- Ο κρατήρας Batagaika στη Σιβηρία τριπλασιάστηκε από το 1991 έως το 2018.
- Ο κρατήρας αυτός συνδέεται με την κλιματική αλλαγή λόγω του λιώσιμου του μόνιμου παγετού.
- Ο όγκος της καταβόθρας αυξάνεται κάθε χρόνο και εκπέμπει μεγάλες ποσότητες άνθρακα.
- Η επιστημονική μελέτη του κρατήρα μπορεί να παράσχει πληροφορίες για παρόμοιους σχηματισμούς στην Αρκτική.
- Ο ρυθμός υποβάθμισης του μόνιμου παγετού είναι ανησυχητικά γρήγορος.
- Ο γεωφυσικός Roger Michaelides αναφέρει ότι ο κρατήρας Batagaika είναι υπενθύμιση των επερχόμενων αλλαγών.
Η καταβόθρα ήταν αρχικά μικρή, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μεγάλωσε σε τέτοιο μέγεθος που είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα. Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την ταχεία επέκταση της ρωγμής. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το μέγεθος της καταβόθρας τριπλασιάστηκε μεταξύ 1991 και 2018.
Ο κρατήρας Batagaika είναι βρίσκεται στην περιοχή της οροσειράς Chersky της Σιβηρίας, που αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη καταβόθρα στη Γη. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μυστικές δορυφορικές εικόνες από τη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή, ήταν απλώς μια μικρή ρωγμή, η οποία άλλαξε με τον καιρό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο λιώσιμο του μόνιμου παγετού και στην ταχεία θέρμανση της Αρκτικής, συνδέοντας το με τί άλλο…με την κλιματική αλλαγή!
Ο Ρότζερ Μιχαηλίδης, γεωφυσικός από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, παραδέχτηκε ότι ο κρατήρας Batagaika γνωστός ως η «διασημότητα του μόνιμου παγετού» είναι μια σημαντική υπενθύμιση των επερχόμενων αλλαγών.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geomorphology χρησιμοποίησε δεδομένα από δορυφόρους και drones για την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων της καταβόθρας και τον υπολογισμό του ρυθμού επέκτασής της. Αποδείχθηκε ότι ο όγκος της καταβόθρας αυξάνεται κάθε χρόνο κατά περίπου 35 εκατομμύρια κυβικά πόδια, που προσεγγίζει τον όγκο των 14 Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας. Επιπλέον, η μεγα-καταβόθρα εκπέμπει περίπου 4.500 έως 5.500 τόνους άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές από την οικιακή χρήση ενέργειας σε 1.700 έως 2.100 αμερικανικά νοικοκυριά.
Ο Alexander Kizyakov, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Lomonosov State University της Μόσχας, τονίζει την ταχύτητα με την οποία προχωρά η υποβάθμιση του μόνιμου παγετού.
Ο Ρότζερ Μιχαηλίδης πιστεύει ότι η μελέτη του κρατήρα Μπαταγκάικα μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς θα εξελιχθεί και να παράσχουμε πληροφορίες για παρόμοιους σχηματισμούς στην Αρκτική.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
photo: pixabay