Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

«Τραγουδάμε για την Ίμβρο. Για τα παιδιά και τα σχολεία μας» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30, στο Ωδείο Ηρώδου τουΑττικού.

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Παντελής Θαλασσινός, η Φωτεινή Δάρα , ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Μανώλης Μητσιάς θα βρεθούν επί σκηνής, για να στηρίξουν, με τις μουσικές δυνάμεις τους, την Ίμβρο και τα ελληνικά σχολεία του νησιού. Άλλωστε, όλοι τους,  είχαν στηρίξει την Ίμβρο, στα πιο δύσκολα χρόνια, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για το πολύπαθο νησί. 

Μαζί τους η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Αφηγήτρια θα είναι η Κατερίνα Διδασκάλου.

Την συναυλία, την οποία έθεσε υπό την αιγίδα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διοργανώνει ο Σύλλογος Ιμβρίων.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Οι οκτώ καταξιωμένοι καλλιτέχνες υποστηριχτές της Ίμβρου

Οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη μεγάλη συναυλία για τα σχολεία της Ίμβρου, δεν επιλέχτηκαν τυχαία. Όλοι τους στήριξαν την Ίμβρο, στα πέτρινα χρόνια της, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για το νησί. 

Ο Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρος» που κυκλοφόρησε το 1991. 

Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ο Ross Daly μάγεψε τους Ιμβριους με τους ήχους της υπέροχης μουσικής του. 

Ανεξίτηλη στη μνήμη μας έμεινε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα το 1996, αλλά και η μοναδική του ερμηνεία στο τραγούδι «Ιμβρος», το 2018. 

Η Γλυκερία με την αισθαντική της φωνή τίμησε το νησί της Ίμβρου με δύο συναυλίες, το 1997 και το 2002. 

 Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε μια μοναδική συναυλία το 1999. 

Ο Παντελής Θαλασσινός ερμήνευσε το τραγούδι ‘Ίμβρο με τα 7 χωριά» το 2013. 

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα εμφανίστηκε σε συναυλία στην Ίμβρο, το 2016. 

Ο Μανώλης Μητσιάς, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τη γιορτή της Παναγίας, τον Αύγουστο του 2023. 

Οι μαθητές και τα σχολεία της Ίμβρου, μας θέλουν δίπλα τους

Στην Ίμβρο σήμερα λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, στα οποία, κατά το σχολικό έτος 2023-24, φοιτούσαν συνολικά 55 μαθητές. 

Το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο, με 21 μαθητές και μαθήτριες, στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο ανακατασκευάσθηκε το 2013, αφού είχε καταστραφεί, εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με 34 μαθητές και μαθήτριες, λειτουργούν στο ανακαινισμένο παλιό σχολείο του χωριού Αγρίδια. 

Τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Ίμβρο είχαν κλείσει όταν το Τουρκικό κράτος απαγόρευσε την ελληνική εκπαίδευση, στο πλαίσιο τους διαβόητου «προγράμματος διάλυσης», το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή το 1964, με σκοπό τον αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου. Τότε υπήρχαν 3 Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά και το Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων ήταν 550 στην Ίμβρο και 170 στην Τένεδο.

Τα σχολεία στην Ίμβρο επαναλειτούργησαν το 2013 (πρώτα το Δημοτικό και 2 χρόνια αργότερα το Γυμνάσιο-Λύκειο), μετά από επίμονες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Ιμβριακών σωματείων.

Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από ντόπιες οικογένειες Ιμβρίων που επέστρεψαν στην Ίμβρο από την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτέλεσε καταλύτη για το ξαναζωντάνεμα της ελληνικής κοινότητας του νησιού.  

Στα 10 χρόνια λειτουργίας τους, τα ελληνικά σχολεία επιτέλεσαν στο ακέραιο τον ρόλο τους, παρέχοντας την ελληνική παιδεία και δίνοντας τα εφόδια στους μαθητές τους, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση. 

Η επιτυχημένη λειτουργία των σχολείων στην Ίμβρο, θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς κωλύματα και τα σχολεία μας να ξεπεράσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία περίοδο.

Τα Ιμβριώπουλα που φωνάζουν «παρών», κάθε πρωί, στο χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία της Ίμβρου, είναι η ψυχή και η συνέχεια της Ελληνικής κοινότητας. Όσο αυτό το «παρών» ακούγεται πιο δυνατά και από πιο πολλά παιδιά, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο..

