Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο “κυνήγι” των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συμβάλλει στον εντοπισμό και στην κατανόηση των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και την επίδρασή τους στην υγεία μας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την πρωτοβουλία “Human Virome Program”, μια συνεργασία πέντε πανεπιστημίων που χρηματοδοτείται με 171 εκατομμύρια δολάρια, για τον εντοπισμό και την κατανόηση των τρισεκατομμυρίων ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα.

Παρά την ύπαρξή τους, οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν άγνωστοι και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τη σχέση αυτών των ιών με την ανθρώπινη υγεία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ιοί μπορεί να έχουν ωφέλιμες λειτουργίες, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και προτείνουν μια πιο συνεργατική σχέση μεταξύ ιών και μικροβίων, αντί για την παραδοσιακή αντίληψη της αντιπαλότητας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Οι ιοί που γνωρίζουμε καλύτερα είναι αυτοί που μας αρρωσταίνουν, όπως αυτοί της γρίπης και της ευλογιάς. Ωστόσο, οι υγιείς άνθρωποι είναι γεμάτοι από ιούς που δεν τους αρρωσταίνουν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα μας ζουν τρισεκατομμύρια ιοί, παρόλο που έχουν εντοπίσει μόνο ένα κλάσμα από αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι καλοήθεις και ορισμένοι μπορεί να είναι και ωφέλιμοι. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν το γνωρίζουν αυτό με βεβαιότητα.

Φέτος, πέντε πανεπιστήμια συνεργάζονται για τον εντοπισμό αυτών των ιών. Στο πλαίσιο της πενταετούς πρωτοβουλίας- η οποία ονομάζεται Human Virome Program και υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 171 εκατομμυρίων δολαρίων– οι ερευνητές θα συλλέξουν σάλιο, κόπρανα, αίμα, γάλα και άλλα δείγματα από χιλιάδες εθελοντές και θα τα εξετάσουν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με την ελπίδα να μάθουν πώς οι ιοί που ζουν μέσα μας επηρεάζουν την υγεία μας.

Η έρευνα για τους ιούς που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

Πριν από έναν αιώνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ιούς γνωστούς ως βακτηριοφάγους ή φάγους σε δείγματα κοπράνων. Αυτοί οι βακτηριοφάγοι μόλυναν βακτήρια μέσα στο έντερο και εντοπίστηκαν στο στόμα, στους πνεύμονες και στο δέρμα. Αργότερα, επιστήμονες εντόπισαν ιούς που μόλυναν τα κύτταρα χωρίς να προκαλούν σημαντικά συμπτώματα. Η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού μολύνεται από κυτταρομεγαλοϊούς, οι οποίοι μπορούν να αποικίσουν σχεδόν κάθε όργανο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, νέες μέθοδοι γενετικής αλληλουχίας βοήθησαν τους επιστήμονες να εντοπίσουν ακόμη περισσότερους ιούς στο σάλιο, το αίμα και τα κόπρανα. Η τεχνολογία τους επέτρεψε επίσης να εκτιμήσουν τον αριθμό των ιών στο σώμα μας μετρώντας τα αντίγραφα των γονιδίων των ιών. Κάθε γραμμάριο κοπράνων, όπως αποδείχθηκε, περιέχει δισεκατομμύρια φάγους.

Το έντερο κάθε ατόμου μπορεί να φιλοξενεί εκατοντάδες ή και χίλια είδη φάγων. Αλλά οι βιολόγοι έχουν διαπιστώσει πως ένα άτομο μπορεί να έχει πολλά είδη ιών που δεν έχει ένα άλλο – ακόμη και όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι παντρεμένοι. Όσο περισσότερους ανθρώπους μελετούν οι επιστήμονες, τόσο περισσότερα είδη φάγων ανακαλύπτουν.

«Πιστεύω πως θα βρούμε δεκάδες εκατομμύρια είδη», δήλωσε ο Εβελιέν Αντριένσενς, βιολόγος και ειδικός στους φάγους στο Ινστιτούτο Quadram στο Νόργουιτς της Αγγλίας.

