Η μυστική διδασκαλία του Πλάτωνα

Η μυστική διδασκαλία του Πλάτωνα αναλύει τη σύνθεση σωματικής και πνευματικής αγωγής για την ολική ανάπτυξη των νέων και των πολιτών.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Πλάτωνας, γεννημένος στην Αθήνα, προώθησε τη σημασία της φυσικής αγωγής και της πνευματικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι η σωστή εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη γυμναστική όσο και τη μουσική. Πίστευε ότι η ψυχή ανήκει σε έναν αιώνιο κόσμο, ενώ το σώμα είναι φθαρτό, και γι’ αυτό η καλλιέργεια και των δύο είναι απαραίτητη για την επίτευξη της δικαιοσύνης και της αρμονίας στην κοινωνία.

Ο Πλάτωνας προέβαλε την ανάγκη για σωματική άσκηση από την παιδική ηλικία και υποστήριξε την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, προτείνοντας ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση και τη διοίκηση. Η φιλοσοφία του ενσωματώνει την ιδέα ότι η υγιής σωματική κατάσταση είναι προϋπόθεση για την πνευματική ευημερία, προτρέποντας τους πολίτες να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση για να είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν την πατρίδα τους.

Πιο αναλυτικά:

Ο Πλάτωνας γεννήθηκε στην Αθήνα από αριστοκρατική οικογένεια, το δε πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής.

Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μαθητής του Κρατύλου. Μετά τη γνωριμία του με το Σωκράτη έγινε μαθητής του και παρέμεινε δίπλα του μέχρι το θάνατο του δασκάλου του.

Οι θέσεις του για τη φυσική αγωγή και το ρόλο της στην κοινωνία της εποχής του είναι τόσο σημαντικές, που ακόμη και σήμερα μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, ώστε να αντιληφθούμε τη σχέση μεταξύ του σώματος και του πνεύματος, καθώς και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Ο Πλάτωνας – όπως και οι Πυθαγόρειοι – πίστευε ότι η ψυχή-πνεύμα του ανθρώπου ανήκει στο θείο και αιώνιο κόσμο, απ’ όπου και προήλθε, σε αντίθεση με το φυσικό σώμα, που ανήκει στη φθαρτή γη. Έτσι ο Πλάτωνας κάνει τον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ πνεύματος και ύλης, χωρίς όμως να απαξιώνει το σώμα στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία και πιστεύει ότι από μικρή ηλικία θα πρέπει να καλλιεργείται και να συμβαδίζει με την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Κατ’ αυτόν είναι σημαντικό να συμβαδίζει η πνευματική με τη σωματική ωριμότητα και μέσα από τη σωστή διαπαιδαγώγηση και των δύο επιπέδων να φτάνει ο πολίτης στην κατάκτηση του καλού και αγαθού. Ο ανώτατος όμως σκοπός της παιδείας είναι να καταστήσει τον άνθρωπο έτοιμο να συμμετέχει στα κοινά και να μπορεί να εξουσιάζει τον εαυτό του και τους άλλους, πάντοτε με άξονα τη δικαιοσύνη.

Δύο είναι οι τρόποι για την επίτευξη της γενικότερης αγωγής: η καλλιέργεια του σώματος μέσω της γυμναστικής και η καλλιέργεια της ψυχής μέσω της μουσικής. Με τον όρο μουσική ο Πλάτωνας δεν εννοεί απλά την εκμάθηση κάποιου οργάνου αλλά τη γενικότερη καλλιέργεια της ψυχής. Ως γυμναστική εννοεί την αρμονική ανάπτυξη του σώματος, καθώς και της κινητικής πείρας, οι οποίες είναι απαραίτητες, για να μπορεί ο πολίτης ν’ αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και τις αντιξοότητες της ζωής.

Στη μουσική δίνει μια προτεραιότητα, εφόσον ασχολείται με τα ανώτερα στοιχεία του ανθρώπου. Η φυσική αγωγή είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας και την επίτευξη της φυσικής αρμονίας, που με τη σειρά τους βοηθούν στην υγεία της ψυχής. Σε καμία περίπτωση ο Πλάτωνας δεν υποστήριξε την περιφρόνηση προς το σώμα ούτε την ασκητική φυγή από τον κόσμο, στον οποίο έδινε μεγάλη αξία ως ομοίωμα του αθάνατου, αρχετυπικού και ιδεατού κόσμου.

