Λιοντάρι του Πειραιά: Τι γνωρίζετε για το επιβλητικό μαρμάρινο γλυπτό; – Η άγνωστη ιστορία του

Εξερευνώντας την ιστορία του εντυπωσιακού μαρμάρινου λιονταριού που δεσπόζει στον Πειραιά, το οποίο αποτέλεσε σύμβολο και σημείο αναφοράς για αιώνες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το λιοντάρι του Πειραιά είναι ένα εμβληματικό μαρμάρινο γλυπτό που συνδέεται με την ιστορία του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το λιοντάρι καθόταν επιβλητικά στον Πειραιά για αιώνες, αποτελώντας σημείο αναφοράς για ναυτικούς και ταξιδιώτες.

Αν και η ακριβής χρονολογία και ο λόγος κατασκευής του παραμένουν άγνωστα, το γλυπτό έχει περιβληθεί από θρύλους και ιστορικές αναφορές. Το 1687, ο Ενετός ναύαρχος Φραντσέσκο Μοροζίνι το μετέφερε στη Βενετία ως λάφυρο πολέμου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Στον Πειραιά, έχει δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του γλυπτού, το οποίο δεσπόζει στην Ακτή Μιαούλη, υπενθυμίζοντας την ιστορική σημασία του αυθεντικού μνημείου.

Πιο αναλυτικά:

Το λιοντάρι του Πειραιά, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά γλυπτά που συνδέονται με την ιστορία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας.

Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές λιοντάρι σε καθιστή θέση, από λευκό μάρμαρο, που προσομοιάζει με τον «λέοντα της Χαιρωνείας», ύψους περίπου 3 μέτρων, το οποίο δέσποζε στον Πειραιά για αιώνες και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ναυτικούς και ταξιδιώτες.

Το λιμάνι του Πειραιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου, και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ονομαζόταν Πόρτο Λεόνε (Porto Leone), δηλαδή «Λιμάνι του Λιονταριού». Επίσης, μια άλλη ονομασία ήταν Πόρτο Δράκο.

Η ονομασία αυτή, σύμφωνα με του θρύλους, προέκυψε γιατί θεωρούσαν τους δράκους ανθρώπους, τεράστιους σε μέγεθος, οι οποίοι είχαν τη δύναμη να μεταμορφώνονται σε ανθρωπόμορφους λέοντες.

Παράλληλα, οι Τούρκοι είχαν ονομάσει τον Πειραιά ως Ασλάν Λιμάνι (σ.σ. Λιμάνι του Λιονταριού).

Σύμφωνα με τον θρύλο, κάποια Τουρκάλα που ήταν έγκυος έτυχε να κοιτάξει το άγαλμα και αμέσως γέννησε ένα τέρας με πρόσωπο λιονταριού, αυτιά όρθια σαν του λαγού και πόδια μικρού παιδιού.

Πήδηξε στο έδαφος βγάζοντας κραυγές σαν γαβγίσματα σκύλου. Λέγεται ότι το σκότωσαν αμέσως και ότι απαγόρευσαν στον Γάλλο χειρούργο Fouchon, που ήταν παρών να το ταριχεύσει και να το στείλει στη Γαλλία.

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του λιονταριού είναι αβέβαιη. Επίσης, δεν είναι γνωστό και για ποιον λόγο κατασκευάστηκε και γιατί τοποθετήθηκε στον Πειραιά. Όλα όσα ξέρουμε στηρίζονται κυρίως σε διηγήσεις και θρύλους.

Οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες επικεντρώνονται σε προσωπικές μαρτυρίες όσων είδαν το λιοντάρι με τα ίδια τους τα μάτια κατά την επίσκεψή τους στον Πειραιά.

Από τους αρχαίους συγγραφείς δεν έχουμε κάποιο απόσπασμα που να κάνει λόγο για το λιοντάρι. Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη του Γενοβέζου Πέτρου Βισκόντι το 1318. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το μνημείο δεν βρισκόταν εκεί από πιο παλιά.

Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας οι οποίοι περιγράφουν τον Πειραιά κατά την περίοδο της παρακμής του, ενώ αναφέρονται σε πολλά μνημεία, πουθενά δεν αναφέρουν το λιοντάρι. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Αkerblad στο συμπέρασμα ότι φτιάχτηκε περίπου τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Άλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι φτιάχτηκε από τον μεγάλο Δούκα της Αθήνας Γκυ ντε Λα Ρος και άλλοι πως φτιάχτηκε μεταξύ 11ου και 15ου αιώνα, ενώ μερικοί υποστηρίζουν πως είναι έργο της κλασικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια κοινά αποδεκτή εκτίμηση για την ηλικία του μνημείου.

Το 1687, κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού Πολέμου, ο Ενετός ναύαρχος Φραντσέσκο Μοροζίνι εισέβαλε στην Αθήνα και στον Πειραιά. Εκείνη την περίοδο, οι Βενετοί λεηλάτησαν πολλά μνημεία της περιοχής.

Ο Μοροζίνι, εντυπωσιασμένος από το γλυπτό, το μετέφερε στη Βενετία ως λάφυρο πολέμου μαζί με άλλα τρία λιοντάρια μικρότερου μεγέθους.

Τα έργα αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα στον ναύσταθμο της Βενετίας. Η αρπαγή των συγκεκριμένων λιονταριών δεν είναι τυχαία και αυτό γιατί έμβλημα της Βενετίας την εποχή εκείνη ήταν το λιοντάρι.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το άγαλμα είναι ότι χαράχθηκαν πάνω του επιγραφές σε σκανδιναβικές ρούνες. Ρουνικό αλφάβητο χρησιμοποίησαν διάφοροι βόρειοι λαοί, κυρίως σκανδιναβικοί, για πάρα πολλούς αιώνες.

Ο πρώτος, ο οποίος έδωσε πλήρη ερμηνεία των επιγραφών είναι ο Σουηδός Rafn το 1856. Μετάφραση της επιγραφής αυτής υπάρχει αυτούσια στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου και είναι η εξής:

Για την αριστερή πλευρά «Ο Χάνων με τον Ουλφ, Ασμούνδ και Οέρν κυρίευσαν αυτό το λιμάνι. Αυτοί μαζί με τον Χάραλδ τον Μακρό επέβαλαν βαριές χρηματικές ποινές εξαιτίας της αποστασίας του ελληνικού λαού. Ο Δαλκ αιχμαλωτίστηκε, ο Έγιλ και ο Ραγνάρ εκστράτευσαν σε Ρουμανία και Αρμενία».

Για τη δεξιά πλευρά «Ο Άσμουνδ με τον Ασγείρ, Θορλείφ, Θορ και Ιβάρ χάραξαν τις επιγραφές αυτές κατόπιν παραγγελίας του Χάραλδ του Μακρού παρά την οργή των Ελλήνων να τους εμποδίσουν».

Το μόνο υπαρκτό πρόσωπο στην επιγραφή είναι ο Χάραλδ ο Μακρός, οποίος υπήρξε βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1046 έως το 1066, για τον οποίο όμως δεν υπάρχει μαρτυρία για την εμφάνισή του στον Πειραιά, παρά μόνο για τις δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, στον Πειραιά δεν υπάρχει το αυθεντικό λιοντάρι, αλλά ένα αντίγραφο του, το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στο χαμένο μνημείο.

Το άγαλμα δεσπόζει στην Ακτή Μιαούλη, κοντά στο λιμάνι, θυμίζοντας στους επισκέπτες την ιστορική σημασία του παλιού γλυπτού.

Το λιοντάρι του Πειραιά δεν είναι απλώς ένα αρχαίο γλυπτό, αλλά ένα σύμβολο της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κατακρημνίστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας των δασμών – Με βουτιά 5% έκλεισε ο Stoxx, 1.100 μονάδες έχασε ο γερμανικός DAX

Χακάν Φιντάν: «Η Τουρκία αποφεύγει σύγκρουση με το Ισραήλ στη Συρία»

Το δίδυμο Τσιτσιπά εξασφάλισε wild card στο πρεστιζάτο Μόντε Κάρλο

ΣΤΑΣΥ: Ανακοινώθηκαν 50 νέες προσλήψεις για 11 ειδικότητες

Γενέθλια για την κόρη της Πάολα – Λαμπερό πάρτι με τον πατέρα της, Φώτη Ζογλοπίτη στην Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Ο Ματ Χούμελς αποσύρεται από τα γήπεδα το καλοκαίρι

