Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα έχει κλιμακωθεί γύρω από την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν σφοδρές κατηγορίες. Στις 4 και 5 Μαρτίου προγραμματίζονται σημαντικές κοινοβουλευτικές συζητήσεις, που αναμένεται να εντείνουν τις εντάσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αναδιάρθρωση των πολιτικών δυνάμεων, με τα “αντισυστημικά” κόμματα να κερδίζουν έδαφος, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Σε αυτό το κλίμα, οι πολιτικοί διάλογοι γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί, με αναφορές σε απειλές και συγκρούσεις στη Βουλή, καθώς οι δύο πλευρές αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη και τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από την τραγωδία.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Σε κλίμα ακραίας πόλωσης διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Οι καθημερινές εντάσεις αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενώ στις 5 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ενδεικτικός του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην πολιτική σκηνή είναι ο άγριος καβγάς που σημειώθηκε την Παρασκευή (21/2) στη Βουλή μεταξύ του Παύλου Μαρινάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και οι εκατέρωθεν «βολές» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη, αλλά και για τις συγκεντρώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη μοιραία σιδηροδρομική τραγωδία.
Η Κάτια Μακρή, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σημείωσε: «Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν να δημιουργείται ένα νέο δίπολο μεταξύ των “συστημικών” και των “αντισυστημικών” κομμάτων, με τα πρώτα να καταγράφουν φθορά, ενώ τα δεύτερα να σημειώνουν άνοδο στις δυνάμεις τους.
Η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει πιάσει το ένα άκρο αυτού του νέου διπόλου, που είναι το “συστημικό”. Έτσι, μιλάει και επικαλείται τον ορθολογισμό και απευθύνεται στο θυμικό των πολιτών για το χάος και τις αναταράξεις που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν στην χώρα.
Στο άλλο άκρο, επίσης με σαφήνεια, είναι η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βελόπουλος που είναι οι δύο εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα πολιτικά και δημοσκοπικά κέρδη από αυτή την ιστορία και αμφισβητούν τα πάντα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στους “χαμένους” συγκαταλέγονται τα κόμματα που βρίσκονται στη μέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει απολύτως τίποτα, αντιθέτως χάνει λίγο. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ χάνει ακόμη περισσότερο».
Οι δημοσκοπικές επιδόσεις που καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη» φαίνεται να έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» και κλίμα εσωστρέφειας στην Χαριλάου Τρικούπη, με μια σειρά από στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν τις ενστάσεις τους. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση του βουλευτή του κόμματος, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το πρωί της Παρασκευής (21/2) κατά την διάρκεια τηλεοπτική του συνέντευξη.
Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσκοπικά ευρήματα για τα κόμματα του Κοινοβουλίου φαίνεται να διαπερνούν σαν «κόκκινη κλωστή» την πολιτική αντιπαράθεση τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής.
Άγριος καβγάς Μαρινάκη – Κωνσταντοπούλου για τα Τέμπη
Ένα ακόμη επεισόδιο στην κατακόρυφη κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (21/2) στην Βουλή, μεταξύ του Παύλου Μαρινάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον κ. Μαρινάκη ότι σκοπίμως ακύρωσε τη συζήτηση ερώτησης που του είχε απευθύνει ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλ. Καζαμίας για το ETCS. «Mετέρχεστε τα πιο σκοτεινά και προβοκατόρικα τεχνάσματα για να σύρετε τον διάλογο στον βούρκο τον οποίο βρίσκεστε. Bάλατε τις μπουλντόζες για να κρύψετε τις ευθύνες σας και να μην χάσετε τις εκλογές. H αγωνία και η αγάπη για την καρέκλα ήταν αυτή που μεθόδευσε όλη αυτή την συγκάλυψη» είπε αρχικά η κα Κωνσταντοπούλου μιλώντας μάλιστα για σκοτεινά κυβερνητικά σχέδια προβοκάτσιας ενόψει των συγκεντρώσεων στις 28 Φεβρουαρίου.