Η καλλιέργεια και η υγεία του πνεύματος θα έπρεπε να είναι ο κύριος στόχος κάθε πολίτη. Πώς όμως θα μπορούσε να κατοικεί ένα υγιές και δυνατό πνεύμα μέσα σ’ ένα άρρωστο και αδύναμο σώμα; Απαραίτητη λοιπόν ήταν η άσκηση και η γύμναση του σώματος, ώστε να επιτευχθεί ένας ιδανικός φορέας, για να φιλοξενήσει ένα ανάλογα δυνατό πνεύμα, το οποίο και θεωρούσε μεταφορικά ότι βρισκόταν φυλακισμένο μέσα στο σώμα. Καθήκον λοιπόν κάθε ηγέτη και κάθε κοινωνίας είναι να μεριμνά – θεσπίζοντας ακόμη και νόμους – για τη σωστή αγωγή και μέσα από αυτό τη φυσική αγωγή των νέων.

Ξεκινώντας από τις έγκυες γυναίκες, συνιστούσε και σ’ αυτές την άσκηση, το χορό και το τραγούδι, έτσι, ώστε να φέρουν στον κόσμο δυνατά και υγιή παιδιά. Από τη βρεφική ηλικία, αγόρια και κορίτσια θα έπρεπε να μάθουν να χορεύουν, να τραγουδούν και να γυμνάζονται αναπτύσσοντας τις φυσικές τους ικανότητες και δεξιότητες κι ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας με την ίδια δεξιότητα αμφίπλευρα χέρια και πόδια.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα έπρεπε να παίρνουν μια πιο σφαιρική παιδεία δίπλα σε εξειδικευμένους δασκάλους χωρίς διακρίσεις φύλου και έχοντας ως γνώμονα τη σταδιακή και με μέθοδο επιβάρυνση, ανάλογα με τις ανατομικές και φυσιολογικές ανάγκες τους αποφεύγοντας τη μονομερή επιβάρυνση του σώματος, καθώς και κάθε πιθανή υπερβολή.

Ο Πλάτωνας έβλεπε με μεγάλη ανησυχία τους συμπολίτες του να παραμελούν την άσκηση του σώματός τους, καθώς και κάθε είδους φυσική αγωγή καθιστώντας έτσι τα σώματά τους δύσμορφα και δύσχρηστα. Έτσι υποστήριζε ότι «κανένας πολίτης δεν είχε δικαίωμα να παραμελεί τη φυσική του αγωγή ενώ ήταν καθήκον του να βρίσκεται πάντα σε άριστη φυσική κατάσταση, έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αν αυτό χρειαστεί».

Έλεγε επίσης ότι είναι ντροπή και άδικο για τον ίδιο τον πολίτη να γεράσει, χωρίς ποτέ να κατορθώσει να δει την ομορφιά και τη δύναμη του σώματός του. Τόνιζε ακόμη ότι ένα καλογυμνασμένο σώμα βοηθά την ψυχή να ανταποκριθεί καλύτερα και στα δικά της σημαντικότερα καθήκοντα, καθώς και να αποκτήσει φρόνηση και εγκράτεια, που είναι απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μην ξεφεύγει ο πολίτης από το μέτρο. Ανέφερε ακόμη στα έργα του ότι αυτός που μπορούσε να αντεπεξέλθει σε επίπονες σωματικές δοκιμασίες, θα είχε το απαιτούμενο θάρρος, για να κάνει το ίδιο και στις πνευματικές δοκιμασίες.