Ίμβρος και Τένεδος: Δύο νησιά με ιστορία που κρύβει μια «Αιχμηρή Πραγματικότητα» για την Ελλάδα και τον ελληνισμό

Η συνθήκη της Λωζάννης, το 1923 και αφού προηγήθηκε η Μικρασιατική καταστροφή, καθόρισε την τύχη της Ίμβρου και της Τενέδου, με την παραχώρησή τους στην Τουρκία. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 3 χρόνια για να καταστρατηγηθεί η συνθήκη. Δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας καταργήθηκαν και η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας περιορίστηκε. 

Παρόλα αυτά, την περίοδο 1950-1960, οι ελληνικές κοινότητες της Ίμβρου και της Τενέδου γνώρισαν ιδιαίτερη πνευματική και οικονομική άνθηση. 

Μέχρι να έρθει όμως το σκοτεινό 1964 όταν, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στην Κύπρο, το Τουρκικό κράτος έθεσε σε εφαρμογή το διαβόητο «Πρόγραμμα Διάλυσης», με σκοπό τον αφελληνισμό των νησιών. Τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν. Η εύφορη, καλλιεργήσιμη γη των Ελλήνων απαλλοτριώθηκε. Βοσκοτόπια έγιναν δάση. Απαγορεύτηκαν η κτηνοτροφία και η αλιεία. Άρχισε βίαιες εκκενώσεις χωριών και ο εποικισμός. Δημιουργήθηκαν οι ανοιχτές φυλακές βαρυποινιτών οι όποιοι τρομοκρατούσαν τους κατοίκους και λεηλατούσαν. Μέσα σε δέκα χρόνια ο ξεριζωμός των Ιμβρίων και Τενεδίων από τις πατρογονικές τους εστίες είχε επιτευχθεί.

Μετά το 1990, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για τα ταξίδια στην Ίμβρο, χαλάρωσαν. Οι Ίμβριοι άρχισαν να επισκέπτονται, μετά από πολλά χρόνια, την πατρίδα τους, είτε για διακοπές, είτε για επανεγκατάσταση. Αργότερα, η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, οδήγησε σε αλλαγή των κρατικών πολιτικών, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των Ελληνικών κοινοτήτων στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Το 2013, η επαναλειτουργία των σχολείων, 50 χρόνια μετά το κλείσιμο τους, έδωσε ώθηση στην ανάκαμψη της Ελληνικής κοινότητας, αφού είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι Ιμβριώτες να επιστρέφουν σιγά σιγά, να ξαναφτιάχνουν τα σπίτια τους και μαζί με αυτά να χτίζουν μια καινούργια ζωή στον τόπο τους. 

Σήμερα στην Ίμβρο οι μόνιμοι κάτοικοι, ελληνικής καταγωγής, έχουν αυξηθεί σε 600, ενώ στα 10 χρόνια λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός των μαθητριών και των μαθητών αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, η Τένεδος έχει εισέλθει και αυτή στο στάδιο σχεδιασμού της μελλοντικής της προοπτικής, κυρίως λόγω της τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Το Πανιμβριακό Συνέδριο, με τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική»

Η προοπτική του Ελληνισμού στην Ίμβρο και την Τένεδο βρίσκεται τόσο στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όσο και στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα εκμεταλλεύεται τους πλούσιους τοπικούς πόρους των νησιών και θα στηρίζεται στη νέα γενιά των Ιμβρίων και των Τενεδίων.

Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος Ιμβρίων, με τη συνεργασία της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης και με την υποστήριξη όλων των Ιμβριακών και Τενεδιακών φορέων, διοργανώνει, στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το Πανιμβριακό Συνέδριο, με τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική».

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος πρόκειται να κηρύξει την έναρξη των εργασιών, ενώ θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν σε 3 θεματικές ενότητες:

  • 1η θεματική ενότητα: Ίμβρος-Τένεδος: Προβλήματα, λύσεις, προοπτικές.
  • 2η θεματική ενότητα: Απασχόληση, επιχειρηματικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη.
  • 3η θεματική ενότητα: Διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέτοντας στο επίκεντρο τους νέους, την εκπαίδευση και την απασχόληση, ως κινητήριους μοχλούς για την για την τοπική ανάπτυξη, το Συνέδριο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που αφορούν στην ανάκαμψη των ελληνικών κοινοτήτων στα δύο νησιά.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως το Συνέδριο θα αποτελέσει εφαλτήριο μιας μεγάλης προσπάθειας για την αποφασιστική υποστήριξη των ελληνικών μειονοτικών σχολείων και για τη δημιουργία αναπτυξιακών ευκαιριών, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των δύο νησιών.

