Η Ρωσία επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, με αφορμή την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, μια γρήγορη εκεχειρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των εχθροπραξιών και να επιδεινώσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.
Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία.
Πιο αναλυτικά:
Η Ρωσία επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία που θα αντιμετωπίζει αυτό που εκείνη θεωρεί βασική αιτία της σύγκρουσης και όχι μια γρήγορη εκεχειρία με τη στήριξη των ΗΠΑ, την οποία θα ακολουθήσει μια επανέναρξη των εχθροπραξιών, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κατά την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια συμφωνία για την Ουκρανία που θα αντέξει στο χρόνο.
«Μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να προχωρήσει προς μια σύντομη εκεχειρία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το RIA.
«Αλλά…μια εκεχειρία χωρίς μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση είναι το μονοπάτι προς μια γρήγορη επανέναρξη των εχθροπραξιών και της σύγκρουσης με ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις, περιλαμβανομένων επιπτώσεων για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Δεν το θέλουμε αυτό. Πρέπει να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τη διευθέτηση της βασικής αιτίας του τι συμβαίνει εντός και πέριξ της Ουκρανίας», είπε ο Ριαμπκόφ.
Οι συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ που διεξήχθησαν στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες η Μόσχα έχει πει ότι συμφώνησε να εργαστεί για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την προετοιμασία των συνομιλιών για το ουκρανικό, δεν αποσαφήνισαν το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία, σχολίασε ο υφυπουργός.
Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι δεν είχε καμία επιλογή παρά να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, εξαιτίας της «ασυγκράτητης επέκτασης προς ανατολάς του ΝΑΤΟ». Αντίθετα το Κίεβο και η Δύση περιγράφουν την ρωσική εισβολή ως βάρβαρο, αποικιακού τύπου κατακτητικό πόλεμο.
Επίσης, ο Ριαμπκόφ εξέφρασε την όχλησή του για την καταπάτηση, όπως είπε, των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό τον οποίο αρνείται το Κίεβο.