Ο παιδοτρίβης ή γυμναστής πρέπει να έχει ως κύριο μέλημα και καθήκον του τη δημιουργία, ωραίων και υγιών σωμάτων. Γι’ αυτό κι έπρεπε να έχει τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις για την εποχή του, καθώς και να συνεργάζεται με τους γιατρούς, για την επίλυση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Ένα παραμελημένο και αγύμναστο σώμα μπορεί να παρουσιάσει δύο ανεπιθύμητες παρενέργειες: τη δυσμορφία ή ασχήμια και την αρρώστια. Η πρώτη θεραπεύεται με την άσκηση ενώ η δεύτερη με τη γυμναστική. Ακόμη κάνει διάκριση ανάμεσα στην υπερβολική και ασύμμετρη άσκηση, η οποία γίνεται αυτοσκοπός και στόχος του ανθρώπου και δεν τον βοηθά ούτε σωματικά αλλά ούτε και πνευματικά. Σωματικά, η υπερβολική άσκηση κάνει το άτομο νυσταλέο και χωρίς ενδιαφέροντα για τα κοινά, αφού δίνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του στη γυμναστική στερώντας τον εαυτό του από τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Ο Πλάτωνας ήταν ενάντιος στον επαγγελματικό αθλητισμό. Υποστήριζε ότι οι επαγγελματίες αθλητές δεν μπορούν να είναι ουσιαστικά χρήσιμοι σε μια μάχη ούτε κατ’ επέκταση στην πόλη, λόγω του είδους της ζωής που έκαναν και του δύστροπου χαρακτήρα που ανέπτυσσαν εξαιτίας της μονόπλευρης δραστηριότητάς τους. Η πρόοδος και η σωτηρία της πόλης μπορούν να προέλθουν μόνο από αυτούς οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί στη μουσική και στη γυμναστική σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πραγματώνουν την αρμονική ανάπτυξη και την καλλιέργεια της ψυχής και του σώματος.

Ο ίδιος ο φιλόσοφος συνιστά όλα τα αγωνίσματα, ενώ από τα λεγόμενα βαριά προτιμούσε περισσότερο την πάλη. Ο ίδιος είχε λάβει μέρος στα Ίσθμια ως αθλητής. Συνιστούσε την αποφυγή των αγωνισμάτων που προκαλούσαν τραυματισμούς ενώ παράλληλα πρότεινε και αλλαγές στους κανονισμούς διεξαγωγής των αγώνων, έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχτισε τη φιλοσοφική του σχολή δίπλα στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου Ακαδημία.

Μεγάλη σημασία δίνει ο Πλάτωνας και στους χορούς, τους οποίους χωρίζει σε πολεμικούς και ειρηνικούς. Από τους ειρηνικούς προτρέπει να ασχοληθούν οι νέοι με τους σοβαρούς, οι οποίοι μπορούν να αποτελούν μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των θεών και να τελούνται με σεβασμό, κομψότητα και χάρη. Θεωρεί όμως ότι πρέπει να υφίστανται και οι χοροί αμφίβολης σπουδαιότητας, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ξεχωρίζουν και να επιλέγουν ανάμεσα στο σοβαρό και στο γελοίο. Καθήκον των πολιτών είναι να ασχολούνται με σοβαρά πράγματα και σοβαρές ασχολίες.

Ο Πλάτωνας είναι υπέρ του αθλητικού συναγωνισμού, όταν αυτός συμβαδίζει με τη σωματική και πνευματική ωριμότητα. Αντιτίθεται στον υπερβολικό ανταγωνισμό, ο οποίος δεν προάγει ούτε την υγεία ούτε το πνεύμα του αθλητή, αφού ο αυτοσκοπός είναι η νίκη κι όχι η αγωγή.

Πολύ σημαντική είναι εξάλλου και η θέση του για το γυναικείο αθλητισμό, καθώς και για τη θέση της γυναίκας στην εποχή του. Πιστεύει ότι η γυναίκα μπορεί και πρέπει να ασχολείται με τη φυσική αγωγή, όπως και με τα κοινά, καθώς και με την ίδια τη διοίκηση της πόλης. Άνδρες και γυναίκες είναι ισάξιοι και ως τέτοιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη γνώση, στην άθληση, στη φύλαξη και στη διοίκηση της πόλης. Μέσα από τη διαδικασία της άθλησης, ο Πλάτωνας, απελευθερώνει το σώμα της γυναίκας και την εξισώνει με τον άνδρα, αφού δέχεται να μπορούν να αγωνίζονται γυμνές.