Στην πρωτολογία του ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η κα Κωνσταντοπούλου αγνοεί πλήρως τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και πως η ακύρωση της συζήτησης της ερώτησης του κ. Καζαμία έγινε λόγω αναρμοδιότητας. Την κατηγόρησε για υποκρισία προσθέτοντας πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των σκοπών της προπαγάνδας της . «Αν σας ενδιέφερε θα αφήνατε δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και δεν θα ερχόσασταν στη βουλή και δυστυχώς πολλά άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης παριστάνοντας εισαγγελέα και ανακριτή μαζί. Δεν δεχόμαστε ούτε να μας κουνάτε δάχτυλο, ούτε να εξάγετε συμπεράσματα από το μυαλό σας. Είναι συμπεράσματα στα οποία έχουν χτιστεί μια σειρά από θεωρίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μας κατηγορείτε για μπάζωμα με δόλο, και κανείς δεν απαντάει ποιον και τι θέλει να αποκρύψει και έρχεστε και πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Ποια είστε εσείς να πιάνετε στο στόμα σας τις οικογένειες μας;» είπε.
Η δευτερολογία της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Βρίσκεστε στη θέση του ενόχου. Σας έχει καταλάβει ακόμα και ο κόσμος που σας ψήφισε κατά λάθος και τώρα λέει να μου κοπεί το χέρι. Βρίσκεστε στην θέση του κατηγορουμένου και χρησιμοποιείτε την ασυλία. Για αυτό με βλέπετε σαν εισαγγελέα. Αισθάνεστε κατηγορούμενοι» είπε αρχικά.
Η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Μαρινάκης «ταυτίστηκε με κάποιον άλλον κύριο που ήρθε από εκεί πάνω και μου είπε τι λες κυρά μου ούτε χαστούκι δεν έχει φάει» είπε ενώ αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
«Δεν ξέρω τι παραδείγματα έχετε εσείς στο μυαλό σας. Μακριά από εμάς αυτές οι κατηγορίες. Όσα έχουμε κάνει και εφαρμοστεί για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα δεν τα έχετε σκεφτεί ποτέ. Πριν πετάξετε λάσπη να ζυγίσετε κάθε απάντηση που λέτε» απάντησε ο κ. Μαρινάκης.
Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου στον νεκρό μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας , στο παράνομο φορτίο που όπως είπε μετέφερε αυτή και στο ότι ο μηχανοδηγός υπήρξε εθελοντής στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος τη διέκοψε φωνάζοντας «Τι θέλετε να πείτε; Πείτε το ευθέως». «Δεν θέλω να πω τίποτα. Ό,τι έχω να πω το λέω» απάντησε η κα Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Μαρινάκης συγκράτησε τη συγκεκριμένη αναφορά και στη δική του δευτερολογία απάντησε: «Για άλλη μια φορά σήμερα πιάσατε στο στόμα σας και προσβάλατε την μνήμη ενός νεκρού. Για τον μηχανοδηγό λέω. Πετάτε λάσπη λέγοντας ότι ήταν εθελοντής στο γραφείο του Πρωθυπουργού τα προηγούμενα χρόνια. Ζυγίζετε ακόμα και τους νεκρούς, δεν ντρέπεστε καθόλου. Δεν υπάρχει όριο στη χυδαιότητα σας. Για σας υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο σημαντικές οικογένειες; Δεν καταλαβαίνετε ότι πίσω από αυτόν τον άνθρωπο υπάρχει μια οικογένεια;» είπε.
«Μετωπική» σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου
Σε καταγγελίες για απειλές κατά της ίδιας τους της ζωής από ανώνυμα τρολ του διαδικτύου προχώρησαν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καταλογίζοντας ευθύνη για ό,τι τους συμβεί, στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Στη λάσπη και τον βούρκο τους, απαντάμε μόνο με αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη. Στην τοξικότητα και τη συγκάλυψη, απαντάμε με τους αγώνες μας στο πλευρό των πολιτών. Γινόμαστε η φωνή της αλήθειας, η βροντερή φωνή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε σε δηλώσεις της από το περιστύλιο της Βουλής το μεσημέρι της Παρασκευής (21/2) η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έσπευσε να καταδικάσει τα περιστατικά απειλών κατά της ζωής κυβερνητικών στελεχών.