Οι ιοί που μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν αποδειχθεί απροσδόκητα ποικίλοι. Το 1997, ερευνητές στην Ιαπωνία που εξέταζαν το αίμα ενός ασθενούς ανακάλυψαν μια εντελώς νέα οικογένεια ιών που έγινε γνωστή ως ανελλοϊοί. Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη αποκάλυψε πάνω από 800 νέα είδη ανελλοϊών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών ειδών σε περισσότερα από 6.800.

Ορισμένες πρόσφατες σχετικές μελέτες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό του ιού. Ένας τυπικός ιός αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό κέλυφος που περιέχει γονίδια τα οποία κωδικοποιούνται είτε σε δίκλωνο DNA είτε σε μονόκλωνο RNA. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το σώμα μας φιλοξενεί επίσης εξαιρετικά μικροσκοπικούς δακτυλίους ελεύθερα αιωρούμενου RNA.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά για μεγάλο μέρος των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Οι ιοί είναι τόσο μικροί που μπορούν να παραμονεύουν αθέατοι μέσα στα κύτταρα. Ορισμένοι μπορούν ακόμη και να περάσουν τα γονίδιά τους κρυφά στο DNA του κυττάρου-ξενιστή τους, όπου μπορούν να κρύβονται για χρόνια πριν αναπαραχθούν.

«Θα πρέπει να αναπτυχθούν εντελώς νέα εργαλεία», δήλωσε η Δρ. Παρντίς Σαμπέτι, υπολογιστικός βιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η Δρ. Σαμπέτι και οι συνεργάτες της αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιήσει το Human Virome Program για να ανακαλύψει τα ανεπαίσθητα χαρακτηριστικά των γονιδίων των ιών.

Τα επόμενα βήματα

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος όλων αυτών των ιών που ζουν στο σώμα μας. Μέχρι τώρα, η επιστημονική κοινότητα αντιμετώπιζε τους φάγους σαν αρπακτικά των βακτηρίων, τα οποία σκότωναν ανελέητα προκειμένου να δημιουργήσουν περισσότερα αντίγραφα του εαυτού τους. Αλλά τα πρόσφατα πειράματα δείχνουν μια πολύ πιο περίπλοκη σχέση.

«Δεν πρόκειται για μια μάχη μέχρι θανάτου», δήλωσε ο Κόλιν Χιλ, μικροβιολόγος στο APC Microbiome Ireland, ένα ερευνητικό κέντρο στο Κορκ της Ιρλανδίας.

«Έχουν μια εταιρική σχέση» πρόσθεσε.

Στο ανθρώπινο σώμα, για παράδειγμα, οι φάγοι συνήθως δεν εξοντώνουν τα βακτήρια-ξενιστές τους. Και τα βακτήρια μπορεί να επωφελούνται από τις φιλικές τους σχέσεις με τους φάγους, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν γονίδια από το ένα μικρόβιο-ξενιστή στο άλλο, ενισχύοντας ενδεχομένως την επιβίωσή τους.

Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι καλή και για την υγεία μας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι φάγοι διανέμουν αμυντικά γονίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ξενιστές τους για να συγκρατήσουν τα παθογόνα που εισβάλλουν. Επίσης, οι κυτταρομεγαλοϊοί μπορεί να μας βοηθούν να αμυνθούμε ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

Ο Δρ. Σαντμέρ Ντεμέρι, ανοσολόγος και ειδικός στον καρκίνο στο Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κυτταρομεγαλοϊοί ενεργοποιούνται μέσα στα κύτταρα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Τα μολυσμένα κύτταρα παράγουν ιικές πρωτεΐνες προσελκύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή. Αυτά επιτίθενται στα κατεστραμμένα κύτταρα και ενδεχομένως τα αποτρέπουν από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.

«Πρόκειται για μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους ιούς γενικά», κατέληξε ο Ντεμέρι.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

// ΣΧΟΛΙΑ

Νέα θεραπευτική αγωγή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πρόσφατα μια νέα θεραπεία για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο επιθετική μορφή της νόσου, που αφορά...

Πειραματικό εμβόλιο δείχνει πολλά υποσχόμενο κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο mRNA φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή φάσης 1 που περιλάμβανε...

Μαθήματα για την DeepSeek σε Πανεπιστήμια της Κίνας – Στόχος να κεφαλαιοποιηθεί η άνθηση της AI

Πανεπιστήμια στην Κίνα εισάγουν μαθήματα Τεχνητής Νοημοσύνης βασισμένα στην κινεζική εταιρεία DeepSeek, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει...

