Για ποιο λόγο ο καρκίνος ονομάστηκε έτσι; – Πώς τον αντιμετώπιζαν στην Αρχαία Ελλάδα;

Η ονομασία του καρκίνου και οι αρχαίες μέθοδοι αντιμετώπισής του στην Ελλάδα αποκαλύπτουν τη σχέση του με τον κάβουρα και τις παραδοσιακές πρακτικές.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο καρκίνος, όρος που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τον κάβουρα, ονομάστηκε έτσι λόγω της επιθετικής φύσης της ασθένειας και της δυσκολίας αφαίρεσης των όγκων, που μοιάζουν με τα νύχια του ζώου. Στην Αρχαία Ελλάδα, οι γιατροί πίστευαν ότι η ασθένεια προερχόταν από την ανισορροπία των τεσσάρων σωματικών υγρών και την αντιμετώπισαν με φυτικά φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις και προσευχές στους θεούς.

Παρόλο που ο καρκίνος θεωρούνταν ανίατος, υπήρχαν περιπτώσεις επιτυχούς θεραπείας, κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου. Σήμερα, οι ιατρικές γνώσεις και οι θεραπευτικές μέθοδοι έχουν προχωρήσει σημαντικά, βελτιώνοντας τα ποσοστά επιτυχίας.

Πιο αναλυτικά:

Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει βρεθεί μια γενική θεραπεία για τον καρκίνο, ωστόσο, γνωρίζατε για ποιο λόγο ονομάστηκε έτσι αλλά και πώς τον αντιμετώπιζαν στην Αρχαία Ελλάδα;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετωπίζονται πλέον με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνεχίζουν να ζουν για πολλά έτη, ακόμα και μετά τη διάγνωσή τους.

Γιατί «κάβουρας»;

Μπορεί όντως να αναρωτιέται κανείς. Γιατί να βγάλεις μια τόσο σοβαρή ασθένεια, από το όνομα ενός ζώου.

Η ιστορία της ονοματοδοσίας όμως είναι λίγο πιο σύνθετη από ότι θα θέλαμε να είναι. Όσο λοιπόν οι περιγραφές πλήθαιναν, οι γιατροί της Αρχαίας Ελλάδας, ομαδοποίησαν τα συμπτώματα και κατέληξαν να ονομάζουν την ασθένεια καρκίνο, την αρχαία ονομασία της λέξης κάβουρας.

Αργότερα, όταν οι λατινόφωνοι γιατροί περιέγραφαν την ίδια ασθένεια, χρησιμοποιούσαν τη λατινική λέξη για τον κάβουρα, δηλαδή cancer, με την ονομασία να παραμένει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ακόμη και στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι αναρωτιόντουσαν γιατί οι γιατροί ονόμασαν την ασθένεια από ένα ζώο.

Μια εξήγηση λοιπόν ήταν ότι ο κάβουρας είναι ένα επιθετικό ζώο, ακριβώς όπως και ο καρκίνος, ο οποίος μπορεί να γίνει μια επιθετική ασθένεια για τον άνθρωπο.

Μια άλλη εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι ο κάβουρας μπορεί να πιάσει ένα μέρος του σώματος ενός ατόμου με τα νύχια του και να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Ακριβώς δηλαδή όπως και ο καρκίνος, ο οποίος μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί όταν έχει αναπτυχθεί. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι η ονοματοδοσία συνέβη και εξαιτίας της εμφάνισης των όγκων που προκαλούνταν από καρκίνο. Για παράδειγμα, ο γιατρός Γαληνός (129-216 μ.Χ.) περιέγραψε τον καρκίνο του μαστού στο έργο του «Μια μέθοδος ιατρικής προς τον Γλαύκωνα», σαν μια μορφή που μοιάζει με ένα καβούρι.

Και όπως οι γνώμες διίσταντο σχετικά με το πώς ονομάστηκε η ασθένεια, καρκίνος, έτσι φαίνεται να διαφωνούσαν και πρόγονοί μας για τα αίτια της εμφάνισής της.

