Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της χώρας του για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη δυνατότητα ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα μέσω της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Αναφέρθηκε στη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, καθώς και στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων.
Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του λόγω εξωτερικών πιέσεων και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τόνισε τη σημασία της χώρας του ως στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας στο Συνέδριο της Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Μίτσκοσκι επισήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί κρίσιμο κόμβο για δύο βασικούς πανευρωπαϊκούς διαδρόμους, τον Διάδρομο VIII και τον Διάδρομο X.
«Ο Διάδρομος X συνδέει τη Νότια Ευρώπη, δηλαδή την Ελλάδα και τα λιμάνια της, με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ο Διάδρομος VIII, που είναι ο δεύτερος σημαντικότερος διάδρομος για το ΝΑΤΟ, συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική Θάλασσα. Οι δύο αυτοί διάδρομοι τέμνονται στο έδαφος της πατρίδας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι ο τελευταίος κρίκος που λείπει από το οικονομικό «μωσαϊκό» της Κίνας και υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα.
«Θα ήθελα να καλέσω όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρήσεις στη χώρα μου. Κάποιοι είναι ήδη παρόντες, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο ανταγωνισμό για τις ασιατικές εταιρείες-κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέλυσε τον στρατηγικό ρόλο που θα παίξει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.
«Θα ξεκινήσουμε την κατασκευή της βόρειας διασύνδεσης με τη Σερβία και θα χρησιμοποιήσουμε τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Το αμερικανικό φυσικό αέριο θα είναι μεγάλος ανταγωνιστής του ρωσικού αγωγού South Stream» δήλωσε.
Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας θα έχει συνολικό μήκος 125 χιλιόμετρα, θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών και θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία, έξω από τη Θεσσαλονίκη, καταλήγοντας στη Νεγκότινο της Βόρειας Μακεδονίας. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.
Μέσω αυτού του έργου, η Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αζέρικο αέριο και φορτία LNG από τις Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία, μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαρτώνταν σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο» τόνισε ο Μίτσκοσκι.
Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη στήριξή του στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, για τη σκληρή ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για φόβο απέναντι στους ψηφοφόρους και έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία του λόγου.
«Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε δίκιο. Ίσως κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες θυμώσουν μαζί μου, αλλά για μένα, αυτή ήταν μια ιστορική ομιλία. Ήταν εμπνευσμένη» δήλωσε.
Απαντώντας στις κατηγορίες Ευρωπαίων ηγετών ότι η ομιλία του Βανς συνιστά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, ο Μίτσκοσκι αντέτεινε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη υποστεί παρεμβάσεις στο παρελθόν.
«Από την ανεξαρτησία μας το 1991, αλλάξαμε τη σημαία μας, το νόμισμά μας, το όνομά μας και το Σύνταγμά μας, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αν αυτό δεν είναι παρέμβαση, τότε τι είναι;» διερωτήθηκε.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η χώρα του δέχεται νέες πιέσεις για συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία.
«Δεν είναι δίκαιο» κατέληξε ο Μίτσκοσκι.