Σύμφωνα με το άρθρο, η θεραπεία του παιδικού καρκίνου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με το 85% των παιδιών στην Ελλάδα να θεραπεύονται πλήρως. Η αύξηση των εθελοντών δότες μυελού των οστών, που έχουν φτάσει τους 178.000, έχει συμβάλει καθοριστικά στη θεραπεία αιματολογικών νεοπλασιών.
Το 2024, 21.909 νέοι εθελοντές εγγράφηκαν, με 79 από αυτούς να προσφέρουν μόσχευμα. Επιπλέον, ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία, ενισχύοντας την έρευνα στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά:
Η προσέγγιση στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, προκαλώντας επανάσταση και οδηγώντας στις περισσότερες περιπτώσεις σε πλήρη ίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 85 από τα 100 παιδιά στην Ελλάδα που εμφανίζουν καρκίνο θεραπεύονται. Μέσα σε μια δεκαετία έχουν πενταπλασιαστεί οι εθελοντές δότες μυελού των οστών για τη θεραπεία αιματολογικών νεοπλασιών. Το 2014 δεν ξεπερνούσαν τις 40.000 ενώ αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναι εγγεγραμμένοι 178.000 εθελοντές δότες, 422 από τους οποίους βρέθηκαν συμβατοί και έδωσαν ζωή σε αντίστοιχους ασθενείς. Μόνο το 2024 γράφτηκαν 21.909 νέους Εθελοντές Δότες και 79 βρέθηκαν συμβατοί και έδωσαν μόσχευμα.
Δείτε ακόμα στο ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του EPTNEWS:
Ν. Ταβερναράκης: Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία
Μία ακόμα σημαντική διάκριση είναι γεγονός για τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και απερχόμενο πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριο Ταβερναράκη. Εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία, ενός οργανισμού που αποτελείται από 31 κράτη μέλη και στόχο έχει τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της έρευνας για τη μοριακή βιολογία. Η χώρα μας διακρίνεται στο χώρο αυτό και πολλοί είναι οι Έλληνες επιστήμονες που μέχρι πρόσφατα αναζητούσαν πρόσφορο έδαφος για την έρευνά τους στο εξωτερικό. Η εκλογή του κ. Ταβερναράκη στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία αναμένεται να ενισχύσει την έρευνα και στο εσωτερικό και πολλοί Έλληνες ερευνητές της διασποράς να μπορούν πλέον να εργαστούν στην Ελλάδα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