Πολλοί πίστευαν μια αρχαία θεωρία που θέλει τον καρκίνο να εμφανίζεται όταν τα τέσσερα υγρά του σώματός μας – αίμα, κίτρινη χολή, φλέγμα και μαύρη χολή – δεν διατηρούνται σε ισορροπία.

Αν μάλιστα κάποιος υπέφερε από υπερβολική ποσότητα μαύρης χολής, τότε αυτό θα οδηγούσε τελικά σε καρκίνο. Άλλοι γιατροί βέβαια διαφωνούσαν με αυτή την θεωρία, η οποία ήταν η επικρατούσα, με κάποιους όμως να μην προσφέρουν εναλλακτικές εξηγήσεις.

Ο καρκίνος στους ελληνορωμαϊκούς χρόνους

Οι πρώτες περιγραφές της ασθένειας χρονολογούνται πριν από περίπου 2.400 χρόνια, τον 4ο αιώνα π.Χ. σε μια πόλη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί ο Σάτυρος, ο τύραννος της πόλης, φαίνεται να εμφάνισε καρκίνο μεταξύ της βουβωνικής χώρας και του όσχεου.

Καθώς η ασθένεια εξαπλωνόταν στο σώμα του, ο ίδιος είχε μεγάλη δυσκολία με τον ύπνο του, καθώς βίωνε όλο και μεγαλύτερους πόνους αλλά και σπασμούς.

Σε εκείνο το στάδιο, οι γιατροί δεν μπορούσαν να χορηγήσουν φάρμακα αρκετά δυνατά για να ανακουφίσουν τον ασθενή ή να κάνουν εγχείρηση, αφήνοντας τους ανθρώπους να καταλήγουν.

Σταδιακά, η ασθένεια έγινε αρκετά γνωστή, με πολλά κείμενα της εποχής να αναλύουν πως αναπτύσσονται διάφορα είδη καρκίνου. Για παράδειγμα σε κάποια περιγράφεται η ιστορία μιας γυναίκας από την ελληνική πόλη των Αβδήρων, η οποία πέθανε από καρκίνο του θώρακα και η ιστορία ενός άνδρα με καρκίνο του λαιμού, που επέζησε τελικά αφού ο γιατρός του έκαψε τον όγκο.

Επιπλέον, σε πολλά από αυτά τα εγχειρίδια, περιγράφονταν ακόμα και τα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κείμενο του Ιπποκράτη με τίτλο «Ασθένειες των γυναικών»: «οι πόνοι εκτοξεύονται από το στήθος των ασθενών στο λαιμό τους και γύρω από την ωμοπλάτη […] οι ασθενείς αυτές αδυνατίζουν σε όλο τους το σώμα […] η αναπνοή μειώνεται, η αίσθηση της όσφρησης χάνεται […].»

Πώς αντιμετωπιζόταν ο καρκίνος στην Αρχαία Ελλάδα;

Ο καρκίνος θεωρούνταν γενικά μια ανίατη ασθένεια και γι’ αυτό οι άνθρωποι τον φοβόντουσαν τρομερά.

Μάλιστα, μερικοί ασθενείς με καρκίνο, όπως ο ποιητής Silius Italicus (26-102 μ.Χ.), αυτοκτόνησαν για να τερματίσουν το μαρτύριο τους.

Ωστόσο, στα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος θεωρούνταν από τους αρχαίους γιατρούς ότι μπορούσε να θεραπευτεί με τη χρήση φαρμάκων που προέρχονταν από φυτά, όπως το αγγούρι, ο βολβός νάρκισσου, το φασόλι και το λάχανο, ζώα όπως η στάχτη ενός καβουριού και μέταλλα, όπως το αρσενικό.

