Μάχη του Υδάσπη 327 π.Χ.: Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την βόρειο Ινδία και ελέγχουν την χερσόνησο

Η Μάχη του Υδάσπη το 327 π.Χ. σηματοδότησε την ελληνική επέκταση στη βόρεια Ινδία και την εκτίμηση μεταξύ Αλέξανδρου και Πώρου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το 326 π.Χ. ο ελληνικός στρατός υπό τον βασιλέα Αλέξανδρο, ήρθε αντιμέτωπος με τον βασιλιά Πώρο του Ινδικού Βασιλείου Παουραβά, που ήλεγχε την βόρειο Ινδία, στον ποταμό Υδάσπη.

Η τοποθεσία της μάχης επιλέχτηκε από τον Πώρο. Ήταν μια επίπεδη αμμώδης πεδιάδα χωρίς λάσπη, όπου οι ελέφαντες και το ιππικό θα είχαν άφθονο χώρο για ελιγμούς.

Ο Πώρος παρέταξε τα τάγματα του πεζικού του σε ένα πλατύ κεντρικό μέτωπο, τοποθετώντας έναν ελέφαντα κάθε τριάντα μέτρα περίπου για να τα ενισχύσει.

Σε κάθε πτέρυγα τοποθέτησε αρχικά ένα πλευρικό σώμα πεζικού και κατόπιν το ιππικό του με μια Ίλη αρμάτων να τα καλύπτει. Η συνολική ινδική παράταξη πρέπει να είχε μήκος γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα, από τα οποία το πεζικό καταλάμβανε τουλάχιστον τα τρία τέταρτα.

Ενώ ο Αλέξανδρος περίμενε το πεζικό να τον προλάβει, διεξήγαγε εκτεταμένη αναγνώριση της διάταξης του Πώρου, κρατώντας προσεχτικά τις δυνάμεις του κρυμμένες πίσω από δέντρα και ανώμαλο έδαφος.

Μια κατά μέτωπον επίθεση ήταν αδύνατη: ο Αλέξανδρος δεν μπορούσε να ριψοκινδυνεύσει να πανικοβληθούν τα άλογα όταν θα ερχόταν αντιμέτωπα με τους ελέφαντες.

Αν η φάλαγγα επρόκειτο να συγκρουστεί με το κέντρο του Πώρου, έπρεπε πρώτα να εξοντωθεί το ινδικό ιππικό….

Η στρατηγική του Αλέξανδρου

Για να νικήσει το ιππικό του Πώρου, ο Αλέξανδρος υιοθέτησε ένα εξαιρετικά δαιμόνιο στρατήγημα….

Ο Αλέξανδρος είχε δώσει διαταγή τα τάγματα της φάλαγγας και οι βασιλικοί Υπασπιστές «να μην εμπλακούν μέχρι να καταστεί προφανές ότι έχει προκληθεί σύγχυση στους Ινδούς, τόσο από τους ιππείς όσο και από τους πεζούς, από το μακεδονικό ιππικό».

Η επίθεση των Ελλήνων

Αφού πραγματοποίησε την σωστή διάταξη ο Αλέξανδρος επιτέθηκε αμέσως. Οι ιπποτοξότες, μια δύναμη χιλίων αντρών επιτέθηκαν εναντίον της ινδικής αριστερής πλευράς και έβγαλαν εκτός μάχης σχεδόν όλα τα άρματα του Πώρου. Κατόπιν επιτέθηκε ο βασιλιάς, επικεφαλής των μεραρχιών ιππικού του.

Ο Πώρος έκανε αυτό που ο Αλέξανδρος είχε ελπίσει ότι θα κάνε, έφερε τις δικές του μονάδες από τη δεξιά πτέρυγα για να δώσουν τη χαριστική βολή.

Τότε ο διοικητής των εφεδρικών τμημάτων του Αλέξανδρου, Κοίνος, άρχισε την καταδίωξη. Οι Ινδοί που ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον Αλέξανδρο, βρέθηκαν ξαφνικά αναγκασμένοι να δώσουν μάχη στα νώτα τους εναντίον και του Κοίνου.