STARS SYSTEM: Τι σας περιμένει το Σάββατο 05/04/2025 στις 13:00

Τζένη Μπαλατσινού: Το σπάνιο παιδικό ενσταντανέ που αναβίωσε νοσταλγικές αναμνήσεις

Προσλήψεις-ευκαιρία στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης

Έξαλλη η Καίτη Γαρμπή για τον Λάνθιμο: «Δεν είναι τυχαίος! Είναι πολιτισμική μικροπρέπεια να…»

Κακοκαιρία σαρώνει τη Μακεδονία: Αποκλεισμένες ιρλανδικές διαβάσεις και επαρχιακές οδοί από την καταρρακτώδη βροχή

Τραμπ: Μετά τους δασμούς υπαγορεύει και την οικονομική πολιτική στην FED – Η αντιπαράθεση με τον Πάουελ

Σοβαρό τροχαίο στο Νέο Κόσμο με έναν τραυματία

Ελλάδα – Ιρλανδία 0-4: Συντριπτικό χαστούκι για την εθνική γυναικών στο Nations League

00:00 / 00:00

DAP test – Το ψυχολογικό τεστ που θα σου αποκαλύψει αν είσαι Νάρκισσος

Μέσω ενός μόνο ψυχολογικού τεστ, μπορούμε να ανακαλύψουμε για τον εαυτό μας πράγματα που μέχρι σήμερα μας ήταν τελείως άγνωστα. Το DAP test που...

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει: Τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα δεν είναι τελικά…μοναδικά

Οι μηχανικοί της Κολούμπια κατασκεύασαν μια νέα τεχνητή νοημοσύνη που καταρρίπτει μια μακροχρόνια πεποίθηση στην εγκληματολογία – ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα...

Τα μυρμήγκια Oecophylla που προστατεύουν τις σοδειές καλύτερα και από φυτοφάρμακα

Στη φύση υπάρχουν τα μυρμήγκια Oecophylla που είναι σε θέση να προστατεύσουν τις σοδειές πιο αποτελεσματικά και από τα φυτοφάρμακα. Ο φυσικός τρόπος να...

«Παραγγελιά ρε!» – Tο τριπλό φονικό του Νίκου Κοεμτζή για ένα ζεϊμπέκικο

Το άρθρο αναφέρεται στο τριπλό φονικό που διέπραξε ο Νίκος Κοεμτζής στο νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα" στις 25 Φεβρουαρίου 1973. Ο Κοεμτζής, που μόλις είχε...

Βίντεο: Η στιγμή που ο θρυλικός Μεξικανός τραγουδιστής Chalino Sánchez παρέλαβε το μοιραίο σημείωμα επί σκηνής

Ο Rosalino "Chalino" Sánchez Félix υπήρξε σημαντικός Μεξικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, γνωστός μεταθανάτια ως "El Rey del Corrido" (Ο Βασιλιάς του Corrido). Θεωρείται ένας...

Ο μανιακός δολοφόνος με το αρρωστημένο πάθος για γυναικεία παπούτσια – Τι έκανε...

Τον Ιανουάριο του 1968, τέσσερις γυναίκες εξαφανίστηκαν στο Πόρτλαντ, με τον Jerry Brudos να αποτελεί τον βασικό ύποπτο. Η αστυνομία εντόπισε πέντε πτώματα, συμπεριλαμβανομένης...

Ann Woodward: Από τη χλιδή και τη λάμψη στο αιματηρό έγκλημα

Η Ann Woodward, γεννημένη ως Evangeline Crowell το 1915, ξεκίνησε από την επαρχία και κατάφερε να γίνει διάσημο μοντέλο και ηθοποιός ραδιοφώνου στη Νέα...

Περιπλανήθηκαν κάποτε γίγαντες κανίβαλοι στον πλανήτη μας; – Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα

Στη Νεβάδα των ΗΠΑ έχουν ανακαλυφθεί ανθρώπινα λείψανα γιγαντιαίων διαστάσεων, με ύψος έως και 3 μέτρα και κόκκινα μαλλιά. Σύμφωνα με την εθνοτική ομάδα...

Griselda Blanco: Η έμπορος της κοκαΐνης που βαφτίστηκε «Μαύρη χήρα» αφού εξόντωσε όλους...

