκολα με κορτικοστεροειδή», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.

Δοκιμές και για άλλα εμβόλια

«Και άλλα mRNA εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή για τον καρκίνο του πνεύμονα. Πιο συγκεκριμένα το εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA V940 (mRNA-4157) που περιέχει ως και 34 διαφορετικά νεοαντιγόνα ειδικά για τον όγκο του κάθε ασθενούς δοκιμάζεται σε συνδυασμό με τον αντι-PD1 παράγοντα πεμπρολιζουμάμπη σε μελέτη φάσης ΙΙΙ στον Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο πνεύμονα σταδίου ΙΙ-ΙΙΙβ μετά από πλήρη εξαίρεση της νόσου», καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Μαρίνα Φαλήρου: Γερανοφόρο όχημα παρέσυρε και σκότωσε άνθρωπο

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στη Μαρίνα Φαλήρου, όπου γερανοφόρο όχημα...

Βενεζουέλα: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο κρατήθηκε στο Καράκας, αλλά απελευθερώθηκε λίγο αργότερα

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών παραμένει χαμηλός μετά τον πρώτο θάνατο ασθενούς στις ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από τη γρίπη των πτηνών H5N1 παραμένει χαμηλός, παρά τον πρώτο...

Γκ. Μαγιορκίνης για την εξάπλωση του ιού HMPV στην Κίνα: «Δεν μας ανησυχεί – Υπάρχει εδώ και δεκαετίες»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο ιός HMPV δεν είναι νέα πρόκληση και υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, με τα περισσότερα παιδιά να...

Μπάιντεν: Ένα τελευταίο μέτρο για το περιβάλλον και κατά του Τραμπ, που δηλώνει ότι θα το ακυρώσει «αμέσως»

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απαγόρευση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων σε εκτενή θαλάσσια περιοχή, προσπαθώντας να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από το να εκπληρώσει μια προεκλογική...

ΗΠΑ: Ένα τελευταίο μέτρο για το περιβάλλον και κατά του Τραμπ από τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια εκτενή θαλάσσια περιοχή, με στόχο να εμποδίσει την εκπλήρωση μιας προεκλογικής υπόσχεσης του...

ΗΠΑ: Ένα τελευταίο μέτρο υπέρ της φύσης και κατά του Τραμπ από τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια θαλάσσια ζώνη πάνω από 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ως αντίκτυπο στην προεκλογική υπόσχεση...

Η Microsoft επενδύει 80 δισ. δολάρια σε κέντρα δεδομένων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων που θα υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να ενισχύσει τη θέση...

Κάθε χρόνο, ψηφιακά και πιο αποδοτικά» – Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προγραμματίζει τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο τη βελτίωση της...

Ποια μοντέλα iPhone τραβούν τις καλύτερες φωτογραφίες;

Τα μοντέλα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max είναι τα καλύτερα για φωτογραφίες, με 157 βαθμούς στις δοκιμές κάμερας DxOMark.Ακολουθούν τα iPhone...

Πώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διδύμους από ΗΠΑ, Αυστραλία, Δανία...

Νοροϊός: Μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα για έως και ένα μήνα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα και σε υφασμάτινες επιφάνειες για έως και ένα μήνα, με αποτέλεσμα να μολύνει όσους τα αγγίζουν, καθώς...