Ο Αλέξανδρος πραγματοποίησε έφοδο τη στιγμή που πραγματοποιούσαν στροφή και οι Ινδοί υποχώρησαν για να προστατευτούν με τους ελέφαντες. Πλέον ο κίνδυνος είχε απομακρυνθεί και το μακεδονικό βαρύ ιππικό με τοξότες και ακοντιστές προέλαυνε προς το κέντρο του Πώρου.

O Mέγας Αλέξανδρος εναντίον των ελεφάντων

Ο πραγματικός εφιάλτης που αντιμετώπιζε η φάλαγγα και που θα τους κυνηγούσε ως το τέλος της ζωής τους ήταν η γραμμή των εξοργισμένων ελεφάντων.

Ο Αλέξανδρος είχε επινοήσει μια τεχνική για να χειριστεί αυτά τα θηρία: τα περικύκλωνε, άφηνε τους τοξότες να στοχεύσουν τους οδηγούς τους και μετά εξαπέλυσε βροχή λογχών και ακοντίων στα πιο ευάλωτα σημεία του σώματός τους, ενώ οι άνδρες του πεζικού κατέκοβαν τις προβοσκίδες τους με περσικά κυρτά σπαθιά, ή έκοβαν τα πόδια τους με τσεκούρια….

Οι ελέφαντες φυσικά αντιδρούσαν.

Κάποιους Έλληνες στρατιώτες τους πατούσαν κάτω, συνθλίβοντας τους σε μια ματωμένη μάζα σάρκας και πανοπλίας. Άλλους τους έπιαναν με τις προβοσκίδες τους και τους πετούσαν στο έδαφος με ορμή.

Άλλους πάλι τους ανασκολόπιζαν με τους τεράστιους χαυλιόδοντές τους.

Πέρα από τους ελέφαντες οι Έλληνες χρειάστηκε να δώσουν σκληρή μάχη με το ινδικό ιππικό.

Καθώς οι μονάδες του Πώρου ωθούνταν πίσω, οι ελέφαντες στριμωγμένοι σε περιορισμένο χώρο, άρχισαν να πατούν τους στρατιώτες της δικής τους πλευράς….

Ο Πώρος ηγήθηκε μιας τελευταίας επίθεσης των ελεφάντων αυτοπροσώπως, χωρίς όμως επιτυχία. Σύντομα οι ελέφαντες άρχισαν να υποχωρούν και να σαλπίζουν.

Τότε ο Αλέξανδρος έφερε το ιππικό του να σφίξει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις μεραρχίες του Πώρου και έδωσε το σύνθημα στους Υπασπιστές και τη φάλαγγα «να κλειδώσουν τις ασπίδες και να κινηθούν σε συμπαγή μάζα».

Αυτό το τελικό στάδιο της μάχης ήταν καθαρή σφαγή. Οι νεκροί των Ινδών εκτιμώνται ανάμεσα σε 12.000 μέχρι 23.000 ανάμεσα τους και οι δύο γιοι του Πώρου.

Ο Πώρος πολέμησε μέχρι τέλους.

Όταν κατάλαβε ότι η περαιτέρω αντίσταση ήταν μάταιη, αποχώρησε αργά πάνω στον ελέφαντά του, αδύναμος από την απώλεια αίματος καθώς ένα ακόντιο είχε διαπεράσει τον δεξί του ώμο.

Ο Αλέξανδρος, «αγωνιώντας να σώσει τη ζωή αυτού του σπουδαίου και ευγενούς στρατιώτη» έστειλε αγγελιαφόρο να τον προλάβει.

Σύμφωνα με τον Αρριανό «Όταν συναντήθηκαν, ο Αλέξανδρος άφησε το άλογό του και κοίταξε τον αντίπαλό του με θαυμασμό. Ήταν ένας άντρας με υπέροχο παρουσιαστικό, πάνω από 1,80 ύψος και μεγάλης ομορφιάς. Η συμπεριφορά του δεν είχε χάσει τίποτα από την περηφάνια της. Είχε τον αέρα γενναίου άντρα που είχε πολεμήσει με τιμή για το βασίλειό του».

