Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Μισέλ Ο’Νιλ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, διαμαρτυρόμενη για τις θέσεις του προεδρικού γραφείου σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε συνέντευξη Τύπου, η Ο’Νιλ εξέφρασε τη θλίψη της για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και τόνισε ότι η απόφασή της ελήφθη σοβαρά, προκειμένου να αναδείξει την αδικία.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις εκδηλώσεις και σκοπεύει να συζητήσει διάφορα θέματα με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μισέλ Ο’Νιλ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παραστεί στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας.
Πολιτικοί ηγέτες τόσο από τη Βόρεια Ιρλανδία όσο και από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μεταβαίνουν συνήθως στις ΗΠΑ κάθε χρόνο για να λάβουν μέρος στον εορτασμό του ιρλανδικού πολιτισμού στις 17 Μαρτίου.
«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι όντας μάρτυρες των δεινών του παλαιστινιακού λαού και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τη μαζική εκδίωξη του παλαιστινιακού λαού από τη Γάζα, είναι κάτι που δεν μπορώ να αγνοήσω», είπε η Ο’Νιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δουβλίνο μαζί με την αρχηγό του κόμματός της Σιν Φέιν, τη Μαίρη Λου Μακντόναλντ.
«Η απόφαση να μην πάμε στον Λευκό Οίκο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, αλλά με συναίσθηση της ευθύνης που ο καθένας από εμάς ως άτομα πρέπει να έχουμε να ξεμπροστιάζουμε την αδικία».
Ο Τραμπ ανακοίνωσε στις 4 Φεβρουαρίου ένα σχέδιο οι ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο της Γάζας και να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους που ζουν εκεί.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα εκπροσωπηθεί στους φετινούς εορτασμούς της αμερικανικής προεδρίας για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου από τον πρωθυπουργό Μιχόλ Μάρτιν. Ο τελευταίος τόνισε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».
Ξένες πολυεθνικές -οι περισσότερες από τις οποίες αμερικανικών συμφερόντων- απασχολούν περίπου το 11% των Ιρλανδών εργαζομένων και η χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εταιρικό φόρο που καταβάλλουν οι πολυεθνικές.
Ο φόρος που καταβάλλουν μόνο τρεις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα στα οκτώ ευρώ των συνολικών φορολογικών εσόδων που εισπράττει το ιρλανδικό κράτος.