Τεχνητή νοημοσύνη και κλοπή ταυτότητας- Συμβουλές από την εταιρεία ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων

Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την κλοπή ταυτότητας, με συμβουλές από την ESET για προστασία από σύγχρονες διαδικτυακές απάτες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει εργαλείο για κυβερνοεγκληματίες, με πάνω από 43% των απάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα να βασίζονται σε αυτήν, και σχεδόν το 29% αυτών να είναι επιτυχείς. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων ESET, η κλοπή ταυτότητας είναι η πιο διαδεδομένη απάτη, με τα deepfakes να χρησιμοποιούνται για την παραπλάνηση των συστημάτων ταυτοποίησης.

Ενδεικτικά, οι απατεώνες αξιοποιούν ψεύτικα βίντεο και ήχους, πλαστογραφούν έγγραφα και δημιουργούν συνθετικές ταυτότητες για να ανοίγουν λογαριασμούς. Η ESET προτείνει μέτρα προστασίας, όπως περιορισμό των πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα, ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και τακτική παρακολούθηση των οικονομικών λογαριασμών.

Πιο αναλυτικά:

Η απάτη που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 43% όλων των προσπαθειών απάτης που καταγράφονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ σχεδόν το 29% αυτών των προσπαθειών αποδεικνύονται επιτυχείς. Τα παραπάνω προκύπτουν από εκτιμήσεις τις οποίες παρουσιάζει η εταιρεία ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων ESET.

H τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από κυβερνοεγκληματίες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας – του πιο διαδεδομένου τύπου απάτης σήμερα. Περισσότερο από το ένα τρίτο των τραπεζικών στελεχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι η άνοδος της απάτης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και στα deepfakes.

Η απάτη κλοπής ταυτότητας συμβαίνει όταν οι προσωπικές σας πληροφορίες (PII) χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες, όπως συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή πρόσβαση σε τραπεζικούς και άλλους λογαριασμούς. Υπάρχουν διάφορες τακτικές στην κατεύθυνση αυτή.

Τεχνητή νοημοσύνη και κλοπή ταυτότητας- Συμβουλές από την εταιρεία ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων

• Καταλήψεις λογαριασμών μέσω deepfake και δημιουργία νέων λογαριασμών: Οι απατεώνες αξιοποιούν ψεύτικα αρχεία ήχου και βίντεο για να παρακάμψουν τους ελέγχους που χρησιμοποιούν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών τους. Μια φωτογραφία ή ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο μπορεί να εισαχθεί σε μια εφαρμογή δημιουργίας deepfake ή γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται σε επιθέσεις τύπου “injection”, σχεδιασμένες να παραπλανήσουν τα συστήματα ταυτοποίησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με έκθεση, τα deepfakes ευθύνονται πλέον για το 24% των ψευδών προσπαθειών να ξεπεράσουν βιομετρικούς ελέγχους που βασίζονται στην κίνηση και το 5% των στατικών ελέγχων που βασίζονται σε φωτογραφίες selfie.

• Πλαστογράφηση εγγράφων: Πιο παλιά, οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια για να ανοίγουν νέους λογαριασμούς στο όνομα ανυποψίαστων θυμάτων. Σήμερα, ωστόσο, αυτή η διαδικασία έχει γίνει πολύ πιο εύκολη με τη χρήση της τεχνολογίας. Σύμφωνα με έκθεση, η ψηφιακή πλαστογράφηση αντιπροσωπεύει πάνω από το 57% του συνόλου των απατών με έγγραφα, με μια ετήσια αύξηση της τάξης του 244%. Οι απατεώνες έχουν συνήθως πρόσβαση σε πρότυπα εγγράφων στο διαδίκτυο ή κατεβάζουν εικόνες εγγράφων που έχουν κλαπεί μέσω παραβιάσεων δεδομένων. Στη συνέχεια, τροποποιούν τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Photoshop. Τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) τους επιτρέπουν να το κάνουν αυτό με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα.

• Συνθετική απάτη: Οι απατεώνες είτε δημιουργούν νέες ταυτότητες συνδυάζοντας πραγματικά (κλεμμένα) και επινοημένα προσωπικά στοιχεία για να σχηματίσουν μια εντελώς νέα ταυτότητα, είτε χρησιμοποιούν αποκλειστικά κατασκευασμένα στοιχεία. Αυτές οι ταυτότητες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για το άνοιγμα νέων λογαριασμών σε τράπεζες και εταιρείες πιστωτικών καρτών. Οι πλαστογραφίες εγγράφων και τα deepfake μπορούν να συνδυαστούν με αυτές τις ταυτότητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των απατεώνων. Σύμφωνα με μια έκθεση, το 76% των επαγγελματιών διαχείρισης κινδύνου και απάτης στις ΗΠΑ πιστεύει ότι η εταιρεία τους έχει συνθετικούς πελάτες. Εκτιμούν, επίσης, ότι αυτός ο τύπος απάτης έχει αυξηθεί κατά 17% ετησίως.

