Δημητσάνα: Tο χωριό που τροφοδοτούσε μπαρούτι την Επανάσταση του 1821

Η Δημητσάνα ως κέντρο παραγωγής μπαρούτι και πνευματικής ακμής κατά την Επανάσταση του 1821 και οι φυσικές ομορφιές της Γορτυνίας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η Δημητσάνα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και πρώην Τεύθιδα, βρίσκεται στην καρδιά της Γορτυνίας και φημίζεται για την πλούσια ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Χτισμένη σε υψόμετρο 1080 μέτρων, η Δημητσάνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, καθώς ήταν κέντρο παραγωγής μπαρουτιού.

Η περιοχή προσφέρει εκπληκτικές φυσικές διαδρομές και αξιοθέατα, όπως το φαράγγι του Λούσιου και πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Με πλούσια βλάστηση και μοναδικά τοπία, η Δημητσάνα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης, συνδυάζοντας την ιστορία με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά:

Η Δημητσάνα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για την αρχαία Τεύθιδα, μια πόλη που ξέρουμε ότι ήταν ήδη πολύ κραταιά στα ομηρικά χρόνια, μιας και θεωρείται ότι έστειλε δικό της στρατιωτικό σώμα στην τρωικό πόλεμο!

Είναι ένας θαυμάσια διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός, με πετρόκτιστα πανέμορφα σπίτια και εκπληκτική φύση να την περιβάλλει. Η Δημητσάνα πυργώνεται στα 1080 μέτρα στην καρδιά της Γορτυνίας, της οποίας και είναι πρωτεύουσα.

Αμφιθεατρικά χτισμένη, με πανέμορφα καλντερίμια, απέραντη θέα και σπουδαία ιστορία είναι μια περιοχή που κρατάει το χρώμα της χωρίς να έχει αλλοιωθείς το πέρασμα του χρόνου.

Απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι ένας λατρεμένος προορισμός για τους ταξιδιώτες. Καθώς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι πολύ κοντά, οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων διαλέγουν την Δημητσάνα για την διαμονή τους.

Η ιστορία

Η αρχαία Τεύθις υπήρξε σημαντικότατη αρκαδική πόλη, με μεγάλο πλούτο και σπουδαία ακρόπολη. Τα τείχη της ακρόπολης σώζονται ακόμα.

Η αρκαδική επικράτεια θεωρείται από τους ιστορικούς ένα λίκνο της ζωής, καθώς ο Αριστοτέλης μαρτυράει ότι η Αρκαδία έχει κατοίκους «προσέληνους», δηλαδή που υπάρχουν πριν την σύλληψη της Σελήνης στην τροχιά της γης!

Ο δε ποιητής Άσιος τους ονομάζει ομοτράπεζους των θεών, με την έννοια ότι είχαν ήδη πολιτισμό πριν «αναχωρήσουν» οι θεοί από την γήινη σφαίρα!

Η Δημητσάνα λόγω της δυσπρόσιτης και οχυρής της θέσης δεν γνώρισε στην ουσία οθωμανική κατάκτηση. Έτσι στα «χρόνια των συγχύσεων», από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα γνώρισε απίστευτη πνευματική ακμή και η βιβλιοθήκη της θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Η σχέση της Δημητσάνας με τις πάμπολλες μονές που την περιβάλλουν και με σπουδαίους εκκλησιαστικούς πατέρες δημιούργησαν την περιβόητη Σχολή της Δημητσάνας, τον 18ο αιώνα, με την σταθερή εποπτεία και στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για την συμμετοχή της Δημητσάνας στον αγώνα, ο Κολοκοτρώνης έγραψε: “Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα. Του μπαρουτιού την υπόθεση την είχαν πάρει απάνου τους τ’αδέλφια Σπηλιωτόπουλοι και δια να δουλεύουν το μπαρούτι επαίρναμε Δημητζανίτες στο στρατόπεδο”.

Οι διαδρομές

Η Δημητσάνα δεσπόζει μέσα στο εκπληκτικό Μαίναλο, ένα βουνό γεμάτο γοητεία. Η βλάστησή του είναι τόσο πυκνή, που το όνομά του σημαίνει στα αρχαία ελληνικά «μανιασμένο πέλαγος»! Γύρω από την πανέμορφη πολιτεία της Δημητσάνας ξανοίγονται πάρα πολλές διαδρομές, με πολλούς προορισμούς.

Η Ζάτουνα για παράδειγμα και το Παλαιοχώρι, υπέροχα χωριά που κρατάνε όλο τους το χρώμα και την παράδοση, είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.

Το μοναδικό φαράγγι του Λούσιου είναι ένα πραγματικό κρυστάλλινο κόσμημα και προσφέρεται και για πεζοπορία, και για αναρρίχηση, και για rafting.

Από την περιοχή διέρχεται το εθνικό μονοπάτι 32, παρακλάδι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. είναι μια θαυμάσια διαδρομή η οποία φθάνει στο Ζυγοβίτσι μέσω Βυτίνας, και μετά οδεύει προς Δημητσάνα, Παλαιοχώρι, Μονή Φιλοσόφου-Κρυφό Σχολειό-Μονή Προδρόμου, και συνεχίζει προς την Καρύταινα και καταλήγει στο Γύθειο.

