Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοίνωσε 22 προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με πιο εμβληματικό την σχεδίαση και παραγωγή ελληνικής κανονιοφόρου.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πλοίων OPV, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορους ρόλους, από αποστολές του Λιμενικού έως πιο απαιτητικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, το ΕΛΚΑΚ προχωρά σε προκαταρκτικές διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης κρίσιμων υποδομών και θαλάσσιας/εναέριας επιτήρησης, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της εγχώριας αγοράς και την προώθηση βιώσιμων επιχειρησιακών λύσεων.
Πιο αναλυτικά:
Την ευκαιρία οι ελληνικές εταιρείες να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για 22 προγράμματα που ενδιαφέρουν άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις δίνει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.), με πιο εμβληματικό στόχο την σχεδίαση και παραγωγή ελληνικής κανονιοφόρου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοίνωσε την ανάρτηση του Προγραμματικού Ορίζοντα των Έργων Ενόπλων Δυνάμεων για το 2025, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2025.
Πρόκειται για συνολικά 22 προγράμματα, με πιο εμβληματικό την Αρχική Σχεδίαση Εθνικού Πλοίου, τύπου Κανονιοφόρου Κ/Φ – OPV (Offshore Patrol Vessels).
Τα OPV είναι πλοία τα οποία μπορούν να είναι από 50 έως 120 μέτρα και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε διάφορους ρόλους, ανάλογα τις απαιτήσεις. Στην πιο απλή μορφή τους μπορούν να υπηρετήσουν αποστολές του Λιμενικού Σώματος και στην πιο βαριά τους έκδοση να αναλάβουν δύσκολους ρόλους με κατάσταση θάλασσας 6.
Ειδικά για την θάλασσα του Αιγαίου θα μπορούσαν μαζί με τις Πυραυλακάτους – ΤΠΚ να προσφέρουν μεγάλες λύσεις και να αφήσουν τις φρεγάτες για την ανοιχτή θάλασσα, που είναι και ο κύριος ρόλος τους.
Μπορούν – ανάλογα την διαμόρφωση – να φιλοξενήσουν ακόμη και ελικόπτερο σαν μικρή κορβέτα.
Αναλυτικά ολόκληρη η λίστα με τα 22 προγράμματα για το 2025
Drones και Kamikaze drones
Η δημοσίευση της λίστας των 22 προγραμμάτων που ενδιαφέρουν το ΕΛΚΑΚ δεν σημαίνει ότι αμέσως ξεκινά η υλοποίησή τους. Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι, το ΕΛΚΑΚ να αποκτήσει πληρέστερη κατανόηση των δυνατοτήτων του εγχώριου οικοσυστήματος, όπως της διαθεσιμότητας τεχνικών λύσεων στην αγορά και του επιπέδου ωριμότητας τους.
Η συλλογή των πληροφοριών θα συμβάλλει στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το σχεδιασμό των μελλοντικών διαγωνιστικών διαδικασιών, τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων, το συνδυασμό υφιστάμενων λύσεων μέσω σχηματισμού κατάλληλων συνεργειών, αλλά και την καλλιέργεια ενός πλαισίου προαγωγής αειφόρου ανάπτυξης επιχειρησιακών λύσεων.
Ωστόσο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μπουν οι βάσεις για την παρουσίαση λύσεων επί των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και σε δεύτερη φάση αυτές να προτεραιοποιηθούν και να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.
Παράλληλα, το ΕΛΚΑΚ ανακοίνωσε δυο προσκλήσεις προκαταρκτικής διαβούλευσης (RFI) για
- την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης κρίσιμων υποδομών με χρήση ακουστικών αισθητήρων για έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) καθώς και
- ενός μεταφερόμενου και δυναμικά αναπτυσσόμενου (ad hoc) συστήματος θαλάσσιας/εναέριας επιτήρησης.
Ειδικότερα, οι δυο προσκλήσεις προκαταρκτικής διαβούλευσης αφορούν στην:
Ανάπτυξη Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων για Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), drone το οποίο θα χρησιμοποιείται για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, εξασφαλίζοντας τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών drones – ΜΕΑ ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ακόμα και στις ιδιαίτερες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος. Το σύστημα θα πραγματοποιεί αυτόματα αποκάλυψη, κατηγοριοποίηση / ταυτοποίηση, εντοπισμό και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων ΜΕΑ, μέσω ανίχνευσης και επεξεργασίας των ακουστικών σημάτων τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο και εξελισσόμενο αντιληπτικά στο χρόνο με χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης – AI.
Ανάπτυξη μεταφερόμενου και δυναμικά αναπτυσσόμενου (ad hoc) συστήματος θαλάσσιας/εναέριας επιτήρησης μεγάλων περιοχών, το οποίο θα διαθέτει τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις και βάρος, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η ταχεία ανάπτυξή του σε κινητές μονάδες (πλωτά σκάφη, χερσαία οχήματα) ή στην ξηρά, συνδυάζοντας τη μέγιστη ευελιξία με την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Θα διαθέτει ικανότητα άμεσης ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και θα πραγματοποιεί αυτόματο εντοπισμό, αναγνώριση και παρακολούθηση πολλαπλών στόχων σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.