Η αμερικανική υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID) ανακοινώνει την απόλυση 1.600 υπαλλήλων της στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τίθενται σε διοικητική αργία, εκτός από εκείνους που ασχολούνται με αποστολές απόλυτης ανάγκης. Η απόφαση αυτή προήλθε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την παύση της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό για 90 ημέρες, προκειμένου να επαναξιολογηθούν τα προγράμματα.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σοκ σε διεθνές επίπεδο, καθώς η USAID διαχειρίζεται σημαντικά ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την οργή και την απογοήτευσή τους για την ξαφνική ανατροπή των ζωών τους.
Πιο αναλυτικά:
Η αμερικανική υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID) τίθεται υπό διάλυση με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η υπηρεσία απολύει 1.600 υπαλλήλους εντός ΗΠΑ, ενώ σχεδόν όλο το υπόλοιπο προσωπικό τίθεται σε διοικητική αργία.
«Η USAID ξεκινά να εφαρμόζει μείωση του προσωπικού της που θα επηρεάσει περίπου 1.600 μέλη του (…) τοποθετημένα στις ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας.
Από τις 23:59 της Κυριακής (τοπική ώρα, 06:59 Ελλάδας), όλοι οι υπάλληλοι της USAID σε παγκόσμιο επίπεδο τίθενται σε διοικητική αργία, με εξαίρεση μόνο όσους εμπλέκονται σε «αποστολές απόλυτης ανάγκης», εργαζομένους της κεντρικής διεύθυνσης και αρμόδιους για ειδικά προγράμματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, την ημέρα επιστροφής του στον Λευκό Οίκο (20 Ιανουαρίου), υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που παγώνει την αμερικανική βοήθεια στο εξωτερικό για 90 ημέρες, προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση των προγραμμάτων.
Η USAID, η οποία διαχειρίζεται 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτει το 42% της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Το πάγωμα αυτής της χρηματοδότησης προκάλεσε σοκ σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ΜΚΟ που εξαρτώνται από τα αμερικανικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, το προσωπικό της USAID αναμένεται να εκμηδενιστεί, καθώς προτού αναλάβει ο Τραμπ, ξεπερνούσε τους 10.000 υπαλλήλους.
Η USAID ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους εργαζόμενους που θεωρούνται «απολύτως απαραίτητοι», χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι είναι αυτοί. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα επαναπατρισμού όσων υπηρετούσαν στο εξωτερικό, παρέχοντάς τους διπλωματικούς πόρους έως την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.
Την Παρασκευή, ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε απόφαση που απέτρεπε κάποια μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, τα οποία -σύμφωνα με συνδικαλιστές- στοχεύουν στη διάλυση της υπηρεσίας.
«Δεν μας μεταχειρίζονται καν σαν ανθρώπινα όντα», δήλωσε χαρακτηριστικά εργαζόμενη της USAID, εκφράζοντας την οργή και την απογοήτευση πολλών υπαλλήλων, που είδαν ξαφνικά τις ζωές τους να ανατρέπονται.