Καρκίνος στο πάγκρεας: Πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA προλαμβάνει την υποτροπή – Ελπίδες για τους ασθενείς

Πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA δείχνει υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη υποτροπής του καρκίνου στο πάγκρεας, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ένα νέο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA παρουσιάζει υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου του παγκρέατος, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια προκαταρκτική μελέτη, οι μισοί από τους 16 συμμετέχοντες εμφάνισαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση και παρέμειναν χωρίς καρκίνο για πάνω από τρία χρόνια μετά την επέμβαση.

Παρά την ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές προτού το εμβόλιο γίνει ευρέως διαθέσιμο, ελπίζοντας ότι η τεχνολογία των εμβολίων mRNA θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου στο μέλλον.

Πιο αναλυτικά:

Νέο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου στο πάγκρεας, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία να αλλάξει τα δεδομένα για μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου;

Εμβόλιο mRNA δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος καθώς ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει την υποτροπή για πάνω από 3 χρόνια

Πρωτοποριακή μελέτη σε μικρή κλίμακα συμπεραίνει ότι ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να αποτρέψει την υποτροπή του καρκίνου στο πάγκρεας μετά από χειρουργική επέμβαση, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς με μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.

Σε προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο πυροδότησε ισχυρή ανοσολογική απόκριση στους μισούς συμμετέχοντες, με τους περισσότερους να παραμένουν χωρίς καρκίνο για περισσότερα από τρία χρόνια. Δεδομένης της εξαιρετικά επιθετικής φύσης του καρκίνου του παγκρέατος, αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Καρκίνος του παγκρέατος: Συμπτώματα

Ο καρκίνος στο πάγκρεας συχνά αποκαλείται «σιωπηλή» ασθένεια, καθώς στα αρχικά στάδια συνήθως παρουσιάζεται με ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του όγκου στο πάγκρεας και την επίδρασή του στα γύρω όργανα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην κοιλιά και την πλάτη: Ένας επίμονος, αμβλύς πόνος στο άνω μέρος της κοιλιάς που μπορεί να αντανακλάται στην πλάτη. Η δυσφορία αυτή μπορεί να επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή μετά το φαγητό.
  • Ίκτερο: Κίτρινη χροιά του δέρματος και του λευκού των ματιών, που συχνά συνοδεύεται από σκούρα ούρα και χλωμά κόπρανα. Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν ένας όγκος αποφράσσει τον χοληδόχο πόρο, οδηγώντας σε συσσώρευση χολερυθρίνης στον οργανισμό.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Σημαντική και ακούσια απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να οφείλεται σε απώλεια όρεξης ή την αδυναμία του οργανισμού να αφομοιώσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά.
  • Διαταραχές στο πεπτικό σύστημα: Ναυτία, έμετος, δυσπεψία και αίσθηση πληρότητας μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από την πίεση που ασκεί ο καρκίνος στο στομάχι ή σε άλλα τμήματα του πεπτικού συστήματος.
  • Αλλαγές στα κόπρανα: Αποχρωματισμένα, λιπαρά κόπρανα που μπορεί να επιπλέουν και να έχουν δυσάρεστη οσμή, υποδηλώνοντας δυσαπορρόφηση λίπους λόγω παγκρεατικής ανεπάρκειας.
  • Εμφάνιση διαβήτη: Ανάπτυξη διαβήτη, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό, καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης.
  • Κόπωση: Μια επίμονη αίσθηση κόπωσης ή αδυναμίας που δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση, η οποία μπορεί να προκύψει από την αντίδραση του οργανισμού στον καρκίνο ή από διατροφικές ελλείψεις.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος ιδιαίτερα δύσκολη.

Το εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του παγκρέατος

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κλινικών δοκιμών και η ευρεία διαθεσιμότητά του αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά χρόνια – με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι οι συνεχιζόμενες δοκιμές θα συνεχίσουν να είναι επιτυχημένες, σύμφωνα με τον Αμερικανό ογκολόγο Δρ. Vinod P. Balachandran, επικεφαλής ερευνητή της δοκιμής και κύριο συγγραφέα της μελέτης.

Η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για τον καρκίνο του παγκρέατος αποτελούσε εδώ και καιρό πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Σε αυτή τη μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA σε 16 ασθενείς. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Οι μισοί από αυτούς παρουσίασαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση και οι περισσότεροι παρέμειναν χωρίς καρκίνο για περισσότερα από τρία χρόνια – ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο.

Για να κατανοήσουμε γιατί αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμά τον καρκίνο – και συγκεκριμένα, τον ρόλο που έχουν τα Τ-κύτταρα.

Τ-κύτταρα: Ο ρόλος τους στην άμυνα του οργανισμού

Τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκοκυττάρου, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες. Ως βασικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ-κύτταρα αναγνωρίζουν και επιτίθενται σε επιβλαβείς εισβολείς, όπως ιοί, βακτήρια, ακόμη και καρκινικά κύτταρα.