Η Griselda Blanco, γνωστή ως "Η Νονά" και "Μαύρη Χήρα", υπήρξε μια από τις πιο επικίνδυνες εγκληματίες στην ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος. Γεννημένη το...

Black Dahlia: Το αιματηρό μυστήριο που συγκλόνισε τον κόσμο και μεταμορφώθηκε σε θρυλική...

Στις 15 Ιανουαρίου 1947, βρέθηκε το πτώμα της 22χρονης Elizabeth Short, γνωστής ως "The Black Dahlia", στο Λος Άντζελες. Το σώμα ήταν κομμένο στα...

Η «μητέρα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε...

Το 1965, η αστυνομία ανακάλυψε το κακοποιημένο σώμα της 16χρονης Sylvia Likens στο σπίτι της 37χρονης Gertrude Baniszewski στην Indianapolis. Η Sylvia και η...

Το σοκαριστικό μυστήριο: Η τραγική μοίρα του μέντιουμ που προέβλεψε τη δολοφονία του...

Η Jeane Dixon έγινε διάσημη ως μέντιουμ μετά την πρόβλεψή της το 1956 για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι, που συνέβη το 1963. Γεννημένη...

Ένα συγκλονιστικό πείραμα: Αυτός ήταν ο άνθρωπος που επιβίωσε μέσα σε μία σπηλιά...

Το 1972, ο 33χρονος Γάλλος γεωλόγος Michel Siffre πραγματοποίησε ένα ριζοσπαστικό πείραμα απομονώνοντας τον εαυτό του για 180 ημέρες σε μια σπηλιά στο Τέξας,...

Ισραήλ: Νήπιο 3,5 ετών εντόπισε τυχαία σπάνιο φυλαχτό «σκαραβαίου» 3.800 χρόνων – Η...

Ένα κορίτσι 3,5 ετών, η Ζιβ Νιτζάν, ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο φυλαχτό σκαραβαίου ηλικίας περίπου 3.800 ετών κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο Τελ...

Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακός Ρωμαϊκός τάφος κάτω από γήπεδο ποδοσφαίρου στη Βιέννη

Κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου στο Σίμερινγκ της Βιέννης, αποκαλύφθηκαν τα λείψανα περίπου 150 Ρωμαίων στρατιωτών που χρονολογούνται από τον 1ο...

Ιταλία: Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό μαυσωλείο με επιγραφή μονομάχου στην Καμπανία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μαυσωλείο μονομάχου με επιγραφή στη νότια Ιταλία, στην περιοχή της Καμπανίας. Οι ανασκαφές στη ρωμαϊκή αποικία Liternum, που χρονολογείται στον πρώτο...

DAP test – Το αποκαλυπτικό τεστ που ξεσκεπάζει τον κρυμμένο Νάρκισσο μέσα σου

Το ψυχολογικό τεστ "Draw-A-Person Test" (DAP) αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης της προσωπικότητας, της αυτοεικόνας και των συναισθηματικών καταστάσεων ενός ατόμου μέσω της ανάλυσης μιας...

Λονδίνο: Όταν η φονική ομίχλη εξόντωσε 12.000 ανθρώπους – Κράτησε σχεδόν μια εβδομάδα

Η Μεγάλη Αιθαλομίχλη του Λονδίνου το 1952 αποτέλεσε ένα καταστροφικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 12.000 ανθρώπους. Το φαινόμενο, που διήρκεσε περίπου...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ίρις Καλφοπούλου ξεσπά κατά Αίθρας Λυκουρέζου: «Δεν είμαστε οικογένεια, διασκέδαζε στη Μύκονο όταν πέθανε...

Η Ίρις Καλφοπούλου, ξαδέρφη της Μάρθας Κουτουμάνου, έκανε σοβαρές...

Συγκλονιστικό βίντεο: Γιγαντιαία κύματα «καταπίνουν» κρουαζιερόπλοιο – «Εφιάλτης» στη θάλασσα

Το κρουαζιερόπλοιο Ocean Explorer αντιμετώπισε τεράστια κύματα ύψους έως...

Μαρία Αναστασοπούλου: Η αποκάλυψη για το “διαζύγιο” Πορτοσάλτε από το “Live You”

Η Μαρία Αναστασοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Breakfast@Star, όπου...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