Όταν ο Αλέξανδρος τον ρώτησε πως ήθελε να του συμπεριφερθεί, ο αξιοπρεπής πολεμιστής είπε «Βασιλικά».

Ο Αλέξανδρος τον πίεσε κι άλλο. Υπήρχε κάτι που ήθελε για τον εαυτό του; Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να το ζητήσει.

«Τα πάντα» είπε ο Πώρος στον άνθρωπο που τον είχε αιχμαλωτίσει, «περιέχονται σε αυτό το αίτημα»….

Μετά τη μάχη, λέει ο Διόδωρος, «Ο ελληνικός στρατός ξεκουράστηκε για τριάντα ημέρες στο μέσον μιας αφθονίας προμηθειών».

Στη διάρκεια αυτού του μήνα, ο βασιλιάς Αλέξανδρος βρήκε χρόνο να πραγματοποιήσει μια γρήγορη επιδρομή στις περιοχές των γειτονικών ινδικών φυλών, που δεν είχαν ακόμα υποταχθεί, ελέγχοντας όλη την βόρειο ινδική χερσόνησο.

Αυτές οι νέες κατακτήσεις παραχωρήθηκαν στον Πώρο, ο οποίος είχε αποκατασταθεί στην ηγεσία του βασιλείου του με όλες τις τιμές.

Μάλιστα η ιπποτική συμπεριφορά του Αλέξανδρου απέναντι στον Πώρο έκανε τους Ινδούς να τον θεωρήσουν Νταρμαβιτζάγι ή «κατακτητή μέσω της ηθικής»….

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral video του TikTok για πολύ γέλιο- Παρήγγειλε φαγητό στην Αυστραλία και το...

Ένα viral βίντεο στο TikTok έχει προκαλέσει γέλιο, καθώς καταγράφει την απίθανη ιστορία ενός νεαρού από την Αυστραλία, ο οποίος παρήγγειλε φαγητό μέσω Uber...

«Τεσσαρακοντήρης»: Το «αεροπλανοφόρο» της αρχαιότητας που είχε 4.000 κωπηλάτες (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την αρχαία πολυήρη «τεσσαρακοντήρη», ένα κολοσσιαίο πλοίο που ναυπηγήθηκε από τους Διάδοχους και είχε 4.000 κωπηλάτες, συνοδευόμενο από πλήρωμα 6.000 ανδρών,...

Δείτε ποιο αρχαίο ελληνικό παιχνίδι ήταν το ζατρίκιον

Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό ζατρίκιον. Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη…που να μην γνωρίζει το σκάκι που...

Παρθενώνας: Πώς μένει όρθιος επί 2.500 χρόνια ενώ δεν έχει θεμέλια;

Ο Παρθενώνας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει θεμέλια, παραμένει όρθιος εδώ και 2.500 χρόνια χάρη σε μια τριπλή αντισεισμική θωράκιση. Σύμφωνα με την πολιτικό...

Σπουδαία ανακάλυψη: Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι Νεάντερνταλ και Homo Sapiens συνεργάζονταν!

Μια σημαντική ανακάλυψη σε αρχαίο σπήλαιο στο Ισραήλ αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ και οι Homo Sapiens συνεργάζονταν και αλληλεπιδρούσαν κατά τη διάρκεια της Μέσης...

Δουλεύει σαν το σκυλί: Τί σημαίνει η φράση και οι ρίζες της από...

Η φράση "δουλεύει σαν το σκυλί" έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιείται για να δηλώσει την εργατικότητα, αν και τα σκυλιά...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι γυναίκες των βασιλικών οικογενειών γεννούσαν μπροστά σε κοινό;

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των γυναικών των βασιλικών οικογενειών να γεννούν μπροστά σε κοινό, μια πρακτική που διαρκούσε για αιώνες, κυρίως στη Γαλλία....

