Ύπνος: Εάν κοιμάστε ύστερα από μία συγκεκριμένη ώρα αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη

Ο ύπνος μετά τα μεσάνυχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και γλυκαιμική μεταβλητότητα, με επιπτώσεις στην υγεία μας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αποκαλύπτει ότι η ώρα που κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα ή δεν κοιμούνται αρκετά παρουσίασαν μεγαλύτερη γλυκαιμική μεταβλητότητα, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Η μελέτη, που περιλάμβανε 1.156 άτομα ηλικίας 40-75 ετών, υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, προτείνοντας ότι η βελτίωση των συνηθειών ύπνου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων για διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Πιο αναλυτικά:

Η ώρα που κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας περισσότερο από όσο νομίζετε. Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ύπνος, μετά από μία συγκεκριμένη ώρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, επισημαίνοντας τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των ακανόνιστων προτύπων ύπνου στην υγεία μας.

Η ώρα που κοιμάστε και η διάρκεια του ύπνου σας μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας

Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε μετά τα μεσάνυχτα, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε τη ρουτίνα ύπνου σας. Μια μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η ώρα που κοιμάστε καθώς και η διάρκεια του ύπνου σας μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν κοιμούνταν αρκετά ή που κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα είχαν αυξημένη γλυκαιμική μεταβλητότητα. Η γλυκαιμική μεταβλητότητα ή το πόσο αυξάνεται και μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Η διάρκεια του ύπνου που χρειάζεστε αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Τα μωρά, τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες, οι οποίοι πρέπει να κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ώρες κάθε βράδυ.

Η ποιότητα του ύπνου επίσης έχει σημασία. Εάν έχετε μια πάθηση που παρεμβαίνει στον ύπνο – όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου – μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετές ώρες, αλλά η υπνική άπνοια υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου αυξάνοντας τον κίνδυνο:

  • καρδιακών παθήσεων,
  • υψηλής αρτηριακής πίεσης,
  • εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού και
  • μεταβολικού συνδρόμου.

Ενώ είναι γνωστό πώς οι ακανόνιστοι κιρκάδιοι ρυθμοί, οι οποίοι σχετίζονται με τα πρότυπα ύπνου, έχουν συνδεθεί με 300% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πώς διεξήχθη αυτή η μελέτη

Ερευνητές στην Κίνα ήθελαν να μάθουν εάν και πώς τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον γενικό πληθυσμό. Άντλησαν τα δεδομένα τους από μια μακροχρόνια μελέτη που ονομάζεται Guangzhou Nutrition and Health Study, η οποία περιλάμβανε Κινέζους συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 75 ετών. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις παρακολούθησης κάθε τρία χρόνια.

Από τον συνολικό πληθυσμό της μελέτης, οι ερευνητές επέλεξαν μια μικρότερη ομάδα 1.156 ατόμων που είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για τον ύπνο και το σάκχαρο στο αίμα. Αυτή η ομάδα αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες (71%) με μέση ηλικία τα 63 έτη, κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου τους. Η διάρκεια του ύπνου, δηλαδή πόσες ώρες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο, αξιολογήθηκε σε τρία χρονικά σημεία: γραμμή βάσης (2013-2017), πρώτη παρακολούθηση (2017-2021) και δεύτερη παρακολούθηση (2021-2023). Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα φορούσαν επίσης μια συσκευή συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης για 14 συνεχόμενες ημέρες.

Τι αποκάλυψε αυτή η μελέτη για την έλλειψη ύπνου και τον διαβήτη

Αφού οι ερευνητές διεξήγαγαν διάφορες στατιστικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες—όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση τσαγιού και καφέ και πολλά άλλα—προέκυψαν διάφορα ευρήματα.

Οι συμμετέχοντες με έλλειψη ύπνου και ακατάλληλο χρονοδιάγραμμα ύπνου, παρουσίασαν μεγαλύτερη γλυκαιμική μεταβλητότητα. Τόσο η σοβαρή όσο και η ήπια ανεπάρκεια ύπνου συσχετίστηκαν με υψηλότερη γλυκαιμική μεταβλητότητα, σε σύγκριση με τον επαρκή ύπνο.

Όσοι κοιμήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα είχαν αυξημένη γλυκαιμική μεταβλητότητα. Η γλυκαιμική μεταβλητότητα δείχνει κατά πόσο μεταβάλλονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ιδανικά, παραμένουν εντός ενός συγκεκριμένου εύρους. Όταν υπάρχει μεγάλη γλυκαιμική μεταβλητότητα, σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πιθανότατα βιώνει πιο έντονες μεταπτώσεις του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της μελέτης, η γλυκαιμική μεταβλητότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο.