Φυσικά τέτοιες διαδρομές, απίστευτης ομορφιάς, υπάρχουν πάρα πολλές και οι ταξιδιώτες μαγεύονται από την ομορφιά του Μαινάλου.

Τα αξιοθέατα

Η Δημητσάνα είναι μια από τις πιο διατηρημένες πόλεις της Ευρώπης, που κρατάει όλη την ομορφιά της ιστορίας της ζωντανή.

Πανέμορφες βρύσες, όπως αυτή του Μουσταφά, τοπία μοναδικής ομορφιάς όπως το κεφαλάρι του Άη Γιάννη – δυο χιλιόμετρα μόνο απέχει από τον οικισμό – αλλά και ένα πλήθος αρχιτεκτονικών και θρησκευτικών θησαυρών την καθιστούν μοναδικό προορισμό, κάτι άλλωστε που την κάνει λατρεμένη των ταξιδιωτών.

Πολύ κοντά στην Δημητσάνα είναι η αρχαία Γόρτυνα, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αρκαδίας, χτισμένη στην δεξιά όχθη του ποταμού Λούσιου, σε φημισμένο ιερό του Ασκληπιού.

Δημητσάνα: Tο χωριό που τροφοδοτούσε μπαρούτι την Επανάσταση του 1821

Η μαγική φύση και η αρχαία ακρόπολη κάνουν την Γόρτυνα να μοιάζει με τόπο παραμυθιού…Στην πόλη της Δημητσάνας ο ταξιδιώτης θα περιηγηθεί στην μοναδική βιβλιοθήκη, στο εκκλησιαστικό μουσείο, θα επισκεφθεί το αρχοντικό του Γρηγορίου του 5ου και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, θα απολαύσει την επίσκεψη σε πάμπολλες βυζαντινές εκκλησιές, όπως της Αγίας Κυριακής που είναι ο μητροπολιτικός ναός της Δημητσάνας και βρίσκεται απέναντι από την Βιβλιοθήκη, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ευθυμίου, των Αγίων Ταξιαρχών και του Αγίου Ιωάννη.

Πρόκειται για θαυμάσια έργα ναοδομίας, με μοναδικές και εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Γύρω από την Δημητσάνα υπάρχουν πολλές και σημαντικότατες μονές, που συνδυάζουν την σπουδαία τους πνευματικότητα με το φυσικό κάλλος.

Με έδρα την Δημητσάνα ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί την Μονή του Αγίου Προδρόμου, μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη, με τις τοιχογραφίες του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα που δεσπόζει μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, με τρεχούμενα νερά και οργιαστική βλάστηση. Επίσης πολύ σημαντικές είναι η Μονή Καλαμίου, ο Άγιος Ανδρέας της Γόρτυνος, αλλά και η συνταρακτικής ομορφιάς Μονή Αιμυαλών.

Η φύση

Ο ποταμός Λούσιος, στον οποίο βρέθηκε η ίδια η Δήμητρα, δημιουργεί με την αέναη κίνησή του όλο το τοπίο. Το εκπληκτικό φαράγγι του είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας, γεμάτο από ενδημική πανίδα και χλωρίδα. Όλη η περιοχή δονείται από ζωή και τα πλατάνια, τα έλατα, τα πεύκα, οι δρυς, δημιουργούν ένα υπέροχο υφαντό όλες τις εποχές του χρόνου.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο οι πεζοπόροι από όλη την Ευρώπη έρχονται να θαυμάσουν τις διαδρομές του Μαινάλου και να αφεθούν στην μαγεία της αρκαδικής φύσης.

Η Αρκαδία και η Δημητσάνα αποτελούν σταθερούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες όλον τον χρόνο. Μπορεί ο επισκέπτης να κάνει ποδήλατο βουνού, ιππασία στα μοναδικά δάση της περιοχής, να κάνει πεζοπορία, ορειβασία, rafting στον εκπληκτικό Λούσιο. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μυστήρια της Γης: Ζούσαν πράγματι οι Αρχαίοι περισσότερο από 200 χρόνια;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι αρχαίοι άνθρωποι να ζούσαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, όπως αναφέρεται σε διάφορα αρχαία κείμενα από πολιτισμούς...

Το κράνος του Μιλτιάδη από το 490 π.Χ στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας...

Το χάλκινο κορινθιακό κράνος του Μιλτιάδη, ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, φέρει μεγάλη ιστορική αξία. Ο Αθηναίος στρατηγός το...

Θάνατος του Μέγα Αλεξάνδρου: Ήταν ζωντανός έξι μέρες αφότου «πέθανε»!

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., το σώμα του δεν άρχισε να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα...