Το σημείο της αρχαίας Αθήνας που άλλαξε την ιστορία του κόσμου

Η αρχαία αγορά της Αθήνας υπήρξε ο πυρήνας της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας, όπου σημαντικές ιδέες διαμορφώθηκαν και διαδόθηκαν από μεγάλους στοχαστές όπως ο...

Πόσοι από τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας είναι τελικά αλήθεια;

Το άρθρο εξετάζει την αλήθεια πίσω από τους αρχαίους μύθους της Ελλάδας, αναφέροντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν ιστορική βάση. Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι...

Σοφά ρητά Αρχαίων Ελλήνων για τα λάθη

Το άρθρο παρουσιάζει σοφά ρητά από Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγγραφείς, που προσφέρουν διαχρονική σοφία σχετικά με τα λάθη και τις προκλήσεις της ζωής. Μέσα...

Η ιστορία του διωγμού του Πυθαγόρα

Το άρθρο αναφέρεται στον διωγμό του Πυθαγόρα και των μαθητών του, ο οποίος προήλθε από τις συκοφαντίες δύο δημαγωγών, του Κύλωνα και του Νίνωνα....

Το κουτσομπολιό ως «όπλο» των αδύναμων στην Αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο εξετάζει τον ρόλο του κουτσομπολιού ως μέσο εκδίκησης και κοινωνικής επιρροής στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Παρουσιάζει...

Εντυπωσιακό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει»...

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε η σελίδα acknowledge.ai παρουσιάζει την Αρχαία Ελλάδα σε ένα εναλλακτικό μέλλον, συνδυάζοντας κλασικά στοιχεία του πολιτισμού με σύγχρονα τεχνολογικά...

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Ο χαμένος αστρονομικός χάρτης του Ίππαρχου ήταν κρυμμένος...

Στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ανακαλύφθηκε ένα τμήμα του χαμένου αστρονομικού χάρτη του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ίππαρχου, που θεωρείται η πρώτη πλήρης χαρτογράφηση...

Η αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία που βρίσκεται κάτω από το νερό (φωτό)

Στην ανατολική Τουρκία υπάρχουν τα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, βυθισμένης κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.Ονομάζεται Σελεύκεια η επί του...

Αυτή είναι η ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, ο αγαπημένος ήρωας της ομώνυμης ταινίας, έχει πραγματική βάση, καθώς εμπνεύστηκε από τον Ρώσο παλαιστή Μορίς Τιλέτ, γνωστός και ως «Γάλλος Άγγελος»....

Το μυστήριο με τις περικεφαλαίες στην Αρχαία Ολυμπία που εντυπωσιάζει τους επιστήμονες (φωτό)

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε η αρχαιολόγος Τίτσια Βέρβερ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς αποκαλύπτει έναν εντυπωσιακό...

«Δωδεκάεδρο του Νόρτον»: Το αρχαίο «μυστηριώδες» αντικείμενο που αποτελεί «αίνιγμα» για τους ερευνητές

Το «Δωδεκάεδρο του Νόρτον» είναι ένα αρχαίο και μυστηριώδες αντικείμενο που ανακαλύφθηκε το 2023 από ερασιτέχνες αρχαιολόγους στο χωριό Norton Disney της ανατολικής Αγγλίας....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθηνά Ωνάση: Σοκαριστικά αγνώριστη σε βραδινή εμφάνισή της 18 μέρες πριν

Η Αθηνά Ωνάση, η εγγονή του διάσημου Αριστοτέλη Ωνάση,...

Εντυπωσιακό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει» η...

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε η σελίδα acknowledge.ai παρουσιάζει...

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Μουρατίδης για Μάστορα: «Κάθε βράδυ είναι λιώμα, λιώμα!»

Ο Νίκος Μουρατίδης σε συνέντευξή του στον Ηλία Ψινάκη...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