Ο Γαληνός για παράδειγμα, ισχυριζόταν ότι με τη χρήση αυτού του είδους των φαρμάκων και την επανειλημμένη κάθαρση των ασθενών του με εμετικά ή κλύσματα, κατάφερνε μερικές φορές να εξαφανίζει τους αναδυόμενους καρκίνους, ή να εμποδίσει μερικές φορές τους πιο προχωρημένους καρκίνους να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Ωστόσο, αν αυτές οι αγωγές δεν είχαν επιτυχία, τότε η χειρουργική επέμβαση ήταν απαραίτητη. Μάλιστα, οι πιο επιτυχημένες επεμβάσεις αφορούσαν τους καρκίνους που εμφανίζονταν στο άκρο του μαστού.

Ο Λεωνίδας, για παράδειγμα, ένας γιατρός που έζησε τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα μ.Χ., περιέγραψε αναλυτικά τη μέθοδό του, η οποία περιλάμβανε κυρίως την μέθοδο της καυτηρίασης.

Πέρα όμως από τις φαρμακευτικές αγωγές και τις επεμβάσεις, ένας ακόμα σημαντικός για τους αρχαίους, τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, ήταν η προσευχή.

Οι άνθρωποι προσεύχονταν στους θεούς τους, ελπίζοντας για μια θεραπεία, πιστεύοντας μάλιστα πολλές φορές ότι η θεϊκή παρέμβαση ήταν αυτή που θεράπευε τον καρκίνο τους, παρά την διαφωνία των ιατρών τους.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο κομμάτι της θεραπείας από τον καρκίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η θρησκευτική πίστη δεν μπαίνει συχνά στο επίκεντρο της ανθρώπινης διαχείρισης μιας οποιαδήποτε ασθένειας και ειδικά μιας τόσο σοβαρής, όσο μπορεί να εξελιχθεί ο καρκίνος.

Πλέον όμως οι επεμβατικές τεχνικές, οι θεραπείες και οι γνώσεις της ιατρικής για αυτή την ασθένεια είναι τόσο βαθύτερες, ώστε να διαφοροποιούν σημαντικά τα ποσοστά των θεραπευμένων.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αποκαλυπτικό λεύκωμα από το Πάσχα με την οικογένεια και την τηλεοπτική παρέα της

Κάρλο Αντσελότι: «Επίκειται η άμεση αποπομπή του, εάν η Ρεάλ Μαδρίτης γονατίσει στον τελικό του Copa del Rey» αποκαλύπτουν στην Ισπανία

Φραγκίσκος: Η κρυφή ζωή του «Πάπα του λαού» – Εργάστηκε μπράβος σε κλαμπ, πήρε δίπλωμα χημικού και γνώρισε τον έρωτα

Βόλος: Πύρινος συναγερμός για σκάφος στο λιμάνι

Εργκίν Αταμάν: Ο Κέντρικ Ναν δικαιούται το βραβείο του MVP – Είμαι βέβαιος πως θα στέψει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή

Άρης Μουγκοπέτρος: Έχασε δύο δάχτυλα από κροτίδα που εξερράγη στα χέρια του

Wall Street: Μετοχές και δολάριο καταρρέουν μετά τις απειλές Τραμπ για την απομάκρυνση Πάουελ

Άρης Μουγκοπέτρος: Σοκαριστική εξέλιξη για την υγεία του – Υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό

Αιτωλοακαρνανία: Μεθυσμένος οδηγός επιχείρησε να απαγάγει τρία παιδιά με το όχημά του στο Θέρμο

Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθηνών Κορίνθου – Ταλαιπωρία πάνω από 2 ώρες, δείτε live την κίνηση

Πάπας Φραγκίσκος: Ιταλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν το μυστήριο πίσω από τον θάνατο του Ποντίφικα

Μεγάλη θλίψη – Γνωστή δημοσιογράφος πέθανε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ισραήλ: Ο επικεφαλής του Σιν Μπετ κατηγορεί τον Νετανιάχου για «προσωπική πίστη» – «Ψευδείς δηλώσεις» λέει το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού

Κέντρικ Ναν: Η οικογένεια Γιαννακόπουλου του απένειμε το έπαθλο του MVP της Euroleague

Αποχαιρετούμε την εμβληματική δημοσιογράφο Καρίνα Λάμψα

00:00 / 00:00

«Χορευτική πανούκλα»: Θύματα κατέρρευσαν χορεύοντας μανιωδώς επί μέρες

Το άρθρο αναφέρεται στο περίεργο φαινόμενο γνωστό ως «χορευτική πανούκλα», που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο το 1518. Σε μια σκηνή κοντά στην αγορά αλόγων,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Το άρθρο αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που βασίζεται στη ζωή του Petrus Gonsalvus, ενός...

