Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στους σεισμούς που πλήττουν την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, επισημαίνοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.
Αν και η πιθανότητα για έναν σεισμό 6 Ρίχτερ έχει μειωθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Ο Λέκκας τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό έχει αναδείξει τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης, όπως η αυθαίρετη δόμηση, και κάλεσε σε ευθύνες για την κατάσταση αυτή.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Για τους σεισμούς που καταγράφονται μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, ένα φαινόμενο που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε ύφεση, μίλησε σήμερα, Κυριακή (23.02.25) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Θα είναι μία μακρόσυρτη ακολουθία για αρκετές βδομάδες, ενδεχομένως και μερικούς μήνες. Δεν αποσβένονται τόσο εύκολα αυτού του τύπου οι σεισμικές δραστηριότητες», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως το σενάριο ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης παραμένει στο «τραπέζι».
«Έχουμε να κάνουμε με μία σμηνοσειρά, η οποία εξελίχθηκε για περίπου μήνα με ιδιαίτερη ένταση. Το σύνολο των σεισμών αντιστοιχεί περίπου σε 20.000 και πλέον σεισμούς. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο φαινόμενο σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Ο κίνδυνος δεν μηδενίστηκε, όπως δεν είναι μηδενικός ο κίνδυνος σε όλη την Ελλάδα», είπε.
Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία μικρή πιθανότητα.
«Τις πρώτες ημέρες οι πιθανότητες ήταν αρκετά μεγάλες, 20 με 30% αλλά τώρα παραμένει με εξαιρετικά μικρή πιθανότητα. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λέκκας εστίασε και στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρωτόγνωρο φαινόμενο, ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης. «Ένα νησί το οποίο εκτινάχθηκε αναπτυξιακά τα τελευταία 20-30 χρόνια. Βίωσα όλη αυτή την ανάπτυξη της Σαντορίνης, την άναρχη ανάπτυξη, θα έλεγε κανείς. Και αναδείχθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα, κυρίως της αυθαίρετης δόμησης».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες για το ζήτημα των αυθαίρετων και δεν καταλογίζονται ποτέ. «Όταν μια δίκη για ένα αυθαίρετο κάνει έξι, επτά και δέκα χρόνια μετά παραγράφεται καταλαβαίνετε ποιο είναι το πρόβλημα».