Παράγονται στον μυελό των οστών και ωριμάζουν στον θύμο αδένα, ένα μικρό όργανο στο θώρακα – εξ ου και η ονομασία τους. Η παρουσία και η σωστή λειτουργία των Τ-κυττάρων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική καταπολέμηση λοιμώξεων, την εξάλειψη επικίνδυνων κυττάρων και τη διατήρηση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αυτά, ο οργανισμός θα δυσκολευόταν να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια στις ασθένειες.

Πώς λειτουργούν τα Τ-κύτταρα;

Η δράση των Τ-κυττάρων για την προστασία του οργανισμού περιλαμβάνει μια σειρά διαδοχικών βημάτων:

  1. Αναγνωρίζουν τον «εχθρό»: Τα Τ-κύτταρα περιπολούν στο σώμα, αναζητώντας σημάδια λοίμωξης ή μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία «σαρώνουν» με ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνειά τους.
  2. Επιβεβαιώνουν την απειλή: Πριν επιτεθούν, τα Τ-κύτταρα χρειάζονται επιβεβαίωση από άλλα ανοσολογικά σήματα, διασφαλίζοντας ότι η αντίδρασή τους στρέφεται εναντίον μιας πραγματικής απειλής και όχι εναντίον κάτι αβλαβούς.
  3. Πολλαπλασιάζονται και καταπολεμούν: Μόλις ενεργοποιηθούν, τα Τ-κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και εξαπλώνονται για να επιτεθούν στη λοίμωξη ή στα μη φυσιολογικά κύτταρα.
  4. Δημιουργούν «ανοσολογική μνήμη»: Ορισμένα Τ-κύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα μνήμης, τα οποία επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει ταχύτερα σε περίπτωση μελλοντικής εμφάνισης της ίδιας απειλής.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά καταφέρνει να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν το εμβόλιο mRNA με στόχο να εκπαιδεύσουν τα Τ-κύτταρα ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα για την καταπολέμηση του καρκίνου στο πάγκρεας με το εμβόλιο mRNA

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη συρρίκνωση των όγκων, καθώς όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ορατού καρκίνου πριν από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε την παραγωγή μακροβίων Τ-κυττάρων, τα οποία ενδέχεται να συνεχίσουν να καταπολεμούν τον καρκίνο για πολλά χρόνια.

«Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό Τ-κυττάρων, τα οποία μπορούν να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους ασθενείς και να διατηρήσουν τη λειτουργία τους», δήλωσε ο Balachandran, σύμφωνα με το ABC News.

Τόνισε επίσης ότι «η πρόκληση της πρόκλησης ανοσολογικής απόκρισης ήταν πολύ μεγάλη», ειδικά όταν μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του παγκρέατος συνήθως δεν ανταποκρίνεται σε εμβόλια, γεγονός που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα αυτών των ευρημάτων.

Η ικανότητα «εκπαίδευσης» του ανοσοποιητικού συστήματος για μακροχρόνια αντικαρκινική άμυνα είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο τα εμβόλια mRNA κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην θεραπεία κατά του καρκίνου.

Γιατί διερευνώνται τα εμβόλια mRNA για την θεραπεία κατά του καρκίνου;

Τα εμβόλια mRNA έχουν αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην αντικαρκινική θεραπεία, αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την αναγνώριση και την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Πλεονεκτήματα των εμβολίων mRNA για τον καρκίνο:

  • Τα εμβόλια mRNA μπορούν να σχεδιαστούν για να παράγουν αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο (TAAs), τα οποία στοχεύουν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα κακοήθη κύτταρα.
  • Σε αντίθεση με τις θεραπείες που βασίζονται σε DNA, τα εμβόλια mRNA δεν ενσωματώνονται στο γονιδίωμα του ξενιστή, μειώνοντας τον κίνδυνο ενθετικής μετάλλαξης.
  • Η συνθετική φύση του mRNA επιτρέπει τον γρήγορο σχεδιασμό και την παραγωγή εμβολίων, διευκολύνοντας την έγκαιρη ανταπόκριση σε διάφορους τύπους καρκίνου.
  • Τα εμβόλια mRNA μπορούν να προσαρμοστούν στο μοναδικό προφίλ όγκου κάθε ασθενούς, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μέσω της στόχευσης συγκεκριμένων νεοαντιγόνων που υπάρχουν στα καρκινικά του κύτταρα.

