Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Η παράδοση του γκου, του δηλητηρίου που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζες για να κρατούν τους άντρες τους κοντά τους, αποκαλύπτει μύθους και πραγματικότητες μιας αρχαίας εποχής.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά το μυστήριο γύρω από το δηλητήριο γκου, που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζες γυναίκες του παρελθόντος για να κρατούν τους συντρόφους τους κοντά τους, αποτρέποντας τις απιστίες. Μέσω μιας διαδικασίας που περιλάμβανε την πάλη δηλητηριωδών ζώων, παρασκευαζόταν ένα ισχυρό δηλητήριο που δρούσε αργά και βασανιστικά, με αποτέλεσμα οι άντρες να υποφέρουν από σοβαρές παρενέργειες.

Το γκου είχε συνδεθεί με μαγικές πρακτικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις, κυρίως κατά των γυναικών των μειονοτήτων του Νότου, και η φήμη του διατηρήθηκε για αιώνες, καταδεικνύοντας τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές στην Κίνα. Αν και οι σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβητούν την πραγματική ύπαρξή του, η επιρροή του γκου παραμένει αισθητή ακόμη και σήμερα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον.

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε. Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω.

Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων. Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου.

Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό.

Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό.

Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία».

Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου.

Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της.

Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές.

Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Φραγκίσκος: Η κρυφή ζωή του «Πάπα του λαού» – Εργάστηκε μπράβος σε κλαμπ, πήρε δίπλωμα χημικού και γνώρισε τον έρωτα

Βόλος: Πύρινος συναγερμός για σκάφος στο λιμάνι

Εργκίν Αταμάν: Ο Κέντρικ Ναν δικαιούται το βραβείο του MVP – Είμαι βέβαιος πως θα στέψει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή

Άρης Μουγκοπέτρος: Έχασε δύο δάχτυλα από κροτίδα που εξερράγη στα χέρια του

Wall Street: Μετοχές και δολάριο καταρρέουν μετά τις απειλές Τραμπ για την απομάκρυνση Πάουελ

Άρης Μουγκοπέτρος: Σοκαριστική εξέλιξη για την υγεία του – Υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό

Αιτωλοακαρνανία: Μεθυσμένος οδηγός επιχείρησε να απαγάγει τρία παιδιά με το όχημά του στο Θέρμο

Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθηνών Κορίνθου – Ταλαιπωρία πάνω από 2 ώρες, δείτε live την κίνηση

Πάπας Φραγκίσκος: Ιταλικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν το μυστήριο πίσω από τον θάνατο του Ποντίφικα

Μεγάλη θλίψη – Γνωστή δημοσιογράφος πέθανε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ισραήλ: Ο επικεφαλής του Σιν Μπετ κατηγορεί τον Νετανιάχου για «προσωπική πίστη» – «Ψευδείς δηλώσεις» λέει το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού

Κέντρικ Ναν: Η οικογένεια Γιαννακόπουλου του απένειμε το έπαθλο του MVP της Euroleague

Αποχαιρετούμε την εμβληματική δημοσιογράφο Καρίνα Λάμψα

Κρητικό γλέντι για την Βανδή και τον Μπισμπίκη – Πήρε το μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδά την «Πριγκηπέσσα»

Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές: Ο Παπαπέτρου απουσιάζει από τις μάχες του ΟΑΚΑ

00:00 / 00:00

«Χορευτική πανούκλα»: Θύματα κατέρρευσαν χορεύοντας μανιωδώς επί μέρες

Το άρθρο αναφέρεται στο περίεργο φαινόμενο γνωστό ως «χορευτική πανούκλα», που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο το 1518. Σε μια σκηνή κοντά στην αγορά αλόγων,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Το άρθρο αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», που βασίζεται στη ζωή του Petrus Gonsalvus, ενός...

“Ξετρελάθηκε” 83χρονη γιαγιά! Πιλότησε αγωνιστικό μονοθέσιο και εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της

Η 83χρονη Bobbi Oxford εκπλήρωσε το όνειρο ζωής της, πιλωτώντας αγωνιστικό μονοθέσιο στο Pikes Peak International Raceway, χάρη στην πρωτοβουλία "Wish of a Lifetime". Μεγαλωμένη...

