Πρόεδρος της ΕΝΕ Γ. Μητσιάκος: Η Ελλάδα υστερεί στην οργάνωση Κέντρων Περιγεννητικής Φροντίδας

Η Ελλάδα δεν διαθέτει οργανωμένα Κέντρα Περιγεννητικής Φροντίδας, επισημαίνει ο Γ. Μητσιάκος, με σοβαρές συνέπειες για τα πρόωρα νεογνά και τις έγκυες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, Γιώργος Μητσιάκος, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων Κέντρων Περιγεννητικής Φροντίδας στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόωρη γέννηση, η οποία φτάνει το 14,1% το 2023. Ο Μητσιάκος καταγγέλλει τις σοβαρές ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, που οδηγούν σε αναγκαστικές μετακινήσεις εγκύων και νεογνών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Παρά τις προτάσεις της ΕΝΕ από το 2004, η χώρα δεν έχει ακόμη αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιγεννητικής φροντίδας, με συνέπειες για τη βρεφική και ενήλικη υγεία. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΝΕ στην Κοζάνη.

Πιο αναλυτικά:

Την αναγκαιότητα δημιουργίας σε όλη την Ελλάδα οργανωμένων Κέντρων Περιγεννητικής Φροντίδας επισημαίνει ο καθηγητής Νεογνολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), Γιώργος Μητσιάκος. Επικαλούμενος δημοσιευμένες προτάσεις της ΕΝΕ σχετικά με την δημιουργία τέτοιων Κέντρων ο κ. Μητσιάκος τονίζει ότι αυτό το έλλειμμα δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των πρόωρων νεογνών και των επιπλοκών της νεογνικής περιόδου, με σοβαρές συνέπειες για τη μετέπειτα υγεία τους.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει οργανωμένη Περιγεννητική Φροντίδα κατά περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι η προωρότητα αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα δημόσιας υγεία με σοβαρές συνέπειες τόσο στη βρεφική όσο και στην ενήλικη ζωή. Η χώρα μας υστερεί στην οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών» αναφέρει ο κ. Μητσιάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Αυξημένα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων και κίνδυνοι για την υγεία

Σύμφωνα με στοιχεία , τα οποία αναφέρει ο κ Μητσιάκος , στην Ελλάδα το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων το 2023 έφτασε το 14,1%, δηλαδή 8.772 νεογνά γεννήθηκαν πρόωρα από τους συνολικά 71.250 τοκετούς που καταγράφηκαν. Παρόλο που οι αιτίες της προωρότητας δεν είναι πλήρως γνωστές, παράγοντες όπως οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, οι πολύδυμες κυήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και οι άσχημες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της μητέρας αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ο κ. Μητσιάκος επισημαίνει ότι η προωρότητα δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της βρεφικής ηλικίας, αλλά συνοδεύει τον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. «Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή», τονίζει.

Δραματική μείωση του αριθμού των γεννήσεων στην Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία

Ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής , τα οποία επικαλέστηκε ο κ Μητσιάκος, το 2010 καταγράφηκαν 114.000 τοκετοί, ενώ το 2023 μειώθηκαν στους 71.455, σημειώνοντας μία εντυπωσιακή μείωση.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία. Το 2015 καταγράφηκαν 1.928 τοκετοί, ενώ το 2023 ο αριθμός τους μειώθηκε στους 1.428 – μία πτώση άνω του 25%, τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση είναι κάτω από 20%.

Η έλλειψη οργανωμένου Περιγεννητικού Κέντρου στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να επιλέγουν να γεννήσουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, όπου υπάρχουν καλύτερες υποδομές. «Μαιευτικές κλινικές υπάρχουν, αλλά η περιγεννητική φροντίδα απαιτεί οργάνωση. Άλλο είναι μία μαιευτική κλινική και άλλο ένα πλήρως εξοπλισμένο Περιγεννητικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό για να διαχειριστεί ακόμα και δύσκολες καταστάσεις», σημειώνει ο κ. Μητσιάκος.

Η απουσία οργανωμένων Κέντρων Περιγεννητικής Φροντίδας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η έλλειψη Περιγεννητικών Κέντρων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο κ. Μητσιάκος, «στις ανεπτυγμένες χώρες, τα Περιγεννητικά Κέντρα λειτουργούν ήδη από τη δεκαετία του 1970. Στην Ελλάδα, παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και δεκαετίες, δεν έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο».