Viral video του TikTok για πολύ γέλιο- Παρήγγειλε φαγητό στην Αυστραλία και το παρέδωσαν στην Ιρλανδία

Ένα viral βίντεο στο TikTok έχει προκαλέσει γέλιο, καθώς καταγράφει την απίθανη ιστορία ενός νεαρού από την Αυστραλία, ο οποίος παρήγγειλε φαγητό μέσω Uber...

«Τεσσαρακοντήρης»: Το «αεροπλανοφόρο» της αρχαιότητας που είχε 4.000 κωπηλάτες (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την αρχαία πολυήρη «τεσσαρακοντήρη», ένα κολοσσιαίο πλοίο που ναυπηγήθηκε από τους Διάδοχους και είχε 4.000 κωπηλάτες, συνοδευόμενο από πλήρωμα 6.000 ανδρών,...

Δείτε ποιο αρχαίο ελληνικό παιχνίδι ήταν το ζατρίκιον

Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό ζατρίκιον. Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη…που να μην γνωρίζει το σκάκι που...

Παρθενώνας: Πώς μένει όρθιος επί 2.500 χρόνια ενώ δεν έχει θεμέλια;

Ο Παρθενώνας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει θεμέλια, παραμένει όρθιος εδώ και 2.500 χρόνια χάρη σε μια τριπλή αντισεισμική θωράκιση. Σύμφωνα με την πολιτικό...

Σπουδαία ανακάλυψη: Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι Νεάντερνταλ και Homo Sapiens συνεργάζονταν!

Μια σημαντική ανακάλυψη σε αρχαίο σπήλαιο στο Ισραήλ αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ και οι Homo Sapiens συνεργάζονταν και αλληλεπιδρούσαν κατά τη διάρκεια της Μέσης...

Δουλεύει σαν το σκυλί: Τί σημαίνει η φράση και οι ρίζες της από...

Η φράση "δουλεύει σαν το σκυλί" έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιείται για να δηλώσει την εργατικότητα, αν και τα σκυλιά...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι γυναίκες των βασιλικών οικογενειών γεννούσαν μπροστά σε κοινό;

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των γυναικών των βασιλικών οικογενειών να γεννούν μπροστά σε κοινό, μια πρακτική που διαρκούσε για αιώνες, κυρίως στη Γαλλία....

Το σημείο της αρχαίας Αθήνας που άλλαξε την ιστορία του κόσμου

Η αρχαία αγορά της Αθήνας υπήρξε ο πυρήνας της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας, όπου σημαντικές ιδέες διαμορφώθηκαν και διαδόθηκαν από μεγάλους στοχαστές όπως ο...

Πόσοι από τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας είναι τελικά αλήθεια;

Το άρθρο εξετάζει την αλήθεια πίσω από τους αρχαίους μύθους της Ελλάδας, αναφέροντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν ιστορική βάση. Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι...

Σοφά ρητά Αρχαίων Ελλήνων για τα λάθη

Το άρθρο παρουσιάζει σοφά ρητά από Αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγγραφείς, που προσφέρουν διαχρονική σοφία σχετικά με τα λάθη και τις προκλήσεις της ζωής. Μέσα...

Η ιστορία του διωγμού του Πυθαγόρα

Το άρθρο αναφέρεται στον διωγμό του Πυθαγόρα και των μαθητών του, ο οποίος προήλθε από τις συκοφαντίες δύο δημαγωγών, του Κύλωνα και του Νίνωνα....

Το κουτσομπολιό ως «όπλο» των αδύναμων στην Αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο εξετάζει τον ρόλο του κουτσομπολιού ως μέσο εκδίκησης και κοινωνικής επιρροής στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Παρουσιάζει...

Εντυπωσιακό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει» η Αρχαία Ελλάδα

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε η σελίδα acknowledge.ai παρουσιάζει την Αρχαία Ελλάδα σε ένα εναλλακτικό μέλλον, συνδυάζοντας κλασικά στοιχεία του πολιτισμού με σύγχρονα τεχνολογικά...

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Ο χαμένος αστρονομικός χάρτης του Ίππαρχου ήταν κρυμμένος εκεί

Στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ανακαλύφθηκε ένα τμήμα του χαμένου αστρονομικού χάρτη του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ίππαρχου, που θεωρείται η πρώτη πλήρης χαρτογράφηση...

Η αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία που βρίσκεται κάτω από το νερό (φωτό)

Στην ανατολική Τουρκία υπάρχουν τα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, βυθισμένης κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.Ονομάζεται Σελεύκεια η επί του...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αθηνά Ωνάση: Σοκαριστικά αγνώριστη σε βραδινή εμφάνισή της 18 μέρες πριν

Η Αθηνά Ωνάση, η εγγονή του διάσημου Αριστοτέλη Ωνάση,...

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Εντυπωσιακό βίντεο τεχνητής νοημοσύνης δείχνει πώς θα ήταν ο κόσμος αν είχε «επιβιώσει» η...

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε η σελίδα acknowledge.ai παρουσιάζει...

Μουρατίδης για Μάστορα: «Κάθε βράδυ είναι λιώμα, λιώμα!»

Ο Νίκος Μουρατίδης σε συνέντευξή του στον Ηλία Ψινάκη...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