Τεχνητή νοημοσύνη και κλοπή ταυτότητας- Συμβουλές από την εταιρεία ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων

• Deepfakes που ξεγελούν φίλους και οικογένεια: Μερικές φορές, ψεύτικα βίντεο ή ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απάτες που εξαπατούν ακόμα και κοντινά πρόσωπα. Μια συνηθισμένη τακτική είναι η εικονική απαγωγή, όπου συγγενείς λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα από έναν δράστη που ισχυρίζεται ότι σας έχει απαγάγει. Παίζουν έναν deepfake ηχητικό αρχείο της φωνής σας ως «απόδειξη» και στη συνέχεια ζητούν λύτρα. Το GenAI, εκτός από τη δημιουργία των ψεύτικων αρχείων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να βοηθήσει τους απατεώνες να εντοπίσουν πιθανά θύματα.

Συμπλήρωση διαπιστευτηρίων: Η συμπλήρωση διαπιστευτηρίων περιλαμβάνει τη χρήση κλεμμένων συνδυασμών ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης σε αυτοματοποιημένες προσπάθειες πρόσβασης σε άλλους λογαριασμούς, όπου ενδεχομένως έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια διαπιστευτήρια. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα λίστες με τέτοια διαπιστευτήρια από πολλαπλές πηγές δεδομένων, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση των επιθέσεων. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβή μίμηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία σύνδεσης, ώστε να παρακάμψουν τα συστήματα προστασίας.

Για να αντιμετωπίσουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε επιθέσεις εναντίον τους, οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο σε αμυντικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στον εντοπισμό προειδοποιητικών σημείων απάτης, ενισχύοντας την ασφάλεια των δεδομένων τους.

Οι συμβουλές της ESET προς το κοινό προκειμένου να προλάβει τέτοιες απειλές είναι:

• Περιορίστε τις πληροφορίες που μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για μεγαλύτερη ασφάλεια.

• Να είστε προσεκτικοί με το phishing: ελέγχετε πάντα τα στοιχεία των αποστολέων, αναζητάτε τυπογραφικά και γραμματικά λάθη και μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα από ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

• Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) σε όλους τους λογαριασμούς σας.

• Χρησιμοποιείτε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και αποθηκεύστε τους με ασφάλεια σε έναν διαχειριστή κωδικών.

• Διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές σας, συμπεριλαμβανομένων φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

• Παρακολουθείτε στενά τους τραπεζικούς και πιστωτικούς λογαριασμούς σας, ελέγχοντας τακτικά για ύποπτες συναλλαγές και κλειδώστε άμεσα τον λογαριασμό σας εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο.

• Εγκαταστήστε πολυεπίπεδο λογισμικό ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή σε όλες τις συσκευές σας.

• Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τακτικές απάτης με τεχνητή νοημοσύνη και να εκπαιδεύετε τους φίλους και την οικογένειά σας σχετικά με τις απάτες deepfake και άλλες τεχνικές εξαπάτησης που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που κατηγορείται πως επιτέθηκε στον οδηγό λεωφορείου – Στο νοσοκομείο παραμένει το θύμα

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που πεινασμένη αρκούδα επιτίθεται σε τουρίστα

Ντόναλντ Τραμπ: Εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Τέιλορ Σουίφτ σε επίσημη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο – Καυστικά σχόλια στην ποπ σταρ για τον τελικό του Super Bowl

“HOTΕΛ ΕΛVIRA”: Αποκαλύφθηκε το ξεκαρδιστικό τρέιλερ της νέας κωμικής σειράς του Mega

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: 15 άμεσες προσλήψεις χωρίς πτυχίο

ΑΣΕΠ: Έρχονται προσλήψεις στην ΑΑΔΕ από επιλαχόντες του γραπτού διαγωνισμού

Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Citroën C5 Aircross

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη – Διακυμάνσεις στην Ευρώπη

Valhalla: Το μυθικό βασίλειο των πολεμιστών Βίκινγκς (φώτο)

Ιωάννα Τούνη: «Άλλη μια μέρα που φώναξα «πάμε Ιωάννα, Το έχεις!» Συχνά με ρωτάτε…»

Γιώργος Παπαδάκης: Αποχαιρετά το “Καληµέρα Ελλάδα” 34 χρόνια µετά το θρυλικό ξεκίνημα του 1992 – “Φεύγω γεµάτος”

Γροιλανδία: Αποκομμένες από τον κόσμο απομακρυσμένες περιοχές μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία – Χάθηκε η «επαφή» με τους δορυφόρους

Η ΑΕΚ εξασφάλισε τον Γιώργο Κυριακόπουλο για τη νέα σεζόν

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός και εκκένωση τράπεζας στα Κουφάλια λόγω απειλής για βόμβα

Αναδύθηκε το πρόσωπο του 600.000 ετών μυστηριώδους Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων (φώτο)

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο – Η φωτογραφία με το νεογέννητο

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον σύζυγό της, Λεωνή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