Δέκα πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για τον Παρθενώνα

Ανακάλυψε δέκα άγνωστες πτυχές του Παρθενώνα, από την ύπαρξη του προ-Παρθενώνα μέχρι και την πρόσφατη προσπάθεια αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας, κρύβει πολλά άγνωστα στοιχεία. Πριν από αυτόν υπήρχε ο προ-Παρθενώνας, ο οποίος καταστράφηκε το 480 π.Χ. κατά τους Περσικούς πολέμους. Ο σημερινός Παρθενώνας χτίστηκε μεταξύ 447-438 π.Χ.

και ήταν αρχικά χρωματιστός με κόκκινα, μπλε και χρυσά χρώματα, τα οποία έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα των αιώνων. Η μεταφορά του πεντελικού μαρμάρου ήταν το μεγαλύτερο έξοδο της κατασκευής. Υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα στο Νάσβιλ των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση του μνημείου προήλθε από τη συμμαχία της Δήλου και όχι από τους Αθηναίους.

Ο Παρθενώνας σχεδιάστηκε με τη χρυσή τομή, και το άγαλμα της Αθηνάς λεηλατήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Η ονομασία “Παρθενώνας” εμφανίστηκε αργότερα, ενώ από τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε η αναστήλωσή του. Τέλος, υπήρξε σχέδιο να γίνει μεσοτοιχία με το παλάτι του Όθωνα, το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Πιο αναλυτικά:

Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα απ’ τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της χώρας μας.

Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και μέχρι και σήμερα διατηρεί κάποια μυστικά του αφανέρωτα

Δείτε αναλυτικά:

Η ύπαρξη του προ-Παρθενώνα

Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα απ’ τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως, παρόλα αυτά δεν ήταν το πρώτο κτίσμα που ανεγέρθηκε στην περιοχή της Ακρόπολης. Στην πραγματικότητα στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρξε ένας ναός υπό κατασκευή αφιερωμένος στην θέα Αθηνά, ο οποίος σήμερα αποκαλείται ως προ- Παρθενώνας.

Ο ναός αυτός φαίνεται να καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Περσικού πολέμου το 480 Π.Χ και μετά από περίπου 30 χρόνια ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του τωρινού Παρθενώνα από την ομάδα του Ικτίνου και του Καλλικράτη σε συνεργασία με το γλύπτη Φειδία, η οποία χρειάστηκε περίπου δέκα χρόνια κατασκευής (447-438 Π. Χ.)

Ο Παρθενώνας ήταν χρωματιστός

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα του Παρθενώνα στο μυαλό όλων μας είναι ταυτισμένη με την λευκή απόχρωση, πρόσφατες μελέτες με χρήση υπέρυθρου φωτισμού έχουν ανακαλύψει την ύπαρξη ιχνών από κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα που στόλιζε το διάκοσμο του, τα οποία μάλιστα σε σημεία μπορούν να γίνουν ορατά και με γυμνό μάτι.

Ο λόγος που στο σήμερα το μνημείο παρουσιάζει αυτή την ελαφριά γκρι απόχρωση, οφείλεται στην αποσύνθεση του χρώματος που πραγματοποιείται με το πέρασμα των αιώνων.

Το μεγαλύτερο έξοδο κατασκευής του

Μέσα στο βάθος των χρόνων κάποια από τα οικονομικά στοιχεία του χτισίματος του Παρθενώνα έχουν επιβιώσει στο σήμερα, αναδεικνύοντας πως το μεγαλύτερο έξοδο της κατασκευής αποτελούσε η μεταφορά του πεντελικού μαρμάρου στο λόφο της Ακροπόλεως, μια διαδρομή περίπου 16 χιλιομέτρων.

Για το σκοπό της κατασκευής χρειάστηκαν περίπου 20 χιλιάδες τόνοι μαρμάρου, ενώ η απόσταση από το λατομείο καλυπτόταν μέσα σε έξι ώρες, με την τελική ανάβαση να επιτυγχάνεται με τη χρήση αυτοσχέδιων γερανών.