Πώς εφαρμόζεται αυτό στην πραγματική ζωή;

Ουσιαστικά, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά ή κοιμούνται αργά, μετά τα μεσάνυχτα, παρουσιάζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η χρόνια ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να ενεργοποιήσει φλεγμονώδεις οδούς και να επιδεινώσει τις γλυκαιμικές ανωμαλίες. Η αυξητική ορμόνη, η οποία εξαρτάται από τον ύπνο, επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Και η καθυστερημένη έναρξη του ύπνου διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό προκαλώντας αλλαγές στα πρότυπα απελευθέρωσης ορμονών—όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη—και αυξάνοντας τις ενώσεις που ενθαρρύνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Η χρόνια φλεγμονή είναι ένοχη για πολλές ασθένειες. Το πιο κρίσιμο είναι ότι η φλεγμονή έχει αμφίδρομη σχέση με τον ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αλλά η φλεγμονή μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς – Πώς θα γίνει ποιοτικός ο ύπνος σας

Με απλά λόγια: Κοιμηθείτε νωρίτερα, στοχεύστε σε επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ και βεβαιωθείτε ότι είναι ποιοτικός ύπνος. Εάν ροχαλίζετε ή κοιμάστε αρκετά, αλλά νιώθετε ακόμα εξαντλημένοι, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα, ξεκινώντας με τη δημιουργία μιας ρουτίνας ύπνου τουλάχιστον μία ώρα πριν ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι. Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές και βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι αρκετά δροσερό και τα σεντόνια σας είναι δροσερά και άνετα.

Εάν το μυαλό σας “τρέχει” σε επίμονες σκέψεις, μόλις ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κρατήσετε ημερολόγιο πριν από τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης—γράψτε για τι είστε ευγνώμονες από εκείνη την ημέρα, ακόμη και αν είναι ευγνωμοσύνη για όσα μάθατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο ύπνος αργά το βράδυ και συγκεκριμένα μετά τα μεσάνυχτα συνδέεται με μεγαλύτερες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου. Είναι επίσης σημαντικό να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Και αν αισθάνεστε ότι ακόμη κι αν κοιμάστε αρκετά, νιώθετε ακόμα εξαντλημένοι, είναι καιρός να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ολυμπιακός: Με Γιάρεμτσουκ στην επίθεση κόντρα στον Παναθηναϊκό

Αμαλία Κωστοπούλου: Ρομαντικό ταξίδι στο Μεξικό με τον αρραβωνιαστικό της, Τζέικ

Παναθηναϊκός: Με 4-4-2 και Ιωαννίδη – Σφιντέρσκι κόντρα στον Ολυμπιακό

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Η ανατροπή του Πινέδα και το εύστοχο πέναλτι του Μάνταλου

Συρία: Οι Κούρδοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης

Ελένη Τσολάκη: Φωτογραφίζεται μαζί με τον σύζυγό της, Παύλο Πετρουλάκη μέσα στο μαιευτήριο

Super League: Η βαθμολογία των πλέι άουτ μετά τα παιχνίδια της πρεμιέρας

Αγρίνιο: 53χρονος ιερέας ασελγούσε σε ανήλικες μέσα σε σκοτεινό «εξομολογητήριο» – «Φιλιά στον λαιμό και στον σβέρκο»

Τα 7 σημάδια ότι οι γονείς σας ήταν συναισθηματικά απόμακροι

00:00 / 00:00

Ύπνος: Η Νο1 συνήθεια που πρέπει να τηρείτε καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα,...

Ο Dr. Michael Breus, γνωστός ως "The Sleep Doctor", προτείνει ότι η τήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου, με την ίδια ώρα αφύπνισης καθημερινά, ακόμη και...

Είναι όντως πιο υγιεινά τα προϊόντα ολικής άλεσης; Τι πρέπει να κοιτάμε στην...

Θεωρείτε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή; Αν και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα, υπάρχουν παράγοντες...

ΠΟΥ Ευρώπης: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους νέους στην Ελλάδα – 1 στους 4 ζει με κάποια ψυχική διαταραχή

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, 1 στους 4 νέους στην Ελλάδα, ηλικίας 15-29 ετών, ζει με κάποια...

Τριχόπτωση: Η Νο1 τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να σώσετε τα μαλλιά σας, σύμφωνα με ειδικό

Σύμφωνα με τον Dr. Mehmet Erdogan, ειδικό στη μεταμόσχευση μαλλιών, η κατανάλωση τόνου μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο,...