Ο φιλόσοφος προχωράει ακόμη πιο πέρα λέγοντας ότι οι γυναίκες που θ’ αθλούνται έτσι μαζί με τους άνδρες, θα εκπαιδεύονται ως αυριανοί φύλακες και θα μπορούν να επιλέγουν τους συντρόφους τους ως ίσες, οδηγούμενες μέσα από τον αθλητισμό στην ολοκληρωτική απελευθέρωσή τους. Ας μην ξεχνάμε ποια ήταν η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή και ποιες οι αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται ούτε καν ως θεατές.

Για την εποχή του ο Πλάτωνας ήταν τόσο ανατρεπτικός και επαναστάτης όσο και για μας σήμερα. Πίστευε πως θα έπρεπε να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση, η οποία καθιστούσε τις γυναίκες ανενεργές και διακοσμητικές, να ελευθερωθούν οι αγώνες και να κυριαρχεί η άμιλλα, η νίκη, η δράση και η τάξη μέσα στα στάδια, τις παλαίστρες και τα γυμνάσια.

Ως τελικό συμπέρασμα, λοιπόν, ο Πλάτων μάς υποδεικνύει το πάντρεμα της μουσικής με τη γυμναστική, την οποία ως φυσική αγωγή τη θεωρεί πολύ σημαντική και απαραίτητη για τη σωστή και αρμονική ανάπτυξη των νέων, καθώς και για την πνευματική και εσωτερική τους ολοκλήρωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει το πρωτάθλημα από την επόμενη αγωνιστική

Νίκος Ανδρουλάκης από ΗΠΑ: Έχουμε χρέος να εργαστούμε για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού

Οι ΗΠΑ «δεν θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία» απαντά ο πρωθυπουργός του νησιού στον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Φώτης Ιωαννίδης τα έκανε όλα στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Σκόραρε, τσακώθηκε και αποβλήθηκε

Αγία Βαρβάρα: Σήκωσαν καγκελόπορτα 450 κιλών και έκλεψαν μηχανή – Βίντεο ντοκουμέντο

Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ σε ενέργεια και άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης – «Στα σκαριά μεγάλη συμφωνία»

Βαθμολογία Super League: Δεν χάνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, μάχη για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ για τη δεύτερη θέση

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 4-2: Εμφάνιση πρωταθλητή για τους Πειραιώτες σε θεαματικό ντέρμπι στα πλέι οφ της Super League

Μελίνα Νικολαΐδη: Η Δέσποινα Βανδή την επισκέφτηκε στο Λονδίνο

Ματίας Αλμέιδα: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, αν δεν προχωράει με εμένα, δεν θα είμαι χρήσιμος»

00:00 / 00:00

Η μοχθηρή αυτοκράτειρα της δυναστείας Ζου που σκότωσε 3.000 οικογένειες που δεν την...

Η Wu Zutian, ξεκινώντας ως βασιλική παλλακίδα, κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία της Κίνας, ανακηρύσσοντας τον εαυτό της αυτοκράτειρα σε ηλικία 63 ετών. Μετά...

Αυτά είναι τα δέκα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα της αρχαιότητας, πολλά από τα οποία είτε έχουν εξαφανιστεί λόγω της βαρβαρότητάς τους...

Τι σημαίνει η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»; – Από πού προέρχεται;

Η φράση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» προέρχεται από τον Ρωμαίο σατιρικό ποιητή Ιούλιο Ιουβενάλη και σημαίνει ότι η σωματική υγεία συμβάλλει στην ψυχική...

Κράκεν: Το μυθικό τέρας των θαλασσών που σκορπούσε τον τρόμο στους ναυτικούς

Το άρθρο αναφέρεται στο Κράκεν, ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας, που περιγράφεται ως ένα τεράστιο χταπόδι με πλοκάμια και μάτια τόσο φωτεινά...

Η serial killer που σκότωνε παρθένες και λουζόταν με το αίμα τους – Έμεινε στην ιστορία ως «η Κόμισσα του αίματος»

Η Elizabeth Báthory, γνωστή ως η "Κόμισσα του Αίματος", θεωρείται από πολλούς ως η πιο διαβόητη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία, εμπνέοντας ακόμα...

