Το Κρεμλίνο αντέτεινε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παρά τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε αυτή την ιδέα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει μια τέτοια κίνηση ως «άμεση απειλή» για τη Ρωσία.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο εξέφρασε ικανοποίηση για την πιο ουδέτερη στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών ορυκτών. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας παραμένουν τεταμένες, με την επίλυση της ουκρανικής κρίσης να είναι προτεραιότητα για την εξομάλυνση τους.
Πιο αναλυτικά:
Το Κρεμλίνο, σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενη δήλωση ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απαράδεκτη για τη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αντιτίθεται στην παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ επί του πεδίου στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα θεωρούσε κάτι τέτοιο «άμεση απειλή» για την κυριαρχία της Ρωσίας, ακόμα κι αν τα στρατεύματα επιχειρούσαν εκεί υπό διαφορετική σημαία.
Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να διαψεύσει δημόσια τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όμως επανέλαβε ουσιαστικά την αντίθεση της Ρωσίας στην ιδέα αυτή.
«Υπάρχει μια θέση σ’ αυτό το ζήτημα που εκφράσθηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σ’ αυτό και τίποτα να σχολιάσω. Το αφήνω ασχολίαστο», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Δηλώσεις Τραμπ
Ο Τραμπ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πούτιν δέχθηκαν την ιδέα για ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αν υπάρξει εκεί μια διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου.
«Ναι, θα το δεχθεί αυτό», είπε ο Τραμπ. «Τον ρώτησα ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το Κρεμλίνο καλωσορίζει τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι καλωσορίζει αυτό που βλέπει ως πιο ισορροπημένη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες, Δευτέρα, ένα σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ που υιοθετεί μια ουδέτερη στάση στη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα βλέπει την κίνηση αυτή ως ένδειξη της αυθεντικής προθυμίας της Ουάσινγκτον να προσπαθήσει να βρει μια ειρηνική διευθέτηση.
Στρατηγικά ρωσικά ορυκτά
Το Κρεμλίνο επισήμανε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία έχει πολλά κοιτάσματα σπάνιων γαιών και είναι ανοικτή σε συμφωνίες για την ανάπτυξή τους, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι Αμερικανοί χρειάζονται σπάνιες γαίες. Έχουμε πολλές απ’ αυτές», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Έχουμε τα δικά μας σχέδια για την ανάπτυξη στρατηγικών πόρων, όμως υπάρχουν εδώ αρκετά ευρείες προοπτικές για συνεργασία», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Ο Πούτιν δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε κοινά προγράμματα με Αμερικανούς εταίρους -περιλαμβανομένων της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα- στο πλαίσιο μιας μελλοντικής οικονομικής συμφωνίας Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα λάβουν χώρα «μείζονες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης με τη Ρωσία».
Εξομάλυνση σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας
Ο Πεσκόφ δήλωσε πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, πριν καταστεί δυνατό να συναφθούν οποιεσδήποτε οικονομικές συμφωνίες.
«Επόμενο στην ημερήσια διάταξη είναι το ζήτημα της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Και τότε, ιδιαίτερα εφόσον οι ίδιοι Αμερικανοί έχουν μιλήσει και γι’ αυτό, θα είναι η ώρα για να εξετασθούν ενδεχόμενα προγράμματα που σχετίζονται με τη συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία και τις επενδύσεις».
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών, που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση, για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η Ρωσία έχει τα πέμπτα στον κόσμο μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, μετά την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία.
Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία διαπραγματεύονται μια χωριστή συμφωνία για σπάνιες γαίες. Ο Τραμπ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως μια συμφωνία βρίσκεται «αρκετά κοντά». Ο Πούτιν είπε χθες, Δευτέρα, πως οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ενδιαφέρουν τη Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