Πώς και από ποιον δημιουργήθηκε το Μαντείο των Δελφών;

Η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών συνδέεται με μύθους των θεών και ηρώων, αποκαλύπτοντας το θρησκευτικό του μέλλον στην αρχαία Ελλάδα.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την προέλευση και τη δημιουργία του Μαντείου των Δελφών, το οποίο θεωρείται το κέντρο του κόσμου στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο στους Δελφούς, σημείο συνάντησης δύο αετών.

Ο Απόλλων, αφού σκότωσε τον δράκοντα Πύθωνα, εγκαθίδρυσε το μαντείο και ανέθεσε την προφητεία στην Πυθία. Πολλοί μύθοι περιβάλλουν την ίδρυση του μαντείου, με αναφορές σε θεότητες όπως η Γη και η Θέμις, και η ιστορία του έχει διασωθεί μέσα από αρχαία κείμενα και τραγωδίες.

Το Μαντείο εξελίχθηκε σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, με πλούσια παράδοση και εορτές.

Πιο αναλυτικά:

Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί, όταν ο Δίας τούς έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Σ’ αυτό το σημείο ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο και οι Δελφοί έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε κόσμου ως ο ομφαλός της Γης, το κέντρο του κόσμου.

«Δέλφις» σημαίνει στ’ αρχαία ελληνικά «Δελφίνι» και γι’ αυτό οι Δελφοί ονομάστηκαν έτσι, προς τιμήν του δελφινιού – και αυτό γιατί αυτήν τη μορφή πήρε ο Απόλλων κατά το ταξίδι της επιστροφής του, οδηγώντας το καράβι με τους Κρήτες ναυτικούς, με σκοπό να μείνουν στους Δελφούς για να χτίσουν το ιερό του και να γίνουν οι ιερείς του.

Με την επιστροφή του, ο Απόλλων στέφθηκε επισήμως προστάτης και άρχοντας των Δελφών. Στο σημείο που έγινε η σφαγή του Πύθωνα, τοποθετήθηκε ο ομφαλός βράχος.

Ο «ομφαλός» σημαίνει «κέντρο της γης» και εκεί ήταν το Ιερό Μαντείο των Δελφών.

Το πώς και από ποιον δημιουργήθηκε αρχικά το Μαντείο δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αφού πολλοί μελετητές θεωρούν ότι η δράση του ανάγεται στην προκατακλυσμιαία εποχή, γεγονός που ενισχύεται και από τις διάφορες θεότητες που το προστάτευαν στο διάβα της ιστορίας: η Γη, στη συνέχεια η Θέμις, έπειτα ο Απόλλων και ο Διόνυσος.

Καθώς η ιστορία άπλωνε περίτεχνα το πέπλο της πάνω από το Μαντείο των Δελφών, δημιουργήθηκαν διάφοροι μύθοι που εξιστορούσαν τις απαρχές του.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως και ακατόρθωτο για τον ιστορικό ερευνητή να διαπιστώσει αν υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτές τις διηγήσεις, καθώς και να τις αποκωδικοποιήσει.

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους δημιουργίας του Μαντείου, ο οποίος διασώθηκε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, μιλάει για έναν βοσκό, ο οποίος καθώς έβοσκε το κοπάδι του στην περιοχή διαπίστωσε ότι από ένα άνοιγμα, δίπλα στις Φαιδριάδες πέτρες, έβγαιναν διάφορες αναθυμιάσεις.

Παρατήρησε μάλιστα ότι τα ζώα που πλησίαζαν στο άνοιγμα αποκτούσαν μια πολύ περίεργη συμπεριφορά.

Πλησιάζοντας, λοιπόν, και ο ίδιος στο χάσμα για να δει τι συμβαίνει, άρχισε να λέει διάφορα ακατάληπτα πράγματα, πέφτοντας σε έκσταση – λόγια τα οποία εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι προέλεγαν τα μελλούμενα.

Από τότε εγκαταστάθηκε στο σημείο εκείνο μια ιέρεια, η Πυθία, και άρχισε να λειτουργεί το Μαντείο.

Ένας άλλος μύθος θέλει τον ήρωα Παρνασσό, το όνομα του οποίου δόθηκε στο ομώνυμο βουνό, ν’ ανακαλύπτει σ’ εκείνη την περιοχή την οιωνοσκοπία, μαντεύοντας από τον τρόπο που πετούσαν τα πουλιά.

Στην Ομηρική Οδύσσεια, στη Ραψωδία Θ, γίνεται αναφορά στο Μαντείο των Δελφών, χωρίς όμως να δίνονται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο ίδρυσής του.

Επιπλέον πληροφορίες παίρνουμε από άλλα τρία κείμενα: τον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα και τις τραγωδίες Ευμενίδες του Αισχύλου και Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη.

Σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο εις Απόλλωνα Πύθιον, ο Απόλλων έχτισε τον πρώτο του ναό στους Δελφούς, αφού σκότωσε πρώτα τον δράκοντα με μορφή φιδιού Πύθωνα, από το όνομα του οποίου φαίνεται να προήλθαν μετέπειτα και τα ονόματα Πυθώ, Πυθία, Πύθιος κ.λπ.

Θέλοντας ο θεός να εξαγνίσει τον χώρο από τη παρουσία του θηρίου, έφερε εκεί το ιερό του δέντρο, τη δάφνη, με την οποία έχτισε μάλιστα και τον πρώτο του ναό.

Στο μέρος αυτό χρησμοδοτούσε ο Απόλλων διά στόματος της Πυθίας, η οποία καθόταν πάνω σ’ ένα γήινο χάσμα από το οποίο έβγαιναν αναθυμιάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ύμνο, οι πρώτοι ιερείς του ναού ήταν Κρήτες, τους οποίους έσωσε ο ίδιος ο θεός με τη μορφή δελφινιού, μεταφέροντάς τους στην πλάτη του σ’ εκείνη την περιοχή.

Σε ερώτησή τους προς τον θεό πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτόν τον τόπο εκείνοι που ήταν συνηθισμένοι να ζουν κοντά στη θάλασσα, ο θεός τους απάντησε ότι θα ζήσουν από τις προσφορές των πιστών.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι οι Κρήτες έφεραν στον τόπο τη λατρεία του Απόλλωνα Δελφίνιου και μάλλον από αυτούς ονομάστηκε το μέρος Δελφοί.

Ο μύθος αυτός επιβίωσε σε διάφορες εορταστικές αναπαραστάσεις που λάμβαναν χώρα στους Δελφούς, με αποκορύφωμα τα Πύθια, τα οποία περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και αθλητικούς αγώνες και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Στην τραγωδία Ευμενίδες, ο Αισχύλος μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή.

Η πρώτη προφήτισσα στους Δελφούς ήταν η θεά Γη, την οποία διαδέχθηκε η κόρη της, Θέμις. Στη συνέχεια, ήρθε η Τιτάνιδα Φοίβη, κόρη επίσης της Γης, και έπειτα ήρθε ο Απόλλων, ο οποίος προφανώς και ονομάστηκε Φοίβος από τη Φοίβη.

Στον μύθο του Αισχύλου, ο Απόλλων φαίνεται να ήρθε από τη Δήλο και να εγκαταστάθηκε στον τόπο χωρίς να χρειαστεί να φονεύσει τον Πύθωνα.

Στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, αναφέρεται ότι ο Απόλλων, ενώ ήταν ακόμα βρέφος, έφτασε μαζί με τη μητέρα του, Λητώ, από τη Δήλο στον Παρνασσό κι εκεί κατέλαβε το μαντείο, αφού πρώτα σκότωσε το τεράστιο τέρας που το φύλαγε.

Η Γη όμως θύμωσε, γιατί με αυτό τον τρόπο εκδιώχθηκε βίαια από το μαντείο η κόρη της, η Θέμις, κι άρχισε να στέλνει προφητικά όνειρα στους ανθρώπους, με σκοπό ν’ αποδυναμώσει τη δύναμη του θεού Απόλλωνα.

Το πρόβλημα επιλύθηκε τελικά με παρέμβαση του Δία, ο οποίος πήρε το μέρος του Απόλλωνα, δίνοντάς του την εξουσία.

Διαπιστώνουμε μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι υπήρχαν διάφοροι μύθοι σχετικά με το από ποιον και κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησε να λειτουργεί το Δελφικό Μαντείο, το όποιο με τον καιρό εξελίχθηκε σε θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Το σημείο της αρχαίας Αθήνας που άλλαξε την ιστορία του κόσμου

Η αρχαία αγορά της Αθήνας υπήρξε ο πυρήνας της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας, όπου σημαντικές ιδέες διαμορφώθηκαν και διαδόθηκαν από μεγάλους στοχαστές όπως ο...

Πόσοι από τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας είναι τελικά αλήθεια;

Το άρθρο εξετάζει την αλήθεια πίσω από τους αρχαίους μύθους της Ελλάδας, αναφέροντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν ιστορική βάση. Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι...

Η ιστορία του διωγμού του Πυθαγόρα

Το άρθρο αναφέρεται στον διωγμό του Πυθαγόρα και των μαθητών του, ο οποίος προήλθε από τις συκοφαντίες δύο δημαγωγών, του Κύλωνα και του Νίνωνα....

Το κουτσομπολιό ως «όπλο» των αδύναμων στην Αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο εξετάζει τον ρόλο του κουτσομπολιού ως μέσο εκδίκησης και κοινωνικής επιρροής στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Παρουσιάζει...

Εντυπωσιακό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει» η Αρχαία Ελλάδα

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε η σελίδα acknowledge.ai παρουσιάζει την Αρχαία Ελλάδα σε ένα εναλλακτικό μέλλον, συνδυάζοντας κλασικά στοιχεία του πολιτισμού με σύγχρονα τεχνολογικά...