Έτσι ήταν τα πρόσωπα των αρχαίων Ελλήνων

Το άρθρο εξετάζει την αναπαράσταση των προσώπων των αρχαίων Ελλήνων με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αναρωτιέται πώς θα έμοιαζαν σήμερα προσωπικότητες όπως ο Σωκράτης...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει η φράση «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»; Γιατί την λέμε και από πού προέρχεται;Την χρησιμοποιούμε για κάποιον που μιλάει...

Ο μυστηριώδης υπόγειος «ναός» που χτίστηκε με εκατομμύρια… όστρακα! – Πού βρίσκεται

Το 1835, κοντά στο Margate της Αγγλίας, ανακαλύφθηκε τυχαία ένας υπόγειος χώρος στολισμένος με εκατομμύρια όστρακα. Ο χώρος, που παραμένει μυστήριο, θεωρήθηκε από κάποιους ως...

Πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες: Το εργαλείο που βοήθησε τους αρχαίους Αιγύπτιους

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης, αξιοποιώντας κοντινές πηγές νερού, για την κατασκευή των πυραμίδων,...

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι άνδρες άρχισαν να ξυρίζουν τα γένια τους;

Το ξύρισμα των ανδρικών γενιών είναι μια πρακτική που χρονολογείται από την εποχή των σπηλαίων και έχει εξελιχθεί μέσα από την ιστορία, επηρεασμένη από...

Όμηρος: Αυτός είναι ο χρησμός της Πυθίας που δεν κατάφερε να λύσει και...

Ο μεγαλύτερος επικός ποιητής των Ελλήνων πέθανε επειδή παράκουσε έναν χρησμό της Πυθίας.Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Όμηρος επισκέφτηκε το μαντείο των Δελφών...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο!...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Λυκάωνα και θεωρείται...

Βαζελίνη, Coca Cola, Listerine: Οι άγνωστες χρήσεις προϊόντων που όλοι έχουμε στο σπίτι

Το άρθρο εξετάζει τις αρχικές χρήσεις καθημερινών προϊόντων που πλέον έχουν διαφορετική εφαρμογή. Η Coca Cola ξεκίνησε ως τονωτικό και θεραπευτικό, η βαζελίνη ως...

Αστροφυσικός ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε την εξίσωση για το… ταξίδι στο χρόνο – «Βρήκα...

Ο Ρόναλντ Μάλετ, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε μια εξίσωση για το ταξίδι στο χρόνο, εμπνευσμένος από την παιδική...

Bίντεο: Εργάτες στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή ουρανοξυστών το 1929 χωρίς μέτρα προστασίας!

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο από το 1929, το οποίο δείχνει εργάτες να στέκονται πάνω σε δοκάρια κατά την κατασκευή του Chrysler Building χωρίς...

Bίντεο: Το Βερολίνο μετά την λήξη του Β’ ΠΠ – Ερείπια, καταστροφές και διαλυμένοι άνθρωποι παντού

Το άρθρο περιγράφει ένα βίντεο από τον Ιούλιο του 1945, το οποίο δείχνει το Βερολίνο αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν...

H ιστορία της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική εξέλιξη της θανατικής ποινής από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζοντας διάφορες μεθόδους εκτέλεσης που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως. Από τις βάρβαρες...

Μυστήρια της Γης: Ζούσαν πράγματι οι Αρχαίοι περισσότερο από 200 χρόνια;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι αρχαίοι άνθρωποι να ζούσαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρεται σε διάφορα αρχαία κείμενα από πολιτισμούς...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Δημήτρης Βογιατζής: Ο ηθοποιός που αυτοκτόνησε το 2012 μετά τη συνεργασία του με τον...

Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα στη δίκη του Πέτρου...

Χριστίνα Μπόμπα: «Το διαζύγιο ήταν για μένα μια δύσκολη εμπειρία!» – Η εξομολόγηση για...

Η Χριστίνα Μπόμπα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο! (φωτο...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