Ο Σύλλογος Ιμβρίων

Ο Σύλλογος Ιμβρίων ιδρύθηκε το 1945, από Ίμβριους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος, ο οποίος σήμερα αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη, έχει ηγηθεί της διεθνοποίησης του Ιμβριακού Ζητήματος, ενώ έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του διαλόγου με τις τουρκικές αρχές και την τουρκική κοινωνία των πολιτών, στο άνοιγμα των ελληνικών σχολείων και την επανεγκατάσταση οικογενειών στο νησί. 

Όραμα του Συλλόγου, όπως και όλων των Ιμβριακών Σωματείων, είναι η ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού, η επιστροφή και η δημιουργική παρουσία των Ιμβρίων στην πατρίδα τους και η προστασία της ιδιαίτερης ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Εντυπωσιακή παρουσίαση της φανέλας του Ολυμπιακού Βόλου (video)

Παρουσίαση φανελών του Ολυμπιακού Βόλου για τη νέα αγωνιστική...

Στη Φλώρινα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Εργάτη»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη...

ΗΠΑ: Οι αρχές κατηγορούν κολοσσούς της κοινωνικής δικτύωσης για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

Η FTC κατηγορεί κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Cinobo Όπερα γίνεται η μόνη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας που είναι προσβάσιμη με αμαξίδιο

Το Maria με την Αντζελίνα Τζολί, η καινούργια ταινία του Αλμοδόβαρ, το ταραχώδες Kneecap, το Joker 2 και όλες οι πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς...

«Η θυσία του Ιεφθάε»: Το αριστούργημα  του Καισάριου Δαπόντε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια ομάδα επίλεκτων ερμηνευτών παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Καισάριου Δαπόντε «Η θυσία του Ιεφθάε» (1748). Μέσα από την πρόφαση...

Outta Climate Festival: Μηδενίζουμε τις τροχαίες συγκρούσεις με σύμμαχο την τέχνη

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2023 στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus και χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου προσπαθεί να...

Eurovision 2025: Το κοινό θα αποφασίσει για το τραγούδι που θα σταλεί στην Ελβετία

Στο κοινό επιστρέφει η διαδικασία της επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2025 στη Βασιλεία της Ελβετίας.Όπως ανακοίνωσε η διευθύνουσα...

«Η δική μας ΕΡΤ»: Η παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού προγράμματος της νέας τηλεοπτικής σεζόν

Το ανανεωμένο της πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική σεζόν παρουσίασε η ΕΡΤ, σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών. Το «παρών» έδωσαν στελέχη και εργαζόμενοι της δημόσιας...

Πέθανε ο φωτογράφος Πλάτων Μάξιμος Μαυρόπουλος

Πέθανε ο φωτογράφος και περιηγητής Πλάτων Μάξιμος Μαυρόπουλος. Είχε την επαγγελματική ιδιότητα του χημικού αλλά ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια.Όπως...

Οι Coldplay δωρίζουν μέρος των εσόδων από συναυλίες τους για την ενίσχυση μικρών συναυλιακών χώρων

Οι Coldplay πρόκειται να δωρίσουν το 10% των εσόδων τους από τις συναυλίες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025 στο Λονδίνο και το Χαλ...

“Mε τα μάτια ανοικτά” 2024 – Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Για 9η συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνει την μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ “Με Τα Μάτια Ανοιχτά” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις...

«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου

Κυκλοφορεί εδώ και Λίγο καιρό το βιβλίο «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», ενώ ήδη πραγματοποίησε μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων βιβλιοπαρουσίασης στην Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται...

Μάρθα Καραγιάννη – 18 Σεπτεμβρίου 2022 (Video)

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 έφυγε από τη ζωή η Μάρθα Καραγιάννη. Η δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε το 1939 στο Κερατσίνι. Ξεκίνησε μαθήματα χορού στα οκτώ...