Γενετική θεραπεία βελτιώνει την όραση σε παιδιά με σπάνια ασθένεια

Τέσσερα παιδιά με σοβαρή διαταραχή της όρασης λόγω σπάνιας γενετικής ανεπάρκειας του γονιδίου AIPL1 υποβλήθηκαν σε πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα....

Γαλάζιος άνθρακας: Ένας σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο γαλάζιος άνθρακας, μια σκούρα λάσπη που βρίσκεται σε ιζήματα δίπλα στη θάλασσα, αναδεικνύεται ως σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ένα ινστιτούτο στο...

Μελέτη: Η ασπαρτάμη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism» αποκαλύπτει ότι η ασπαρτάμη, ένα κοινό τεχνητό γλυκαντικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος...

Η χλωρίωση του νερού πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, υποστηρίζει μελέτη

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η χλωρίωση του πόσιμου νερού, που εφαρμόζεται ευρέως στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Τι ισχύει με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους

Διευκρινίσεις για το μέτρο της δωρεάν διάθεσης φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους, που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Όπως...

Επιστήμονες ανέπτυξαν «γενετικό διακόπτη» για τη θεραπεία του διαβήτη

Ερευνητές από το ETH Ζυρίχης στην Ελβετία έχουν αναπτύξει έναν «γενετικό διακόπτη» που προσφέρει μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία του διαβήτη, στοχεύοντας στη ρύθμιση...

Ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και τη γήρανση περισσότερο από τα γονίδιά μας

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», αποκαλύπτει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν...

ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 21.500 σεισμοί καταγράφηκαν έως και τις 17 Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού

Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2025, η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 21.500 σεισμούς στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, με τους...

ΗΠΑ: Η απαγόρευση των αμβλώσεων συνδέεται με αυξημένα ποσοστά γεννήσεων και βρεφικής θνησιμότητας

Δύο νέες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg αποκαλύπτουν ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ με απαγορεύσεις στις αμβλώσεις παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά...

Grok 3: Ο Μασκ παρουσίασε το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης

Η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Grok 3, της νέας έκδοσης του chatbot της, η οποία αποδίδει...

Βρετανία: Οι αρχές θα ξεκινήσουν έρευνα για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία παιδιών η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη μιας δεκαετούς έρευνας για τις επιπτώσεις του ατμισματος στην υγεία παιδιών ηλικίας 8 έως 18 ετών, εν μέσω...

Επιβράδυνση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη, διαπιστώνει έρευνα

Η έρευνα του University of East Anglia, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Public Health», αποκαλύπτει ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη...

Αλτσχάιμερ: Ερευνητές διερευνούν τις μυστηριώδεις περιοχές των πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη νόσο

Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Ζαχαρία Φαίδων Μπροτζάκη, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις μυστηριώδεις περιοχές των αμυλοειδών ινιδίων που σχετίζονται με τη...

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για την ακατάλληλη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων από υγιείς ανθρώπους για απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς. Τα...

Google Family Link: «Ώρες Σχολείου» και επαφές με γονική διαχείριση – Νέα εργαλεία εποπτείας για γονείς

Η Google ανακοίνωσε νέα εργαλεία για γονικό έλεγχο, διαθέσιμα σύντομα στην Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια και την ελαχιστοποίηση των περισπασμών για τους μαθητές. Η...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρηστίδου για χωρισμό Τούνη – Αλεξάνδρου: «Νιώθω πολύ άβολα! Έφτασε να στείλει εξώδικο για...

Ο χωρισμός της Ιωάννας Τούνη και του Δημήτρη Αλεξάνδρου...

“Πνεύμα από σπίτι”: Παιδική ταινία σε α’ τηλεοπτική προβολή στο Star

Η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Πνεύμα από σπίτι» θα...

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Χωρίς τους τραυματίες Ρέτσο και Τσικίνιο η αποστολή των Πειραιωτών

Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ,...

Καρκίνος: Τα 2 πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με ειδικούς...

Σύμφωνα με ειδικούς, δύο παράγοντες της διατροφής, το αλκοόλ...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