Το ακριβές αντίγραφο στην Αμερική

Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την κατασκευή πολλών κτιρίων παγκοσμίως, που έχουν φανεί να αντιγραφούν την εμφάνιση του, όπως το Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο.

Στην περιοχή του Νάσβιλ στην πολιτεία του Τενεσί των Ηνωμένων πολιτειών, υπάρχει μάλιστα ένα ακριβές αντίγραφο του μνημείου, που στέκει κοσμώντας το κέντρο του πάρκου της πόλης, από το 1897. Το 1990 εγκαταστάθηκε ένα αντίγραφο του περίφημου αγάλματος της Αθηνάς, ολοκληρώνοντας την αναπαράσταση.

Η χρηματοδότηση δεν έγινε από τους Αθηναίους

Οι Αθηναίοι με την έκβαση των περσικών πολέμων κατάφεραν να μετατραπούν σε ηγέτιδα δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση του μνημείου να έρθει απ΄ το κεφάλαιο των υπόλοιπών κρατών μελών της συμμαχίας της Δήλου που αποτελούσαν σύμμαχοι των Αθηναίων και όχι απευθείας από τους ίδιους τους πολίτες της.

Η χρήση της χρυσής τομής

Ως χρυσή τομή αποκαλείται εκείνη η αναλογία μεταξύ μήκους και πλάτους που κάνει ένα παραλληλόγραμμο ευχάριστο στο μάτι.

Ο γλύπτης Φειδίας που την χρησιμοποιούσε κατά κόρον στα γλυπτά του, κατασκεύασε και τον Παρθενώνα ως ένα “χρυσό” ορθογώνιο, ο οποίος χτίστηκε με την εξαιρετική ακρίβεια της μαθηματικής αυτής αναλογίας.

Η κλοπή του χρυσού του αγάλματος

Το άγαλμα της Αθηνάς της Παρθένου, στο εσωτερικό του Παρθενώνα έπεσε θύμα καπήλευσης από τον τύραννο Λάχαρη, τον 3ο αιώνα Π. Χ., ο οποίος πήρε το χρυσό από τα μαλλιά και τα ρούχα της ώστε να κόψει νόμισμα για να πληρώσει τους μισθοφόρους του στρατού.

Στην θέση του άλλοτε πολύτιμου μετάλλου, πιστεύεται από τους ειδικούς ότι τοποθετήθηκαν αυτήν την φορά πλάκες, οι οποίες είχαν επιχρυσωθεί.

Η ονομασία Παρθενώνας

Παρότι η ονομασία Παρθενώνας είναι ταυτόσημη με το μνημείο, σε κείμενα του 5ου αιώνα Π. Χ. γινόταν αναφορά στο κτίσμα του ως “ο μεγάλος ναός”.

Η πρώτη παρουσία του ονόματος που έμελλε να γίνει συνώνυμο του δέους και της υψηλής αρχιτεκτονικής παρουσιάζεται σε κείμενα του ρήτορα Δημοσθένη έναν αιώνα αργότερα και θεωρείται πως οι ρίζες του βασίζονται σ΄ ένα συγκεκριμένο δωμάτιο μέσα στο κτίσμα χωρίς να έχει διαλευκανθεί ποιο ακριβώς ήταν αυτό.

Η αναστήλωση του Παρθενώνα

Χρονολογούμενη από την δεκαετία του ‘70 έχει ξεκινήσει από την ελληνική πολιτεία η διαδικασία αποκατάστασης και συντήρησης του Παρθενώνα, οπού τα αρχικά υλικά κατασκευής συμπληρώνονται με ανθεκτικότερα στις καιρικές συνθήκες και στην διάβρωση, ώστε να υποστηριχτεί η ακεραιότητα του μνημείου στο πέρασμα των αιώνων.

