Καρκίνος: Επαναστατική μελέτη αποκαλύπτει πώς δύο τροπικά φρούτα μπορούν να τον καταπολεμήσουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι φυτοχημικά από παπάγια και φρούτα του πάθους μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, ανοίγοντας δρόμους για ανάπτυξη συμπληρωματικών θεραπειών.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μια επαναστατική μελέτη από ερευνητές στη Γερμανία και τη Βραζιλία αποκαλύπτει ότι οι ενώσεις από δύο τροπικά φρούτα, την παπάγια και τα φρούτα του πάθους, μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Εβδομάδα FAPESP στη Γερμανία, εξηγώντας πώς τα φυτοχημικά από αυτά τα φρούτα λειτουργούν σε μοριακό επίπεδο, προσφέροντας πιθανά οφέλη για την υγεία και θεραπευτικές εφαρμογές.

Η μελέτη επικεντρώνεται στις πηκτίνες, βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τις χρόνιες ασθένειες και να ενισχύσουν τη βιολογική δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Πιο αναλυτικά:

Οι επιστήμονες διερευνούν εδώ και χρόνια τις πιθανές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες φρούτων και φυτών προκειμένου να αναπτύξουν νέα φάρμακα και θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Τώρα, λοιπόν, ερευνητές από τη Γερμανία και τη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι οι ενώσεις σε δύο τροπικά φρούτα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως επικουρικές στη θεραπεία του καρκίνου.

Τα φυτοχημικά από τα φρούτα και τα χημικά μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα μιας νέας μελέτης κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας FAPESP στη Γερμανία, οι επιστήμονες εξήγησαν πώς λειτουργούν σε μοριακό επίπεδο τα φυτοχημικά από την παπάγια, τα φρούτα του πάθους και διάφορα εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών, αναδεικνύοντας πιθανά οφέλη για την υγεία και θεραπευτικές εφαρμογές.

Τα φρούτα και τα φυτικά εκχυλίσματα είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν αυτές οι ενώσεις, ερευνητές από πανεπιστήμια και ιδρύματα στη Βραζιλία και τη Γερμανία έχουν πραγματοποιήσει ξεχωριστές αλλά συμπληρωματικές μελέτες.

Ορισμένα από τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στις 25 Μαρτίου κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας για το μέλλον της έρευνας για τα τρόφιμα και τη διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στο πλαίσιο της Εβδομάδας FAPESP Γερμανίας.

Ουρολοιμώξεις: Πρόληψη και θεραπεία με φυτικά εκχυλίσματα

Ο Ulrich Dobrindt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, εξήγησε ότι τα φαρμακευτικά φυτά περιέχουν διάφορες φυτοχημικές ουσίες, φυσικές χημικές ενώσεις, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις μέσω διαφορετικών μηχανισμών.

Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση φυτικών εκχυλισμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, μια από τις πιο κοινές λοιμώξεις παγκοσμίως, οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

«Αν και τα αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά αποτελέσματά τους είναι γνωστά, οι δραστικές ενώσεις αυτών των φυτών –όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και τα τερπενοειδή– και οι μηχανισμοί δράσης τους στα παθογόνα κύτταρα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Ορισμένες είναι αντιβακτηριακές, αλλά άλλες δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε ο ερευνητής.

Για να διευρύνουν την κατανόησή τους, Γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μοντέλα λοίμωξης για να μελετήσουν τις επιδράσεις των φυτικών εκχυλισμάτων στην έμφυτη ανοσολογική απόκριση και στην επιγενετική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης (βιοχημικές διεργασίες που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδια). Στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα, μελέτησαν την επίδραση των παραδοσιακών φυτών στην ουρολογική δραστηριότητα.

Σε συνεργασία με ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais (UFMG) στη Βραζιλία, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα υδατικά φυτικά εκχυλίσματα (από είδη όπως το Solidago gigantea και το Equiseti herba) μείωσαν σημαντικά την πρόσφυση και την επιβίωση του Escherichia coli στα επιθηλιακά κύτταρα της ουροδόχου κύστης.

«Παρατηρήσαμε μια δραστική μείωση της προσκόλλησης και του πολλαπλασιασμού αυτού του βακτηρίου στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης», δήλωσε ο Δρ. Ulrich.

Οι πηκτίνες στα δύο τροπικά φρούτα που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο

Στη Βραζιλία, μια ομάδα που σχετίζεται με το Food Research Center (FoRC) – ένα από τα Κέντρα Έρευνας, Καινοτομίας και Διάδοσης (RIDCs) της FAPESP – έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογική αναζήτηση και αξιολόγηση των βιολογικών επιπτώσεων στον άνθρωπο μη εύπεπτων υδατοδιαλυτών πολυσακχαριτών (βιοδραστικοί πολυσακχαρίτες).

Οι πηκτίνες που βρίσκονται στην παπάγια, τα φρούτα του πάθους και τα εσπεριδοειδή, αποτελούν μεγάλο μέρος των φυτικών ινών αυτών των φρούτων και έχουν συνδεθεί με τη μείωση των χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών.