«Καταδικάζουμε όλοι οποιαδήποτε απειλή, ανώνυμη ή επώνυμη. Οι καταστάσεις δεν πρέπει να ξεφεύγουν και επ’ ουδενί να λαμβάνουν προσωπικά χαρακτηριστικά. Εδώ όμως η υπάρχουσα κατάσταση τροφοδοτεί μία τοξικότητα. Το μέγα ερώτημα είναι το ποιος γεννά αυτή την κατάσταση. Εγώ θεωρώ ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την καλλιεργεί συνειδητά», διεμήνυσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς.
Η δήλωση, ωστόσο, της Ζωής Κωνσταντοπούλου τις προηγούμενες μέρες περί «προσωπικής εμπλοκής» του Άδωνι Γεωργιάδη, πυροδότησε την αντίδραση του υπουργού Υγείας.
«Η κυβέρνηση είναι σταθερή και δεν κινδυνεύει να πέσει από κανένα συλλαλητήριο. Το λέω για να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στους Ρίτσα Μπιζόγλη και Νίκο Ρογκάκο από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Σε ερώτηση για τη δήλωση του ότι όποιος κατέβει στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη στηρίζει την Ζωή Κωνταντοπούλου ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «είναι απολύτως προφανές αυτό. Αυτό θα γίνει αυτόματα. Δεν λέω ότι θα είναι η διάθεση αυτού που κατεβαίνει καταναγκαστικά. Αυτός που κατεβαίνει μπορεί να κατεβαίνει για χίλιους διαφορετικούς λόγους. Ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου σε μία μεγάλη διαδήλωση την επόμενη μέρα θα το εργαλειοποιήσει πολιτικά – όχι μόνο η κυρία Κωνσταντοπούλου, και ο κύριος Βελόπουλος και ο κύριος Φάμελλος και το ΚΚΕ- αλλά βάζω αυτή που έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ότι όλοι αυτοί θα το εργαλειοποιήσουν πολιτικά την επόμενη μέρα έχετε εσείς κάποια αμφιβολία;»
«Η ερώτηση σας τώρα είναι πραγματική; Είναι απολύτως προφανές ότι όταν το συλλαλητήριο και αν το συλλαλητήριο έχει πραγματικά μία πολύ μεγάλη και μαζική συμμετοχή όπως το προηγούμενο ή και μεγαλύτερο από την Δευτέρα στην Βουλή, όλη η αντιπολίτευση θα κάνει χαμό και θα ζητάει εκλογές», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφορικά με το γεγονός ότι και ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύουν ότι υπάρχει σκιά συγκάλυψης στην υπόθεση ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι «σε αυτόν τον τομέα επικοινωνιακά η ΝΔ απέτυχε. Δεν χρειάζεται να κρύβουμε την πραγματικότητα. (…) Επικοινωνιακά αποτύχαμε διότι με την συμπεριφορά μας αφήσαμε έδαφος στην συνωμοσιολογία να πιστέψει ότι υπάρχει κάποιου είδους συγκάλυψη από την κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».
Αποστάσεις από τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για το συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Όποιος πάει, ήθελε να πει, δίνει τη δυνατότητα να καπηλευτεί αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου. Η θέση της κυβέρνησης για να είμαστε σαφής: είναι δικαίωμα των πολιτών αν εκφράσουν τα συναισθήματά τους ειρηνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.
Οξεία αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη – Διαφοροποίηση Κωνσταντινόπουλου από τη «γραμμή» Ανδρουλάκη
Τα κόμματα πρέπει να θωρακίσουν τη δικαιοσύνη επισημαίνει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να αφήνει αιχμές για την ανεξαρτησία της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «Δεν έχει κόμμα ή χρώμα το αίτημα για δικαιοσύνη. Είναι ένα πάνδημο αίτημα. Δική μας δουλειά είναι ο καθένας από τον ρόλο του να θωρακίσει την Δικαιοσύνη και να αφήσει την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να μην καπηλεύεται την ανθρώπινη αντίδραση όπως κι αν εκφράζεται αυτή. Όλες αυτές οι τακτικές από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, έχουν κοινό σκοπό, την αποσταθεροποίηση».
Την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προτάσσει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνάντησή του με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Οι πολίτες ζητούν ισχυρό κράτος δικαίου, όπου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί πραγματικά ανεξάρτητα και οι λειτουργοί της θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς εμπόδια. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Να μην είναι στο χέρι του εκάστοτε Πρωθυπουργού και στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά να γίνεται μέσα από έναν τρόπο που θα ενισχύει περαιτέρω την ανεξαρτησία στη λειτουργία της», τόνισε μεταξύ άλλων.