Εμβόλια mRNA για τον καρκίνο: Περιορισμοί και προκλήσεις

Παρά τις σημαντικές δυνατότητες που παρουσιάζουν τα εμβόλια mRNA στην αντικαρκινική θεραπεία, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και προκλήσεις που απαιτούν αντιμετώπιση:

  • Αναγνώριση κατάλληλων αντιγόνων: Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι η δυσκολία αναγνώρισης των ειδικών αντιγόνων που θα πρέπει να στοχευθούν για πολλούς τύπους καρκίνου. Η ασαφής γνώση των κατάλληλων αντιγόνων δυσχεραίνει τον σχεδιασμό αποτελεσματικών εμβολίων.
  • Παράδοση και σταθερότητα: Τα μόρια mRNA είναι εκ φύσεως ασταθή και υπόκεινται σε ταχεία αποικοδόμηση εντός του οργανισμού. Η αποτελεσματική παράδοση του mRNA στα στοχευμένα κύτταρα απαιτεί εξελιγμένα συστήματα μεταφοράς, όπως τα λιπιδικά νανοσωματίδια, τα οποία προστατεύουν το mRNA από την αποικοδόμηση και εξασφαλίζουν την άφιξή του στον προορισμό του.
  • Ετερογένεια του όγκου: Οι καρκινικοί όγκοι συχνά αποτελούνται από ετερογενείς πληθυσμούς κυττάρων με διαφορετικές μεταλλάξεις. Η ετερογένεια αυτή καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη ενός ενιαίου εμβολίου που να στοχεύει αποτελεσματικά όλα τα καρκινικά κύτταρα.
  • Ανοσολογική διαφυγή: Ορισμένοι όγκοι αναπτύσσουν μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να αποφύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ικανότητα αυτή ανοσολογικής διαφυγής μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA.

Τα εμβόλια mRNA αντιπροσωπεύουν μια καινοτόμο και ευέλικτη στρατηγική για την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ειδικότητα και την ταχύτητα ανάπτυξης.

Ωστόσο, η επιτυχημένη εφαρμογή τους στην ογκολογία εξαρτάται από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αναγνώριση των αντιγόνων, τους μηχανισμούς παράδοσης και την ετερογένεια του όγκου. Παρά τις προκλήσεις αυτές, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης έχουν ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών.

Χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα

Με τη διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τα πολλά υποσχόμενα αρχικά αποτελέσματα σε μια ευρύτερη κλίμακα. Εάν οι δοκιμές αυτές είναι επιτυχείς, η προσέγγιση του εμβολίου mRNA θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και να οδηγήσει στην ανάπτυξη προληπτικών αντικαρκινικών εμβολίων μελλοντικά.

«Η μελέτη αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για την ανάπτυξη εμβολίων ευρύτερα και για άλλες μορφές καρκίνου», είπε ο Balachandran.

«Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε από αυτές τις κλινικές δοκιμές θα μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε την τεχνολογία των εμβολίων και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η πρωτογενής πρόληψη – δηλαδή, η πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου πριν καν αυτός εκδηλωθεί – ή ακόμη και η χρήση τους για τη θεραπεία ασθενών με πιο προχωρημένη νόσο», κατέληξε.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Εμβόλιο mRNA και καρκίνος παγκρέατος: Νέα μελέτη δείχνει ότι εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA μπορεί να αποτρέψει την υποτροπή μετά από χειρουργική επέμβαση.
  • Ισχυρή ανοσολογική απόκριση: Στους μισούς ασθενείς, το εμβόλιο ενεργοποίησε τα Τ-κύτταρα, διατηρώντας τους χωρίς καρκίνο για περισσότερα από τρία χρόνια.
  • Ελπίδα για νέες θεραπείες: Τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες μορφές καρκίνου, ενισχύοντας την ανοσοθεραπεία.
  • Απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές: Παρότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα.

Πηγή: oloygeia.gr

Άνοια: Αρκούν μόνο 5 λεπτά για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 41% – Τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με νέα μελέτη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ύπνος: Η καλύτερη θέση όταν κοιμάστε για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, σύμφωνα με γιατρό – «Διευκολύνει την διαδικασία αποβολής των τοξινών»

Σύμφωνα με τον Dr. Ramon Velazquez, ειδικό στην υγεία του εγκεφάλου, η θέση ύπνου στο αριστερό πλευρό προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία του...

Καρύδια vs αμύγδαλα: Τα οφέλη τους για την υγεία του εγκεφάλου – Ποιος ξηρός καρπός είναι καλύτερος για την ενίσχυση της μνήμης

Το άρθρο εξετάζει τα οφέλη των καρυδιών και των αμυγδάλων για την υγεία του εγκεφάλου, εστιάζοντας στην ενίσχυση της μνήμης. Αν και και οι...

Ύπνος: Τα 2 συμπτώματα κατά το πρωινό ξύπνημα που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο, σύμφωνα με ειδικούς

Ορισμένα κοινά συμπτώματα που συχνά αποδίδονται σε στρες ή κακή διατροφή, όπως οι έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις και η επίμονη κόπωση, μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο,...