Ύπνος: 5 σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη για να κοιμηθείτε καλά, σύμφωνα με διαιτολόγους

Σύμφωνα με διαιτολόγους, η επιλογή του κατάλληλου σνακ πριν από τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς οι τροφές πλούσιες σε...

ΕΟΔΥ: Έξι θάνατοι από κορονοϊό και επτά από γρίπη την τελευταία εβδομάδα – Αναλυτικά...

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 17-23 Μαρτίου, παρατηρείται σημαντική μείωση της θετικότητας για γρίπη στην κοινότητα, ενώ η θετικότητα...

Δημοφιλή φάρμακα για την παχυσαρκία θεραπεύουν και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – Νέα...

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα φάρμακα GLP-1, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να προσφέρουν σημαντικά...

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες – Το χρονοδιάγραμμα και οι συστάσεις

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για το 2025 ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνοντας 14 εμβόλια που συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Εκτός από το ετήσιο...

Χοληστερίνη: Το Νο1 νόστιμο ρόφημα που μπορεί να την μειώσει χάρη στις «αντιοξειδωτικές...

Ένα νέο άρθρο αναδεικνύει τη ζεστή σοκολάτα ως ένα νόστιμο και υγιεινό ρόφημα που μπορεί να μειώσει την "κακή χοληστερίνη" και να προστατεύσει την...

Νέα πρωτοποριακή θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Μια νέα μελέτη προσφέρει ελπίδες για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω της στόχευσης των επιβλαβών αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Τα αρχικά...

Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό: Έως τέλος Ιουνίου θα προστεθούν επιπλέον γιατροί – Τι...

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα προστεθούν επιπλέον προσωπικοί γιατροί στο σύστημα, με στόχο την πλήρη κάλυψη...

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Ο Νο1 χυμός που την μειώνει «τόσο αποτελεσματικά όσο οι...

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού βύσσινου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση με αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με...

Ύπνος: Οι 2 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν από τον ύπνο, σύμφωνα...

Σύμφωνα με ειδικούς, η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στον ύπνο, με ορισμένες τροφές να προκαλούν πεπτικά προβλήματα που εμποδίζουν τη χαλάρωση. Ιδιαίτερα, οι τροφές...

Πόσο πιθανό είναι να ζήσετε έως τα 100; Ποιοι είναι οι 4 παράγοντες...

Το άρθρο εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροχρόνια επιβίωση, εστιάζοντας στους αιωνόβιους και την αύξηση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια. Αναφέρει ότι...

Πρωτεΐνη και φυτικές ίνες: Ο Νο1 ξηρός καρπός που αποτελεί εξαιρετική πηγή των 2 θρεπτικών συστατικών – «Είναι αφανής ήρωας της διατροφής μας», λέει...

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lily Keeling, τα αμύγδαλα αναδεικνύονται ως ο «αφανής ήρωας» της διατροφής μας, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών,...

Ύπνος: Το ασυνήθιστο κόλπο από ειδικό που «ξεγελάει το μυαλό» και σας βοηθάει να κοιμηθείτε πιο εύκολα

Η δυσκολία στον ύπνο είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζεται από το άγχος και την καθημερινή πίεση. Η ειδικός ύπνου Dr. Daisy Mae προτείνει μια...

Πάρκινσον: Νέα ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για φάρμακα που σταματούν την εξέλιξη της νόσου

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Νόσων του Πάρκινσον WEHI αποκάλυψαν τη δομή της πρωτεΐνης PINK1, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον, ανοίγοντας νέους...

Υγεία των ματιών: Ειδικοί προειδοποιούν για 1 καθημερινό τρόφιμο που μπορεί να καταστρέψει την όρασή σας

Σύμφωνα με ειδικούς, ένα κοινό τρόφιμο, το λευκό ψωμί, μπορεί να απειλήσει την υγεία των ματιών, καθώς η κατανάλωσή του σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Δημήτρης Βογιατζής: Ο ηθοποιός που αυτοκτόνησε το 2012 μετά τη συνεργασία του με τον...

Η αποκάλυψη του Σπύρου Μπιμπίλα στη δίκη του Πέτρου...

Χριστίνα Μπόμπα: «Το διαζύγιο ήταν για μένα μια δύσκολη εμπειρία!» – Η εξομολόγηση για...

Η Χριστίνα Μπόμπα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή...

Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι… ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο! (φωτο...

Το άρθρο αναφέρεται στη Λυκοσούρα, την αρχαιότερη πόλη του...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