Διαφορετική πεποίθηση από αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη εξέφρασε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Εγώ έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Επίορκοι δικαστές υπάρχουν, επίορκοι γιατροί υπάρχουν. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να δικάζει ούτε με βάση τις δημοσκοπήσεις ούτε με βάση τις διαδηλώσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντά σε ό,τι βγαίνει προς τα έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην κριτική κατά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εμμένει ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στο TALK RADIO και σημείωσε: «Όχι μόνο εγώ αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αμφιβάλλει για τις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Σέβομαι τον θεσμό, ανησυχώ για τις επιλογές της Δικαιοσύνης γιατί λειτουργεί πολύ συχνά ως βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγή στη διαδικασία επιλογής ηγεσίας Δικαιοσύνης».
Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, επανήλθε στο ζήτημα με ανακοίνωσή της την Παρασκευή (21/2) σχετικά με «το κύμα αντιδράσεων στην επίθεση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον Σωκράτη Φάμελλο».
«Η ηγεσία του Αρείου Πάγου όταν λειτουργεί επιλεκτικά ως βραχίονας της κυβέρνησης, πλήττει το κύρος του θεσμού και υποβαθμίζει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Φλωρίδης, που χαρακτήριζε “για τα μπάζα” όσους ζητούν Δικαιοσύνη, έχει κάποια θέση για τις παρεμβάσεις της δικαστικής εξουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας;», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να εμποδίσει το λαϊκό ρεύμα που δυναμώνει και θα εκφραστεί σε όλη την Ελλάδα στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, επιστρατεύει τη γνωστή τακτική των απειλών και της συκοφαντίας», σχολίασε το ΚΚΕ.
Κόντρα για τα συλλαλητήρια – «Πυρά» Βελόπουλου κατά Βορίδη
Επίθεση στον Μάκη Βορίδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με αφορμή δήλωση του υπουργού για την τραγωδία των Τεμπών.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ανέφερε: «Είπα ότι η κ. Καρυστιανού είναι μία μητέρα που έχασε το παιδί της. Σκύβω το κεφάλι και σεβασμό. Απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό της ρόλο. Όμως από ένα σημείο και μετά κάνει πολιτικές τοποθετήσεις. Ο κόσμος αλλάζει με συγκλονιστικό τρόπο έχουν ανοίξει τεράστια ζητήματα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν σε σχέση με αυτά που συζητάμε είναι μικρό θέμα, ο κ. Βορίδης είπε: «Ναι είναι μικρό, φυσικά έχουν την αξία τους αλλά όχι να σταματήσουμε να συζητάμε για πάντα και να συζητάμε μόνο αυτό».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης και του προέδρου της, Κυριάκου Βελόπουλου, που σημείωσε: «Οι ύβρεις ακόμα και απέναντι σε νεκρούς δεν έχουν όριο από τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Όταν μάλιστα ο κ. Βορίδης ισχυρίζεται ότι τα Τέμπη είναι ”μικρό ζήτημα” σε σχέση με τις ”παγκόσμιες αλλαγές”, διαπράττοντας ύβρη απέναντι στους νεκρούς εμείς οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι στις παγκόσμιες εξελίξεις το κόμμα του ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
Την ίδια ώρα, την αντίδραση της κας Μαρίας Καρυστιανού με ανάρτησή της στο Χ, προκάλεσε η αναφορά του υπουργός Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι η ίδια δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο: «Πόσο δύσκολο κ. Βορίδη είναι να καταλάβετε ότι το αίτημα μας είναι αξιακό και όχι κομματικό! Αξιακό! Είναι τόσο άγνωστη η λέξη αυτή για εσάς; Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Όποιος και να κυβερνούσε τα ίδια θα ζητούσαμε»!
«Κατανοούμε τον φόβο τους. Η συγκάλυψη του εγκλήματος τελειώνει», ανέφερε η Νέα Αριστερά.
«Η Νίκη επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια για τα Τέμπη, τασσόμαστε στο πλευρό των γονέων», δήλωσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Νατσιός μιλώντας στον HELLAS FM της Νέας Υόρκης.