Ωστόσο, μερικές από τις προκλήσεις στην εξαγωγή αυτών των ενώσεων από φρούτα όπως η παπάγια είναι ότι ωριμάζουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το μαλάκωμα του πολτού και τη χημική τροποποίηση των δομών των πηκτινών του, που συνδέονται με βιολογικές επιδράσεις όπως η ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

«Κατά την ωρίμανση των φρούτων, εκφράζονται ένζυμα που τροποποιούν τη δομή των πηκτινών, μειώνοντας τις ευεργετικές βιολογικές επιδράσεις τους. Οι πηκτίνες των φρούτων του πάθους και των εσπεριδοειδών, από την άλλη πλευρά, πρέπει να τροποποιηθούν χημικά για να παρουσιάζουν ευεργετικές δραστηριότητες στο έντερο», δήλωσε ο João Paulo Fabi, καθηγητής στο University of Pharmaceutical School of Science-FUSP (SFCão).

Για να γίνει αυτό, οι Βραζιλιάνοι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνικές εξαγωγής πηκτίνης από τα πορτοκάλια και τα φρούτα του πάθους -συγκεκριμένα, από το λευκό μέρος μεταξύ της φλούδας και του πολτού που συνήθως απορρίπτεται όταν το φρούτο υποβάλλεται σε επεξεργασία για να γίνει χυμός- και για να το τροποποιήσουν στο εργαστήριο για να μειώσουν τη μοριακή του πολυπλοκότητα προκειμένου να αυξηθεί η βιολογική του δραστηριότητα.

Η ανάπτυξη κατέληξε σε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη διαδικασία εξαγωγής πηκτίνης από σαρκώδη φρούτα όπως η παπάγια και το chayote. Ένα δεύτερο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που καλύπτει την τροποποίηση της πηκτίνης από τα υποπροϊόντα των φρούτων του πάθους βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης.

«Έχουμε ήδη ένα πρωτότυπο για την εξαγωγή και την τροποποίηση αυτών των πηκτινών σε εργαστηριακή κλίμακα. Η ιδέα είναι να αποκτήσουμε ένα προϊόν, όπως ένα αλεύρι πλούσιο σε τροποποιημένη πηκτίνη, που θα μπορούσε να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα ή ως συστατικό τροφής», δήλωσε ο Δρ. Fabi.

Σε συνεργασία με άλλες ομάδες, οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτες σε ζώα για να αποδείξουν τη συσχέτιση μεταξύ τροποποιημένων πηκτινών και αυξημένης βιολογικής δραστηριότητας. «Αυτές οι προκλινικές μελέτες μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών με τροποποιημένες πηκτίνες ως επικουρικά στη χημειοθεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου ή ακόμη και ως ευεργετικοί ρυθμιστές της εντερικής μικροχλωρίδας», κατέληξε ο ερευνητής.

Πηγή: oloygeia.gr

Το σημάδι της καρδιακής ανεπάρκειας στα πόδια – Τι πρέπει να προσέξετε

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ηλέκτρα (04/04): Αίνιγμα πίσω από την εμφάνιση του Παύλου – «Κάτι τους υποσχέθηκε»

Νέα αναβολή στη δίκη Κορκονέα – Αρνήθηκε τον συνήγορο που όρισε το δικαστήριο

Αφροδίτη Γεροκωνσταντή: «Πήρα 4 κιλά λόγω εγκυμοσύνης, με κατηγορούν ότι θα βλάψω το μωρό…»

Στο κόκκινο βυθίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές – Κατακρημνίζεται 5% το Χρηματιστήριο Αθηνών

Φλωρίδης επιτίθεται στον Βερβεσό: Απαιτεί εξηγήσεις – Η πραγματογνωμοσύνη Δέδε δεν προστατευόταν από το απόρρητο

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Κάποιοι σκορπούν την ευτυχία όταν εξαφανίζονται»

Πολάκης: Σφοδρή επίθεση κατά Τσακαλώτου – «Αυτό βρήκες να σχολιάσεις, έρμε και σκοτεινέ;»

Ηχηρό χαστούκι της Κίνας στον Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς-μαμούθ 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα

Grand Hotel: Ο Αλέξανδρος εξοντώνει τον εραστή της συζύγου του

Η Toyota Hellas προσλαμβάνει για πάνω από 20 θέσεις εργασίας – Οι ειδικότητες

00:00 / 00:00

Φυτικές ίνες: Η Νο1 υποτιμημένη τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να διπλασιάσετε...

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων με τη φλούδα τους για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, με έμφαση στο ακτινίδιο. Η...

Ύπνος: Ειδικός κρούει καμπανάκι για όσους σηκώνονται συχνά τη νύχτα στην τουαλέτα –...

Το άρθρο αναλύει το φαινόμενο της νυκτουρίας, δηλαδή τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τις πιθανές αιτίες του, όπως...