Το σχέδιο κατασκευής του παλατιού

Ο Παρθενώνας μέσα στην μακραίωνη συνταρακτική ιστορία του έχει βιώσει πολλές μεταμορφώσεις με μια από αυτές να τον ήθελε να γίνει μεσοτοιχία με το νεόκτιστο παλάτι του βασιλιά Όθωνα.

Μετά την δημιουργία των τολμηρών αυτών σχεδίων από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Σίνκελ, η ιδέα έμεινε τελικά αποτυπωμένη μόνο στα χαρτιά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Βουλή: Σήμερα η ενημέρωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών

Αλέκα Κανελλίδου: Ο θάνατος και η σχέση με το γιο της – «Χώρισα όταν ο Γιάννης ήταν 4 χρονών»

IRIS: Πότε γίνεται υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Κανονιοφόρος made in Greece κι ακόμη 21 ελληνικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Εριέττα Κούρκουλου: «Γιατί να τους βλέπουμε γυμνούς;» – Η φωτογραφία από τον τοκετό που δημιούργησε ερωτήματα

Νέος Κόσμος: Τρελή πορεία φορτηγού προκάλεσε ζημιές σε 11 σταθμευμένα αυτοκίνητα

Απειλή για βόμβες στη Διεύθυνση Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη – Αποδείχτηκε φάρσα

Άγιος έρωτας: Η Χριστίνα μπαίνει 18 χρόνια φυλακή για να σώσει τον Παύλο – «Εγώ σκότωσα την Κατρίν»

ΑΣΕΠ: Μόνιμες προσλήψεις στην ΕΥΠ με οποιοδήποτε πτυχίο

00:00 / 00:00

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια των Μυκηνών, του σημαντικού κέντρου του μυκηναϊκού πολιτισμού, που άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού....

Πώς μάχονταν με δόρατα και ξίφη οι Αρχαίοι Έλληνες

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των όπλων από τους αρχαίους Έλληνες, εστιάζοντας κυρίως στα ξίφη και τα δόρατα. Οι Έλληνες οπλίτες χρησιμοποιούσαν το ξίφος...

Αποκαλύφθηκε πού στέκει το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης – Εκτείνεται σε 22 μέτρα

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του Αρκαδικού ή Γέφυρα της Καζάρμας, βρίσκεται στην Αργολίδα της Πελοποννήσου και χρονολογείται από τον 13ο...

Οι αρχαίοι Έλληνες αποκάλυψαν το σφαιρικό σχήμα της Γης με μαθηματική ευφυΐα

Οι αρχαίοι Έλληνες, με τη μαθηματική τους ευφυΐα, κατάφεραν να αποδείξουν το σφαιρικό σχήμα της Γης πολύ πριν την εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο...

Το αποτρόπαιο «έγκλημα» της ιστορίας: Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ενετό Μοροζίνι Λοκατέλλι

Το άρθρο περιγράφει την καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ενετό στρατηγό Μοροζίνι κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687. Ο Παρθενώνας, που είχε μετατραπεί...

Αποκάλυψη: Το ξεχασμένο Βατραχονήσι στην καρδιά της Αθήνας!

Είναι σε όλους γνωστά τα νησιά που έχει η Αττική αλλά ήξερες ότι κάποτε υπήρχε ένα νησί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας;Και όμως...

Η απίστευτη περιπέτεια του λοχία που βρέθηκε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και… λύθηκε...

Ο λοχίας Leonard A. Funk, ένας από τους πιο παρασημοφορημένους στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε μια απίστευτη κατάσταση τον Ιανουάριο του 1945...

Η θρυλική φάρσα του BBC που συγκλόνισε – Πώς να καλλιεργήσετε… σπαγγέτι

Το 1957, το BBC στην Αγγλία πραγματοποίησε μια πρωταπριλιάτικη φάρσα που έμεινε στην ιστορία, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί την πίστεψαν. Ο παρουσιαστής Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε...

