Μία νέα μελέτη, η EPIC, αποκαλύπτει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρκίνος του ήπατος, οισοφάγου, νεφρών και παχέος εντέρου.
Η έρευνα, που περιλάμβανε 521.324 συμμετέχοντες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων καρκίνων.
Παρά τις θετικές συσχετίσεις, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτά τα αποτελέσματα.
Πιο αναλυτικά:
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τη μελέτη EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition). Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή μελέτη που διεξάγεται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open», ανέλυσε στοιχεία από 521.324 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων και κατηγοριοποίησαν τη συμμόρφωσή τους με τη μεσογειακή διατροφή σε χαμηλή, μέτρια και υψηλή. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 14,9 ετών, το 4,9% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες με υψηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή διέτρεχαν κατά μέσο όρο 6% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοιου είδους καρκίνους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή παρείχε σημαντική προστασία από επιμέρους καρκίνους. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος (48%),
του οισοφάγου (34%), των νεφρών (33%) και παχέος εντέρου (8%). Ωστόσο, δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως τους καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες στις γυναίκες όπως οι όγκοι μαστού, ενδομητρίου και ωοθηκών.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσω μηχανισμών που δεν σχετίζονται με το σωματικό λίπος, όπως η φλεγμονή, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και το εντερικό μικροβίωμα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτά τα ευρήματα, καθώς και αν ορισμένοι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να συνδέονται και με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress