«ΔΕΛΦΙΝ» & «ΞΙΦΙΑΣ»: Τα πρώτα ελληνικά υποβρύχια και η δράση τους το 1912-13

Η ιστορία των πρώτων ελληνικών υποβρυχίων «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ» και η στρατηγική τους δράση κατά τον Βαλκανικό Πόλεμο.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία των πρώτων ελληνικών υποβρυχίων, «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ», τα οποία παραγγέλθηκαν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1910 και παραλήφθηκαν το 1912 και 1913 αντίστοιχα. Το «ΔΕΛΦΙΝ» συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και πραγματοποίησε την πρώτη τορπιλική επίθεση κατά σκάφους επιφανείας στην παγκόσμια ιστορία, αν και χωρίς επιτυχία.

Και τα δύο υποβρύχια κατασχέθηκαν από τους Γάλλους το 1916 και επεστράφησαν σε κακή κατάσταση, οδηγώντας στον παροπλισμό τους το 1920. Το «ΞΙΦΙΑΣ» δεν συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως υδροφόρο.

Πιο αναλυτικά:

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν πάντα πρωτοπόρο στο ναυτικό πεδίο της μάχης. Το υποβρύχιο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το ενδιαφέρον, για το νέο τότε όπλο, είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν το 1886 έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο καταδυόμενο Nordenfelt.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ επιχειρησιακά, καθώς γρήγορα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πλεύση του σε κατάδυση και πρακτικά δεν εντάχθηκε στον Στόλο.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο και πλέον δεκαετίες για να παραλάβει τα πρώτα καταδυόμενα ικανά για επιχειρήσεις: Τα «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ».

Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ παραγγέλθηκε μαζί με το ΞΙΦΙΑΣ (το οποίο αποτελούσε «αδερφό» σκάφος) στα γαλλικά Ναυπηγεία Schneider τον Σεπτέμβριο του 1910. Την περίοδο εκείνη, λίγο πριν τον Βαλκανικό Πόλεμο, η Ελλάδα βρισκόταν στην διαδικασία ενίσχυσης και μάλιστα άμεσης του Ναυτικού της, το οποίο αναμενόταν να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επικείμενη σύγκρουση.

Οι γαλλικές σχεδιάσεις

Το 1896 το γαλλικό Ναυτικό είχε ξεκινήσει ένα διαγωνισμό για την προμήθεια «καταδυόμενων» σκαφών (“submersible” όπως ήταν ο γαλλικός όρος της εποχής τον οποίο υιοθέτησε και το Ελληνικό Ναυτικό τότε) τα οποία ήταν έκδηλο ότι θα εγκαινίαζαν ένα νέο είδος ναυτικού πολέμου.

Στον διαγωνισμό ο οποίος είχε 23(!) συμμετοχές πήρε μέρος και ο πρωτοπόρος Γάλλος ναυπηγός ο Maxime Laubeuf, οι σχεδιάσεις του οποίου επρόκειτο να καθορίσουν το μέλλον των υποβρυχίων. Το γαλλικό Ναυτικό ζητούσε ένα σκάφος με μέσο εκτόπισμα 200 τόνων, ταχύτητα 12 κόμβων σε ανάδυση με αυτονομία 160 χλμ. και 6 κόμβων σε κατάδυση με αυτονομία 16 χλμ.

Η σχεδίαση του Laubeuf με το όνομα Narval αποδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού. Οι καινοτομίες του Γάλλου ναυπηγού ακολουθούνται μέχρι και σήμερα στις σχεδιάσεις των υποβρυχίων.

Έτσι το Narval διέθετε διπλό σύστημα πρόωσης ένα ατμολέβητα για πλεύσει στην επιφάνεια της θάλασσας και ένα ηλεκτροκινητήρα για την κατάδυση. Ενώ το σκάφος βρισκόταν στην επιφάνεια γινόταν η φόρτιση των συσσωρευτών του από τον κινητήρα. Ακόμη το γαλλικό «καταδυόμενο» διέθετε διπλό κύτος, ένα σφαιρικής διατομής για να αντέχει την πίεση ενώ ήταν σε κατάδυση και ένα υδροδυναμικό εξωτερικό βελτιστοποιημένο για πλεύση στην επιφάνεια. «ΔΕΛΦΙΝ» & «ΞΙΦΙΑΣ»: Τα πρώτα ελληνικά υποβρύχια και η δράση τους το 1912-13

Το Narval παραλήφθηκε από το γαλλικό Ναυτικό το 1900 και παροπλίστηκε το 1909. Βέβαια όπως όλες οι πρώτες σχεδιάσεις έτσι και το Narval υπέφερε από σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα το σκάφος έπρεπε να παραμένει στην επιφάνεια για 21 λεπτά πριν καταδυθεί καθώς ο ατμολέβητας έπρεπε να πρώτα να κρυώσει. Ο χρόνος αυτός μειώθηκε αργότερα στα 12 λεπτά, αλλά αυτό ουσιαστικά στερούσε από το υποβρύχιο το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν αργότερα με την υιοθέτηση των κινητήρων ντίζελ. Οι δυνατότητες των πρώτων ελληνικών καταδυομένων Στο σχέδιο αυτό στηρίχθηκαν και τα δύο ελληνικά καταδυόμενα που παραγγέλθηκαν από το Ελληνικό Ναυτικό.

Τα σκάφη αναφέρονται ως κλάση Schneider-Laubeuf, είχαν εκτόπισμα στην επιφάνεια 360 τόνων, 452 τόνων σε κατάδυση, το μήκος τους πλησίαζε τα 50 μέτρα, πλάτος 4,7, βύθισμα 2,7 και μπορούσαν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια 12 κόμβων και 8 κόμβων σε κατάδυση.

Το πλήρωμά τους αποτελείτο από 24 άτομα. Το καταδυόμενο είχε αυτονομία με 8 κόμβους: τις 2 ώρες, με 6 κόμβους 7.5 ώρες και με 4.5 αυξανόταν στις 17.5 ώρες. Ο οπλισμός και των σκαφών αποτελείτο από 4 εκτοξευτές τορπιλών των 45 εκ. εξωτερικά του σκάφους κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα (2 στην πλώρη και 2 στην πρύμη με γωνία 5º ως προς τον διαμήκη) και 1 τορπιλοσωλήνα εσωτερικά στο πρωραίο διαμέρισμα.

Ο συνολικός φόρτος ήταν 6 τορπίλες Schwartzkorpf (5 στις θέσεις εκτοξεύσεως και μια εφεδρική). Το σκάφος μπορούσε να φτάσει σε μέγιστο βάθος κατάδυσης έως και τα 36 μέτρα.

Η παραλαβή του πρώτου, εκ των δύο καταδυόμενων του ΔΕΛΦΙΝ έγινε στις 5 Οκτωβρίου 1912 από τον Πλωτάρχη Στ. Παπαρηγόπουλο.

Η πρώτη τορπιλική επίθεση

Το ΔΕΛΦΙΝ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο εγκαίρως για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και έμελλε να είναι το υποβρύχιο που πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση με τορπίλη κατά σκάφους επιφανείας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Πιο συγκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 1912 εξαπέλυσε τορπίλη εναντίον του τουρκικού καταδρομικού MEDJIDIEH.

Η τορπίλη απέτυχε να βρει το στόχο της και το ΔΕΛΦΙΝ καταδιώχθηκε από τα τουρκικά πλοία με συνέπεια να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος προς τα Μαυρονήσια. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή και ενώ βρίσκονταν εν καταδύσει, προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

Στη συνέχεια έφτασε από το Μούδρο το θωρηκτό Αβέρωφ για να απαλλάξει τα ελληνικά πλοία από την τουρκική απειλή. Ακολούθησε η περίοδος του εθνικού διχασμού και τα κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» με την Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία) να καταλαμβάνουν καίρια σημεία των Αθηνών και μαζί με αυτά και τον Στόλο. Έτσι το 1916 μαζί με τα πλοία του Στόλου που κατασχέθηκαν από τους Γάλλους ήταν και τα δύο ελληνικά καταδυόμενα.

Όταν επεστράφησαν όμως ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που διατηρήθηκαν σε υπηρεσία για πολύ λίγο χρονικό διάστημα μέχρι και το 1920, οπότε και παροπλίσθηκαν.