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Ο χαμένος αστρονομικός χάρτης του Ίππαρχου ήταν κρυμμένος...

Στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ανακαλύφθηκε ένα τμήμα του χαμένου αστρονομικού χάρτη του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ίππαρχου, που θεωρείται η πρώτη πλήρης χαρτογράφηση...

Η αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία που βρίσκεται κάτω από το νερό (φωτό)

Στην ανατολική Τουρκία υπάρχουν τα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, βυθισμένης κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.Ονομάζεται Σελεύκεια η επί του...

Αυτή είναι η ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, ο αγαπημένος ήρωας της ομώνυμης ταινίας, έχει πραγματική βάση, καθώς εμπνεύστηκε από τον Ρώσο παλαιστή Μορίς Τιλέτ, γνωστός και ως «Γάλλος Άγγελος»....

Το μυστήριο με τις περικεφαλαίες στην Αρχαία Ολυμπία που εντυπωσιάζει τους επιστήμονες (φωτό)

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε η αρχαιολόγος Τίτσια Βέρβερ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς αποκαλύπτει έναν εντυπωσιακό...

«Δωδεκάεδρο του Νόρτον»: Το αρχαίο «μυστηριώδες» αντικείμενο που αποτελεί «αίνιγμα» για τους ερευνητές

Το «Δωδεκάεδρο του Νόρτον» είναι ένα αρχαίο και μυστηριώδες αντικείμενο που ανακαλύφθηκε το 2023 από ερασιτέχνες αρχαιολόγους στο χωριό Norton Disney της ανατολικής Αγγλίας....

Αίγυπτος: Aνακαλύφθηκε τεράστιος τάφος 3.600 ετών άγνωστου Φαραώ στην Άβυδο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Άβυδο της Αιγύπτου έναν τεράστιο τάφο ηλικίας 3.600 ετών, ανήκοντα σε άγνωστο Φαραώ. Ο τάφος, που βρίσκεται 23 μέτρα κάτω από...

Ο Έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ανθρώπων και έγινε θρύλος –...

Το άρθρο αναφέρεται στον Έλληνα πιλότο Σήφη Μιγάδη, ο οποίος το 1978 κατάφερε να σώσει 418 ανθρώπους από βέβαιο θάνατο κατά τη διάρκεια της...

Τι απέγιναν όσοι γλίτωσαν από τη μανία του Βεζούβιου;

Το άρθρο εξετάζει την τύχη των επιζώντων της καταστροφής που προκάλεσε η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η οποία σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στις...

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις: «Η υπόγεια πόλη στην Γκίζα κατασκευάστηκε πριν από… 38.000 χρόνια»!

Νέες αποκαλύψεις από Ιταλούς ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει μια τεράστια υπόγεια πόλη κάτω από την πυραμίδα Khafre στην Γκίζα, η οποία φέρεται να...

Αυτές είναι οι δέκα μεγαλύτερες προδοσίες στην ιστορία της Ανθρωπότητας

Το άρθρο αναλύει τις δέκα μεγαλύτερες προδοσίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, ξεκινώντας από την προδοσία του Εφιάλτη στις Θερμοπύλες και φτάνοντας μέχρι τον Robert...

Δημήτρης Βακρινός: Ο Έλληνας serial killer – Ο ταξιτζής που σκότωνε όποιον νόμιζε ότι τον αδικούσε

Ο Δημήτρης Βακρινός, γνωστός ως ο πρώτος serial killer της Ελλάδας, διέπραξε έξι δολοφονίες και έξι σοβαρούς τραυματισμούς μεταξύ 1995 και 1997, επιλέγοντας τα...

Ανακαλύφθηκε τεράστιο μυστηριώδες πυραμιδοειδές κτίσμα ηλικίας 2.200 ετών στην έρημο της Ιουδαίας (φώτο)

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IAA) και το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη συμμετοχή εθελοντών, ανακάλυψαν ένα τεράστιο, μυστηριώδες πυραμιδοειδές οικοδόμημα ηλικίας 2.200 ετών,...

Hs-126: Tο γερμανικό ελαφρύ βομβαρδιστικό της ΕΒΑ

Το Henschel Hs 126 ήταν ένα γερμανικό ελαφρύ βομβαρδιστικό και αεροσκάφος παρατήρησης, που παραγγέλθηκε από την Ελλάδα πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθηνά Ωνάση: Σοκαριστικά αγνώριστη σε βραδινή εμφάνισή της 18 μέρες πριν

Η Αθηνά Ωνάση, η εγγονή του διάσημου Αριστοτέλη Ωνάση,...

Εντυπωσιακό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει» η...

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε η σελίδα acknowledge.ai παρουσιάζει...

Μουρατίδης για Μάστορα: «Κάθε βράδυ είναι λιώμα, λιώμα!»

Ο Νίκος Μουρατίδης σε συνέντευξή του στον Ηλία Ψινάκη...

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...