«Είμαι καρδιολόγος της Mayo Clinic – Αυτά είναι τα μυστικά μου για υγιή και νεανική καρδιά»

Ο καρδιολόγος Δρ. Francisco Lopez-Jimenez από τη Mayo Clinic επισημαίνει τη σημασία της υγιούς διατροφής και του τρόπου ζωής για τη διατήρηση μιας νεανικής...

Καρκίνος: Τα 2 πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με ειδικούς – Δεν είναι η κατανάλωση ζάχαρης

Σύμφωνα με ειδικούς, δύο παράγοντες της διατροφής, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης δεν σχετίζεται...

Ύπνος: Το Νο1 σνακ που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, σύμφωνα με μελέτη – Δεν είναι η ζεστή σοκολάτα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα φιστίκια αναδεικνύονται ως το κορυφαίο σνακ για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα μελατονίνης,...

Μνήμη: Η κίνηση του ενός λεπτού που βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου σας

Η ψυχολόγος Laura Vera προτείνει μια απλή άσκηση ενός λεπτού για την ενίσχυση της μνήμης: την παρατήρηση μιας βιτρίνας καταστήματος και την προσπάθεια ανάκλησης...

Πνευμονική εμβολή: Τα 2 σημάδια που δείχνουν ότι ένας θρόμβος έχει μετακινηθεί στους πνεύμονες

Η πνευμονική εμβολή είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκύπτει όταν ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη στα αγγεία και απειλώντας τη ζωή...

Ύπνος: Το Νο1 θρεπτικό συστατικό για να κοιμάστε καλύτερα και να νιώθετε ξεκούραστοι, σύμφωνα με ειδικούς – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Το άρθρο αναλύει τη σημασία του μαγνησίου ως βασικού θρεπτικού συστατικού για την καλή ποιότητα ύπνου και την καταπολέμηση της κόπωσης. Σύμφωνα με ειδικούς,...

ΕΟΔΥ: Πέντε σοβαρά κρούσματα γρίπης και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Τα στοιχεία για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 10-16 Φεβρουαρίου, η γρίπη συνεχίζει να εμφανίζει αυξητική τάση με πέντε σοβαρά κρούσματα...

Καρκίνος: Πρωτοποριακή μέθοδος μετατρέπει τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά – Ελπίδες για νέα θεραπεία

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός μοριακού «διακόπτη» που μπορεί να επαναφέρει τα καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογική κατάσταση, προσφέροντας ελπίδες για καινοτόμες...

Άνοια: Τα 3 δημοφιλή ποτά που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Ο Dr. Robert Love, νευροεπιστήμονας, προειδοποιεί ότι η τακτική κατανάλωση τριών δημοφιλών ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και, συγκεκριμένα, της νόσου...

Ύπνος: Το Νο1 ρόφημα που πρέπει να πίνουν πριν κοιμηθούν όσοι έχουν υψηλό σάκχαρο, σύμφωνα με γιατρό

Ο Dr. Eric Berg, ειδικός στην κετογένεση και τη διαλειμματική νηστεία, προτείνει ένα απλό ρόφημα με μηλόξυδο και νερό πριν από τον ύπνο για...

Τα 5 «κακά» λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά, σύμφωνα με ειδικούς

Σύμφωνα με ειδικούς, ορισμένα «κακά» λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά, ανατρέποντας τη συνηθισμένη αντίληψη ότι όλα τα λιπαρά είναι επιβλαβή. Πέντε τύποι λιπαρών, όπως...

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για τη λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων – Τι πρέπει να προσέχετε

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη λανθασμένη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων, τα οποία δεν προορίζονται για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους. Αυτά τα φάρμακα έχουν εγκριθεί...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα 2 είδη τροφίμων που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτες

Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να επιτευχθεί μέσω αλλαγών στη διατροφή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο...

Ύπνος: Η Νο1 μέθοδος που συνιστά γιατρός σε όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνία – «Θα χρειαστείτε μόνο μολύβι και χαρτί»

Ο Dr. Michael Breus, ειδικός στον ύπνο, προτείνει μια απλή μέθοδο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας: τη χρήση ενός ημερολογίου ύπνου με μολύβι και...

Έλλειψη σιδήρου: 7 συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί κύρια αιτία αναιμίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέθανε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Ζωή

Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Ζωή, απεβίωσε σε...

Κωνσταντίνος Αργυρός – Αλεξάνδρα Νίκα: Το ταξίδι που ετοιμάζουν στο εξωτερικό!

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα,...

Αλέξης Κούγιας: “Πόλεμος” στο twitter/X για την υγεία του – «Ζώα σκ@τοψυχοι που εύχονται...

Η κατάσταση της υγείας του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια...

Καρέ καρέ η κλοπή καλωδίων από δημόσιο φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ένα βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει την κλοπή καλωδίων από δημόσιο...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