Το ΞΙΦΙΑΣ

Το έτερο καταδυόμενο ΞΙΦΙΑΣ δεν μπόρεσε να λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις καθώς η παραλαβή του έγινε αργότερα. Αυτό παραλήφθηκε στις 2 Μαρτίου του 1913 από τον Πλωτάρχη Δ. Λάμπρου.

Όπως και το ΔΕΛΦΙΝ κατασχέθηκε από τους Γάλλους το 1916 μαζί με τα περισσότερα πλοία του Ελληνικού Στόλου και όταν επεστράφη οι Γάλλοι φρόντισαν να είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά.

Παροπλίσθηκε ως καταδυόμενο το 1920 και το σκάφος χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό αργότερα ως υδροφόρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Happy Day για Συνατσάκη: «Καλά βρε κορίτσια κάθεστε και λέτε τέτοια πράγματα;» – «Μήπως πρέπει να σταματήσει;»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε «κατά λάθος» έναν άνδρα από το Ελ Σαλβαδόρ – Τον εξόρισε στην τρομακτική φυλακή – «κολαστήριο»

Με το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης στο Κύπελλο Ελλάδας οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

10 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν βρήκες την αδελφή ψυχή σου

Αδιέξοδο για το Grand Resort Lagonissi: Μπλόκο στην Παράταση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης

Βαλ Κίλμερ: Η αδυσώπητη μάχη με τον καρκίνο και η συγκλονιστική επανένωση με τον Τομ Κρουζ – «Πρέπει να επιλέξεις αν θα αναπνεύσεις ή αν θα φας»

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η αποκάλυψη για το φύλο του μωρού και το όνομα

Ηλέκτρα: Ένα μυστηριώδες φωτογραφικό στοιχείο αποκαλύπτει το μυστικό της δολοφονίας

Γιώργος Καρκάς: «Έχω περάσει ωραία και με τα δύο φύλα! Στα 17 μου έκανε σχέση με ένα παλικάρι και…»

Νέα δικαστική διαμάχη Χρηστίδου – Μαραντίνη για οικονομικές διαφορές – Το αίτημά τους για αναβολή

00:00 / 00:00

Αποκαλύπτουμε: Η κρυμμένη σημασία του ονόματός σας στα Αρχαία Ελληνικά

Το άρθρο εξερευνά την κρυμμένη σημασία των ονομάτων στα αρχαία ελληνικά, αποκαλύπτοντας τις ετυμολογικές ρίζες και τις έννοιες πίσω από πολλά ανδρικά και γυναικεία...

Λάβδανο: Το μυστικό εθιστικό ελιξίριο του 1800

Το λάβδανο, ένα βάμμα οπίου αναμεμειγμένο με αλκοόλ, ήταν το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό του 19ου αιώνα, ιδιαίτερα στη βικτωριανή εποχή, λόγω της αναλγητικής του...

Σπουδαία ανακάλυψη: Μυθικός θησαυρός 160 εκατ. δολαρίων αποκαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια “θαμμένος” στο υπέδαφος

Ένας θησαυρός αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελούμενος από 15.000 σπάνια νομίσματα, ανακαλύφθηκε μετά από 50 χρόνια που ήταν κρυμμένος στο υπέδαφος από τους...

Συγκλονιστικά ευρήματα στο ναυάγιο της Κερύνειας: Τι αποκάλυψαν αρχαιολόγοι

Η πρόσφατη μελέτη για το ναυάγιο της Κερύνειας, ενός αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου που ανακαλύφθηκε το 1965 στα ανοικτά της Κύπρου, αποκαλύπτει νέα δεδομένα...

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια των Μυκηνών, του σημαντικού κέντρου του μυκηναϊκού πολιτισμού, που άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού....

Πώς μάχονταν με δόρατα και ξίφη οι Αρχαίοι Έλληνες

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των όπλων από τους αρχαίους Έλληνες, εστιάζοντας κυρίως στα ξίφη και τα δόρατα. Οι Έλληνες οπλίτες χρησιμοποιούσαν το ξίφος...