“Ξετρελάθηκε” 83χρονη γιαγιά! Πιλότησε αγωνιστικό μονοθέσιο και εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της

Η 83χρονη Bobbi Oxford εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της, πιλωτώντας αγωνιστικό μονοθέσιο στο Pikes Peak International Raceway, χάρη στην πρωτοβουλία "Wish of a Lifetime". Μεγαλωμένη...

Οι επαναστατικές μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη κατακτούν τα κινέζικα κομμωτήρια! Δείτε το βίντεο

Στα κομμωτήρια της Κίνας, οι μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας την δυνατότητα πλυσίματος μαλλιών σε μόλις 13 λεπτά....

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της αρχαίας Μεσσηνίας

Η αρχαία Μεσσηνία, ευνοημένη από τη γεωγραφία και το κλίμα της, αναδείχθηκε σε πλούσια αγροτική και γαστρονομική περιοχή, με σημαντική παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και...

“Κατοικούμε σε ένα γιγάντιο σύμπαν που στροβιλίζεται μία φορά κάθε 500 δισεκατομμύρια χρόνια”...

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα θεωρία για να εξηγήσει την ασυμφωνία στις μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος, γνωστή ως τάση Hubble. Σύμφωνα...

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Iερογλυφική ​​επιγραφή του Φαραώ Ραμσή Γ’ εντοπίστηκε στη νότια Ιορδανία

Η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Lina Annab, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας ιερογλυφικής επιγραφής του Φαραώ Ραμσή Γ' στο Wadi Rum, η...

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του μοναδικού άνδρα που τρύπωσε στην περιοχή 51…Τι ανακάλυψε

Ο Τζέρι Φρίμαν, ανθρωπολόγος από την Καλιφόρνια, αποκάλυψε μια συγκλονιστική εμπειρία του από το 1996, όταν τρύπωσε στην απαγορευμένη περιοχή 51 στη Νεβάδα. Αρχικά, αναζητούσε...

Αποκαλύφθηκε το μυστηριώδες φωτοστέφανο του Ήλιου σε 3D: Η αποστολή της NASA αιχμαλωτίζει...

Η αποστολή PUNCH της NASA έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, γνωστής ως κορώνα, μέσω...

Reed Flute: Το μυστηριώδες σπήλαιο της Κίνας άνω των 1.000 ετών με τα...

Το σπήλαιο Reed Flute, ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στην Κίνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Guilin. Ονομάζεται...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες από την ανακάλυψη του τεράστιου ιού «Jyvaskylavirus» σε φινλανδικό έδαφος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία ανακάλυψαν έναν γιγάντιο ιό, γνωστό ως Jyvaskylavirus, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιό...

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε...

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.Επίσης...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προήλθε από μια ιστορία που διαδραματίστηκε σε μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις...

Ο Παναής είναι μια θρυλική φιγούρα που έγινε γνωστός για τις απάτες του, καθώς αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει λεπτομερώς την οργάνωση και την εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα από μια ομάδα στρατιωτικών, γνωστών ως "Συνταγματάρχες"....

Αποκαλύφθηκε σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671 – Τι θησαυρούς περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης

Αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671, το οποίο αποτυπώνει τις παραδόσεις της εποχής και τα πλούτη που δόθηκαν στην κόρη του Κωστάκη και της...

Το συγκλονιστικό πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων του 1928 που αποκάλυψε πρώτο την Κβαντική Διεμπλοκή

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 1928 μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, το οποίο ανέδειξε την Κβαντική Διεμπλοκή. Στο πείραμα συμμετείχαν...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