- Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυζιού, όπως το γλασέ, η Καρολίνα και το Νυχάκι, καθένας με διαφορετικές χρήσεις.
- Ένας τρόπος να σώσετε το καμένο ρύζι είναι να τοποθετήσετε μια φέτα του τοστ πάνω από το ρύζι και να αφήσετε να περάσουν λίγα λεπτά.
- Αν αυτή η μέθοδος δεν λειτουργήσει, μην ανακατεύετε το ρύζι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο ρύζι μπορείτε χωρίς να φτάσετε στον πάτο της κατσαρόλας.
- Υπάρχει link για βίντεο με οδηγίες.
- Το ρύζι γλασέ είναι ιδανικό για σούπες και ρυζόγαλο, ενώ η Καρολίνα είναι καλή για πιλάφια.
- Το ρύζι Νυχάκι χρησιμοποιείται για πιο σπυρωτά πιλάφια.
Αν δεν να κατεβάσετε την κατσαρόλα από την εστία, το πιθανότερο είναι ότι το ρύζι θα έχει καεί κάτω -κάτω.
Οι πιο συχνοί τύποι ρυζιού
Γλασέ
Ρύζι μεσόσπερμο και μαλακό. Έχει αρκετό άμυλο γεγονός το οποίο το κάνει ιδανικό για σούπες, ρυζόγαλο και γενικά ό,τι θέλουμε να “πήξει”. Επίσης, το χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά και γενικά για οτιδήποτε βάζουμε στον φούρνο.
Καρολίνα
Μεσόσπερμο, αλλά με λιγότερο άμυλο, είναι ιδανικό για νόστιμα μαγειρευτά που θέλουμε να συγκρατούν τη γέμιση. Επίσης, απορροφά το λάδι καλύτερα γεγονός το οποίο κάνει το συγκεκριμένο ρύζι κατάλληλο για πιλάφια.
Νυχάκι
Πιο σκληρό ρύζι, μακρύσπερμο και επομένως με λιγότερο άμυλο. Χρησιμοποιείται για πιο σπυρωτά πιλάφια με μετρημένο νερό.
Το απόλυτο κόλπο για το καμένο ρύζι
Μόλις διαπιστώσετε ότι το νερό έχει εξατμιστεί τελείως και το ρύζι έχει κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας, δράστε άμεσα: πάρτε μια φέτα του τοστ, βάλτε την πάνω από το ρύζι, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε να περάσουν μερικά λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη φέτα του τοστ και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Αν αυτή η τακτική δε δουλέψει, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής: μην ανακατεύετε το ρύζι ώστε να μην αναμειχθεί με το καμένο. Με ένα κουτάλι πάρτε όση περισσότερη ποσότητα ρυζιού μπορείτε χωρίς να “φτάσετε” στον πάτο της κατσαρόλας.
(με πληροφορίες από mothersblog. gr / photo: freepik)