Αποκαλύφθηκε πού στέκει το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης – Εκτείνεται σε 22 μέτρα

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του Αρκαδικού ή Γέφυρα της Καζάρμας, βρίσκεται στην Αργολίδα της Πελοποννήσου και χρονολογείται από τον 13ο...

Οι αρχαίοι Έλληνες αποκάλυψαν το σφαιρικό σχήμα της Γης με μαθηματική ευφυΐα

Οι αρχαίοι Έλληνες, με τη μαθηματική τους ευφυΐα, κατάφεραν να αποδείξουν το σφαιρικό σχήμα της Γης πολύ πριν την εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο...

Το αποτρόπαιο «έγκλημα» της ιστορίας: Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ενετό Μοροζίνι...

Το άρθρο περιγράφει την καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ενετό στρατηγό Μοροζίνι κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687. Ο Παρθενώνας, που είχε μετατραπεί...

Αποκάλυψη: Το ξεχασμένο Βατραχονήσι στην καρδιά της Αθήνας!

Είναι σε όλους γνωστά τα νησιά που έχει η Αττική αλλά ήξερες ότι κάποτε υπήρχε ένα νησί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας;Και όμως...

Η απίστευτη περιπέτεια του λοχία που βρέθηκε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και… λύθηκε...

Ο λοχίας Leonard A. Funk, ένας από τους πιο παρασημοφορημένους στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε μια απίστευτη κατάσταση τον Ιανουάριο του 1945...

Η θρυλική φάρσα του BBC που συγκλόνισε – Πώς να καλλιεργήσετε… σπαγγέτι

Το 1957, το BBC στην Αγγλία πραγματοποίησε μια πρωταπριλιάτικη φάρσα που έμεινε στην ιστορία, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί την πίστεψαν. Ο παρουσιαστής Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε...

Σμύρνη 1919-1922: Τρία χρυσά έτη ελληνικής αναγέννησης και ελευθερίας

Το άρθρο περιγράφει την περίοδο 1919-1922 στη Σμύρνη, όταν η πόλη βρέθηκε υπό ελληνική διοίκηση μετά την κατάληψή της από τον Ελληνικό Στρατό. Αρχικά,...

Ανακαλύψτε τους Ινδιάνους που αποκαλούνται οι αρχαίοι Έλληνες της Αμερικής!

Το άρθρο εξερευνά την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ των Ινδιάνων Cherokee και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αναφέροντας ευρήματα όπως πετρογλυφικά στην Βόρεια Αμερική που περιλαμβάνουν...

Ιππασος: Ο μαθητής του Πυθαγόρα που κατέρριψε τη θεωρία των αριθμών

Ίσως ο πιο λαμπρός μαθητής που πέρασε ποτέ από τη σχολή του Πυθαγόρα, αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος που έφερε την ανατροπή, καταρρίπτοντας τις πεποιθήσεις...

Έτσι χρησιμοποιήθηκε το μπέικον για την κατασκευή εκρηκτικών στον Β’ ΠΠ

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανική Επιτροπή Διάσωσης Λίπους ενθάρρυνε τις νοικοκυρές να συλλέγουν τα υπολείμματα λίπους από το μαγειρεμένο μπέικον...

Το τεστ εγκυμοσύνης των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια

Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει μια μέθοδο για να προσδιορίζουν την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας δημητριακά, όπως το κριθάρι και το...

Ο άδοξος θάνατος του Αισχύλου που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ο Αισχύλος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγωδούς και πολεμιστές, γνωστός για τη συμμετοχή του στη Μάχη του Μαραθώνα και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ στη showbiz: Έφυγε αγαπημένος ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Αντώνης Κανάκης: «Πρώην συνεργάτης μάς λεηλάτησε, σύντομα θα αποκαλύψουμε το όνομά του»

Ο Αντώνης Κανάκης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ράδιο...

Αποκαλύπτουμε – Μητσοτάκης & Αργυρός: Μυστικό δείπνο με τις συζύγους τους σε λαμπερό εστιατόριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δημοφιλής τραγουδιστής Κωνσταντίνος...

Δέσποινα Καμπούρη: «Έφυγα από το σπίτι όταν γέννησα το πρώτο παιδί, ο σύζυγός μου...

Η Δέσποινα Καμπούρη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Πάμε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