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις δημόσιες Μονάδες Νεογνών – μία στο Παπαγεωργίου και δύο στο Ιπποκράτειο – αλλά δεν λειτουργούν ως Περιγεννητικά Κέντρα με την αυστηρή έννοια του όρου δηλαδή δεν είναι ενταγμένα σε ένα δίκτυο οργάνωσης της περιγεννητικής φροντίδας. Στη Δυτική Μακεδονία, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν υπάρχει καμία τέτοια δομή, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη ή τα Ιωάννινα για να γεννήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Μητσιάκο το 2023, περισσότερα από 110 νεογνά που γεννήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία χρειάστηκαν διακομιδή, ενώ θα μπορούσαν να νοσηλευτούν σε ένα οργανωμένο Περιγεννητικό Κέντρο της περιοχής.

Η ΕΝΕ είχε προτείνει ήδη από το 2004 τη δημιουργία ενός Δευτεροβάθμιου Περιγεννητικού Κέντρου στη Δυτική Μακεδονία, με τουλάχιστον τρία κρεβάτια ενδιάμεσης νοσηλείας. «Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των πρόωρων νεογνών της περιοχής», τονίζει ο καθηγητής.

Επιστημονικές δημοσιεύσεις και διεθνή πρότυπα

Η αναγκαιότητα των Περιγεννητικών Κέντρων και οι ελλείψεις στη νεογνική φροντίδα έχουν καταγραφεί και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Μητσιάκος, η πρόταση της ΕΝΕ για την περιγεννητική φροντίδα στην Ελλάδα είχε δημοσιευθεί το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό «Περιγεννητική Ιατρική και Νεογνολογία» (τόμος 1, τεύχος 1, σελ. 27-59).

Σύμφωνα με τον κ. Μητσιάκο, παρατηρείται μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΝΝ της χώρας μας κατά 23% συγκριτικά με το 2004, όπως αυτό έχει πρόσφατα  δημοσιευθεί σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό . Παράλληλα, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει εθνική βάση δεδομένων για την καταγραφή των νοσημάτων των νεογνών κάτω των 32 εβδομάδων, κάτι που αποτελεί σημαντική αδυναμία στη διαχείριση της προωρότητας.

Εκδήλωση στην Κοζάνη για την περιγεννητική φροντίδα

Η αναγκαιότητα λειτουργίας οργανωμένων Περιγεννητικών Κέντρων θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο (26 Φεβρουαρίου) στη Κοζάνη η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Οργάνωση Περιγεννητικής Φροντίδας, Διακομιδή Νεογνών».(ώρα 18:00, αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ΖΕΠ Κοζάνης)

«Η προωρότητα αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα υγείας, με σοβαρές συνέπειες τόσο στη βρεφική όσο και στη μετέπειτα ζωή. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στην οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.«Η δημιουργία Περιγεννητικών Κέντρων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Η έλλειψή τους οδηγεί σε αναγκαστικές μετακινήσεις εγκύων και πρόωρων νεογνών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους», καταλήγει ο κ. Μητσιάκος.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που κατηγορείται πως επιτέθηκε στον οδηγό λεωφορείου – Στο νοσοκομείο παραμένει το θύμα

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που πεινασμένη αρκούδα επιτίθεται σε τουρίστα

Ντόναλντ Τραμπ: Εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Τέιλορ Σουίφτ σε επίσημη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο – Καυστικά σχόλια στην ποπ σταρ για τον τελικό του Super Bowl

“HOTΕΛ ΕΛVIRA”: Αποκαλύφθηκε το ξεκαρδιστικό τρέιλερ της νέας κωμικής σειράς του Mega

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: 15 άμεσες προσλήψεις χωρίς πτυχίο

ΑΣΕΠ: Έρχονται προσλήψεις στην ΑΑΔΕ από επιλαχόντες του γραπτού διαγωνισμού

Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Citroën C5 Aircross

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη – Διακυμάνσεις στην Ευρώπη

Valhalla: Το μυθικό βασίλειο των πολεμιστών Βίκινγκς (φώτο)

Ιωάννα Τούνη: «Άλλη μια μέρα που φώναξα «πάμε Ιωάννα, Το έχεις!» Συχνά με ρωτάτε…»

Γιώργος Παπαδάκης: Αποχαιρετά το “Καληµέρα Ελλάδα” 34 χρόνια µετά το θρυλικό ξεκίνημα του 1992 – “Φεύγω γεµάτος”

Γροιλανδία: Αποκομμένες από τον κόσμο απομακρυσμένες περιοχές μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία – Χάθηκε η «επαφή» με τους δορυφόρους

Η ΑΕΚ εξασφάλισε τον Γιώργο Κυριακόπουλο για τη νέα σεζόν

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός και εκκένωση τράπεζας στα Κουφάλια λόγω απειλής για βόμβα

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο – Η φωτογραφία με το νεογέννητο

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον σύζυγό της, Λεωνή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