Οι επαναστατικές μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη κατακτούν τα κινέζικα κομμωτήρια! Δείτε το βίντεο

Στα κομμωτήρια της Κίνας, οι μηχανές σαμπουάν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, προσφέροντας την δυνατότητα πλυσίματος μαλλιών σε μόλις 13 λεπτά....

Οι γαστρονομικοί θησαυροί της αρχαίας Μεσσηνίας

Η αρχαία Μεσσηνία, ευνοημένη από τη γεωγραφία και το κλίμα της, αναδείχθηκε σε πλούσια αγροτική και γαστρονομική περιοχή, με σημαντική παραγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και...

“Κατοικούμε σε ένα γιγάντιο σύμπαν που στροβιλίζεται μία φορά κάθε 500 δισεκατομμύρια χρόνια”...

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα θεωρία για να εξηγήσει την ασυμφωνία στις μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος, γνωστή ως τάση Hubble. Σύμφωνα...

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Iερογλυφική ​​επιγραφή του Φαραώ Ραμσή Γ’ εντοπίστηκε στη νότια Ιορδανία

Η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Lina Annab, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας ιερογλυφικής επιγραφής του Φαραώ Ραμσή Γ' στο Wadi Rum, η...

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του μοναδικού άνδρα που τρύπωσε στην περιοχή 51…Τι ανακάλυψε

Ο Τζέρι Φρίμαν, ανθρωπολόγος από την Καλιφόρνια, αποκάλυψε μια συγκλονιστική εμπειρία του από το 1996, όταν τρύπωσε στην απαγορευμένη περιοχή 51 στη Νεβάδα. Αρχικά, αναζητούσε...

Αποκαλύφθηκε το μυστηριώδες φωτοστέφανο του Ήλιου σε 3D: Η αποστολή της NASA αιχμαλωτίζει...

Η αποστολή PUNCH της NASA έχει επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς κατέγραψε τις πρώτες εικόνες της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου, γνωστής ως κορώνα, μέσω...

Reed Flute: Το μυστηριώδες σπήλαιο της Κίνας άνω των 1.000 ετών με τα...

Το σπήλαιο Reed Flute, ηλικίας άνω των 180 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στην Κίνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Guilin. Ονομάζεται...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες από την ανακάλυψη του τεράστιου ιού «Jyvaskylavirus» σε φινλανδικό έδαφος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jyväskylä στη Φινλανδία ανακάλυψαν έναν γιγάντιο ιό, γνωστό ως Jyvaskylavirus, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιό...

Άρνολντ Σόμμερφελντ: Ο επιστήμονας που προτάθηκε 84 φορές για Νόμπελ αλλά δεν πήρε...

Ο Άρνολντ Σόμμερφελντ (5 Δεκεμβρίου 1868 – 26 Απριλίου 1951) ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής.Επίσης...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» προήλθε από μια ιστορία που διαδραματίστηκε σε μια μικρή συνοικία κοντά στο Θησείο, όπου ζούσε το ανδρόγυνο...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις...

Ο Παναής είναι μια θρυλική φιγούρα που έγινε γνωστός για τις απάτες του, καθώς αρραβωνιαζόταν πλούσιες γυναίκες, δανειζόταν χρήματα από τις οικογένειές τους και...

21η Απριλίου 1967: Το σχέδιο και το πραξικόπημα – Πώς άρπαξαν την εξουσία οι συνταγματάρχες

Το άρθρο αναλύει λεπτομερώς την οργάνωση και την εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα από μια ομάδα στρατιωτικών, γνωστών ως "Συνταγματάρχες"....

Αποκαλύφθηκε σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671 – Τι θησαυρούς περιλάμβαναν τα προικιά της κόρης

Αποκαλύφθηκε ένα σπάνιο προικοσύμφωνο του 1671, το οποίο αποτυπώνει τις παραδόσεις της εποχής και τα πλούτη που δόθηκαν στην κόρη του Κωστάκη και της...

Το συγκλονιστικό πείραμα τηλεπάθειας μεταξύ Αθήνας και Παρισίων του 1928 που αποκάλυψε πρώτο την Κβαντική Διεμπλοκή

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 1928 μεταξύ Αθήνας και Παρισίων, το οποίο ανέδειξε την Κβαντική Διεμπλοκή. Στο πείραμα συμμετείχαν...

Γιατί εξαφανίστηκε το μηδέν από την αρχαία ελληνική μαθηματική σκέψη;

Το άρθρο εξετάζει την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