Σμύρνη 1919-1922: Τρία χρυσά έτη ελληνικής αναγέννησης και ελευθερίας

Το άρθρο περιγράφει την περίοδο 1919-1922 στη Σμύρνη, όταν η πόλη βρέθηκε υπό ελληνική διοίκηση μετά την κατάληψή της από τον Ελληνικό Στρατό. Αρχικά,...

Ανακαλύψτε τους Ινδιάνους που αποκαλούνται οι αρχαίοι Έλληνες της Αμερικής!

Το άρθρο εξερευνά την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ των Ινδιάνων Cherokee και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αναφέροντας ευρήματα όπως πετρογλυφικά στην Βόρεια Αμερική που περιλαμβάνουν...

Ιππασος: Ο μαθητής του Πυθαγόρα που κατέρριψε τη θεωρία των αριθμών

Ίσως ο πιο λαμπρός μαθητής που πέρασε ποτέ από τη σχολή του Πυθαγόρα, αλλά ταυτόχρονα ο άνθρωπος που έφερε την ανατροπή, καταρρίπτοντας τις πεποιθήσεις...

Έτσι χρησιμοποιήθηκε το μπέικον για την κατασκευή εκρηκτικών στον Β’ ΠΠ

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανική Επιτροπή Διάσωσης Λίπους ενθάρρυνε τις νοικοκυρές να συλλέγουν τα υπολείμματα λίπους από το μαγειρεμένο μπέικον...

Το τεστ εγκυμοσύνης των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια

Πριν από περίπου 3.500 χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει μια μέθοδο για να προσδιορίζουν την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας δημητριακά, όπως το κριθάρι και το...

Ο άδοξος θάνατος του Αισχύλου που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ο Αισχύλος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγωδούς και πολεμιστές, γνωστός για τη συμμετοχή του στη Μάχη του Μαραθώνα και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,...

Bίντεο από το 1920: Τρέχουν με… ρόδες στα πόδια και μπαστούνια του σκι!

Ένα βίντεο από τη δεκαετία του 1920 παρουσιάζει ανθρώπους να τρέχουν με ρόδες δεμένες στα πόδια τους, χρησιμοποιώντας μπαστούνια του σκι για υποστήριξη. Αυτή η...

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία στην οποία βασίστηκε το Squid Game- Έρχεται από το 1986

Το άρθρο εξετάζει την αληθινή ιστορία που φημολογείται ότι ενέπνευσε τη δημοφιλή σειρά του Netflix, "Squid Game". Παρά τις φήμες, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι...

Βίντεο: Το Λονδίνο της δεκαετίας του ’30

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο που απεικονίζει το Λονδίνο της δεκαετίας του '30, μια περίοδος που οι άνθρωποι ζούσαν ανέμελα, αγνοώντας τις δραματικές αλλαγές...

Βίντεο: Η καταστροφή του αερόπλοιου Χίντενμπουργκ

Η καταστροφή του γερμανικού αερόπλοιου Χίντενμπουργκ στις 6 Μαΐου 1937 στο Νιου Τζέρσεϊ, κατά την προσπάθεια αγκυροβόλησης, προκάλεσε 36 θανάτους και συγκλόνισε το κοινό...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ στη showbiz: Έφυγε αγαπημένος ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Αντώνης Κανάκης: «Πρώην συνεργάτης μάς λεηλάτησε, σύντομα θα αποκαλύψουμε το όνομά του»

Ο Αντώνης Κανάκης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ράδιο...

Netta: Η τεράστια αλλαγή στην εμφάνισή της νικήτριας της Eurovision μετά την απώλεια 30...

Η Netta, η νικήτρια της Eurovision 2018, έχει εντυπωσιάσει...

Κατερίνα Καινούργιου – Παναγιώτης Κουτσουμπής: Υπέκυψαν στο trend και ποζάρουν ως ήρωες του Studio...

Η Κατερίνα Καινούργιου και ο Παναγιώτης Κουτσουμπής ακολούθησαν τη...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