Καρκίνος: Επαναστατικό εμβόλιο καταπολεμά τους συμπαγείς όγκους – Νέα ελπίδα για τους ασθενείς

Ένα νέο επαναστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπαγών όγκων, προσφέροντας ελπίδα σε πολλούς ασθενείς. Αναπτυγμένο από ερευνητές...

Λευκά vs καφέ αυγά: Ποια υπερτερούν διατροφικά – Το μυστικό πίσω από τη χρωματική τους διαφορά

Το άρθρο εξετάζει τη διαφορά στο χρώμα των αυγών, εξηγώντας ότι αυτή οφείλεται στη γενετική ποικιλομορφία των κοτών και όχι σε διαφορές στη θρεπτική...

Αλτσχάιμερ: Το κορυφαίο βότανο που ενισχύει τη μνήμη και θωρακίζει από τη νόσο

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία του δεντρολίβανου ως φυσικού συμμάχου στη βελτίωση της μνήμης και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Έρευνα από το Ινστιτούτο...

Ύπνος: Ο πιο σημαντικός κανόνας για την μακροζωία, σύμφωνα με την επιστήμη –...

Η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της ευθυγράμμισης του ύπνου με το βιολογικό μας ρολόι για την υγιή γήρανση και τη μακροζωία, υπογραμμίζοντας ότι...

Απώλεια βάρους: Τι την επηρεάζει περισσότερο από το φαγητό – Πώς θα ενεργοποιήσουμε...

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των γονιδίων στην απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό, υπερβαίνοντας τη σημασία της...

Καρκίνος του στόματος: Η Νο1 συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και του αυξημένου κινδύνου...

Ύπνος και αλλαγή ώρας: Η κατάλληλη στιγμή για φάτε το βραδινό σας γεύμα...

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τον κιρκάδιο ρυθμό, προκαλώντας κόπωση και εγκεφαλική ομίχλη. Ο ειδικός ύπνου Martin Seeley προτείνει...

Τα 7 σημάδια ότι οι γονείς σας ήταν συναισθηματικά απόμακροι

Το άρθρο αναλύει τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι γονείς ήταν συναισθηματικά απόμακροι, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία και τις συναισθηματικές δεξιότητες των...

Υψηλή αρτηριακή πίεση: 4 τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με...

Η διατροφή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό....

Ύπνος: «Είμαι γιατρός και αυτά είναι τα 4 απλά πράγματα που κάνω κάθε...

Ο γιατρός Amir Khan προτείνει μια απλή ρουτίνα τεσσάρων βημάτων για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων. Οι συμβουλές...

Πατέρας τριών παιδιών πέθανε από «υπερβολική κατανάλωση νερού»: Πόσο μπορούμε να πίνουμε;

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία, μια επικίνδυνη κατάσταση όπου τα επίπεδα νατρίου στο αίμα πέφτουν επικίνδυνα χαμηλά, όπως δείχνει η περίπτωση...

Αρθρίτιδα: Η προσθήκη ενός χυμού στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον πόνο,...

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η προσθήκη χυμού βύσσινου στη διατροφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με...

Ύπνος: Η Νο1 συνήθεια που πρέπει να τηρείτε καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με γιατρό – «Έτσι θα εξασφαλίσετε βέλτιστη ξεκούραση»

Ο Dr. Michael Breus, γνωστός ως "The Sleep Doctor", προτείνει ότι η τήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου, με την ίδια ώρα αφύπνισης καθημερινά, ακόμη και...

Είναι όντως πιο υγιεινά τα προϊόντα ολικής άλεσης; Τι πρέπει να κοιτάμε στην ετικέτα

Θεωρείτε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή; Αν και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα, υπάρχουν παράγοντες...

ΠΟΥ Ευρώπης: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους νέους στην Ελλάδα – 1 στους 4 ζει με κάποια ψυχική διαταραχή

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, 1 στους 4 νέους στην Ελλάδα, ηλικίας 15-29 ετών, ζει με κάποια...

Τριχόπτωση: Η Νο1 τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να σώσετε τα μαλλιά σας, σύμφωνα με ειδικό

Σύμφωνα με τον Dr. Mehmet Erdogan, ειδικό στη μεταμόσχευση μαλλιών, η κατανάλωση τόνου μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ίρις Καλφοπούλου ξεσπά κατά Αίθρας Λυκουρέζου: «Δεν είμαστε οικογένεια, διασκέδαζε στη Μύκονο όταν πέθανε...

Η Ίρις Καλφοπούλου, ξαδέρφη της Μάρθας Κουτουμάνου, έκανε σοβαρές...

Συγκλονιστικό βίντεο: Γιγαντιαία κύματα «καταπίνουν» κρουαζιερόπλοιο – «Εφιάλτης» στη θάλασσα

Το κρουαζιερόπλοιο Ocean Explorer αντιμετώπισε τεράστια κύματα ύψους έως...

Μαρία Αναστασοπούλου: Η αποκάλυψη για το “διαζύγιο” Πορτοσάλτε από το “Live You”

Η Μαρία Αναστασοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Breakfast@Star, όπου...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